Compusi halogenati ai metanului si etanului

Compusi halogenati

Derivaţii halogenaţi sunt compuşii organici, care conţin atomi de halogen legaţi de radicalul organic.Formula generală este R-X, unde X reprezintă atomul de halogen. Halogenii (F, Cl, Br, I), fiind elemente puternic electronegative, atrag spre ei dubletul electronic de legătură, ceea ce provoacă polarizarea puternică a legăturii covalente carbon - halogen şi apariţia sarcinilor electrice parţiale la cei doi atomi.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 21kb
Downloads: 8156
Materia: Chimie

Halogenii - lucrare de laborator

Bromurile însoţesc clorurile şi în zăcăminte .Zăcămintele de carnalit întotdeauna conţin bromuri KBr . MgBr2 . 6H2O – brom - carnalat.
Compuşii iodului se află în cantităţi mici în apa mărilor .Din apa mărilor el este asimilat de unele alge (laminaria) ,din cenuşa cărora se extrage iodul . Salpetrul de Chile conţine iodat de sodiu NaIO3 . Iodul se mai află în apele sondelor petroliere.
Halogenii sunt necesari pentru activitatea vitală a organismelor . Organismul omului conţine 0,25% de clor .Iodul intră în compoziţia hormonilor glandei tiroide .Lipsa iodului în alimente şi în apa potabilă duce la apariţia guşii endemice .Pentru prevenirea acestei boli in sarea dc bucătărie se adaugă cantităţi mici de iodură de sodiu ...

Alte referate despre: lucrare de laborator chimie identificare azot sulf halogen, lucrare de laborator, lucrare de laborator fizica

Halogenarea

Adiţia bromului la etenă.Reactantul constă în 25 ml soluţie apoasă de brom, de concentraţie 5%. Cu ajutorul unui tub de aducţiune efilat la capăt se barbotează etenă preparată din alcool etilic şi acid sulfuric.

Alte referate despre: compusi halogenati, importanta derivatilor halogenati, importanta compusilor halogenati

Identificarea halogenilor

Identificarea halogenilor
Pentru identificarea fiecărui atom de halogen (clor, brom, iod) precipitatul obţinut se tratează cu o soluţie de hidroxid de amoniu şi se fac următoarele observaţii: Dacă precipitatul obţinut este alb şi se dizolvă uşor în hidroxid de amoniu, substanţa conţine clor;
Dacă precipitatul este alb-galben şi se dizolvă mai greu în hidroxid de amoniu, conţine brom; Dacă precipitatul este galben şi insolubil în hidroxid de amoniu, conţine iod.

Alte referate despre: identificarea halogenilor, identificarea halogenilor din compusii organici, identificarea carbonului si a halogenului

Fenolii monohidroxilici

Fenoxidul de sodiu rezultat este tratat cu un acid mai puternic decat fenolul (pentru a-l deplasa pe acesta din combinatii), acidul sulfuros. Rezulta pe langa fenol, bisulfit de sodiu care este folosit la transformarea acidului benzensulfonic in sare de sodiu si eliberarea de acid sulfuros care este refolsit.Fenolii au un caracter acid mai pronuntat decat alcoolii (KA = 1,0 .

Alte referate despre: fenoli monohidroxilici, fenolii monohidroxilici, fenoli monohidroxilici referat power point

Metan

Metanul este un gaz incolor, mai uşor decât aerul , insolubil în apă , solubil în alcool , eter , benzen. Mirosul gazului metan din conductele industriale şi casnice este dat de substanţele continând sulf ( mercaptani ) care sunt adăugate special pentru a face gazul uşor de recunoscut prin miros ; eventualele scăpari de gaze pot fi astfel descoperite la timp.

Alte referate despre: chimizarea metanului, metanul, metan

Azotul si compusii lui

Azotul si compusii lui
Azotul molecular se obtine industrial prin distilarea functionata a aerului lichid.Azotul,astfel izolat,contine argon si celelalte gaze rare din atmosfera si mai contine de obicei oxigen.

Alte referate despre: azotul si compusii lui, sodiu azotul si compusii lor, azotul si compusii sai

Halogenii

Halogenii
Fluorul este cel mai electronegativ element .Halogenii se combină cu metalele ,formînd compuşi ionoci cu caracter de săruri tipice .Cu nemetalele halogenii formează compuşi covalenţi .Nu numai proprietăţile chimice ,dar şi majoritatea proprietăţilor fizice ale halogenilor variază regulat pe măsura creşterii numărului de ordine al elementelor .
Halogenii se află în scoarţa terestră exclusiv sub formă de compuşi .
Cele mai importante minereuri de fluor sunt fluorina CaF2 ,criolitul Na3 AlF6 ,fluorapatitul Ca5 (PO4)3F .

Alte referate despre: derivati halogenati, halogenii, utilizarea compusilor halogenati

Actiunea poluanta a compusilor organici

Se consideră poluanţi ai apei acele substanţe care în concentraţie suficientă pot produce un efect măsurabil asupra omului, animalelor, plantelor şi materialelor. Substanţele organice de origine naturală sau vegetală consumă oxigenul din apă,atat în timpul dezvoltării, cat şi după moarte. Lipsa oxigenului din apă are ca efect oprirea proceselor aerobe printre care autoepurarea apei. Fenolul este pentru peşti un toxic pentru sistemul nervos, el imprimă gust şi miros neplăcut cărnii peştilor.

Alte referate despre: actiunea poluanta a compusilor organici, actiunea poluanta a compusilor organici referat, referat actiunea poluanta a compusilor organici

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui
La tarmul acestori mari apa devine saturata in clorura de sodiu care se depune la evaporarea marilor concentratia in saruri creste. Sarurile care se gasesc in concentratie mai mare si au solubilitate mai mica se separa. Se separa intai clorura de sodiu, apoi saruri duble ce contin clorura de sodiu. Se separa apoi clorura de potasiu si ulterior sarurile duble ale potasiului si magneziului. Ramane un rest bogat in diclorura de magneziu. Printr-un astfel de proces sau depus sarurile de la Stassfurt (Germania). Diclorura de magneziu hidratata se numeste bischofita MgCl2 . 6H2O . Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina). Acidul clorhidric se gaseste in sucul gastric (0,2 – 0.4%) .El are un rol important in digestie.

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Metanul

Metanul
Metanul se extrage din zăcămintele naturale cu ajutorul sondelor. De aici se transportă la consumatori (laboratoare, industrie, termocentrale, locuinţe, etc.) cu ajutorul conductelor. Metanul mai este utilizat drept combustibil dar azi se pune un accent deosebit pe transformarea lui într-o serie de compuşi chimici de o mare importanţă practică. Această prelucrare se numeşte chimizarea metanului. Este suficient să precizăm că prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan creşte de circa 30 de ori, ca să ne dăm seama de importanţa economică a acesteia.

Alte referate despre: utilizarea metanului, gaz metan, gazul metan

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui Ideea aceasta a fost definitiv admisa dupa studiile lui J.L.Gay- Lussac si L.J.Thenard asupra iodului (1814). Ideile lui A.L.Lavoisier asupra acizilor erau atat de puternice incat C.F.Schonbein (1885) considera clorul ca o combinatie cu oxigenul.

Alte referate despre: referat chimie clorul si compusii lui, clorul si compusii clorului, clopotel- referate clorul si compusii lui

Aluminiul si compusii aluminiului

Dintre ceilalti compusi ai aluminiului, cei mai raspanditi sunt: corindonul, Al2O3; diasporul, Al2O3 • H2O; hidrargilitul, Al2O3 • 3H2O; spinelul, Al2O3 • MgO; criolitul (hexafluoroaluminat trisodic), Na3 [ AlF6 ], etc. Pentru obtinerea aluminiului, se utilizeaza diasporul si hidragilitul, care constituie mineralele principale din minereul cunoscut sub numele de bauxita, care se gaseste si la noi in tara in Muntii Apuseni. Bauxita este constituita dintr-un amestec de: diaspor, hidragilit, oxid de fier, Fe2O3, dioxid de silciu, SiO2 si dioxid de titan, TiO2.

Alte referate despre: compusii aluminiului, importanta aluminiului si compusii lor, aluminiul si compusii sai

Sinteza etanului prin cuplarea oxidativa a metanului

Industria chimica, petroliera si metalurgica sunt mari consumatoare de apa. Apa este singura substanta care are denumiri diferite pentru cele trei stari de agregare: gazoasa (abur), lichida (apa) si solida (gheata).

Alte referate despre: ecuatia reactiei de oxidare a metanului, reactia de oxidare a metanului, ecuatia de oxidare a metanului

Hidrogenul

Combinarea hidrogenului cu nemetalele. Cu oxigenul si cu clorul , hidrogenul reactioneaza violent. Amestecuri stoechiometrice de hidrogen cu oxigen sau clor explodeaza cand vin in contact cu o flacara, o scanteie electrica sau, in cazul clorului, cand sunt expuse luminii.
2H2+O2 2H2O
H2 + Cl2 2HCl

Alte referate despre: hidrogenul, hidrogen, hidrogenul combustibilul viitorului
Referate afisate : 15
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles