Craiova

Craiova

Craiova.Condiţiile naturale de care a beneficiat Craiova ca aşezare au favorizat permanenţa vieţuirii populaţiei in aceste locuri si succesiunea civilizaţiilor: pretracica, traco-dacica, geto-dacica, daco-romana, daco-romana-bizantina si, mai apoi, românească.Craiova

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 510kb
Downloads: 969
Materia: Geografie

Timisoara

1718 – atestarea celei mai vechi fabrici de bere din România;
1728 – începutul canalizării Begăi, primul canal navigabil din România;
1760 – primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;
1771 – editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;
1854 – primul serviciu telegrafic din România;
1855 – primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;
1881 – prima reţea de telefonie din România;
1884 – primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;
1886 – prima staţie de salvare din Ungaria şi România;
1895 – prima stradă asfaltată din România;
1897 – primele proiecţii cinematografice din România;
1899 – primul tramvai electric din România;
1953 – singurul oraş european cu trei teatre de stat în română, maghiară şi germană;

Alte referate despre: timisoara, referat timisoara, timisoara referat

Braila

• In 1540 Braila si o mare parte din teritoriul actualului judet au fost ocupate de turci si transformate in raia, situatie care a persistat aproape trei secole, cu o scurta intrerupere in timpul lui Mihai Viteazu, care in 1595 a eliberat pentru putin timp orasul.

Alte referate despre: braila, referat braila, alunecari de teren in zona braila galati

Orasul Galati

Prin poziţia sa la exteriorul arcului carpatic, judeţul Galaţi ocupa zona de întrepatrundere a marginilor provinciilor fizico-geografice, est-europeană, sud-europeană şi în parte central-europeană, ceea ce se reflectă fidel atât în condiţiile climaterice, în învelişul vegetal şi de soluri, cît şi în structura geologică a reliefului.

Alte referate despre: orasul galati, istoria orasului galati, orasul galati referat

Constanta

Intrerupând parca monotonia sesului dobrogean, se zaresc pe o colina ruinele cetatii Tropaeum Traiani, una dintre cele mai mari asezari civile romane din Dobrogea. Construita cam in aceeasi vreme cu monumentul comemorativ, ea a fost locuita de cei care, dupa luptele cu geto-dacii, s-au stabilit pe aceste meleaguri. Cetatea avea impozante edificii publice si constructii civile, turnuri si ziduri de aparare din blocuri mari de piatra, strazi pavate cu dale de piatra si un sistem de canalizare. Aproape distrusa in secolul al II-lea, este refacuta in veacul urmator, dar nu peste mult timp, sub presiunea valurilor popoarelor migratoare, incepe sa decada.

Alte referate despre: constanta, portul constanta, referat constanta

Calarasi

Cu trecerea timpului,judetul Calarasi a trecut prin toate etapele de dezvoltare cunoscute de civilizatia umana.Dovezile materiale aduse la lumina prin sapaturile arheologice intamplatoare si sistematice,cat si atestarile documentare,sunt marturii ale longevitatii existentei romanilor in aceas- ta regiune si a unitatii in timp si in spatiu a populatiei autohtone.

Alte referate despre: orasul calarasi, calarasi, referat calarasi

Craiova

Reteaua stradala a orasului Craiova este dezvoltata , foate
complexa.Se observa o densitate mai mare în partea centrala si
sudica.În patea nordica se poate observa reteaua feroviara a Craiovei.

Alte referate despre: craiova, referat despre craiova, referat craiova

Craiova

In acelasi timp, asezata la o rascruce de drumuri, Craiova a reprezentat o cale mereu deschisa catre regiunea Portilor de Fier, Valea Oltului, Campia Munteniei si catre Transilvania. Craiova se afla la o distanta de 70-90 km de Dunare; la 88 km de orasul Calafat, port la Dunare (pe DN 56); la 75 km de portul bechet (pe DN 55 A); la 71 km (pe DN 56 A) de comuna Cetate, cu port la Dunare comuna prin care se intretaie soseaua nationala ce leaga Drobeta-TurnuSeverin de Calafat si continua fara intrerupere, pe valea Dunarii (DN 55 A) prin Poiana Mare, Piscu Vechi, Rast, Bistret, Gighera, Bechet, Dabuleni, iesind din judetul Dolj (DN 54 A )

Alte referate despre: craiova referat, parcul nicolae romanescu craiova, poluarea in craiova

Craiova

În 1735 peste 4000 de locuitori (836 de familii)
În jurul anului 1848 circa 20.000 de locuitori
În preajma anului 1859, existau circa 25.000 de locuitori. Craiova se
situa imediat dupa capitala Tarii Romanesti - Bucuresti
În 1985 - 275.098 locuitori
În 1995 - 308.000 locuitori

Alte referate despre: poluare craiova, poluarea orasului craiova, orasul craiova descriere

Craiova

Relieful
Relieful oraşului Craiova se identifică cu relieful judeţului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o uşoară influenţă a colinelor în timp ce partea sudică tinde spre luncă. Craiova face parte din Câmpia Română mai precis din Câmpia Olteniei ce se întinde între Dunăre, Olt şi podişul Getic fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului.

Alte referate despre: poluarea aerului din craiova, craiova in perioada interbelica, referat cig anul ii craiova

Imbunatatirea controlului calitatii la SC Avioane Craiova SA

Procesul de audit intern stabilit in cadrul organizatiei implica urmatoarele:planificarea auditurilor interne in functie de starea si importanta proceselor si zonelor care trebuie auditate, precum si rezultatele auditurilor anterioare, astfel incat pe parcursul unui an sa fie examinat intreg sistemul de management al calitatii.

Alte referate despre: controlul calitatii, supravegherea si controlul calitatii aerului, controlul calitatii referat

Nicolae Titulescu

Nicolae Titulescu la Liga Naţiunilor (1930)
Titulescu şi-a bazat întreaga activitatea pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României. După instaurarea fascismului în Germania, dându-şi seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru România (ca şi pentru alte state europene), Titulescu a depus o vie activitate în direcţia întăririi colaborării internaţionale, în interesul păcii şi securităţii europene, pe linia aceasta, Titulescu a semnat la Londra, în 1933, în numele guvernului României, convenţia de definire a agresorului şi a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Înţelegeri şi pentru încheierea în 1934 a Înţelegerii Balcanice, pacte regionale în care vedea o pavăză împotriva agresiunii.

Alte referate despre: nicolae titulescu, nicolae titulescu referat, referat nicolae titulescu

Casa Baniei

In addition to traditional contemporary works of art (ceramics, icons, fabrics, painted eggs, musical instruments, etc..) Traditional art objects, made just for sale, the shop at the cart with bowls, Department of Ethnography of permanent and temporary exhibitions including ethnographic documentary values, traditional and contemporary art in their own heritage or other institutions, communication sessions, symposia, meetings with specialists, book launchings, ethnographic film screenings.

Alte referate despre: casa baniei, casa baniei referat engleza, ciocoii vechi si noi casa banului c

A beautiful singer - Alex Velea

Free time Alex and it happens in the rehearsal room, the gym or .... on the road between Bucharest and Craiova. Although bohemian yarn, when he finished high school.The countdown has started and very little longer until you will have the opportunity to make acquaintance with the new single Alex - Love at first sight!!

Alte referate despre: despre alex velea, alex velea, referat alex velea

Structura retelei publice de transport

Structura retelei publice de transport
Din reteaua de drumuri nationale 91 % au imbracaminti moderne, 8 % imbracaminti asfaltice usoare si 1 % sunt pietruite. In anul 1991 a fost lansat un program de reabilitare si modernizare a drumurilor nationale in 15 etape. Programul vizeaza aducerea drumurilor nationale la parametrii prevazuti in AGR – Acordul european privind principalele artere internationale de trafic rutier. In prezent se depun eforturi in scopul asigurarii intretinerii drumurilor.

Alte referate despre: structura retelei publice de transport, structura serviciilor publice de transport bucuresti, structura retelei de transport aerian

Istoria Craiovei

Dupa anul 275, cind Imperiul Roman renunta la Dacia Traiana, o buna parte din Oltenia, inclusiv Craiova de astazi, ramine sub stapinire efectiva pina in prin 422 – 447 cind au avut loc atacurile hunilor. La sfirsitul sec. V, stapinirea romano-bizantina revine in nordul Dunarii si va dura pina la sf. Sec. VI. Monedele, ceramica de import, descoperite pe raza Craiovei dovedesc existenta in acea vreme a schimburilor comerciale cu lumea romano-bizantina.

Alte referate despre: istoria craiovei, istoria craiovei in limba engleza, referate istorie

Artele la 1848 in Tarile Romane

Artele la 1848 in Tarile Romane - Arta revolutiei de la 1848, sub diferitele sale aspecte, a reflectat noile idealuri si realitati revolutionare; in sculptura, muzica, arhitectura, revolutia de la 1848 poate fi urmarita sub aspectele ei cele mai importante. Artele la 1848 in Tarile Romane

Alte referate despre: artele la 1848 in tarile romane, revolutia de la 1848 in tarile romane, anul 1848 in tarile romane

Tudor Arghezi - biografie

Tot din acest an,dateaza amintirile primelor intalniri cu pictorul Stefan Luchian, I.L. Caragiale si G. Ibraileanu. In decembrie intrerupe colaborarea la "Liga Ortodoxa" ,deoarece Alexandru Macedonski "intervenea cu pana" in manuscrisele tanarului poet.1897 - 1899 Incepand cu primul numar al "Revistei moderne" (20 iulie 1897) reapare semnatura lui Ion Theo, sub poezia Clara noapte, urmata de alte pozii .

Alte referate despre: tudor arghezi biografie, tudor arghezi biografie pe scurt, tudor arghezii biografie

Contradictia lui Titu Maiorescu

Reuseste sa-si aprecieze foarte bine contemporanii si sa le gaseasca adevarata valoare. Unul dintre studii este “Comediile domnului I. L. Caragiale”. Altul este “Eminescu si poeziile lui” (1884). In acesta reuseste sa-si dea seama ca secolul XX va fi marcat de opera lui Eminescu si ca acesta va fi foarte apreciat. De asemenea, considera ca Eminescu a fost produsul propriului geniu si ca, oriunde s-ar fi nascut, viata lui ar fi fost aceeasi, air creatia la fel de valoroasa. Pune deci bazele mitului eminescian.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, in contradictie titu maiorescu
Referate afisate : 19
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles