Comunismul si disidenta anticomunista in romania

Disidenta anticomunista

Securitatea, infiintata in 1948 dupa modelul politiei politice sovietice, a instaurat un regim de teroare interna, indreptata impotriva tuturor celor socotiti indezirabili de catre puterea comunista si a celor banuiti ca ar putea opune cea mai mica rezistenta fata de sovietizarea tarii.

Opozanti sau intelectuali de marca (Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Radu Rosetti, Mihail Manoilescu, Ioan Lupas, Mircea Vulcanescu, Gheorghe Bratianu, dar si multi altii) au fost condamnati la inchisoare sau la munca fortata in lagare, un mare numar de persoane pierzandu-si viata in detentie. Sistemul penitenciar romanesc a cunoscut o dezvoltare fara precedent, acoperind, practic, intregul teritoriu al tarii. In inchisori precum Sighet, Aiud, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Gherla sau Ramnicu-Sarat ori la munca fortata, la Canalul Dunare-Marea Neagra, s-au aplicat masuri de tortura, executii, sau asa-numita "reeducare".

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 3
Materia: Istorie

Comunismul in Romania

Ca ideologie mai noua, comunismul dupa revolutia din octombrie din Rusia tarista, este sinonim cu marxismul si diversele ideologii derivate, cea mai notabila fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune conceptia progresului in istorie, potrivit careia exista patru faze ale dezvoltarii economice a societatii: sclavia, feudalismul, capitalismul si comunismul.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Esecul comunismului

Principalul autor al socialismului modern, ca doctrina politica a clasei muncitoare din capitalism, a fost Karl Marx (1818-1883). El nu a fost muncitor, si nici fiu de muncitor. Provenit dintr-o familie burgheza (evrei convertiti la protestantism), tânarul Marx a studiat Dreptul si Filosofia la universitatile din Berlin si Jena. S-a casatorit cu fiica unui consilier aulic, deosebit de educata, cu care a avut cinci copii. Intrând în conflict cu statul politienesc prusac, datorita unor articole critice, Marx este nevoit sa emigreze la Bruxelles, apoi la Paris, pentru ca în final sa se stabileasca definitiv la Londra, capitala celei mai democratice si mai tolerante tari din epoca. Aici a si murit, la vârsta de 65 de ani.
Spiritul critic si curajul de a spune ce gândeste l-au facut pe Marx un om incomod, care a fost parasit, pe rând, de colaboratori si chiar de prieteni. Singurii oameni care au ramas lânga el pâna la capat au fost Jeni Marx, sotia lui, si Friedrich Engels, prieten ...

Alte referate despre: esecul comunismului, esecul comunismului si unificarea germaniei, esecul comunismului referat

Principii comuniste

(Churchill, W. (1920). Zionism versus Bolshevism: A Struggle for the Soul of the Jewish People, nr. din 8 februarie 1920, al ziarului "Illustrated Sunday Herald").

Alte referate despre: principiile comunismului, principii comuniste, principiile comuniste

Comunismul- avantaje si dezavantaje

Comunismul- avantaje si dezavantaje - In anii `80 impune un program de austeritate avand ca scop lichidarea datoriilor externe. Lipsurile alimentare devin evidente in ultimul deceniu al regimului Ceausescu, cand se reintroduc cartelele (desfintate in 1954) si se rationalizalizeaza painea, laptele, uleiul, zaharul si carnea (pentru a se putea exporta cat mai mult). Programul “stiintific de alimentare rationala” (adoptat in 1984, si care mai mult spunea populatiei sa nu consume hrana aproape deloc!) a fost considerat singura solutie pentru depasirea crizei alimentare.

Alte referate despre: comunismul avantaje si dezavantaje, comunism avantaje si dezavantaje, comunismul- avantaje si dezavantaje

Lagarele de concentrare in Romania comunista

Lagarele de concentrare in Romania comunista - Studierea fenomenului reeducării din închisorile comuniste - Suceava, Piteşti, Gherla, Canal şi din alte lagăre de muncă este extrem de dificilă. Problemele care se ridică în faţa cunoaşterii acestui fenomen, fără a ne propune să le formulăm aici pe toate, sunt următoarele:

Alte referate despre: lagare de concentrare in romania comunista wiki, lagare de concentrare in romania comunista, lagare de concentrare comuniste

Regimul comunist in Romania

In interiorul tarii comunistii mai aveau de infruntat doua obstacole importante reprezentate de opozitie din care faceau parte liberalii si taranistii si monarhia, care era reprezentata de regele Mihai. Cele doua partide din opozitie au fost desfiintate in luna august 1947 iar liderii lor Maniu, Mihalache, Bratianu au fost dati pe mana justitiei in urma unei inscenari "Afacerea Tamadau" pusa la cale de comunisti.

Alte referate despre: regimul comunist in romania, regimul comunist, regimul comunist din romania

Comunismul in Romania

Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitaristă în care nu există proprietate privată şi nici clase sociale. În comunism toate bunurile aparţin societăţii ca întreg, şi toţi membrii acesteia se bucură de acelaşi statut social şi economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societaţi comuniste este: "Fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi."

Alte referate despre: perioada comunista, comunismul referat, comunism

O statistica a represiunii comuniste din Romania

A. DE LA SIGURANTA LA SECURITATE
Securitatea , "bratul inarmat al poporului" a aparut datorita conceptiei bolsevice, ca revolutia proletara era amenintata permanent de dusmanul de clasa din interior, sprijinit de cel din exterior,
Dupa 23 August 1944, unul din primele obiective ale conducerii Partidului Comunist Roman a vizat constituirea unei structuri proprii prin care sa-si asigure informatiile necesare pentru cucerirea puterii politice.
In acest scop, in cadrul Comandamentului General al Formatiunilor de Lupta Patriotica ( F.L.P. ) de sub conducerea lui Emil Bodnaras1, s-a conturat inca de la inceputul lunii septembrie 1944, Sectia a -II- a Informatii si Contrainformatii, cu agentura de teren," Serviciul auxiliar "condus de Ivan Didenko2. Intre 23 August 1944 si 1948 aparatul de siguranta si serviciile speciale n-au suferit schimbari organizatorice, cu exceptia plasarii unor oameni de incredere in fruntea lor. Abia prin decretul nr. 221, din 30 August 1948 este creata Directia ...

Alte referate despre: represiunea comunista, represiunea comunista in romania, represiunea comunista referat

Genocidul din Romania - repere in procesul comunismului

Noi nu am facut decat sa schimbam clasa care isi intemeAZia hegemonia pe acest sistem... este un mare progres dat fiindAZca privilegiatii sunt acum de zece ori mai numerosi..."Iar la intrebarea despre Marx si progresul...Lenin precizeaza: "Amintiti-va ca insusi Marx ne-a invatat ca teoriile nu aveau decat o valoare pur fictiva, o valoare de instrument. Dat fiind starea Rusiei si a Europei, a trebuit sa ma folosesc de ideologia comunista pentru a-mi atinge adevaratul scop. Marx nu era decat un evreu burghez calare pe statisticile engleze si taiAZnic admirator al industrializarii.

Alte referate despre: procesul comunismului, file din procesul comunismului rezumat, procesul comunismului-religie

Scurt istoric al comunismului in Romania

Cu ajutorul Armatei Rosii care ocupa Romania s-a inceput un vast program de instaurare a comunismului. La 11 iunie 1948 au fost confiscate toate proprietatile industriale cu capital privat, acestea trecand in proprietatea comunistilor. Tot in anul 1948 a fost infiintata D.S.S(Directia de Securitate a Statului), iar in ianuarie 1949 D.G.M (Directia Generala a Militiei), ca organe de represiune.

Alte referate despre: scurt istoric al comunismului in romania, scurt istoric despre comunism, scurt istoric despre comunism in romania

Comunismul din noi

Ambele teze se bazeaza pe faptul ca modernizarea Romaniei a fost realizata de pasoptisti. Numai ca prima sustine ca tocmai in timpul procesului de modernizare, de subliniat: intr-un moment cand acesta nu este nicidecum terminat, intervine ca un tavalug istoria, purtata de tancurile rusesti, distrugand ceea ce cu greu fusese castigat - si anume realizarea unui stat destul de modern in Europa acelei vremi -, iar a doua afirma ca esecul se datoreaza in primul rand pasoptistilor si urmasilor lor, care undeva, ramane sa vedem unde, au gresit fundamental.

Alte referate despre: despre comunism, instaurarea comunismului in romania, literatura aservita ideologiei comuniste

Evolutia socio economica a Brailei la 20 de ani de la comunism

Braiconf, prin contractele externe, şi Şantierul Naval (Aker, STX), prin investiţiile străine, rămân în opinia celor chestionaţi companiile cele mai reprezentative pentru Brăila, urmate apoi de Promex, Paco, Marex. Alte companii locale cunoscute de brăileni sunt: Soroli Cola, Brenac, Siltex, Promoterm, Galco etc.

Alte referate despre: evolutia socio economica a brailei la 20 de ani de la comunism, evolutia socio economica a brailei, evolutia socio-economice a romaniei

Nici comunism, nici consumism, ci performanta

Tu intri putin pe mess, scrii corect, cuvinte intregi...ce vor fi rizind de tine...cind mai "vorbesti" cu ei...Apoi simti cum timpul iti e furat miseleste. Prea multe ferestre in acelasi timp! Prea multe despicari! Impolitetea intruchipata! Intorc gindul de la unul pentru a-i raspunde celuilalt. Ametitor... rapacitatea schimbarii interlocutorilor e obositoare. Cu prea multi deodata spunind nimicuri. Cartile mele care ma odihneati, pentru ce v-am tradat?

Alte referate despre: nu exista nici libertate nici cultura fara munca, omul nu cunoaste nici binele nici raul, omul nu cunoaste nici binele nici raul sorin cerin

Literatura Romana sub Comunism

Astfel, despre nuvela « Ana Rosculet » a lui Marin Preda spune ca a fost scrisa pentru a atenua protestele criticilor de partid iritati de naturalismul volumului de debut (Intalnirea din pamanturi). Cu toate acestea, « ea nu a domolit energia demolatoare a inchizitiei literare, care avea nevoie de cazuri exemplare propice exercitiului mistic al cantaririi devierilor de la norma.

Alte referate despre: literatura romana sub comunism, eugen negrici literatura romana sub comunism, literatura romana sub comunism eugen negrici

Biserica ortodoxa romana in timpul comunismul

Aceasta îşi redobândeşte (ca şi în cazul celorlalte culte recunoscute, dar mai vizibil) accesul la principalele instituţii publice (în şcoală, prin educaţia religioasă şi reintegrarea învăţământului religios în cel public; în spitale, orfelinate, penitenciare, armată etc., prin asistenţa socială şi religioasă pe care o asigură în televiziune şi radio, prin spaţiul de antenă care se acordă emisiunilor religioase), mai puţin în cele explicit politice (din care tinde să se retragă); îşi restabileşte o sumă de drepturi simbolice (reinstaurarea jurământului legal pe Cruce şi pe Evanghelie, instalarea de icoane în şcolile publice şi în alte instituţii de stat, restabilirea denumirilor religioase pentru străzi, oraşe şi unele instituţii de asistenţă socială, asocierea la aproape toate celebrările ...

Alte referate despre: biserica ortodoxa romana in timpul comunismului, biserica ortodoxa romana in timpul comunismul, referate biserica ortodoxa romana in timpul comunismul
Referate afisate : 16
Medie note: 8.72 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK