Consiliul europei

Consiliul Europei

Realizarile concrete ale Consiliului Europei' pot fi raportate la anumite domenii de interes major pentru locuitorii continentului:
a) Elaborarea a peste 100 conventii si acorduri europene, dintre care multe deschise spre ratificare si statelor care nu fac parte din aceasta organizatie.

b) Adoptarea a numeroase recomandari adresate statelor membre. Recomandarile sale nu pot fi neglijate pe considerentul ca ele nu ar fi documente strict juridice. Realitatea a demonstrat ca recomandarile adresate statelor au jalonat direetiile de actiune ale organizatiei, au asigurat deschideri noi in diverse materii si, frecvent, acestea au fost transformate in convenlii sau acorduri.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 561
Materia: Drept

Consiliul Europei

Statutul de observator pe lângă organismele interguvernamentale ale Consiliului Europei revine statelor: Canada, Vatican, Japonia, Statele Unite, Mexic.Obiectivul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unităţi mai stânse între cele 46 state membre pentru protejarea libertăţilor individuale, libertăţilor politice şi a statului de drept, principiile care constituie fundamentul tuturor democraţiilor autentice şi care influenţează viaţa tuturor europenilor.Toate statele membre ale Organizaţiei au obligaţia de a face ca libertăţile, demnitatea omului şi bunăstarea indivizilor să devină principii ferme ale acţiunilor guvernamentale.

Alte referate despre: consiliul europei, consiliul europei referat, activitatea consiliului europei

Sanctionarea infractorilor minori in dreptul penal european

În ceea ce priveşte angajarea răspunderii penale, se observă că, potrivit reglementărilor din domeniul penal, în majoritatea ţărilor există o perioadă de tranziţie, care marchează trecerea de la incapacitatea penală la capacitatea penală absolută, perioadă în care infractorilor minori le sunt aplicabile, cu prioritate, măsuri educative, corective.

Alte referate despre: sanctionarea infractorilor minori in dreptul european, sanctionarea minorilor in drept penal european, tratamentul penal al infractorilor minori in dreptul comparat

Institutiile Europei Unite

Marea Britanie, Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia si Elvetia folosind o formula de asociere, in ianuarie 1960, prin conventia de la Stockholm creaza Asociatia Europeana a Liberului Schimb. CEE s-a dovedit in timp o institutie viabila si numarul membrilor ei a crescut continuu ingloband in timp si tarile din AELS.

Alte referate despre: construirea europei unite, etapele constructiei europei unite ca model de integrare economica, construirea europei unite si disparitia natiunilor europene

Principalele domenii de activitate a Consiliului Europei

Organizatii europene si euroatlantice
Sistemul de protectie pus la dispozitie de Conventia europeană a drepturilor omului este completat si prin adoptarea, în 1997, a Conventiei privind prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Obiectivul principal al acestui document este de a asigura conditii umane de detentie pentru persoanele din închisori, comisariate de politie sau institutii psihiatrice. Tot în acelasi scop a fost constituit si Comitetul european pentru prevenirea torturii (CPT), format din experti independenti.

O atentie specială este acordată si democratiei la nivel local. Conferinta Europeană a Puterilor Locale, creată încă din 1957 si devenită, din 1983, Conferinta Permanentă a Puterilor Locale si Regionale din Europa, pentru a fi ulterior transformată în Congres al Puterilor Locale si Regionale, precum si diferitele texte consacrate acestui domeniu (Carta europeană a autonomiei locale, Conventia europeană ...

Alte referate despre: principalele domenii de activitate a consiliului europei, domenii de activitate ale consiliului europei, domenii de activitate ale consiliul europei

Organele Consiliului Europei

Pentru a-si putea atinge obiectivele propuse, Consiliul este dotat cu organe care, prin activitatea lor, contribuie la apărarea drepturilor omului si a democratiei pluraliste, la valorizarea identitătii culturale europene, sprijină edificarea noilor societăti democratice si luptă împotriva oricăror forme de intolerantă, xenofobie, încălcare a drepturilor minoritătilor etc.

Alte referate despre: organele consiliului europei, organele consiliul europei, organele consiliului europei sunt

Reforma in tarile Europei centrale si de Est

Reforma in tarile Europei centrale si de Est
În acelaşi timp, paşii intermediari în vederea realizării acestor cerinţe, trebuie să conţină reglementări şi măsuri compensatorii care să diminueze problemele economice şi sociale cauzate de procesul de transformare.În ceea ce priveşte cadrul legislativ în ţările de tranziţie la începutul procesului de reformă s-a observat că este necesară crearea unui spaţiu liber capabil să ducă la dezvoltarea întreprinderilor private.

Alte referate despre: cultura in tarile europei centrale si de est, tarile europei centrale si de est, culturile in tarile europei centrale si de est

Consiliile judetene

COMPETENŢA, ALEGEREA ŞI CONSTITUIREA CONSILIILOR JUDEŢENE
Constituţia României defineşte consiliul judeţean ca „autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale şi orăşeneşti, în vedere realizării serviciilor publice de interes judeţean” ( art. 121, alin 1)
Consiliul judeţean se compune din consilieri aleşi potrivit prevederilor Legii nr. 70 / 1991. Numărul consilierilor fiecărui consiliu judeţean se stabileşte în raport

Alte referate despre: consiliile judetene, consiliile judetene referat, despre consiliile judetene

Uniunea Europei Occidentale - UEO

În cadrul Consiliului UEO de la Haga, din octombrie 1997, s-a adoptat Platforma intereselor europene în materie de securitate; prin acest document, statele membre îsi afirmau hotarârea de a consolida componenta europeana a Aliantei Nord-Atlantice, oferind, în acelasi timp, o dimensiune de securitate si aparare pentru o Europa integrata.
Elementele centrale ale Platformei vizeaza relatiile dintre UEO si NATO, precum si conditiile care contribuie la consolidarea rolului sau ca forum de dezbateri periodice în probleme de aparare si securitate, cu impact asupra întregului continent european.

Alte referate despre: uniunea europei occidentale ueo, uniunea europei occidentale - ueo referat, ueo uniunea europei occidentale

Care este identitatea Europei?

Referat despre Care este identitatea Europei?
Ce este Europa-un spatiu geografic,un dispozitiv economic,sau o viziune politica?Conform lui Edgar Morin,"Europa(pe care el o numea"comunitatea destinului nostru"),cu siguranta nu reiese dintr-un trecut care il precede.Reiese (apare)cu timiditate din prezentul nostru pentru ca viitorul este cel ce il cere". Din aceeasi perspectiva Ulrich Beck afirma ca" ceea ce este Europa,sau ce ar trebui sa fie,nu poate fi invocat din trecut;trebuie sa fie dezvoltat ca un raspuns politic la intrebarile din viitor,in orice domeniu,cum ar fi piata de munca,ecologia si statul social,migratiile internationale,libertatatile politice si drepturile principale(de baza)" si sugereaza ca,"primul si cel mai important fapt este ca fara Europa nu poate fi vorba de globalizare."

Alte referate despre: care este clima europei centrale, care este rolul europei in lumea contemporana, care este situatia europei dupa i razboi mondial

Istoria Europei

In secolul IV i.Hr., disputa dintre orasele state, referitoare la teritoriile lor, faciliteaza ocuparea peninsulei elene de catre regele macedonean Filip al II-lea. Campania fiului sau, Alexandru cel Mare, raspandeste cultura elena in cea mai mare parte a Asiei si a Africii nordice.

Alte referate despre: istoria europei, anul 1989 in istoria europei, istoria europei referat

Constructia Europei Unite

Experienta istorica a demonstrat ca "unitatea Europei" este optiunea cea mai înteleapta pentru popoarele care o alcatuiesc, pentru ca, spunea Victor Hugo, "numai Unitatea va deveni scutul în fata tuturor furtunilor care, altfel, ar putea pustii una din cele mai vechi Civilizatii ale lumii".

Alte referate despre: constructia europei unite, constructia europei unite - constitutia comunitara, bazele politico-economice ale constructiei europei

Presedintele consiliului judetean

Doar ambiguitatea redactarii textului art. 72 din Legea nr. 69/1991, mentinuta si prin modificarea facuta prin Ordonanta de Urgenta nr. 22/1997, permitea ca in sarcina presedintelui consiliului judetean sa nu se retina si atributia de emitere de dispozitii cu caracter normativ. Existau o serie de argumente care induceau aceasta idee.

Alte referate despre: presedintele consiliului judetean, presedintele consiliului judetean referat, primarul si presedintele consiliului judetean

Evolutia paleogeografica a Romaniei si Europei

1)Europa :Scutul Baltic-se afla in Peninsula Scandinavica si in fundamentul unitatilor de relief situate in Europa de est :campia Europei de est.2)Romania :Scutul Baltic-se afla in fundamentul Campiei Moldovei.
Paleozoic:1)Orogeneza caledonica :a)Europa:apartine partii de V si NV a Europei :Alpii Scandinaviei,Muntii.Irlandei,Muntii.Scotiei.
b)Romania :se inalta Podisul Casincei(Dobrogea centrala).

Alte referate despre: evolutia paleogeografica a europei, evolutie paleogeografica, evolutia reliefului romaniei si a europei
Referate afisate : 14
Medie note: 8.50 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles