Corbul de edgar allan poe comentariu

Pisica neagra - Edgar Allan Poe

Cei ce-au iubit vre-odata un caine credincios, istet, nici nu mai au nevoie sa li se explice natura sau intensitatea placerii sufletesti ce-o incercam, in dragostea dezinteresata, altruista a unui animal e o unda ce ajunge drept in inima celor ce-au avut trista posibilitate sa cunoasca prietenia meschina si atasamentul schimbator al Omului.

M-am insurat de timpuriu si m-am bucurat nespus cand am inteles ca sotia mea avea o fire asemanatoare. Stiind ce mult tineam la animale, ea nu pierdea nici un prilej sa-mi daruiasca cele mai dragalase exemplare. Aveam pasarele, si iepurasi, si un pestisor auriu, un caine splendid, o maimuta si o pisica.

Era o pisica destul de mare, frumoasa, in intregime neagra si de-o-inteligenta izbitoare. Sotia mea, o fire deosebit de superstitioasa, cand venea vorba de inteligenta pisicii amintea de vechi eresuri populare potrivit carora pisicile negre ar fi niste vrajitoare. Nu cred ca-ntotdeauna vorbea cu seriozitate, si pomenesc aceasta doar fiindca mi-am ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 14
Materia: Romana

Pisica neagra de Edgar Allan Poe

"Pisica neagra de Edgar Allan Poe"
La inceput naratorul se simte prost, si regreta cruzimea pe care a facut-o. „Dar aceasta simtire, in curand a inceput sa debina iritanta. Pe urma, intr-o rasturnare de situatie, acesta s-a incapatanat foarte tare”. In continuare, intr-o dimineata acesta scoate pisica in gradina si o stranguleaza d un copac, unde aceasta moare. In acea seara, casa sa, printr-un mister a luat foc, iar el impreuna cu sotia si servitoarea lor a trebuit sa evacueze casa.

Alte referate despre: pisica neagra de edgar allan poe, pisica neagra de edgar allan poe rezumat, pisica neagra de edgar allan poe referat

Edgar Allan Poe - Masca mortii rosii

Dintre marile nume ale literaturii americane, cel dintâi intrat în domeniul literaturii universale, a fost Edgar Allan Poe. Deşi a trăit doar 40 de ani, operele sale rămân în literatură ca nişte perle scoase din adâncuri. Deşi la citirea titlurilor operelor sale, cititorul ar fi îndemnat să spună că Poe este un autor de romane poliţiste, dupa parcurgerea lecturii se contestă ideea de la început, fără a nega însă faptul că Poe are în el o latură de aspiraţie spre mister şi acţiune.

Alte referate despre: edgar allan poe masca mortii rosii, edgar allan poe - masca mortii rosii, edgar allan poe masca mortii rosii rezumat

Edgar Allan Poe - Masca mortii rosii

Dar printul Prospero era fericit, cutezator si ager; cand o buna
jumatate a norodului de pe mosiile sale a fost secerat, el chema dinainte-i o mie de prieteni zdraveni si curajosi, alesi printre cavalerii si doamnele de la curtea sa, si se insingura cu ei in departarea nepatrunsa a uneia din staretiile sale intarite. Era o cladire mareata si larg incapatoare, o plasmuire a printului insusi, dupa gustul sau excentric si impunator totdeauna. Un zid inalt si trainic ii da ocol. Erau porti de fier in acest zid.

Alte referate despre: edgar allan poe masca rosie a mortii rezumat, edgar poe masca mortii rosii, e a poe masca mortii rosii

Novac si corbul

In majotitatea speciilor populare este evocata istoria neamului romanesc cu episoade din cele mai importante batalii. Astfel se scoate in evidenta mari portrete ale voievozilor sau vitejilor din oastea romaneasca. In toate aceste balade, vitejia eroului este neasemuita, el fiind ca¬pabil sa infrunte singur dusmani nenumarati. Uneori biruie cu aju¬torul celui care 1-a eliberat din inchisoare (in textul nostru - Baba Novac), unde dusmanii il aruncasera legat in lanturi sau cu funii groase de matase.

Alte referate despre: novac si corbul, novac si corbul rezumat, novac si corbul povestire

Maytrei

A aparut in 1933, cind deja M. Eliade era celebru, pentru ca scrisese
numeroase studii si eseuri, studiase in India si calatorise foarte
mult. Romanul este o capodopera a ciclului Indian ce cuprinde
volumele: "Izabele si apele diavolului", "India", "Secretul doctorului
Hanigberger". Maitreyi este o experienta morala si un roman care a
sporit seria miturilor umanitatii. Protagonistii sunt misterioasa
indianca Maitreyi (personaj real, fica unui mare filozof) si
continentalul Allan, alias M. Eliade, care o cunoaste in perioada
studiilor din India. Povestea lor este "o monografie a tulburarii"
desfasurata dealungul a 15 capitole. Stilul este original, subordonat
autenticului, imbinind jurnalul, corespondenta, eseul, reportajul si
povestirea la persoana I, a unor amintiri a eroului. Mitul fecioarei
bengaleze se constituie treptat si dramatic, incepind cu primele
capitole unde notatiile din jurnal sunt lapidare si reci si sunt
complectate cu amintirile ...

Alte referate despre: maytrei, maytrei rezumat, rezumat maytrei

Elemente simboliste specifice poeziei bacoviene

S-a spus ca poezia lui Bacovia sta sub semnul liricii simboliste franceze . Însusi poetul marturisea în 1943 ca persistenta într-o culoare a deprins-o de la francezi si ca prin 1898-1903 , una din obsesiile sale a fost simbolismul decadent si ca l-au preocupat adânc Verlaine , Rimbaud , Baudelaire , Rollinat , Jean Moreas . Sunt însa suficient de multe note distinctive si personale care-l îndeparteaza pe poet de simbolistii din tara lui Voltaire .

Alte referate despre: george bacovia elemente simbolistice specifice poeziei bacoviene, george bacovia elemente simboliste specifice poeziei bacoviene, elemente simboliste specifice poeziei bacoviene

Comentariu Maitreyi de Mircea Eliade

Îi vedem pe cei doi protagonişti catalogând cărţile lui Sen şi seamănă oarecum cu o scenă din romanul “Roşu şi negru” al lui Stendal. În bibliotecă, cei doi par emoţionaţi de întâlnirea lor, lui i se pare că e vrăjit de personalitatea fetei, nu chiar îndrăgostit, iar fata se fâstâceşte fermecată de intimitatea creată. Este prima experienţă erotică pe care autorul o poate reconstitui, respectiv, emoţia apropierii picioarelor. Scena e importantă prin faptul că demonstrează că Allan are o dublă perspectivă asupra evenimentelor, una contemporană şi alta ulterioară.

Alte referate despre: rezumat maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade, maitreyi de mircea eliade rezumat

Ambiguitati si dileme

Moto: "Cum limpede-n El insusi eternitatea-l schimba/Poetul inteteste cu varful spadei mut/Secolul sau in spaima de-a nu fi cunoscut/Ca moartea triumfase-n aceasta rara limba!" (Mormantul lui Edgar Poe)
A doua "mare aventura" dupa Rimbaud, in viziunea lui Ov.S. Crohmalniceanu, o reprezinta Stephane Mallarme, unul dintre combatantii "revolutiei europene a poeziei" incepute cu Baudelaire (Inteleg prin aceasta revolutie - care, in final, a "detronat" tutela romantic-eroica a unor Villon - Racine - victoria initiativei de "gatuire" a realitatii, de jugulare a functiei comunicationale a limbajului si sporirea valentei lui supranotionale, adica de impunere a dictaturii celor ce vor miza pe "La parole essentielle", apud Mallarme.

Alte referate despre: adolescenta-virsta a dilemelor, adolescenta-virsta dilemelor, dilema etica

Maitreyi - comentariu

De aceea romanul acesta e un amestec de jurnal intim si naratiune retrospectiva, sustinuta de utilizarea tehnicii
narative moderne. Un alt element ce confera autenticitate romanului este lipsa podoabelor artistice.

Alte referate despre: maitreyi rezumat, maitreyi, rezumat maitreyi

Letter to Steven Spilberg

The mask which concealed the visage was made so nearly to resemble the countenance of a stiffened corpse that the closest scrutiny must have had difficulty in detecting the cheat. And yet all this might have been endured, if not approved, by the mad revellers around. But the mummer had gone so far as to assume the type of the Red Death. His vesture was dabbled in blood --and his broad brow, with all the features of the face, was besprinkled with the scarlet horror.”

Alte referate despre: formal letter, letter to a friend, letter

Unirea Principatelor Romane

Dubla alegere ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza (1859).
Pe baza Conventiei de la Paris, la 5 ianuarie la Iasi si la 24 ianuarie 1859 la Bucuresti a fost ales ca domn Alexandru Ioan Cuza, cunoscut revolutionar pasoptist. Acest fapt simboliza Unirea Principatelor si a fost salutat cu entuziasm de populatie, ziua de 24 ianuarie devenind o sarbatoare nationala a rormânilor. Dubla alegere a lui Cuza punea puterile europene “in fata faptului implinit”.

Alte referate despre: unirea principatelor romane, unirea principatelor, 24 ianuarie unirea principatelor

Poeme de dragoste din literatura engleza

The Lake by Edgar Allen Poe
In spring of youth it was my lot To haunt of the wide world a spot The which I could not love the less-- So lovely was the loneliness, Of a wild lake, with black rock bound And the tall pines that towered around. But when the Night had thrown her pall Upon that spot, as upon all, And the mystic wind went by Murmuring in melody-- Then- ah then I would awake To the terror of the lone lake.

Alte referate despre: poeme de dragoste literatura universala, dragostea in literatura, dragostea in literatura romana

Viata si activitatea literara a lui Charles Baudelaire

Florile răului- este opera care exprimă tocmai acest lucru într-o mare varietate de forme. Aceste flori se găsesc la graniţa dintre romantism şi poezia modernă, în orice caz la începuturile unei poezii noi.

Alte referate despre: mihai eminescu viata si activitatea literara, ion creanga viata si activitatea literara, tudor arghezi viata si activitatea literara
Referate afisate : 14
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK