Corneliu zelea codreanu-referat

Corneliu Zelea Codreanu

Cativa ani a activat in “Garda Constiintei Nationale”, organizatie nationalista din Iasi, condusa de muncitorul Constantin Pancu.
In 1921 este ales presedintele Societatii Studentilor de la Drept, iar in 1922 infiinteaza “Asociatia Studentilor Crestini” la Iasi .

Primul moment de mare cumpana in viata lui este 25 octombrie 1924 cand il impusca pe prefectul politiei din Iasi Constantin Manciu. Prefectul se facuse remarcat si urat, in acelasi timp, prin grozavele represiuni asupra studentilor nationalisi. Tanar avocet, Codreanu il reprezenta pe studentul Comarzan intr-un process deschis de acesta impotriva prefectului care il maltratase mai multe ore in beciul politiei.

LA iesirea din tribunal Manciu insotit de cativa subofiteri si jandarmi s-a napustit asupra lui Codreanu, pe care il amenintase de fata cu judecatorul presedinte de sedinta. Corneliu Codreanu a scos revolverul si a tras asupra lui Manciu si a inca doi subofiteri.

Singurul care a murit a fost Manciu. In ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1360
Materia: Istorie

Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940

Impresionat si influentat de miscarea lui Hitler, fostul ofiter a creat organizatia amintita in anul 1922, schimbandu-i denumirea in 1932 in Miscarea national-socialista de autoajutorare a germanilor din Romania. Dupa interzicerea organizatiei, pe 29 noiembrie 1933, Fabritius a renuntat din motive tactice la atributul "national-socialist" si a reinfiintat gruparea sub numele de Miscarea nationala de reinnoire a germanilor din Romania. Si aceasta organizatie a fost interzisa pe data de 4 iulie 1933, fiind considerata pro-nazista.

Alte referate despre: in 1940 miscarea legionara, miscarea legionara, miscarea legionara din romania

Legiunea Arhanghelului Mihail si Corneliu Zelea Codreanu

România a fost în perioada interbelica o tara mediu dezvoltata, o tara în care ramura de baza era agricultura iar industria era în ascensiune. Societatea româneasca a fost si acum o societate a contrastelor, existand o mare diferenta intre mediul urban unde locuiau cam 18% din totalul locuitori si cel rural.Prefacerile, avantul, progresele Romaniei în perioada interbelica s-au datorat desavarsirii statului national România Mare, ceea ce a sporit potentialul uman si material al tarii.

Alte referate despre: corneliu zelea codreanu-seful legiunii arhanghelul mihail, corneliu zelea si legiunea arhanghelului mihail, legiunea arhanghelului mihail

Istoria Miscarii Legionare

In programul “L.A.N.C.” era prevazuta cresterea rolului Bisericii Ortodoxe in viata statului, educarea tineretului in spirit crestin, combaterea comunismului si a luptei de clasa. Incet-incet au aparut idei privind sporirea monarhiei in viata de stat, diminuarea puterii parlamentului si restrangerea drepturilor si libertatilor democratice.

Alte referate despre: istoria miscarii legionare, istoria miscari legionare, istori miscarii legionare

Istoria romanilor - cronologie

11.Criza orientala
-1699=pacea de la Karlowitz
-1711=in Moldova se recurge la domniile fanariote
-1716=in Tara Romaneasca la fel ca-n Moldova
-1740=are loc un proiect de constitutie
-1746=in Tara Rom. Se desfiinteaza iobagia
-1749=in Moldova se desfiinteaza iobagia
-1716-1718=razboiul austro-turc
-1718=pacea de la Passarowitz
-1736-1739=razboiul ruso-austro-turc
-1739=pacea de la Belgrad
-1768-1774=razboiul ruso-turc
-1774=pacea de la Kuciuk-Kainargi
-1787-1792=razboiul ruso-austro-turc
-1792=pacea de la Iasi
-1806-1812=razboiul ruso-turc
-1812=pacea de la Bucuresti
-12 septembrie 1802=hatiseriful de la Gulhame
-1815=congresul de la Viena
-1826=intre Rusia si Turcia se semneaza conventia de la Akkerman
-1829=tratatul de la Adrianopol
-1828-1834=Tarile Romane sunt ocupate de rusi
-1 iulie 1831=Regulamentul Organic intra-n vigoare in Tara Romaneasca
-1 ianuarie 1832=Regulamentul Organic intra-n vigoare in Moldova
-1849=conventia ruso-turca de la Balta Liman
-1853=izbucneste razboiul Crimeii
...

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Legiunea Arhanghelului Mihail

6) „Istoria constă din a pune întrebări trecutului,
astfel ca răspunsurile să fie învăţăminte
călăuzind prezentul şi(;) pregăti[nd] viitorul”11.
comuniştilor!” (Ion Coja, Legionarii noştri, Editura UMC, Bucureşti, 2001, pag. 9)

Alte referate despre: legiunea arhanghelul mihail, legiunea arhanghelului mihail referat, referat legiunea arhanghelului mihail

Legionarismul si programul politic al Garzii de fier

Legionarismul este considerat a fi prima miscare interbelica radicala de dreapta care a capatat prestigiu deoarce numarul "martirilor" a fost mai mare decat al vicimelor, lucru care a dus la aparitia atractivitatea acestui subiect care atrage atentia si nu de putine ori admiratia atat a persoanelor in varsta, care s-au confruntat cu persecutarea comunista, ci si in randul generatiei tinere.

Alte referate despre: activitatea politica a garzii de fier, programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne, programul politic pasoptist

Viata economica sociala si politica 1918-1941

0.
0. Activitatea guvernamentala a PNL din perioada interbelica
cuprinde 3 perioade:
0. a) decembrie 1922- septembrie 1919 - reforme agrara

Alte referate despre: viata economica sociala si politica 1918-1941 in america, viata economica sociala si politica 1918-1941, viata economica sociala si politica 1918-1941in amerika

Cruciadele

Zelul religios, cruzimea, cavalerismul si lacomia, toate au detinut un
rol important în istoria dramatica a cruciadelor. Acestea erau
expeditii militare, trimise din Europa medievala, cu scopul de a
recâstiga de partea crestinismului Palestina si Siria.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Romania in perioada interblica

De asemenea, el creeaza tinuturile, conduse de rezidenti regali, pentru a avea un control mai puternic asupra administratiei locale. In decembrie 1938, el creeaza "Straja Tarii", dupa modelul tineretului hitlerist. Pentru a inlocui partidele politice, in decembrie 1938 se constituie Frontul Renasterii Nationale, primul organism politic de masa din istoria Romaniei.

Alte referate despre: romanul in perioada interblica, romania si anglia in perioada interblica, perioada interblica-china

Partidul National Taranesc sub conducerea lui Iuliu Maniu 1926-1933

In politica, erau mai multe partide aflate in competitie. Astfel ca Guvernul a fost controlat, de-a lungul anilor, de cateva dintre ele: Partidul Poporului (Alexandru Averescu), Partidul National Liberal (Ion I.C. Bratianu, I.G. Duca, Gheorghe Tatarescu), Partidul National Taranesc (Iuliu Maniu).

Alte referate despre: partidul national taranesc sub conducerea lui iuliu maniu 1926-1933, partidul national taranesc, partidul national taranesc 1928-1930

Miscarea legionara

Miscarea legionara - Pentru formarea caracterului s-a lucrat in mai multe “cuiburi”, familie de cate 3 sau 13 legionari, Fratiile de Cruce, corpurile muncitoresti si studentesti. La baza Miscarii a stat pe langa credinta si iubire, sacrificial.

Alte referate despre: miscarea legionara referat, partide politice in perioada interbelica miscarea legionara, referat miscarea legionara

Dacia romana

Limba Latina, fiind limba administratiei, justitiei, comertului ea a fost insusita de daci, care treptat au uitat limba lor (in limba romana s-au pastrat circa 160 de cuvinte dacice: mal mazare, zar zburda, zestre, copil, mos etc). Populatia dacica a preluat de la romani mai intai obiceiurile, credintele, cultura si in cele din urma limba latina. O populatie nu se poate considera romanizata decat atunci cand s-a deprins sa foloseasca limba latina in locul propriei limbi.

Alte referate despre: dacia literara, dacia literara referat, dacia provincie romana

Dobrogea

Temperatura medie a lunii celei mai reci (ianuarie) este pe cea mai mare intindere de -1o - -2oC, dar in extremitatea sud-estica (zona Mangalia) este pozitiva: acest areal din apropiere de Mangalia este asadar cea mai calduroasa regiune iarna. Amplitudinea termica anuala este destul de diferentiata; 23o-24oC in jumatatea "dunareana" a Dobrogei si 21o-22oC in jumatatea "maritima" a climatului litoral.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Corneliu Baba

Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati pictori romani, Corneliu Baba s-a nascut in 1906 la Craiova . Liceul l-a urmat la Caransebeş , unde tatăl sau a fost profesor. Urmează Facultatea de litere si filozofie (1926-1930) si, în paralel, Academia de arte frumoase din Bucureşti; la Academia de arte frumoase din Iaşi (1934-1938) studiază cu N. N. Tonitza. Este unul din cei mai importanţi pictori români ai secolului XX.

Alte referate despre: corneliu baba referat, corneliu baba, referat corneliu baba

Combaterea evaziunii fiscale

Exista si societati comerciale sau regii autonome unde trimestrial se acorda ajutoare in natura sau bani fara a se cumula salariile pe luna respectiva pentru impozitare. In acest scop s-au facut unele corecturi; in contractul colectiv de munca a societatilor respective au fost prevazute aceste facilitati si ajutoare, acordandu-se cu diverse scopuri sau cu ocazia sarbatorilor.

Alte referate despre: combaterea evaziunii fiscale, prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, combaterea evaziunii fiscale referat

Politica de pret

La nivelul ochilor sunt etalate marfurile de impuls, scumpe si cu o vanzare lenta (incaltaminte eleganta). La nivelul mainilor sunt etalate marfurile semicurente (incaltaminte sport). La nivelul solului sunt etalate marfurile de cerere curenta (incaltaminte casual). Magazinul lanseaza promotii in apropierea sarbatorilor mai importane, astfel de Craciun la o pereche de cizme cumparate primesti reducere de 40% la a doua pereche, de Paste la o pereche de pantofi cumparati primesti reducere de 60% la orice pereche de cizme.

Alte referate despre: politica de pret, politica de pret referat, politici de pret

Caiet bibliografic Nicolae Apostol - artist plastic

Dupa terminarea institutului (1965) se stabileste in Baia Mare, doar calatoriile de studii intrerup sederea artistului in acest oras: 1968 - Polonia, 1970 - Japonia, 1972 - Franta , etc.Prin anii '80 sta o perioada de timp in Breb-Maramures si in satele invecinate.

Alte referate despre: conceptul de forma ca element de limbaj artistic plastic, artisti plastici, elementele de limbaj artistic plastic

Prisma optica

In graficul 1 s-a dat o asemenea valoare unghiului prismei încât sa fie satisfacuta conditia A< l. Se poate observa din acest grafic ca pentru orice valoare a unghiului de incidenta cuprinsa în intervalul [0, 90o] unghiul de inciden ta pe fata AC a prismei este mai mic decat unghiul limita si prin urmare toate razele care cad pe prisma sub un unghi de incidenta cuprins în intervalul anterior mentionat vor iesi prin fata AC a prismei (vezi figura 1 în care raza marcata cu o singura sageata cade sub unghiul de incidenta 0o iar raza marcata cu doua sageti cade pe fata AB a prismei sub un unghi de incidenta egal cu 90o).

Alte referate despre: prisma optica, prisma optica referat, referat prisma optica
Referate afisate : 19
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK