Controlul fiscal al impozitelor directe

Reforma impozitelor directe

Reforma impozitelor directe
Astfel, în anul 1991 veniturile Bugetului de Stat, în sumă de 496,8 mld., au provenit din venituri fiscale, în sumă de 479,4 mld., venituri nefiscale în sumă de 11,2 mld. Şi venituri de capital de stat în sumă de 6,2 mld. Din totalul veniturilor fiscale, 278,9 mld. au constituit impozitele directe din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit, în sumă de 110,3 mld., care s-a încasat în proporţie de 107,5% faţă de programul aprobat.
Totalul impozitelor pe profit încasate, 88,6% a provenit din vărsămintele efectuate de regii autonome şi societăţi comerciale cu capital de stat (97,7 mld) şi 11,4% de la societăţi comerciale şi alţi plătitori (12,6 mld).

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salariu, în sumă de 166,8 mld. s-a încasat în proporţie de 101,9% fapt ce s-a datorat, îndeosebi creşterii salariului ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 67kb
Downloads: 19
Materia: Economie

Impozitele directe

Cu deosebire in primele decenii ale
secolului al20lea, in locul impozitelor asezate pe obiecte materiale
au pe diferite activitati,cum sunt cele comerciale si industriale,deci
al impozitelor de tip real,si-au facut aparitia impozitele stabilite
pe diferite venituri( salarii,profit,renturi) sau pe avere( mobiliara
sau imobiliara), adica impozitele de tip personal,care au condos la
extinderea impunerii prin aducerea printer platitorii de impozite si a
marii mase a muncitorilor si functionarilor.

Alte referate despre: impozite directe, impozitele directe, impozite directe si indirecte

Impozite directe, generalitati si cota de 16 l

Pentru stabilirea impozitului pe profitul realizat de persoanele
juridice (societatile de capital), in unele tari se foloseste acelasi
sistem de impunere ca in cazul persoanelor fizice, iar in altele se
practica un sistem distinct. Modul in care se realizeaza impunerea
profitului realizat de persoanele juridice este determinat de
organizarea acestora, ca societati de persoane sau ca societati de
capital.

Alte referate despre: cote de impozitare a impozitelor directe, cota impozitelor directe in rm, cotele impozitelor directe in rm

Metodologia de control pt impozite directe

Metodologia de control pt impozite directe
Profitul este o categorie economico-financiară specifică sistemului de piaţă fiind rezultatul obţinut în urma investirii unui capital.Impozitul pe profit este un venit datorat bugetului, fiind reglementat prin Legea nr.12 din ianuarie 1991, completată de reglementările ulterioare.

Alte referate despre: metodologia de control pt impozite directe62ae6 doc, control fiscal privind impozitele directe, controlul fiscal al impozitelor directe

Principiile impunerii

Principiile impunerii au fost formulate pentru prima dată de către economistul englez Adam Smith sub forma unor maxime sau principii fundamentale, respectiv:
• maxima de justiţie, conform căreia cetăţenii fiecărui stat trebuie să contribuie la acoperirea cheltuielilor publice atât cât le permit facultăţile proprii, respectiv mărimea veniturilor obţinute sub protecţia statului;
• maxima de certitudine, ce vizează legalitatea impunerii şi presupune ca mărimea impozitelor datorate să fie certă, şi nu arbitrară;
• maxima comodităţii, potrivit căreia perceperea impozitelor trebuie să aibă loc la termenele şi în modalităţile cele mai convenabile pentru contribuabil;
• maxima economiei şi randamentului impozitelor, care urmăreşte instituirea unor impozite cât mai puţin apăsătoare pentru contribuabil şi asigurarea încasării acestora cu un minim de cheltuieli.

Alte referate despre: principiile impunerii, principiile impunerii fiscale, principiile impunerii adam smith

Impozite directe

Impozite directe
Unitatea de impunere se foloseste pentru exprimarea dimensiunii obiectului impozabil. Drept unitate de impunere putem intalni:
unitatea monetara, metrul patrat de suprafata utila, hectarul de teren, bucata, kilogramul, litrul, etc Cota impozitului sau cota de impunere reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere.

Alte referate despre: impozitele directe si indirecte, referat impozite directe, impozite directe referat

Evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala
- nereţinerea şi nevirarea impozitului pe salariu datorat pentru persoanele angajate pe bază de convenţii civile sau pentru zilieri;
- necumularea în vederea impozitării, a tuturor drepturilor salariale acordate;
- neînregistrarea obligaţiilor de plată a impozitului pe salarii;
- neînregistrarea impozitului pe salariul suplimentar pentru depaşirea fondului de referinţă;
- necalcularea şi nereţinerea impozitului pe salarii;
- nerespectarea legislaţiei privind stabilirea bazei de impozitare, cumul, scutirile şi reducerile de impozit;
• În ce priveşte celelalte impozite şi taxe datorate bugetului de stat şi bugetelor locale de către contribuabili, persoane juridice, abaterile cele mai frecvente se referă la:
- evidenţierea în contabilitate a unor clădiri la valori inferioare celor reale;

Alte referate despre: evaziunea fiscala, evaziune fiscala, evaziunea fiscala referat

Impozite - prezentare generala

Impozite - prezentare generala
Impozitele directe vizeaza existenta venitului sau averii, in timp ce impozitele indirecte vizeaza utilitatea acestora. In functie de criteriile care stau la baza asezarii lor, impozitele directe se pot gruupa in reale si personale. Impozitele directe reale se caracterizeaza prin aceea ca se stabilesc asupra obiectelor materiale fara sa se tina seama si de situatia personala a subiectului impozitului. Aceste impozite se mai numesc si obiective sau pe produs, deoarece se asaza asupra produsului obiectilui impozabil. Impozitele directe personale, dimpotriva, tin seama, in primul rind,de persoana(subiectul impozitului) in legatura cu averea si veniturile acestuia sauindiferent de ele.De aceea impozitele personale se mai numesc si subiective.

Alte referate despre: impozitul pe venit, calculul impozitului pe profit, impozitul pe profit

Evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala
Juriştii români au fost preocupaţi încã de la începutul secolului de definirea evaziunii fiscale, în acest scop dându-se diferite definiţii cum ar fi de exemplu: “totalitatea procedeelor licite şi ilicite cu ajutorul cãrora cei interesaţi sustrag în totalitate sau în parte averea lor, obligaţiunilor stabilite prin legile fiscale”, sau “sustragerea de la plata obligaţiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele şi veniturile impozabile”.

Alte referate despre: evaziunea fiscala in romania, evaziune fiscala studiu de caz, referat evaziunea fiscala

Impozitele indirecte

Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul. Obiectul impunerii il reprezinta materia supusa impunerii. La impozitele directe, obiect al impunerii poate fi venitul sau averea.Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul.

Alte referate despre: impozite indirecte, impozitele indirecte, impozite indirecte referat

Evaziune fiscala

Evaziune fiscala
Definirea evaziunii fiscale se poate face ca :“totalitatea procedeelor licite şi ilicite cu ajutorul cãrora cei interesaţi sustrag în totalitate sau în parte averea lor, obligaţiunilor stabilite prin legile fiscale”, sau “sustragerea de la plata obligaţiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele şi veniturile impozabile”.

Alte referate despre: evaziune fiscala referat, evaziune fiscala definitie, combaterea evaziunii fiscale

Metodologia procedura si actele controlului financiar

Aceste persoane procedează la controlul formal al documentelor. Dacă prin parcurgerea listei de control cel puţin unul dintre elementele controlului nu este îndeplinit, operaţiunea nu poate fi autorizată. Sunt elemente ale controlului formal: completarea documentelor în concordanţă cu conţinutul acestora, existenţa semnăturilor persoanelor autorizate din cadrul compartimentelor de specialitate, existenţa actelor justificative specifice operaţiunii prezentate la viză. Pentru simplificarea şi accelerarea circuitului administrativ, în astfel de situaţii nu se face consemnarea refuzului de viză, procedându-se la restituirea documentelor către compartimentul care a iniţiat operaţiunea, indicându-se în scris motivele restituirii.

Alte referate despre: referat despre metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului fiscal

Taxele si impozitele indirecte din Romania

Impozitele indirecte sînt vărsate la bugetul de stat, de regulă, de către industriaşi, comercianţi etc., însă sînt suportate de către consumatori, deoarece se includ în preţul de vânzare al mărfurilor. Drept urmare, impozitele indirecte nu afectează veniturile nominale, ci numai pe cele reale, micşorând puterea de cumpărare.

Alte referate despre: taxe si impozite indirecte, taxe si impozite indirecte in romania, taxe vamale impozite indirecte

Sistemul fiscal - trasaturi si functii

Pentru fapte cu un grad de periculozitate mai redus, legea prevede sanctiuni contraventionale. In aceasta categorie se include:

Alte referate despre: sistemul fiscal trasaturi si functii, bibliografie sistemul fiscal trasaturi si functii, trasaturile si functiile sistemului fiscal

Evaziunea fiscala - clasificare, cauze si infractiuni

Evaziunea fiscala
Codul penal, precum si orice lege, trebuie sa admită si sa sancţioneze
orice incalcare a prevederilor sale imperative. In domeniul fiscal raportul fiscal este definitiv statornicit si este izvorât din dreptul pe care îl are statul, persoana juridica, de a obliga alte persoane fizice sau juridice la o prestaţie, imediata si viitoare, dar fara o contraprestaţie imediata si echivalenta.

Alte referate despre: evaziunea fiscala - clasificare cauze si infractiuni, evaziune fiscala clasificare, evaziunea fiscala clasificare

Drept fiscal european

Drept fiscal european
Acest risc este totuşi apreciabil, foarte concret fiind vorba de prelevări asupra factorilor "mobili" (impozit pe societăţi, taxarea produselor economiilor.Pentru aceste categorii de impozitări, trebuie făcută o alegere între menţinerea absolută a suveranităţilor naţionale şi deci acceptarea consecinţelor unei eventuale concurenţe fiscale, şi atingerile aduse suveranităţilor naţionale, care constau în adoptarea unor reguli internaţionale, mai mult sau mai puţin ambiţioase, adică limitând exerciţiul suveranităţii fiscale.

Alte referate despre: drept fiscal european, referat drept fiscal european, cursuri drept fiscal european
Referate afisate : 16
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles