Compuneri despre berze

Berze

Unul din ei striga :
-Vin cocorii !Vin cocorii !
La aceasta veste toti ies di case , is pun pana pod si cauta spre zarile adunci,
Luminoase.
Un sirag de margele, indoit ca un carlig inota in inaltimea vazduhului.
Abia le vezi , dar au grije sa-ti trimeata vestea trecerii prin strigatul lor stridend , asemebea cu al curcanului.

Gra-gra-gra, adica bu gasit, pregatiti-va plugurile , la munca .
Noi ne ducem mai departe , hat departe, unde vara e mai racoroasa.
Batranii se uita cu bucurie deodata, dar repede jalea ii cuprinde.
Un flacau mai nazdravan trage repede pe pamantul umezit un cerc cu cutitul scos din brau il infige la mijloc, pune caciula deasupra, mormaie cateva cuvinte pe care numai el le stie.
-Uite cocorii ! si-au rupt randul , zboara amestecati, ca ametiti se opresc in loc se invartesc in cercuri incalcite, se lasa incet din zbor langa ape.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 2626
Materia: Biologie

Pasarile

Pasarile sunt animale vertebrate.Ele traiesc in diferite medii de viata.Sunt singurele animale care au pene.Penajul difera prin aspect si culoare,in functie de sex(dimorfism sexual).Culoarea penelor unei pasari difera in functie de specie,sex si mediul lor de viata astfel le poate ajuta sa fie mai greu observate de catre dusmanii lor.Penele de zbor sunt lungi.

Alte referate despre: somnoroase pasarele, pasari, somnoroase pasarele comentariu

Pelicanii

In urmatoarele decenii, numarul pelicanilor a scazut inspaimantator, din cauza pescarilor, care, ingrijorati pentru capturile lor, invinovateau aceste pasari „daunatoare”, dand foc, ani de-a randul, tutror coloniilor intalnite. Din acest masacru, si vanatorii si-au avut partea lor, fiind recompensati, pentru fiecare picior de pelican, cu cate un cartus. Si azi mai traieste unul dintre cei care, in 1926, a luat parte la o asemenea campanie. „…Am dus opt vanatori cu trei barci in colonie, pentru ca ne-au promis bautura…”- povesteste batranul.

Alte referate despre: pelicani, pasari de apa pelican lebada, pelicanii

Aci sosi pe vremuri de Ion Pillat

Poezia contine 39 de versuri (18 distihuri si trei versuri solitare, unu reluat sub forma de laitmotiv), impartite egal pentru fiecare secventa temporala. Unirea celor doua laturi ale timpului se face prin toposul neschimbat al poeziei, "casa amintirii cu-obloane si pridvor", expresie a perpetuarii acelorasi gesturi si acte umane in spatiul memoriei, poezia fiind, cum spunea G. Calinescu, "simbolizare a uniformitatii in devenire".

Alte referate despre: aci sosi pe vremuri de ion pillat, aci sosi pe vremuri de ion pillat comentariu, comentariu aci sosi pe vremuri de ion pillat

Parcul natural Portile de Fier

Peştera Izvernei, Peştera Nutului din satul Balta, numeroase alte peşteri (peste o sută), multe neexplorate încă; Cheile Coşuştei; bisericile de lemn; pădurile de castani cu fructe dulci din Bâlvăneşti, Balta, Izverna, Ponoarele, Baia de Aramă; gospodării tradiţionale cu arhitectură specifică zonei de munte şi podiş, cum sunt cele din localitatea Balta (casele familiilor: Aniţescu, Sitaru, Stănchescu, Nicolescu); localităţi balneoclimaterice: Bala, Balta, Negoieşti; localităţi de interes vânătoresc şi pescăresc: Obârşia Cloşani, Izverna, Bahna; localităţi etno-folclorice: Balta, Iloviţa, Cireşu, Ponoarele, Izverna.

Alte referate despre: parcul natural portile de fier, parcul natural portile de fier referat, parc natural portile de fier

Elegia a opta

Ea aprinse deodată-o lumină,/ de lângă genunchiul ei, ver¬ticală,/ sub o pălărie roşie / virginală./ Aruncă lângă glezna mea o carte / scrisă în cu¬neiforme./ Îngeri presaţi ca florile / se scuturau sfărâmaţi, pe platforme.// Îngeri înnegriţi între litere,/ între pagina de deasupra şi cea de jos,/ subţiaţi, fără apă în ei şi răcoare,/ cu tăiş fioros...// Ca să mă tai cu ei de privirile / care fără să le-nvoiesc, mi-au crescut -/ când, togă virilă, tris¬te¬ţea mea aspră / cu o fibulă de gheaţă mi-o prind.// La Hiperboreea, a¬colo - ea mi-a spus,/ şi luându-ne unul pe altul de ceafă / cu braţul drept, cel nezburând,/ ne vom cu¬funda pe sub gheaţă în apă.// Hiper¬bo¬reea, zonă mortală / a mai marilor minţii,/ loc al naşterilor de copii de piatră,/ din care sculptaţi sunt doar sfinţii.// ...

Alte referate despre: elegia a opta rilke, elegia a opta, elegia a opta hiperboreeana

La Bretagne

Comertul s-a stins pentru ca nu mai existau piete de desfacere, pentru
ca la sfâsitul secolului VIII-începutul secolului IX se manifesta o
disparitie aproape totala a populatiei urbane. Statul carolingian e un
stat eminamente rural19. Pe durata epocii merovingiene marile domenii
îsi desfacusera excedentul de produse în pietele din orase,
aprovizionând astfel aglomerarile urbane. Din momentul când Islamul a
oprit circulatia în Mediterana iar normanzii în marile din nord, au
disparut majoritatea pietelor de desfacere. Disparând posibilitatea de
a vinde în afara, din lipsa de cumparatori, a devenit inutil sa se
persiste în a mai produce mai mult decât minimul indispensabil pentru
existenta oamenilor, proprietari sau tarani dependenti, traitori pe
domenii20. Se profileaza astfel o economie de consum; fiecare domeniu
traieste din si pentru el însusi, vânzari de produse neavând loc decât
...

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Detinatorii Premiilor Nobel 1981 - 1990

Comertul în stil mare a disparut înca de la începutul secolului VIII.
Tot ceea ce a putut sa se mentina este un trafic de obiecte pretioase,
de provenienta orientala, practicat de catre negustorii evrei17.

Alte referate despre: franta detinatori premiul nobel, premiul nobel fizica 1990, detinatori ai premiului nobel in medicina

Ion Minulescu - 125 de ani de la nasterea poetului

Debutul lui Minulescu reprezintă un moment novator în evoluţia liricii româneşti prin practica versului liber, regenerarea lexicului poetic şi impunerea simbolismului.

Lirică a sonorităţilor muzicale, de un sentimentalism exuberant, celebrând, într-un limbaj alegoric, cu melancolie şi umor, marea, erosul, mirajul depărtărilor, stările sufleteşti enigmatice :Romanţe pentru mai târziu-1908, De vorbă cu mine însumi-1913, Nu sunt ce par a fi-1936.

Scriitorul creează o proză de atmosferă fantastico-simbolistă : Casa cu geamurile portocalii, Cetiţi-le noaptea, sau romane cum ar fi : Roşu, galben şi albastru, Corigent la limba română, Bărbierul regelui Midas. A mai scris şi piese de teatru: Pleacă berzele şi Manechinul sentimental. A primit Premiul Naţional în 1928.

Tematica poeziei lui se încadrează în tematica simbolistă. Poetul dorea o descătuşare a artei, o înnoire a ei, atât ...

Alte referate despre: 159 de ani de la nasterea poetului national mihai eminescu, 65 de ani de la moartea poetului ion minulescu - referat, ion minulescu-corigent la lb romana

Delta

Delta are un ecosistem foarte variat, atât acvatic cât şi terestru. Ea ocupa 2,5% din suprafaţa ţării şi aici se pot întâlni o mare diversitate de animale. Debitul apei este mare iar viteza scăzută datorita înclinări slabe a deltei. Are un climat temperat iar umezeala aerului este ridicată.

Pe braţele dunării se formează diverse lacuri şi belţi. Acestea sunt mărginite de o vegetaţie deasa formată din in special din stuf. Belţile cu ape limpezi şi cu mici insule de verdeaţa în mijloc creează un peisaj natural de o frumuseţe rară, prin care putem vedea măreţia şi frumuseţea naturii.

Vegetaţia este reprezentată in special de stuf, care ajunge pana la înălţimea de 6 m. Stuful formează mici insule plutitoare care pot fi văzute plutind duse de curenţi şi care dau un farmec special locului.

Delta are o fauna foarte bogata. ...

Alte referate despre: delta dunarii referat, referat delta dunarii, delta dunarii

Delta Dunarii

Delta Dunarii sau “TARA APELOR”, cu chipul ei geometric, veritabil muzeu natural este cea mai noua si mai joasa regiune a tarii noastre. Este un unicat in Europa prin flora si fauna. Delta Dunarii s-a format pe locul unui fost golf marin care treptat s-a format in liman, apoi a devenit delta, forma incomplet consolidata.

Alte referate despre: delta dunari cu imagini cu tot, delta dunarii-compunere in limba engleza, referat delta dunari

Delta Dunarii

Delta Dunarii sau “TARA APELOR”, cu chipul ei geometric, veritabil muzeu natural este cea mai noua si mai joasa regiune a tarii noastre. Este un unicat in Europa prin flora si fauna. Delta Dunarii s-a format pe locul unui fost golf marin care treptat s-a format in liman, apoi a devenit delta, forma incomplet consolidata.

Alte referate despre: referat despre delta dunarii, delta dunarii referat biologie, delta dunari
Referate afisate : 12
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK