Contributia scriitorilor la constituirea limbii romane

Sociologismul - contributie esentiala la constituirea obiectului epistemic al sociologiei

Incercarile, repetate, de individualizare a sociologiei ca stiinta pe fundalul diversificarilor epistemologice caracteristice secolului al XIX-lea, marcheaza o prima reusita remarcabila prin opera lui E. Durkheim. Revendicat frecvent ca fondator al scolii sociologice franceze, E. Durkheim este in egala masura fondatorul orientarii sociologiste care a inraurit teoria si practica sociologica universala de la sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. Intrucat pana in prezent aceasta orientare a parcurs mai multe faze cuprinzand cercetatori si teoreticieni si din afara Europei, ne vom rezuma la prezentarea principiilor fundamentale ale gandirii lui E. Durkheim.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 25kb
Downloads: 0
Materia: Sociologie

Orasul nu doarme - sociologie

In acea perioada partea de social in dezvoltarea orasului era cea dominanta acesta evoluand in functie de criterii sociale precum credinta/religie,cultura,clase sociale etc.Pana si partea urbanismului si a arhitecturii era strict legata de fiinta umana aceasta ca ansamblu dar si ca detaliu(anumite parti ale corpului) era utilizata ca element de referinta petru orice noua creatie/concept.

Epoca industrializarii a prezentat un “boom” pentru orase pe toate planurile.Astfel populatia acestora a crescut de mai mult de ori(depinzand de oras) situatia economica sa imbunatati mult dar orasele au avut de suferit major pe doua domenii calitatea vietii si mediu.

Alte referate despre: orasul ud doarme in umezeala sa, referate sociologie- orasul bucuresti, poezia orasul doarme

Introducere in sociologie

Pentru francezul Durkheim, sociologia este stiinta institutiilor sau a faptelor sociale, dar pentru formalismul si relationismul sociologic obiectul sociologiei este reprezentat de modurile de socializare si de diferitele forme de relatii existente sau posibile intre indivizi. “Sociologia, pentru a fi stiinta de sine statatoare, nu e obligatoriu sa se angajeze în marile dezbateri de idei care polarizeaza metafizica.

Alte referate despre: introducere in sociologie, referat introducere in sociologie, introducere in sociologie referat

Sociologie - Consumul de droguri in randul adolescentilor 14 - 18 ani

Aceste confiscari arata o crestere alarmanta a drogurilor existente pe teritoriul Romaniei : de la 5.668,9 Kg in 1996 la 25.199 kg in 2001(Sandu,2002,153). De asemenea, alte cercetari au adus la cunostinta ca peste 25.000 de persoane sunt consumatoare de heroina numai in Bucuresti, adica peste 1% din populatia Capitalei.

Alte referate despre: consumul de droguri in randul adolescentilor, doc consumul de droguri in randul adolescentilor, consumul de droguri in randul adolescentilor referat

Folosirii metodelor cantitative in sociologie

În al doilea rând, o problemă nouă şi specifică pentru sociologie în ţările socialiste era aceea a aplicării metodelor cantitative în analiza proceselor caracteristice pentru viaţa lor socială (prognoza, modelul de conducere a macrosistemelor social-economice, etc.).

Alte referate despre: metode cantitative in sociologie, analiza cantitativa in sociologie, dihotomie cantitativ calitativa in sociologie

Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei

Sistemul ştiinţelor sociologice constă la ora actuală din peste 50 de ramuri. Ar fi greşit să se tragă concluzia că există 50 de “obiecte” ale sociologiei. Sociologia şi-a lărgit mereu câmpul de investigare, aplicându-se asupra noi domenii sau extinzându-şi studiul asupra unor noi paliere sau orizonturi ale realităţii sociale. Astfel au apărut numeroase ramuri ale sociologiei, organic legate între ele, care alcătuiesc sistemul ştiinţelor sociologice. Acest sistem este unitar, atât datorită obiectului unic pe care îl posedă toate “sociologiile”, cât şi aparatul conceptual comun şi unitatea existentă pe plan metodologic.

Alte referate despre: sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei 3x puncte, sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei, sociologie rurala-definirea obiectului sociologiei

Intrebari sociologie

4.Ce semnifica notiunea de « ideal-tip » la Max Weber ?
Tipul ideal este conceptia unui fenomen care cuprinde elementele sale esentiale si cu care fenomenul lumii reale ar putea fi comparat. Weber a conceput tipul ideal cu scopul de a identifica si explica stiintific cauzele activitatilor sociale.

5.Prin ce se deosebeste « sociologia stiintifica » de cea « comuna » ?
Sociologia stiintifica se deosebeste de cea comuna, prin faptul ca sociologia stiintifica se bazeaza pe cercetari sistematice, pe verificarea tezelor si a ipotezelor si pe utilizarea unui aparat conceptual, in timp ce sociologia comuna se caracterizează prin generalizarea experienţei cotidiene în mod afectiv, nesistematic şi neverificat, prin realizarea unor “interpretări de uz casnic” si prin ignorarea relativităţii instituţiilor.

6.Ce inseamna sociologismul ?
Sociologismul este :-orientarea care exagereaza rolul sociologiei careia ii subordoneaza celelelte stiinte sociale ;
-orientarea ...

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, reguli de elaborare a intrebarilor sociologice

Constituirea societatilor comerciale

Constituirea societatilor comerciale
Conform art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.

Alte referate despre: constituirea societatilor comerciale, constituirea societatii comerciale, constituirea societatilor comerciale referat

Meseria de scriitor

Deci meseria de scriitor este o meserie rar intalnita. Majoritatea scriitorilor adevarati sunt medici, ingineri, economisti, profesori etc. si, in cursul mai mult sau mai putin dezvoltatei vieti, au avut darul de a surprinde evenimente care merita a fi pastrate pentru urmasi.
Nu este suficienta elocventa. Candva se practica "arta pentru arta". Da! Scriai versuri numai pentru ca suna frumos. Cantai iubirea in speranta desarta a unei clipe de amor cu iubita. Nici Eminescu nu duce lipsa de astfel de opere.

Alte referate despre: meserii, meseria de doctor, meserii referat

Iubirea in opera marilor scriitori romani

Iubirea în opera marilor scriitori români
Iubirea este poate cea mai vasta tema a literaturii, dar si a celorlalte arte. Prezenta chiar si in operele de cult, de exemplu in Cantare a cantarilor din Vechiul Testament - "1. Cat de frumoasa esti tu, draga mea, cat de frumoasa esti! Ochi de porumbita ai, umbriti de negrele-ti sprancene, parul tau turma de capre pare, ce din munti, din Galaad coboara. 2.Dintii tai par turme de oi tunse, ce ies din scaldatoare facand doua siruri stranse si neavand nici o stirbitura. 3.Cordelute purpurii sunt ale tale buze si gura ta-I incantatoare.

Alte referate despre: iubirea in opera marilor scriitori romani, iubirea in operele marilor scriitori romani, dragoste si iubire in opera marilor scriitori

Contributia cronicarilor romani

Ideile sale politice sunt acelea ale marii boierimi. Domnul este unsul
lui Dumnezeu pe pamant, insa trebuie sa conduca tara dupa sfatul
boierilor, sa fie "o matca fara ac". Iubirea de tara si dorinta de a o
vedea independenta se stravede la tot pasul in paginile cronici, de
unde atitudinea lui antiotomana. De aici admiratia lui Ureche pentru
figura lui Stefan cel Mare, caruia ii consacra, pe drept cuvant, un
insemnat numar de pagini in cronica sa. Facandu-si studiile in
Polonia, la Lvov, si venind in contact cu ideile umanismului,
cronicarul acorda o mare importanta rolului personalitatii in
dezvoltarea istoriei. Independenta Moldovei, ca si intrega epoca de
inflorire de pe timpul lui Stefan cel Mare, se datoreste, dupa Grigore
Ureche, aproape exclusiv personalitatii exceptionale a marelui
voievod, pe care scriitorul il reda cu mandrie ca exemplu,
contemporanilor sa. Scrisul lui Ureche are insa un caracter sobru si
concis, restrans aproape numai ...

Alte referate despre: contributia cronicarilor la dezvoltarea culturii romane, contributia cronicarilor moldoveni la formarea constiintei istorice, contributia cronicarilor la dezvoltarea literaturii romane

Arhipelagul Azore

Arhipelagul este situat pe dorsala atlantica, in sectorul sau de ridicare maxima, la circa 1770 km de strimtoarea Gibraltar, aproape in mijlocul oceanului, fapt ce I-a confirmat o pozitie geografica favorabila in transportul maritim si aerian (numit si portavion atlantic). Este constituit din 9 insule principale (Sao Miguel - 747 km patrati, Pico – 433 km patrati, Terceira – 396 km patrati, Sao Jorge – 238 km patrati, Faial – 172 km patrati, Flores – 143 km patrati, Graciosa, Santa Maria si Corvo)

Alte referate despre: arhipelagul azore, insule arhipelagul azore, arhipelagul azore clima

Scriitor alchimist

"Uite care e treaba, zice, am nevoie de o substanta pentru Piatra Filosofala, nu e ceva deosebit, dar e un acid de import, la noi nu se fabrica, si e pe lista substantelor strategice. Nu stiu de ce, ca nu e un acid periculos. Oricum, e nevoie de un importator strategic. Tu esti jurnalist, pe tine s-ar putea sa nu te refuze".

Alte referate despre: scriitorul alchimist, alchimistul, scriitori latini

Constituirea Romaniei Mari

În acelaşi timp, s-a desfăşurat în străinătate, pe diferite căi, o vastă propagandă pentru susţinerea cauzei unităţii tuturor românilor, deoarece mai existau, încă, mulţi oameni politici occidentali, în S.U.A. şi Marea Britanie, care cereau menţinerea Austro-Ungariei. Au acţionat în acest sens, în Franţa, Anglia, S.U.A., Italia, Suedia, între alţii, Take lonescu, Simion Mândrescu, loan Ursu, Constantin Angelescu, Vasile Lucaciu, V. Stoica. S-au publicat articole de presă şi cărţi, au avut loc conferinţe şi manifestaţii, s-au făcut intervenţii în parlamente, s-au obţinut audienţe pe lângă mari oameni politici. La 8 aprilie 1918 a avut loc la Roma, Congresul popoarelor asuprite din tmperiul Austro-Ungar, la care au participat din partea românilor Simion Mândrescu, dr. Nicolae Lupu, D. Drăghicescu. G.G. Mironescu. S-a decis, astfel, ...

Alte referate despre: constituirea sua, constituirea romaniei moderne, constituirea resurselor financiare

Lucian Blaga Scriitor canonic

In 1923 este
publicata drama "Tulburarea apelor". In anul 1924 apare "In Marea
Trecere", 1929 "Lauda Somnului", 1933 "In cumpana Apelor", 1938 "La
Curtile Dorului", 1943 "Nebanuite Trepte".

Alte referate despre: lucian blaga-scriitor canonic, lucian blaga scriitor canonic, caracteristica lucian blaga-scriitor si narator

Lucian Blaga-Scriitor canonic

Semnificativa pentru aceasta perioada este poezia „Oda simplisimei flori"
Aceasta poezie face parte dintre versurile ultimei perioade ale creaţiei lui Blaga lăsând sa se vadă renunţarea la neliniştile si spaimele existentei legate de sentimentul trecerii. Atitudinea poetului este una de seninatate si de echilibru.El descopera cu bucurie universul minor care trebui luat in seama si care merita sa devina obiect al cantecului.

Alte referate despre: numele fratiilor lui lucian blaga scriitorul, lucian blaga scriitor, lucian blaga-scriitor

Constituirea statelor medievale romanesti

C.Formarea Transilvaniei
a.Context:
- Evolutia economica (constituirea proprietatii feudale) si sociala (aparitia unor "mai mari ai pamanturilor") de tip medieval a comunitatilor intracarpatice ;
- Consecintele negative ale ultimelor migratii (pecenegii, uzii, cumanii,in sec X-XIII, apoi tatarii, intre 1241-1242);
- Tendintele de dominatie politica si religioasa ale Imperiului Bizantin;
- Presiunea exercitata de maghiari (sec IX-X); apoi, "misiunea apostolica" a regilor Ungariei (sec. XI-XIII).

Alte referate despre: constituirea statelor medievale romanesti, constituirea statelor medievale romanesti extracarpatice, rolul autonomiilor locale in constituirea statelor medievale romanesti
Referate afisate : 17
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles