Conferinta de la ialta

Conferinta de la Ialta

Churchill si Stalin s-au intalnit la Moscova cu cateva luni inainte, in octombrie 1944. Roosvelt fiind retinut, cei doi, englezul si sovieticul, au repartizat procentele de influenta intre occidentali si U.R.S.S, in tarile din sud estul Europei. Concluziile de la Ialta sunt adeseori confundate cu acest proiect de impartire, limitat numai de regiunea balcanica si danubiana a continentului. Insa presedinttele Statelor Unite este dezacord total cu acest tip de practica, caracteristic pentru batrana diplomatie europeana.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1399
Materia: Istorie

Moartea lui Stalin

Aici isi petrece Stalin noptile albe de mai bine de 20 de ani, fie lucrand, solitar, cu telefoanele la indemana, fie primindu-i pe ministrii sai la ora doua noaptea, fie luand masa alaturi de colaboratorii sai pana in zori.
Printii miscarilor comuniste cunosc acest loc. Mao a fost primit aici, somptuos, in iarna lui 1949, in marea sala de la primul etaj. Tito, pe cand facea inca parte din familie, s-a aparat o noapte intreaga impotriva alcoolului si contra dialecticii stapanului caruia, georgian de samanta si stiind sa bea, ii place sa ii faca pe altii sa bea ca sa le smulga secretele.
Dupa razboi, principalii membrii din Politburo s-au reunit aici aproape in fiecare seara, imprejurul une mese lunge incarcate cu delicatese. Aici se mananca bine, timp de mai multe ore. Meniurile erau ardeiate, aproporile la fel. Vinurile, vodka curgeau in valuri. Si mai multi ...

Alte referate despre: moartea lui stalin, despre moartea lui stalin, moartea lu stalin

Stalin si URSS

Convingere prin violenta
In consecinta, in 1929, cand a fost introdusa colectivizarea, taranimea s-a impotrivit si incercarile de a o forta sa accepte au degenerat intr-un conflict violent, in cadreul caruia politica secreta sovietica, in cadrul caruia politia sercreta sovietica si a jucat un rol sinistru. Multi tarani au fost ucisi si milioana au fost deportati, dar versiunea oficiala sustinea ca oponentii erau in principal tarani avuti (culaci), care nu doreau sa renunte la profiturile obtinute prin mijloace necinstite. Distrugerile rezultate au dus la o teribila foamete, accentuata de cruzimea autoritatilor, foamete ce a determinat moartea a milioane de tarani. Situatia s-a mai imbunatatit dupa 1932, cand rezistenta taranilor a fost infranta, dar colectivizarea nu a mai avut efecte scontate. In ciuda tuturor suferintelor indurate de o mare parte a populatiei, sectorul agricol a ramas in continuare un punct slab al Uniunii Sovietice. In 1934 parea ca ceea ce fusese mai rau trecuse, ...

Alte referate despre: stalin si urss, stalin si urss-ul dupa 1945, stalin 1953 urss

Iosif Vissarionovici Stalin

In martie 2001, televiziunea independenta rusa NTV a descoperit un nepot necunosct pana atunci care traia in Novokuznetsk. Iuri Davidov a spus NTV-ului ca tatal sau i-a povestit despre ascendenta sa, dar datorita campaniei impotriva cultului personalitatii lui Stalin, care era in plina desfasurare in acel timp, i s-a spus sa taca. Mai multi istorici, Alexandr Soljenitin aflandu-se printre ei, mentionau un fiu pe care i l-a nascut lui Stalin o concubina, Lida, in 1914 , pe durata exilului sau in Siberia.

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Winston Churchill

Acolo s-a dovedit la fel de energic ca în 1914, dar curios era campionatul său a altei dezastruasee operaţiuni amfibie, expediţia anglo-franceză către Norvegia pentru a lua Narvikul, care a dus la retragerea lui Chamberlain în 1940-mulţi conservativi au dat vina pe prim-ministru, nu pe primul lord, pentru debatere- şi înlocuirea lui de Churchill în 10 mai 1940, într-o coaliţie guvernamentală cu suportul tuturor partidelor.

Churchill era sigur un conducător pe timp de război inspirant. Discursurile sale au făcut naţiunea să continue să lupte după căderea Franţei şi evacuarea Dunkirkului. În timpul zilelor negre din 1940, prin bătălia Marii Britanii unde Marea Britanie a luptat singură împotriva puterilor Axelor, el şi-a îndemnat compatrioţii să se conducă singuri ca astfel,”dacă Imperiul Britanic şi grupul său de state a rezistat pentru o mie de ani, oamenii tot vor spune că aceata a fost cea mai bună ...

Alte referate despre: winston churchill, winston churchill referat, winston churchill biografie

Criza Berlinului si componenta germana a razboiului

Presedintele Roosevelt si consilierii săi au avut certitudinea că la Ialta s-au stabilit relatii mult mai amicale cu U.R.S.S. Stalin, demonstrându-si bunăvointa, a făcut concesii la subiectele importante. În problema membrilor Natiunilor Unite si-a redus pretentiile pentru 16 locuri (ce ar fi revenit pentru fiecare republică sovietică) la numai trei, afirmând că va sprijini S.U.A. dacă vor ridica pretentii de paritate. În Germania, el a acceptat o zonă de ocupatie franceză si primirea Frantei în Comisia de Control, precum si o unică administratie pentru toate zonele de ocupatie. Mai mult, prin Declaratia privind Europa eliberată, Stalin a promis organizarea de alegeri libere si autoguvernarea în Europa de Est.

Alte referate despre: crizele berlinului in timpul razboiului rece, criza berlinului din timpul razboiului rece, criza berlinului razboiul rece

Conferinte si tratate

Impactul primului război îşi pune amprenta asupra politicii internaţionale lăsând urme în viaţa umană, arhitecturală şi în cele din urma noua ordine mondială. Privind din prisma relaţiilor între state pot argumenta că se află într-o stare deplorabilă, mai mult unele dintre ele vor să-şi i-a revanşa în materie de război.

În continuarea referatului voi prezenta o scurtă prezentare a evenimentelor ce au avut loc după 1914, urmând ca apoi să descriu conferinţele şi tratatele ce au schimbat ordinea mondială.

O scurtă prezentare a evenimentelor dupa 1914 o putem reduce la câteva evenimente de mare importanţă, şi anume : primul şi al doilea război mondial, conferinţele şi tratatele de pace, crize economice, Războiul Rece şi în final motorul păcii în Europa : Uniunea Europeană.

Alte referate despre: conferinte si tratate, conferinta si tratatele de pace 1919-1920, conferinte si tratate de pace in perioada interbelica

Tratatul de la Amsterdam

Tratatul de la Amsterdam consta in trei parti, o anexa si 13 protocoale. Prima parte include amendamente importante la Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (TCE), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (Tratatul CECO), Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Tratatul CEEA sau Euratom), precum si la Actul anexat deciziei Consiliului din 20 septembrie 1976 privind alegerea reprezentantilor in Parlamentul European prin vot universal direct.

Alte referate despre: tratatul de la amsterdam, tratatul de la amsterdam referat, referat tratatul de la amsterdam

Activitatea O.N.U

Proiectul dobindit a luat avint foarte repede si in curind a luat o nota universala. Noua guverne, inclusiv cea a Statelor Unite, a decis sa i se alature.In prezent Organizatia Natiunilor Unite este cea mai importanta organizatie internationala din lume.

Alte referate despre: importanta riurilor si lacurilor in activitatea omului, active, vulcani activi

Maghiarii din Romania dupa 1918

La Conferinta de Pace de la Paris din ianuarie 1919, statul unitar roman a fost recunoscut, iar locuitorii din Bucovina, Basarabia si din Transilvania au primit cetatenie romana. Astfel, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie se recunostea si unirea Transilvaniei cu Romania. Conform statisticilor din 1919, Romania reintregita numara aproximativ 28% de cetateni romani care apartineau minoritatilor nationale. Dintre acestea, ponderea cea mai mare o aveau maghiarii cu 7,9%.

Alte referate despre: maghiarii din romania dupa 1918, maghiari din romania dupa 1918, romania dupa 1918

Conferinta din Estul Statelor Unite

Este Fa. In societatea noastra umana exista diferite legi, teorii si ideologii, dar va voi spune, toate acestea sunt lucruri umane - ele sunt lucruri umane la nivelul societatii umane obisnuite. Dar ceea ce va predau eu astazi merge cu mult mai mult dincolo de orice teorie din societatea umana si orice Fa la nivelul uman obisnuit. Deci, fiind ceea ce este, ea are cu certitudine intelesuri interioare marete si de nepatruns. Cu alte cuvinte, daca vreti sa cultivati, aceasta Fa poate cu adevarat sa va ghideze in imbunatatire. La suprafata, cartea arata doar ca o carte obisnuita, cu cerneala neagra pe hartie alba.

Alte referate despre: regiuni industriale din nord-estul statelor unite ale americii, obiective turistice in de nord estul statelor unite ale americii, statele unite ale americii de la est la vest si de la nord la sud

Institutul national al magistraturii - conferinta de presa

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana INM va beneficia de un statut de membru permanent in cadrul Retelei. In 2005, INM a ocupat locul 3 in Europa intre tarile europene participante la programul de schimb Comisiei Europene de intre autoritatile judiciare, atat in ceea ce priveste numarul magistratilor romani care au participat la stagii in strainatate, cat si al magistratilor straini care au fost primiti in instantele si parchetele din Romania.

Alte referate despre: institutul national al magistraturii, cati ani se face pentru institutul national al magistraturii, referate institutul national al magistraturii

Conferinta Natiunilor Unite pentru comert si dezvoltare

Activitatea de cooperare tehnică atinge circa 24 milioane dolari pe an, fiind finanţată din surse extrabugetare, furnizate de ţările donatoare, de cele beneficiare şi de diferite organizaţii.

Alte referate despre: conferinta natiunilor unite pentru comert si dezvoltare, conferinta natiunilor unite pentru comert si dezvoltare unctad, referat despre conferinta natiunilor unite pentru comert si dezvoltare

Economie monetara - Fondul Monetar International (FMI) si rolul lui in economia mondiala

Alaturi de FMI in 1944 a fost creata (BIRD) Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala, care a fost creata pentru dezvoltare economica pe termen lung, incluzand finantarea proiectelor de infrastructura. In timp ce FMI este preocupat cu performanta si politici financiare macroeconomice BIRD se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.Cand FMI si BIRD au fost create, se avea in vedere aparitia unei noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international, desi au trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata(1995).In anii precedenti problemele in materie de comert fiind rezolvate prin (AGTC) Acordul General cu privire la Tarife si Comert.

Alte referate despre: fondul monetar international si rolul sau in economia mondiala, rolul fondului monetar international in economia mondiala, rolul fondului monetar international in economia mondiala referat

Un pedagog de scoala noua

Onoratul auditoriu il aplauda pe distinsul pedagog si ziua urmatoare il numesc profesor,acestia fiind impresionati de metoda superioara de predare ce presupune logica si determinare.

Alte referate despre: un pedagog de scoala noua rezumat, un pedagog de scoala noua, un pedagog de scoala noua-rezumat

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade
Apoi ii cunoaste pe Lisette si Ionel Perlea, dar si pe mama fetelor, Maria Sendrea. In acelasi an se indragosteste de Christinel si la 9 ianuarie 1949 se logodeste cu aceasta. Un an mai tarziu, in 1950 se casatoreste civil si religios cu ea. Urmeaza o lunga perioada de conferinte si congrese dar si de scris.

Alte referate despre: incipit vita nova-mircea eliade, incipit vita nova, romanul adolescentului miop-incipit vita nova
Referate afisate : 16
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles