Constiinta morala

Constiinta morala

Constiinta morala
Judecata morala presupune evaluarea (si cel mai des autoevaluarea) unor comportamente si situatii prin raportarea lor la cerintele morale impuse de ambianta social - istoricã a individului. Ea se formeazã prin învãtarea socialã si însusirea criticã a modelelor de conduitã promovate de societate. Dezvoltarea moralã este un proces activ de organizare a experientei în structuri cu semnificatie crescîndã, prin care valorile morale sunt vãzute dintr-o perspectivã nouã.

Teoria judecãtilor morale dezvoltatã de J. Piaget si apoi în S.U.A. de L. Kohlberg a avut în atentie forma si logica faptelor, evaluarea moralei si dezvoltarea întelegerii regulilor si a circumstantelor în care actioneazã.

J. Piaget
Dezvoltarea gîndirii morale se realizeazã progresiv, implicînd parcurgerea ordonatã a unor stadii ale inteligentei, acest progres fiind caracterizat de o gîndire cu o calitate ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 4036
Materia: Psihologie

Culpa morala

Ce-i drept, decizia in propria judecare de sine ii revine numai
individului, dar in masura in care comunicam intre noi, putem sa stam
de vorba unii cu ceilalti si sa ne ajutam reciproc in propria
clasificare morala.

Alte referate despre: culpa morala, morala fabulei iepurele ogarul si copoiul, valori morale

Educatia morala

Omul insuseste conditia sa, se dezvolta, se (auto)educa si se realizeaza atit fizic, cit si in mare masura in plan moral. Acesta tinde continuu spre ideal, indiferent de faptul realitatii el urmeaza calea autodepasirii, el participa activ la autodezvoltare si autovalorizare.

Alte referate despre: educatia morala, educatia morala referat, educatia moral-civica la prescolari

Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale

V. Vasil'ev, cercetînd procesul formării personalităţii infracţionale4, menţionează rolul particularităţilor psihofiziologice — al tipului sistemului psihic, temperamentului, caracterului, cît şi al factorilor sociali, cu deosebire al celor care determină procesul socializării individului, în cercul cauzelor subiective ale infracţiunii autorul înscrie gîndirea şi conştiinţa, dominate de anumite reprezentări, contradictorii celor general-umane, orientarea socială, rezultată din trebuinţele, interesele şi motivaţia cu caracter antisocial.

Alte referate despre: psihologia personalitatii infractorului si a devierilor, psihologia personalitatii infractorului, psihologia personalitatii

Posibilitate a stiintelor morale

Faptele confirma acest fel de a vedea lucrururile: << Chiar
evenimentele care, prin natura lor , par cele mai capricioase si cele
mai nesigure si pe care nici o stiinta posibila nu ne-ar permite sa le
prevedem intr-un caz special , se prezinta, cand se ia in numar mare ,
cu o regularitate aproape matematica

Alte referate despre: stiinta morala, drept ca stiinta-morala, dreptul ca stiinta-morala

Istorie, literatura si constiinta istorica

“Ne explicam prin urmare de ce intaiele carti iesite de sub teascurile tipografiei intemeiata cu ajutorul cu ajutorul lui Petru Movila au fost slavone: un Molitvelnic(1635), un Antologhion(1643) […].Dar aceste carti in limba slavona nu erau menite numai sa acopere lipsa textelor de ritual din cuprinsurile romanesti, ci sa si intareasca ortodoxia in Ardeal.”( N. Cartojan ,”Istoria literaturii romane vechi”).
Cartile ce vor aparea putin mai tarziu vor fi in limba romana(o Cazanie aparuta la Govora in 1642, o Pravila tot la Govora tiparita-1640, Indreptarea legii aparuta la Targoviste in 1652).

Alte referate despre: istoria literaturii si constiinta istorica, istorie literatura si constiinta istorica, istorie litaratura si constiinta istorica

Legea reciprocitatii

Multe firme ofera gratuit esantioane din produsul pe care-l vand. Explicatia oficiala este ca i se da astfel publicului posibilitatea de a proba si de a se familiariza cu produsul. In realitate, esantionul gratuit constituie un cadou si se apeleaza astfel la LEGEA RECIPROCITATII: probabilitatea ca beneficiarul cadoului sa cumpere produsul creste enorm.

Alte referate despre: legea reciprocitatii patratice, legea inductiei reciproce, legile legaturii reciproce dintre masa si energie

Integrarea morala in socetatea actuala

Comform acesteia proprietatea particulara si bunastarea individului erau indecente, singura solutie impotriva putreziciunii burgheze fiind exterminara proprietatii private si punerea tuturor bunurilor nationale sub controlul statului, deci a partidului unic.

Alte referate despre: integrarea morala in societatea actuala, integrarea morala in socetate, integritate morala

Educatia moral-civica. Educatia religioasa

Valorile morale reflecta cerintele si exigentele generale ce se impun comportamentului moral in lumina prescriptiilor idealului moral, avand o arie de aplicabilitate practic infinita. Retinem, spre exemplificare, cateva dintre cele mai semnificative valori morale: patriotism, umanism, democratie, dreptate, libertate, onestitate, onoare, demnitate, modestie etc. si facem totodata precizarea ca acestea au sensuri polare, fiecarei valori corespunzandu-i o nonvaloare (bine-rau, sinceritate-minciuna, eroism-lasitate etc.).

Alte referate despre: educatia moral-civica si religioasa, educatia moral civica si religioasa in educatia prescolarilor, educatie moral civica religioasa

Kant: principiul moralitatii

Vechea filosofie greaca se impartea in trei stiinte: fizica, etica si logica. Aceasta impartire este perfect conforma naturii obiectului si nu este nimic de ameliorat la ea ci doar a se adauga principiul pe care se imtemeiaza. Pornind de la o clasificare a cunoasterii rationale se constata ca aceasta poate fi materiala caz care priveste un obiect oarecare, sau poate fi formala, si atunci ea (cunoasterea) se ocupa numai de forma insasi a intelectului si a ratiunii, si cu regulile universale ale gandirii in general, fara deosebirea obiectelor. Cunoasterea materiala, care are a face cu obiecte determinante si cu legile caraora ele le sunt supuse. Aceste legi la randul lor sunt de doua feluri: legile naturii studiate de catre stiinta numita fizica, si legile libertatii studiate de stiinta numita etica in cadrul teoriei moravurilor.

Alte referate despre: kant principiul moralitatii, principiul moral la kant, principii morale in negocierea diplomatica

Constiinta umana si constiinta institutionala

Forma de reflectare psihica a realitatii, proprie oamenilor, produs al activitatii creierului uman. 2) Capacitate de intelegere; simt de raspundere; cuget. ~ morala capacitate de autocontrol si de autoapreciere din punct de vedere moral a actiunilor savarsite. Mustrare de ~ parere de rau; remuscare. A fi fara ~ a nu avea scrupule. 3): Libertate de ~ dreptul de a se bucura de o deplina libertate in ceea ce priveste convingerile religioase, filozofice etc.

Alte referate despre: timpul si constiinta umana, constiinta umana, filozofie timpul si constiinta umana

Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996

Referat despre Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996
2. Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996
Deşi, de-a lungul vremii, drepturile morale au făcut obiectul a numeroase dispute ştiinţifice, în România, odată cu adoptarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a încetat orice controversă întrucât legiuitorul român a recunoscut preeminenţa drepturilor morale, în prezent legislaţia în vigoare din ţara noastră fiind foarte generoasă şi recunoscând o gamă largă de drepturi morale şi anume (art.10):

Alte referate despre: drepturile morale de autor, drepturile morale ale autorilor, drepturi morale de autor

Metaconsideratii asupra legalitatii, justificarii, si moralitatii actiunilor militare a coalitiei conduse S.U.S. in Iraq

•Articolele sugerează că U.N. nu îndrăzneşte să facă dreptate şi să sancţioneze ilegalităţile injuste comise prin invazia şi colonizarea Iraqului.
•Mai mult, S.U.A. au călcat şi drepturi fundamentale ale omului, în Iraq, în ce priveşte tratarea deţinuţilor şi prizonierilor la închisoarea Abu Graib, dar şi prin interzicerea manipulativă a accesului populaţiei Iraqiene la apă, în anumite perioade etc.
•În articolele survolate nu am găsit nici o justificare COMPLETĂ, VALIDĂ, ŞI DECI SUFICIENTĂ a legalităţii invaziei, cel mult câteva aparente justificări parţiale; nu a fost prezentat o rezoluţie sau un set de articole de drept internaţional suficient, în condiţiile factuale de atunci, spre a legaliza, deriva invazia.

Alte referate despre: cap5 datele unei actiuni militare de coalitie sub steagul n unite, datele unei actiuni militare de coalitie sub steagul natiunilor unite, influenta reliefului asupra actiunilor militare

Drepturi morale

Indiferent de faptul ca acesta contributie este sau nu distincta co-autorilor realizeaza in comun o singura opera , care poate fi divizibila sau indivizibila

Alte referate despre: drepturi morale din continutul dreptului de autor, drepturile morale din continutul dreptului de autor, drepturile morale de autor referat

Sinuciderea - problema morala a sinuciderii si raportul acesteia cu libertatea morala

In genere vorbind, chiar daca n-ar cadea sub incidenta vreunei morale aparte, sinuciderea ar capata un caracter imoral fata de simtul comun.Exista ideea ca actul de suicid este un act savarsit impotriva naturii umane;omului ii este in fire sa lupte pentru supravietuire, sa faca , instinctual, tot posibilul pentru a-si mentine viata in siguranta.Asadar avem de a face cu un instinct innascut al vietii.In momentul in care marea majoritate ce poseda acest instinct sesizeaza cazul unui sinucigas are in mod constant o reactie negativa fata de acesta.In aceste situatii se poate vorbi de o morala innascuta in ceea ce priveste suicidul, morala care judeca in mod spontan.

Alte referate despre: sinuciderea problema morala, raportul dintre drept si morala, camus sinuciderea problema filosofica
Referate afisate : 15
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles