Contract de vanzare cumparare

Notiunea contractului de vanzare-cumparare

Contractul de v-c nu poate avea ca obiect drepturi personale nepatrimoniale si nici drepturi patrimoniale care au caracter strict personal, precum nici alte drepturi prevazute de lege (pensii, indemnizatii) ori rezultate din acte unilaterale sau convenite prin contracte intuite persoane.Capacitatea de a contracta constituie o parte componenta a capacitatii juridice civile, constituind in aptitudinea unei persoane de a incheia contracte civile.

Potrivit art. 1306 C.Civ., "pot cumpara si vinde toti carora nu le este oprit prin lege". In dreptul nostru civil, in materie de v-c, regula este capacitatea, fie ca este vorba de capacitatea de folosinta sau de capacitatea de exercitiu, iar incapacitatea, exceptia. Cazurile de incapacitate sunt expres si limitativ prevazute de lege. V-c constituie pentru ambele parti contractante un act de dispozitie, ceea ce impune ca acestea sa posede capacitatea de exercitiu deplina.

Persoanele lipsite de capacitate de exercitiu sau care au capacitate ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 14kb
Downloads: 943
Materia: Drept

Drept civil - Contracte speciale

Incapacităti speciale
a) Vânzarea între soti este interzisă
Conform art.937 C.civ. donatia între soti este revocabilă; scopul interdictiei vânzării între soti este de a împiedica pe acestia să realizeze sub aparenta unei vânzări simulate, donatii irevocabile. Nerespectarea interdictiei vânzării între soti duce la nulitatea relativa a contractului , anularea putând fi cerută de oricare dintre soti, de mostenitorii rezervatari sau de creditori, făra ca ei să fie obligati să dovedească fraudarea drepturilor.

Alte referate despre: drept civil contracte speciale, referate drept civil contracte speciale, referat drept civil contracte speciale

Tipuri de contracte

Prima excepţie este conţinută de art. 2 al. 1 din Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor, care spune că, terenurile situate în intravilan şi extravilan pot fi înstrăinate şi dobândite, prin acte juridice între vii, încheiate în forma autentică. Nerespectarea acestei legi se sancţionează cu nulitatea absolută a contractului. La fel, contractul este valabil numai cu respectarea formelor cerute de lege în cazul vânzării silite prin licitaţie publică.
b. Contractul de v-c este un contract sinalagmatic (bilateral) deoarece prin încheierea sa dă naştere la obligaţii reciproce între părţile contractante. Vânzătorul are obligaţia să predea bunul vândut şi să-l garanteze pe cumpărător contra evicţiunii şi pentru viciile ascunse ale bunului vândut, iar cumpărătorul are obligaţia să plătească preţul convenit şi să preia lucrul.

Alte referate despre: tipuri de contracte, tipuri de contracte comerciale, tipuri de contracte civile

Contractul vanzare-cumparare

Contractul vanzare-cumparare
Caratere juridice : CVC este un contract :
a)sinalogmatic ( bilateral ) deoarece prin incheiera sa da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante ;
vanzatorul are obligatia sa predea lucrul vandut si sa garanteze pe cumparator
-cumparatorul are obligatia de a plati pretul

Alte referate despre: contract vanzare cumparare, contractul vanzare cumparare, contracte vanzare cumparare

Contractul de vanzare cumparare

Contractul de vanzare-cumparare este acel contract in baza caruia o persoana, numita vanzator, transfera si garanteaza altei persoane, numita cumparator, dreptul sau de proprietate asupra unui bun sau alt drept real ori drept de creanta, sau dreptul asupra unei universalitati juridice, cumparatorul obligandu-se in schimb a plati vanzatorului o suma de bani, numita pret.

Alte referate despre: contractul de vanzare cumparare, contract de vanzare cumparare, contractul de vanzare-cumparare

Rezolutiunea conventionala si judiciara a contractului de vanzare - cumparare comerciala

L. Pop si I. Turcu 3 apreciaza ca rezolutiunea isi are temeiul juridic
în fiecare din opiniile enuntate la care se adauga caracterul reciproc
si interdependent al obligatiilor în contractele sinalagmatice.

Alte referate despre: rezolutiune contract de vanzare cumparare comercial, concluzii practica judiciara a contractului de vanzare cumparare, rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare comerciala

Vanzarea lucrului altuia in cunostiinta de cauza a ambelor parti

Vanzarea lucrului altuia in cunostiinta de cauza a ambelor parti este o condiţie fundamentală pentru însăşi existenţa contractului, iar, dacă nu este îndeplinită, nu putem vorbi de transferul dreptului de proprietate, potrivit adagiului „nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse habet”.

Alte referate despre: vanzarea lucrului altuia, drept civil vanzarea lucrului altuia, teorie vanzarea lucrului altuia comercial

Contractul de concesiune de lucrari publice

Notiune
Contractul de lucrari, specie a contractului de achizitii publice nu trebuie confundat cu contractul de concesiune de lucrari publice.
Contractul de lucrari este acel contract de achizitie publica care are ca obiect executia sau atat proiectarea, cat si executia uneia sau mai multor lucrari de cons-tructii de catre un particular pentru o autoritate publica.

Alte referate despre: contractul de concesiune de lucrari publice, contractul de concesiune a serviciului public, concesiuni de lucrari publice si servicii

Contracte civile

(2)Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1), lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10 la suta la venitul brut;
b) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1), lit. f), aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;

Alte referate despre: contracte civile, contractele civile, clasificarea contractelor civile

Forme de vanzare ale marfurilor

vanzare de contact (vanzatorul si clientul se intalnesc)
in magazin (traditional / cu autoservire / cu alegere libera)
la client (prin reprezentant care livreaza produsul / prin reprezentant care ia comanda)

Alte referate despre: forme de vanzare a marfurilor, forme de vanzare ale marfurilor, forme de vanzare ale marfurilor prin internet

Obligatiile partilor in contractul de vanzare-cumparare civila si comerciala

- efectele specifice ale contractelor sinalagmatice, efecte derivate din interdependenta obligatiilor generate de aceste contracte: principiul executarii concomitente a obligatiilor reciproce; exceptia de neexecutare a contractului, suportarea riscului contractului, rezolutiunea si rezilierea contractului.

Alte referate despre: contractul de vanzare cumparare civil si comercial, contractul de vanzare-cumparare civila si comerciala, contractul de vanzare cumparare civila si comerciala

Contractul de arendare

Contractul de arendare.Reglementare. Contractul de arendare este reglementat prin Legea arendarii nr.16/1994 (modificata prin L.nr.58/1995 si L.nr.65/1998 pentru modificarea si completarea L.nr. 16/1994).

Alte referate despre: contractul de arendare, contractul de arendare referat, contract de arendare

Contractul de navlosire pe voiaje consecutive

In aceasta perioada nava a efectuat doar 8 voiaje in loc de 14 cate ar fi putut efectua daca nava nu ar fi fost in contrastalii pentru perioade destul de lungi. Datorita acestor intarzieri nejustificate ale navlositorilor armatorii au solicitat despagubiri pentru retinere echivalente cu navlul pierdut in timp ce navlositorii au considerat ca ei datoreaza doar contrastalii pentru intarzierea navei.

Alte referate despre: contractul de navlosire, contract de navlosire, raspunderea partilor in contractul de navlosire

Contractul de locatiune

Chiar daca lucrul dat in locatiune este producator de fructe, locatarul dobandeste proprietatea fructelor nu in virtutea locatiunii, ci ca accesoriu al folosintei, locatorul fiind obligat sa-i asigure folosinta lucrului, nu si dobandirea proprietatii fructelor. Astfel fiind, daca contractul are ca obiect numai dobandirea unor fructe, (de exemplu, arborii din padure, recolta de pe camp etc.), contractul nu poate fi calificat locatiune, ci vanzare-cumparare.

Alte referate despre: contractul de locatiune, contract de locatiune, contractul de locatiune referat
Referate afisate : 14
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles