Compunere despre un cosmar

Cavalerii Evului Mediu

Cavalerii plateau un pret mare pentru securitatea lor. Caldura si umezeala erau uneori atat de mari sub coiful de fier, incat le provocau stari de lesin.Desi armura ii facea aproape invulnerabili, ei puteau sa fie invinsi printr-o lovitura puternica data de aproape. De asemenea, greutatea ii facea pe cavaleri sa piarda din viteza. Tocmai de aceea, din ziua in care viteza adversarilor a devenit mai mare, cavalerii au fost siliti sa renunte la armura pentru a putea tine piept fortei dusmanului. Daca nu erau dispusi sa renunte la metalul greu, acesta le devenea o mare piedica – in loc sa-i ajute, era de partea dusmanului.

Centrul lumi feudale este castelul, iar cei de care seniorul se slujeste pentru a-si exercita drepturile si puterea sunt cavalerii.In aceasta situatie intra initial categorii foarte diverse:marii seniori, printi si castelani, seniorii desinatori de proprietati mari si mijlocii, ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 797kb
Downloads: 15
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciada I-a. Spre sfârsitul secolului încrederea în fortele proprii
al Europei Occidentale crescuse într-o asemenea masura încât
domnitorii ei s-au considerat în stare sa porneasca expeditii militare
de anvergura mai mare, ceea ce a rezultat prima cruciada din 1096,
pusa la cale de papa Urban al II-lea . Cavalerii ( o suta de mii) au
pornit spre bazinul estic al Marii Mediterane cu scopul de a recuceri
Pamântul Sfânt de la musulmani.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Respectul faţă de acelasi cod de valori îi aproprie pe toţi acesti oameni,impotriva diferenţelor dintre ei, deosebindu-I intr-un ordin distinct. Razboinicii-cavaleri cultiva vitejia, capacitatea de a-şi proba forţa fizică in luptesi loialitate, schimbul de servicii, obligatia de a nu trăda si de-a ajuta rovarăţul in lupta, largheţea, dispreţul faţă de bogaţie, refuyul de a strănge si usurinta de a risipi.Mai presus de toate este însă onoarea- datoria de a lupta pentru respectabilitatea celuilalt.

Alte referate despre: cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea, cavalerii-lumea feudala, lumea feudala

Prima cruciada

Împăratul Alexie I al Bizanţului îi adresase, în 1095 papei Urban al II lea rugămintea să-l ajute pentru a învinge hoardele selgiucizilor şi pecenegilor şi a recuceri teritoriile pierdute. El dorea să angajeze mercenari , pe care să-i plătească, şi care să-i dea ascultare. În loc de aceasta s-a pomenit cu armată ţărănească, trupe de cavaleri conduse de prinţii lor, ceea ce i-a dat de înţeles că intenţiile celor două părţi nu coincideau.

Alte referate despre: prima cruciada, prima cruciada in evul mediu, prima cruciada referat

Diploma Cavalerilor Ioaniti

Tot din acest document descoperim un anumit nivel de dezvoltare al acestor formaţiuni: existau mori, construcţii, semănături, păşuni , fâneţe, pescării naturale sau amenajate oferind astfel indicii legate de ocupaţiile locuitorilor.
Foarte important este faptul ca romînii aveau oastea lor cu care puteau participa la lupte. Este limpede că cei doi voievozi aveau o nobilime locală pe care se sprijinea din rândul cărora recruta dregătorii sau pe cei care strângeau dările( existenţa lor presupunea persoane calificate care sa se ocupe de asta).

Alte referate despre: diploma cavalerilor ioaniti, diploma cavalerilor ioaniti referat, diploma cavalerilor ioaniti 1247

Trubaduri si cavaleri

Pe atunci era considerata extrem de rusinoasa aparitia unui cavaler intr-o caruta. Lancelot, dupa o clipa de ezitare, se urca totusi intr-o caruta, dupa ce afla ca numai asa poate primi vesti despre regina. Chiar si aceasta mica ezitare atrage dupa sine dispretul Genovevei. Mai tarziu ea se resemneaza si il lasa pe cavaler in camera ei, insa dragostea de curtean (amour courtois) a acestuia va mai fi supusa multor probe.

Alte referate despre: trubaduri si cavaleri, cartea trubaduri si cavaleri, trubadurii si cavaleri

Cavalerii in armuri

Razboinicul imbracat in armura nu era usor doborat. Armura, grea cat un om, era purtata peste niste flanele, ca sa nu provoace rani. Toata aceasta greutate il transforma pe cavaler intr-un fel de broasca testoasa care de-abia se misca. Nici sa se urce pe cal nu putea singur, ci trebuia ajutat.Cavalerii plateau un pret mare pentru securitatea lor. Caldura si umezeala erau uneori atat de mari sub coiful de fier, incat le provocau stari de lesin.

Alte referate despre: armura unui cavaler, armura cavalerilor, armurile cavalerilor

Don Quijote

În Sierra Morena află pe nefericitul Cardenio, nebun din pricina unei iubiri neîmpărtăşite. Pe malul unei ape o descoperă pe Dorothea, iubita lui Fernando. Dorothea îi povesteşte lui Don Quijote de Lucinda, iubita răpită a lui Cardenio. Ajunşi la un han, Don Quijote şi Sancho Panza iau butoaiele cu vin drept uriaşi şi le spintecă, spre marea supărare a hangiului. La han apar călători mascaţi. Sunt Don Fernando si Lucinda, pe care Don Quijote o redă lui Cardenio, iar Fernando o regăseşte pe Dorothea. După alte întâmplări, Don Quijote este dus acasă, în La Mancha. Ajunge într-o duminică după-amiază, mai mult mort decât viu.

Alte referate despre: don quijote, don quijote rezumat, don quijote de la mancha

Impactul ADHD

ADHD (in engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder) inseamna Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti. Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30).rnADHD debuteaza in copilarie si poate persista si la varsta adulta. rnrnDesi la unii copii simptomele ADHD dispar odata cu inaintarea in varsta, in jur de 60% pot prezenta simptome si la varsta adulta.rnADHD afecteaza sexul masculin mai mult decat pe cel feminin.rnRaportul baieti:fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, caci predomina forma cu inatentie. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.rnrnConform studiilor, fara tratament, 30% dintre cei care sufera de ADHD merg catre delincventa juvenila. Daca nu au inteligenta superioara, o familie suportiva, daca provin dintr-un tata somer si o mama la fel, daca nu au suportul educational ...

Alte referate despre: importanta polimerilor si impactul lor asupra mediului, impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene, impactul tehnologiilor asupra omului si mediului inconjurator

Cat de periculos este mobilul tau?

Nu e benefic pentru sanatatea noastra sa stam continuu intr-un mediu cu unde electromagnetice.Misterele telecomunicatiei.Industria telecomunicatiilor a cunoscut o crestere rapida la nivel global, ca o consecinta directa a dezvoltarilor tehnologice. In acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase cresteri au avut-o telecomunicatiile mobile. In prezent, exista in jur de 600 milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile. Desi a devenit o prezenta obisnuita in peisajul noilor tehnologii, telefonia mobila genereaza inca nesiguranta utilizatorilor.

Alte referate despre: cat de periculos este internetul, cat de periculoasa este ebergia, cat de pretioasa este energia

Stavrache - caracterizare

Caragiale surprinde personajul in starea de agitatie maxima, cand innebuneste. In acest prim plan, analizeaza minutios fiecare fenomen, compunand astfel o foaie de observatie aproape stiintifica. Scriitorul urmareste, in acelasi plan, ca trasatura de caracter si lacomia lui Stavrache, care este atat de mare, incat inapoierea averii este pentru el similara cu o catastrofa. De aici, drama.

In capitolul al doilea, starea de cosmar a eroului este sugerata si de acel sugestiv "dialog cu umbrele". Fratelui, care i se infatiseaza in vis in postura de ocnas, Stavrache i se adreseaza pe un ton care-i tradeaza ura dar mai ales teama ca va pierde averea:

"- Ticalosule - striga d-l Stavrache - ne-ai facut neamul de ras! Sa pleci sa nu te mai vad! Pleaca! Du-te inapoi de-ti ispaseste pacatele!".Replica fratelui este menita sa-i puncteze obsesia:"- Credeai c-am murit, neica?".

Alte referate despre: caracterizarea lui stavrache, in vreme de razboi-caracterizarea lui stavrache, caracterizare stavrache

Ion - caracterizare

Apreciat constant drept o mare constructie epica Aso epopee a taranului romanAs, AsIonAs este romanul unui destin individual asa cum insusi autorul precizeaza. Actiunea romanului se desfasoara pe mai multe planuri narative avand personaje numeroase. Naratorul obiectiv
si omniscient isi lasa personajele sa-si dezvaluie trasaturile in momente de incordare consemnandu-le atitudinile. Trasaturile personajelor se dezvaluie in evolutia conflictului. In functie de rolul lor in actiune ele sunt puternic individualizate construite cu minutiozitate sau succind.

Alte referate despre: rezumat ion, ion, caracterizarea lui ion

La tiganci de Mircea Eliade - comentariu

Mircea Eliade recunostea "inca din adolescenta mi-a placut sa scriu nuvele, povestiri si chiar nuvele fantastice".Aceasta inclinare spre fabulos se va accentua in urma vastelor sale lecturi si a numeroaselor calatorii. El va fi atras mereu de spatiul romanesc si de orasul Bucuresti: "pentru mine Bucurestiul este centrul unei mitologii inepuizabile". Si in nuvela "La tiganci" actiunea se petrece in Bucuresti avindu-l ca protagonist pe profesorul de muzica Gavrilescu. Nuvela ilustreaza o alegorie a mortii sau a drumului spre moarte. Intinerariul spiritual al eroului se desfasoara in opt secvente care alcatuiesc nuvela construita cu echilibru si armonie clasica. Alterneaza planul real cu cel ireal.

Alte referate despre: la tiganci de mircea eliade rezumat, la tiganci de mircea eliade, rezumat la tiganci de mircea eliade

Aspartam

Acidul aspartic este un aminoacid. In forma sa libera, el duce la cresterea nivelului din sange al aspartatului si glutamatului. Dupa consumarea unor produse care contin aspartam sau glutamat, creste nivelul din sange al acestor neurotransmitatori, adevarate excito-toxine.

Alte referate despre: aspartam, aspartam referat, aspartamul

Traficul cu droguri

Maior dr. Daniel Vasile, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti: "Exista droguri ilicite si droguri licite. Acestea din urma sunt la indemana oricui, creeaza destule probleme. Printre bolile cele mai frecvente intalnim bolile hepatice, bolile psihice, incapacitatea de munca si pensionari premature etc. In unele tari se ia atitudine fata de alcool.

Alte referate despre: traficul de droguri, traficul de droguri referat, referat traficul de droguri

Dincolo de nisipuri

Dascalul satului,despe care se spunea ca inebunise de foame,completeaza imaginea dezolanta a satului.Saracia oamenilor este sugerata si de cateva gesturi semnificative:o femiei aduna balega intr-o roaba,ca sa-si lipeasca prispa casei,un caine se scutura de purici,iar de la fierarie mirosea a copita arsa.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri rezumat, dincolo de nisipuri, dincolo de nisipuri rezumat pe baza momentelor subiectului

Viata - eseu

Viata - eseu - Cit de bine e sa fii fericit, dar universul incearca noi schimbari, rotindu-se in nestirea infinitului ... Si eu incerc numai suferinta , asteptare , dor ... Timpul trece si eu ramin , cautind aceeasi suferinta.

Alte referate despre: viata eseu, ce este viata eseu, despre viata eseu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.66 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles