Compunere despre stramosii nostri

Istoria statului si dreptului roman

Stramosii nostri, geto-dacii, dupa cum afirma parintele istoriei, Herodot, apartineau etniei tracilor, iar tracii erau etnia cea mai numeroasa dupa cea indiana si daca nu s-ar fi lasat antrenati in lupte interne ar fi fost de neinfrant.Aria de extindere a acestei etnii ajungea, in nord, pana la mlastinile Pripetului (in Polonia de astazi), in sud, pana la Marea Egee, in vest, pana la Dunarea panonica (in Ungaria de astazi), iar in est pana la fluviul Bug.Din ramurile ce au apartinut acestei etnii, geto-dacii s-au remarcat prin importante realizari pe plan politic, economic, cultural. Prezenta constanta a geto-dacilor in spatiul carpato-danubiano-pontic este atestata inca din prima jumatate a mileniului I i. e. n. Autorii greci ii desemnau pe stramosii nostri prin termenul de geti, iar romanii le spuneau daci. Unii autori afirma ca dacii traiau in zona intracarpatica, iar getii in zona extracarpatica.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 177kb
Downloads: 768
Materia: Drept

Succesiunea legala in dreptul roman

Romanii au ajuns la aceasta conceptie abia mai tirziu, in procesul evolutia generale a ideilor privind transmiterea patrimoniului. La origine, ei nu admiteau ideea tansmiterii patrimoniului de la defunct la succesorii sai, asa cum nu admisese ideea transmiterii proprietatii intre vii.

Pornind de la princiupiu ca nu exista patrimoniu fara titular, vechii romani considerau ca patrimoniul unei persoane dispare odata cu moartea sa. In aceea epoca, raporturile dintre o persoana si patrimoniul sau aparea ca o legatura materiala intemeiata pe ideea de puterea care se stingea odata cu moartea titularului patrimoniului(4).

Alte referate despre: succesiunea legala in dreptul roman, succesiunea legala de drept roman si de drept romanesc actual, succesiunea legala in dreptul civil roman

Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table

In al doilea rand , ea oglindeste psihologia poporului roman din acea epoca , prin duritatea sanctiunilor , prin exprimarile clare si concentrate. In altreilea rand s-au facut studii comparative intre Legea celor XII Table si Legiile lui Solon (Solon a fost cel mai mare legislator atenian) si s-a constatat ca sunt numai trei elemente comune , datorita probabil contactului direct cu grecii care inainte de secolul al V-lea i.e.n. intrasera in relatii comerciale cu romanii.

Nu s-a dovedit veridica nici teoria burgheza dupa care Legea celor XII Table este produsul conflictului dintre stat si ginti , statul luand locul gintilor si legea luand locul cutumei gentilice. Nu poate fi vorba de un conflict intre stat si ginti , statul raman fiind decat instrumentul de oprimare in mana patricienilor, iar gintile fiind formate exclusiv din patricieni .

Geneza Legii decemvirale trebuie cautata in conditiile economice si politice ale Romei , dupa izgonirea regilor , adica in lupta plebei ...

Alte referate despre: drept roman legea celor xii table, legea celor xii table drept roman rezumat, legea in dreptul roman - legea celor xii table

Organizarea de stat si institutii juridice in perioada dictaturii regale

La întărirea puterii autoritare a regelui, alături de aceste prevederi, o importantă contribuţie a avut-o şi dreptul regelui de a numi senatori (art. 63 al Constituţiei din 1938 ; art. 67 ale Legii electorale pentru Adunarea deputaţilor şi Senat, din 9 mai 1939).

Alte referate despre: institutii juridice in perioada dictaturii otomane, institutii juridice in perioada dictaturi, institutiile juridice in perioada dictactului regal

Drept roman - izvoare legis actiuni

DREPTUL PRETORIAN m
Pretorul introducea in edictul sau unele mijloace care sa
usureze aplicarea dr civil care era imuabil-acest proces
se numeste adjuventi iuris civilis gratia
cu trecerea timpului pretorul a kuat o serie de masuri
ptr completarea dispozitiilor dr civ pornind de la anumite
dispozitii cuprinse in lege si introducand principii si forme
procedurale cu scopul de a adapta dr la necesit practice
pretorul completeaza sau modifica prevederile dr civil
ramase neaplicabile
cu tipmul dr civil si cel pretorian s-au apropiat unul de
altul si institutiile jur din vremea lui justinian nu sunt
decat rezultatul fuziunii dr civil cu cel pretorian.
JURISPRUDENTA m
Jurisprudenta este stiinta dr creata de jurisconsulti prin
interpretarea dipozitiilor normativecuprinse in legi
In epoca veche dr roman se reducea doar la cunoastera ...

Alte referate despre: drept roman-izvoare legis actiuni, dreptul administrativ izvoarele, drept roman izvoare

Familia si dreptul roman

Acum aproape 3000 de ani păstori italici şi-au construit câteva mici locuinţe pe colinele din apropierea râului Tibru. Aceste tabere s-au dezvoltat şi au ajuns să formeze cetatea Romei. Cetatea a ajuns, prin cuceriri, trei milenii mai târziu, capitala unui imperiu de 5 milioane de kilometri pătraţi, răspândit pe trei continente. A început prin biruinţa asupra regatului etrusc. Apoi, învinge Cartagina şi Grecia. În Europa, legiunile sale invadează teritoriile galilor, belgilor, dacilor, celţilor iberici şi britanici, dalmaţilor şi insulele Sicilia, Corsica şi Sardinia. În Africa şi în Asia cuceresc Egiptul, Mauritania, Numidia, Mesopotamia, Armenia, Capadocia, Iudeea şi Siria.

Alte referate despre: familia si dreptul in imperiul roman, familia in dreptul roman, familia in dreptul musulman

Fratii Jderi

Creator al romanului istoric românesc - experientele lui B. P. Hasdeu sau I. Slavici ramânând în sfera bunelor intentii - Mihail Sadoveanu evoca momente din trecut, transformând, dupa opinia lui T. Vianu, în mit si colorând liric realitatea. Inspirându-se din cronici (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce), din literatura populara, din documente, scriitorul realizeaza o opera în care exista o permanenta alternare de real si fabulos, observatia realista îmbinându-se cu avântul romantic, documentul cu legenda .

Alte referate despre: fratii jderi, fratii jderi-povestire pe capitole, fratii jderi rezumat

Insula serpilor

Tot pe insulă sunt amplasate staţii de bruiaj şi ascultare atât a convorbirilor în fonie, cât şi a celor prin cablu. Pe insulă este dislocată o garnizoană militară cu mai multe subunităţi independente, care deservesc un heliodrom, un miniport militar, staţii de radiolocaţie, depozite, instalaţii energetice, un far şi sistemul de pază şi apărare a graniţelor de stat ale Ucrainei. Apărarea bazei militare de pe insulă este realizată de o navă tip fregată, o navă de patrulare şi unul-două submarine. Din datele cunoscute până în prezent, reiese că, în zonă, Ucraina a intensificat activităţile sale militare şi economice.

Alte referate despre: insula serpilor, insula serpilor referat, referat insula serpilor

Stramosii literari ai absurdului

Protagonistii miscarilor de avangarda din secolul nostru s-au voit pe sine descoperitorii unor continente noi, au pretins privilegiul pionieratului si, in acelasi timp, printr o ciudata dar explicabila inconsecventa, si au cautat precursori in explorarea acelor continente. Proclamandu se deschizatorii unui drum, nu uitau sa si declare inainte mergatorii.In istoria literara ca si in biologie, nu exista o generatie spontanee. Nimic nu se creeaza "din nimic"; un curent literar, oricat de radical nou, isi are intotdeauna izvoarele undeva in trecut. Dar, daca cele mai temerare curente artistice din timpul nostru si au cercetat cu atata ravna predecesorii, aceasta n a fost doar pentru a afla surse de inspiratie, modele. Din confruntarea cu trecutul, avangarda n a incercat doar sa i contureze propriul ei chip, ci a cautat sa se legiAZtimeze prin trecut, sa se justifice prin stramosi.

Alte referate despre: comentariu literar despre eroismul stramosilor nostrii, dacia literara, opera literara

Dinozaurii, stramosii pasarilor

Ca orice noutate in stiinta, noul dinozaur cu pene descoperit, care sugereaza inrudirea cu pasarile actuale, este greu de acceptat de comunitatea stiintifica. Probabil ca omul este subiectiv si chiar invidious pe aparenta libertate a pasarilor, care pot zbura unde vor. Pasarile au invins gravitatia si au devenit stapanele cerului, numai gratie dobandirii aripilor, subtierii si umplerii cu aer a oaselor, formei aerodinamice a corpului si flexibilitatii penelor.

Alte referate despre: dinozaurii stramosii pasarilor, stramosii dinozaurilor, dinozauri pasari

Geto-dacii - stramosii poporului roman

Relatarea lui Herodot este deosebit de importanta, intrucat ea dovedeste ca getii de la nord de Balcani si dinspre Pontul Euxin dispuneau de organizare militara capabila sa incerce o opunere "marei armate" a regelui persan, fapt care postuleaza existenta in secolul al VI-lea i.Hr. a unor structuri politici-administrative cu premise mai vechi. De aceea, se poate vorbi despre geto-daci ca grupare etnica cel mai tarziu in secolul al VI-lea i.Hr.

Alte referate despre: geto-dacii stramosii poporului roman, geto dacii stramosii poporului roman, geto-daci stramosi poporului roman

Copiii nostri - practica

Poate de multe ori in viata, ca educatori sau ca părinţi, nu ne dam seama, sau mai bine zis, nu ne amintim mereu de marea responsabilitate si de marea influenta pe care o avem in educarea copiilor noştri. Exista trei modalitatea de încurajare a socializării copilului, prin procesul de imitare si identificare, prin educaţia directa implicând pedeapsa si recompensa si prin transmiterea expectanţelor sociale. Dintre cele trei procesul de identificare este cel mai important. Imitarea este deseori descrisa drept „o scurtătura de invitare”. Aceasta presupune copierea unei acţiuni permiţând astfel copilului sa dobândească o serie de deprinderi fizice foarte rapid si foarte eficient.

Alte referate despre: copiii nostri referat, pentru ce invata copiii nostri, ed rutiera siguranta pt copiii nostri

Pestii nostri stranii

SALAUL -- Exportat nu de mult de tarile Europei centrale, salaul - peste rapitor de apa adanca -- a populat destule ape occidentale, provocand in ultimii ani, in Franta mai ales, "la sandrinite" (salaita) adica boala pescuitului de salau mare (ajunge si la 25 kg).Asa s-au nascut cateva retete spectaculoase -- salau "bonne femme", salau cu maioneza, salau cu ciuperci si parmezan, salau cu capere si masline verzi - care tind, toate, sa imbogateasca carnea alba si uscata a pestelui danubian cu te miri ce.

Alte referate despre: pesti de apa dulce, peste varfuri, peste varfuri comentariu

Antropologia muntilor Poiana Rusca

Poporul roman isi are vatra de formare in spatiul carpato-danubiano-pontic, avand drept stramosi pe daci si romani, doua popoare de mare vigurozitate si inalta civilizatie in antichitate. Carpatii au jucat unul dintre cele mai importante roluri in decursul istoriei milenare a poporului roman; nici inainte nici dupa terminarea procesului de etnogeneza, ei nu i-au separat pe oamenii care au locuit in preajma lor. Adevarul prin care "Carpatii nu au constituit niciodata un vid demografic, nici o piedica in fata unitatii etnice si de limba a poporului nostru, din contra, ei au fost dintodeauna elementul polarizator al romanilor"(ION SANDRU), are o deplina acoperire.

Alte referate despre: muntii poiana rusca, muntii poiana rusca referat, padurea din muntii poiana rusca

Die Nibelungen

Declaratia comuna Uniunea Europeana - Statele Unite privind comertul
electronic scoate în evidenta rolul comertului electronic global în
dezvoltarea economiei mondiale în secolul XXI. Se subliniaza, de
asemenea, rolul pe care acesta îl va avea în dinamizarea
întreprinderilor mici si mijlocii: "In particular, micile companii vor
fi capabile sa obtina un acces fara precedent la pietele mondiale cu
preturi reduse, iar consumatorii vor fi capabili sa aleaga dintr-o
gama tot mai larga de produse si servicii. Comertul electronic va
antrena productivitatea în toate sectoarele economiei noastre, va
încuraja mai departe atât comertul de bunuri si servicii, cât si
investitiile, va crea noi sectoare de activitate, noi forme de
marketing si vânzare, noi fluxuri de venituri si, ceea ce este mai
important, noi slujbe.

Alte referate despre: die nibelungen, die nibelungen rezumat, die nibelungen auguste lechner

Analiza SWOT a firmei de investitii si asigurari

Pachete de produse si servicii pe care companiile concurente nu le pot oferi.Siguranta oferita clientilor datorita companiilor reasiguratoare.
Puncte slabe:Lipsa personalului capabil sa vanda produsele si serviciile companiei noastre.Lipsa unui program de pregatire a angajatilor.

Campanie slaba de promovare a companiei si produselor in mass-media.Service-area slaba care poate duce la pierderea clientilor
Oportunitati:Produse si servicii relative noi pe piata autohtona.O modalitate sigura de a crea un profit sigur peste ani.

Alte referate despre: analiza swot a firmei de investitii si asigurari, analiza swot a firmei de asigurari, analiza swot a firmei danone

Numerele si legile hazardului

Numerele si legile hazardului - Numerele sunt prezente in viata noastra zi de zi, fie ca invatam,muncim sau pur si simplu mergem pe strada. Istoria lor este insa mult mai indepartata decat ne-am putea imagina.Numaratul, util inca de la inceputul vietii pe pamant, le-a dat mare bataie de cap stramosilor nostri indepartati.

Alte referate despre: legile hazardului, legea numerelor mari, legea numerelor mari- bernoulli
Referate afisate : 17
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles