Cosmosul

Cosmosul

Cosmosul este lumea întreagã, ansamblul a tot ceea ce existã, a tot ceea ce ne înconjoarã, vãzut si nevãzut. Stelele sunt corpuri cereşti fierbinţi, formate din gaze ce ard permanent. Din aceasta cauzã, stelele degajã caldurã şi luminã fiind singurele corpuri cereşti care au caldurã şi luminã proprie O parte din cãldurã şi lumina lor se transmite planetelor si sateliţilor acestora. Culoarea stelelor : În funcţie de temperatura lor, stelele sunt roşii, galbene sau albastre.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 62kb
Downloads: 2226
Materia: Astronomie

Astronomie - dimensiunile universului si stelele

Deci dimensiunile universului se măresc incontinuu, iar materia din el devine din ce în ce mai rarefiată, şi însuşi Universul din ce în ce mai rece. Răcirea se datorează atît depărtării despre care am vorbit, cît şi faptului că stelele mor.

Alte referate despre: astronomie dimensiunile stelelor, dimensiunile universului, dimensiunea universului

Omul si cosmosul

Explozia informationala din ultimul secol a dus (a un salt remarcabil al civilizatiei umane!Acum intelegem poate cat de insuficiente ne sunt informatile despre Univers, cat de multe sunt intrebarile care asteapta raspuns si poate banuim raspunsuri fara intrebari.

Alte referate despre: omul si cosmosul vesnice povesti mitice, eseu despre omul si cosmosul vesnice povesti mitice, omul si cosmosul

Originea si evolutia Universului

Astronomii stabilesc pozitia stelelor in functie de constelatii . Constelatia este un grup de stele , care se poate vedea noaptea intr-o anumita zona a cerului . Ele nu sunt neaparat apropiate intre ele .
Galaxiile - adevarate insule de stele - reprezinta grupari de stele de ordin supe -
rior . Sistemul solar face parte din galaxia numita ``Calea Lactee`` . Calea Lactee nu este
nici pe departe cea mai mare galaxie , mai degraba una mijlocie totusi intinderea ei este
inimaginabil de mare .In astronomie distantele se masoara pe baza luminii (300000 km/s)
care este cea mai mare viteza cunoscuta . Unitatea de masura utilizata de astronomi este
anul - lumina , adica distanta parcursa de lumina intr-un an . Aceasta este de circa 9,46
mii de miliarde de kilometrii . Cea mai apropiata stea este Proxima Centauri . Distanta ei
fata de sistemul nostru solar sete de 4,3 ani - lumina , adica noi o vedem cum era ea acum
peste patru ani . Chiar si lumina Soarelui are nevoie ...

Alte referate despre: originea si evolutia universului, referate despre teorii privin originea si evolutia universului, referat teori legate de originea si evolutia universului

Misterele Universului

Universul si astrologia
De la descoperirea stelelor si mai precis a galaxiilor,s-au dezvoltat noi stiinte cum ar fi astrologia care prevede viitorul omului,facand referinta la stele.Un foarte bun exemplu ar fi zodiacul chinezesc,care atribuie fiecarei personalitati umane cate un aspect animal.

Alte referate despre: misterele universului, referat misterele universului, misterele universului referat

Omul si cosmosul

Iar cand vaca nu reuseste sa gaseasca pe pajiste ierburile necesare, nimicite de omul rational care le socoate simple buruieni, bietul animal isi risca viata, varandu-si gatul printre sirurile de sarma ghimpata, spre a ajunge, dincolo de marginea poienii in care se afla, la mult cautata iarba. Mai este oare omul in stare sa gaseasca, asemenea vacii, iarba potrivita? Si mai rau: stie el oare ca exista buruieni cu proprietati tamaduitoare? Daca isi mai aminteste inca, atunci trebuie sa caute o carte cu fotografia si descrierea plantei, si sa ajunga, pe cale rationala dar foarte ocolita, la acelasi rezultat ca vaca.

Alte referate despre: cauta referat omul si cosmosul vesnice povesti mitice, referat omul si cosmosul vesnice povesti mitice, omul si cosmosul mituri

Dumnezeu exista! - eseu

Ori nu poţi crea, chiar dacă şi numai prin cuvânt, planeta pe care te afli. Poţi cel mult să creezi cerul albastru din jurul ei şi să faci posibilă vederea puzderiei de stele care-l populează.

Alte referate despre: dumnezeu exista eseu, dumnezeu exista - eseu, dumnezeu exista-eseu

Prezentare generala a Cosmosului indepartat

Calea Lactee se roteste în jurul propriei axe într-un asa numit dans
galactic, si o data cu ea si întregul Sistem Solar. O rotatie completa
are loc o data la 225 ani terestri, un an galactic. Deci Soarele se
afla exact în pozitia în care se afla acum, atunci când pe Terra
traiau dinozaurii.

Alte referate despre: cosmosul indepartat, prezentarea generala a cosmosului indepartat, poze pentru referat cu cosmosul indepartat

Biografie - Lucian Blaga

Poemul “Biografie” a fost publicat in 1929, fiind inclus in volumul “Lauda somnului”. Exista si alte variante ramase in manuscris. Cea mai veche este intitulata “Biografia mea pentru un prieten”, publicata in anul 1925, in revista “Gandirea”.

Alte referate despre: fisa biografica lucian blaga, biografie lucian blaga, date biografice lucian blaga

Dreptatea lui Tepes - legenda populara

Legenda este o creatie epica populara, in proza sau in versuri, de obicei redusa ca dimensiune, care, utilizand elemente miraculoase sau fantastice, tinde sa dea o explicatie imaginara unui fapt real.


In functie de aspectul vizat, legendele se clasifica in mitologice: acestea explica felul in care au luat nastere cosmosul, astrele, Pamantul, plantele, animalele etc., ca rezultat al actiunii unor fapturi imaginare. Acest tip de legende se mai numesc etiologice (cauzale) sau asa cum au fost denumite de catre B.P. Hasdeu, deceuri.

Alte referate despre: dreptatea lui tepes legenda populara, referate dreptatea lui tepes legenda populara, dreptatea lu tepes legenda populara

Filosofie si filosofare

În Europa evului mediu filosofia se întinde între secolele V – XV. Fenomenul are început mai repede. S-au exprimat păreri unilaterale, aprecieri dogmatice cum este aprecierea că în Europa Vestică filosofia ar fi o “noapte de 1000 de ani” in sensul ca spiritul uman a dus un somn de 1000 de ani ceea ce este în contradicţie cu realitatea.

Alte referate despre: filosofie si filosofare, filosofii si filosofia, filosofia si filosofarea

Sistemul solar

Sistemul Solar ester construit dintr-o stea numita Soare si obiectele din jurul lui.Acum 5 miliarde de ani, cosmosul era vanturat de un nor imens de gaze si praf, starnit de stelele care se stingeau. Partea gazoasa a norului era formata in cea mai mare parte din hidrogen si din heliu, dar existau si elemente chimice mai grele, care au contribuit la formarea planetelor cu suprafata solida. Si poate chiar la aparitia unor prime forme de viata... Acel nor de gaze s-a concentrat intr-un disc, care se rotea continuu, astfel incat marea majoritate a materiei s-a strans intr-un “bulgare” central, care a devenit apoi Soarele.Sistemul solar

Alte referate despre: energia solara, planetele sistemului solar, universul si sistemul solar

Elementele la presocratici

in cele ce urmeaza vom prezenta, referindu-ne cit mai mult cu putinta la izvoarele antice, teoriile acestor "fiziAZcieni" anteriori lui Socrate, relative la alcatuirea cosmosului. Vom semnala pe parcurs apropierile facute in antichitate intre apa lui Thales si Oceanul lui Homer; intre Homer si Xenofanes in legatura cu imprecatia lui Menelau; intre Zeus-ul lui Homer si aerul lui Diogenes din Apollonia. Dar toate acestea sint, sa o spunem de la bun inceput, cai seAZcundare sau fara iesire. Abia in capitolele urmatoare vom apuca marea cale pe care au mers alegoristii.

Alte referate despre: sistemul periodic al elementelor, sistemul periodic al elementelor chimice, particule elementare

Homer si fizica

Primii ginditori greci sint fizicieni. Problemele pe care incearca sa le rezolve privesc mai mult lumea aceasta decit omul sau lumea cealalta. Ei se intreaba care sint elementele care alcatuiesc universul; ce element fundamental a preeAZxistat celorlalte; ce forte imanente sau exterioare intervin pentru a uni sau desparti aceste materiale si pentru a prezida la construirea cosmosului.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, homer iliada

Evolutie sau creatie

Complexitatea organismelor vii
Modelul evoluţionist atribuie toate sistemele şi structurile universului operaţiei proceselor naturale care acţionează sub impulsul unor proprietăţi înnăscute ale materiei şi ale legilor naturii. El presupune că nici un agent extern supranatural nu planifică şi nu dirijează aceste procese; Universul este de sine stătător şi el evoluează de la sine prin acţiunile întâmplătoare ale componenţilor lui.
Pe de altă parte, modelul creaţionist atribuie sistemele şi structurile cosmosului unei creări după un plan şi cu un anumit scop a tuturor lucrurilor la început de către un Creator omniscient. Creaţionistul susţine că gradul de complexitate şi de ordine pe care ştiinţa a descoperit-o în Univers n-ar fi putut fi generată niciodată din întâmplare sau prin accident.
De fapt această problemă poate fi abordată cantitativ, utilizând principii simple de probabilitate matematică. Problema este pur şi simplu dacă un sistem ...

Alte referate despre: evolutie sau creatie, evolutie si creatie, evolutia sau creatia

Mihai Eminescu - Poezia de inspiratie filozofica

Vom încerca sã facem o scurtã trecere în revistã a celor mai importante poezii filozofice, comentând alcãtuirea lor şi trecând în revistã ideile şi motivele filozofice întâlnite.
Scrisoarea I este un poem filozofic cu o structurã romanticã. El abordeazã în cadrul mai larg al relatiei omului de geniu cu timpul şi societatea omeneascã în genere, tema naşterii, evolutiei şi a unei previzibile stingeri a sistemului cosmic.
Apare şi aici problema geniului. Pentru a demonstra aceastã uriaşã fortã de gândire, Eminescu proiecteazã o superbã imagine poeticã a cosmosului, a naşterii şi stingerii universale, care devine apoi pretext al unei satire sarcastice împotriva societãtii mediocre, incapabilã sã sesizeze, sã promoveze şi sã sustinã valoarea adevãratã. Tabloul cosmogonic, care asimileazã şi retopeşte, într-o viziune proprie, idei şi motive din vechile scrieri indiene (Rig-Veda), din miturile greceşti şi creştine, din Kant şi Schopenhauer, ...

Alte referate despre: mihai eminescu poezia de inspiratie filozofica, mihai eminescu poezie de inspiratie filozofica, mihai eminescu poezia de inspiratie filozofica exemple

Formarea conceptiei materialiste despre lume

Noua invatatura indrazneata a lui Bruno i-a prezis soarta tragica a savantului.Pa data de 17 feb. 1600 marele savant a fost invinuit de biserica si ars pe rug.In acelasi secol un alt mare savant I. Kepler a pus fondamentulunei noi teorii si invataturii despre gravitatie,aratind ca legile trebuie cautate in natura,si nu de nascocit ca scheme artificiale care pe urma se confunda cu cele naturale.Kepler a adus stiintei un aport colosal el a descoperit mecanismul miscarii planetelor-orbitele lor.

Alte referate despre: formarea conceptiei materialiste despre lume si elevi, formarea conceptiei materialiste despre lume hector malot, formarea conceptiei materialiste despre lume
Referate afisate : 17
Medie note: 7.81 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles