Crestinism

Blaga si crestinismul

Blaga si crestinismul - Aceasta întrepatrundere între factorul etnic si factorul crestin – sinteza de “sînge” si “spirit”, expresie particulara a armoniei “teandrice” – a fost temeiul complexei miscari gândiriste, forma îndrazneata de neobizantinism românesc, replica nationala si ortodoxa la diferitele “spiritualisme” occidentale ale vremii (neotomismul, guénonismul, “existentialismul crestin” si, nu în ultimul rînd, o anumita latura a expresionismului).

Pentru a denumi aceasta miscare cultural-religioasa (ce numai tangential a avut si un caracter politic “de dreapta”), s-a încetatenit mai ales termenul de “ortodoxism” (eticheta sub care G. Calinescu a tratat-o, cu destula neîntelegere, în Istoria... lui). Termenul este însa prea larg si se potriveste mai degraba ansamblului manifestarilor national- crestine ale epocii, care nu s-au redus la “gândirismul” propriu-zis.

Sub eticheta de “ortodoxism” mai încap cel putin înca doua ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 827
Materia: Istorie

Aparitia si raspandirea crestinismului

Pe plan religios, Constantin ia poziţie împotriva ereziilor, urmărind unitatea bisericii, important factor de sprijin al statului. În anul 325 are loc la Niceea primul sinod ecumenic al bisericii creştine, care pune bazele noii religii. Prin activitatea sa, Constantin, preluând atribuţii care-l transformău în şef al bisericii creştine, cu toate că şi-a pastrat în mod oficial titlul de pontifex maximus, s-a străduit să lichideze schismele care ameninţau unitatea bisericii, dar şi a statului, instituind Duminica (Ziua Soarelui), ca zi de sărbătoare săptămânală, practică fără precedent în lumea păgână.

Alte referate despre: aparitia si raspandirea crestinismului, aparitia si raspandirea crestinismului in imperiul roman, informatii despre aparitia si raspandirea crestinismului

Patrie - Natiune - Patriotism - Crestinism

BISERICA/CRESTINISMUL este ca un privilegiu fata de toate natiile, popoarele si rasele umane, crestinismul s-a contopit dintr-un inceput (sec I), ba chiar dinaintea acestuia, din vremea lui Zalmoxis prin monoteismul precrestin sau chiar crestin (cu natiune primordiala Thraco-pelazgo); este aura unei natiuni.

Alte referate despre: patrie natiune patriotism- crestinism, patrie si patriotism natiune, patrie si patriotism

Romanitate si crestinism

Cum popoarele nu se nasc din "miracole", ci din desfasurarea vietii reale, stiinta istorica se straduieste de peste un veac sa explice "enigma". S-au emis fel de fel de pareri, care isi au fiecare partea de contributie pozitiva la reconstituirea unei interpretari juste - cu exceptia nascocirilor opuse logicii si faptelor documentare, ca teza absurda a emigrarii totale a dacoromanilor in dreapta Dunarii sub Aurelian si a reintoarcerii lor in masa dupa multe veacuri in Dacia, sau ca halucinanta fantezie despre latinitatea innascuta a geto-dacilor (independenta de romanizare), contrazisa categoric de toate datele si principiile lingvistice.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Romanitate si crestinism

Mai mult, in vederea preintampinarii marilor pierderi materiale si umane, prilejuite de atacurile migratorilor, o parte a locuitorilor vechilor orase romane se indreapta spre tinuturile rurale. In aceasta privinta, dovezi se pastreaza de la Biertan, Brateiu (ambele in Podisul Tarnavelor), gornea (jud. Calas-Severin), Soporu de Campie si Taga (jud. Cluj), Verbita (jud. Dolj). Unele anterioare, altele noi, aparute dupa anii 271-274/275, in vai fertile si regiuni colinare din preajma imensului codru, aceste asezari rurale contureaza imaginea unei zone intens locuite de populatia autohtona a fostei provincii intemeiate de Traian in spatiul dacic.

Alte referate despre: romanitate si crestinism, raspandirea crestinismului, crestinismul referat

Crestinismul si germanismul in Anglia

Chiar si preotii saxoni se complac in a asculta aceste poeme pagane. In 797, Alcuin trebuie sa-i scrie episcopului de Lindisfarne: "Cand preotii ciAZneaza laolalta, sa se citeasca cuvantul Domnului. In asemenea imprejurari e mai potrivit sa se asculte un predicator, si nu un harpist, cuvantarile sfintilor parinti, si nu poemele paganilor. Ce are Ingeld coAZmun cu Hristos? Casa e mica, nu pot incapea amandoi".

Alte referate despre: referat anglia, anglia, anglia referat

Crestinismul

In Ierusalim, numarul celor ce credeau in Hristos era tot mai mare, la un moment dat Apostolii nemaiputand face fata cu sfatul. Asa ca au hirotonit sapte diaconi ca ajutatori. Sfintirea lor ca diaconi a fost facuta prin punerea mainilor Apostolilor peste capetele lor si prin rugaciune. Mai-marii evreilor si cei necredinciosi au inceput deja sa-I prigoneasca, Sfantul Stefan fiind chiar ucis cu pietre pentru credinta lui.

Alte referate despre: despre crestinism, polimorfismul crestinismului romanesc, crestinism

Blaga - Metafora iubirii

Iubirea apare în acest caz ca moment al unui fel de iluminare launtrică. Astfel,Blaga a aprins focurile iubiri pe bolţiile poeziei sale, astfel că aceasta fumegă asemeni unor fumuri de jertfă.

Alte referate despre: lucian blaga metafora iubirii, referat blaga - metafora iubirii, lumina blaga metafora iubirii

Blaga - Motivul unicornului si al cerbului

Acestea sunt animale „sfinte”, întrucât la poetul român sacră este natura în starea ei genuină, nesfâşiată de drama cunoaşterii umane, netulburată de întrebările fără răspuns. Un fior metafizic, o chemare de dincolo de lucruri străbate mereu în această lume elementară:apel ce nu provoacă o reală suferinţă, ci reprezintă mai curând fascinaţia unei depline inegrări în marele cosmos.

Alte referate despre: motivul unicornului si al cerbului, lucian blaga motivul lacrimile, lucian blaga motive

Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Mai târziu, Horaţiu consideră că orice creaţie exprimă partea cea mai bună a personalităţii artistului. În istoria literaturii universale, fiecare secol a adăugat idei interesante; o metamorfoză spectaculoasă a înregistrat atitudinea lirică.

Alte referate despre: lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii, lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii referat

Blaga

Omul încearcă să-şi reveleze misterul prin două moduri: prin cunoaştere şi pin plăsmuire. Misterul poate fi revelat mai uşor prin cunoaştere decât prin creaţie. Blaga face o distincţie între cultură şi civilizaţie, cultura însemnând existenţa întru mister şi pentru revelare, iar civilizaţia însemnând existenţa întru imediat şi pentru securitate, care este mai mult proprie existenţei animalului. Omul este capabil sa-şi depăşească condiţia imediatului şi a securităţii.

Alte referate despre: lucian blaga, lucian blaga biografie, mesterul manole de lucian blaga

Inceputurile crestinismului

Crestinismul este una dintre cele trei credinte monoteiste, alaturi de iudaism si islamism.Crestinismul este religia celor care marturisesc credinta in Iisus Hristos, pe care il recunosc si cinstesc ca Fiu al lui Dumnezeu si purtator al unui mesaj universal de mantuire propovaduita de apostoli.Dar pana la aparitia crestinismului, exista credinta intr-un zeu unic, bun si drept, Dumnezeu.Numerosi profeti au raspandit pe pamant credinta in acest zeu drept.

Alte referate despre: inceputurile crestinismului, inceputurile crestinismului in romania, inceputurile crestinismului la roma

Originile crestinismului

INCEPUTURILE CRESTINISMULUI
Componenta esenţiala a acestei noi religii este iudaismul, care a promovat monoteismul, speranţa mesianica, sistemul etic cel mai riguros existent atunci (cele 10 porunci), o filozofie a istoriei ( Dumnezeu va triumfa asupra eşecului pe care omul l-a înregistrat in încercarea lui de a aduce in istorie o epoca de aur), si o carte sfânta (Vechiul Testament), care, împreuna cu Noul Testament, vor constitui Biblia.
Limba in care s-a difuzat creştinismul a fost cea greaca, o adevărata limba universala antica.

Alte referate despre: originile crestinismului, originea crestinismului, originea crestinismului la romani

Despre crestinism

Pentru ca in toate acestea crestinul ortodox traieste prezenta lui Dumnezeu si lucrarea Lui in lume, prin toate acestea ci vorbeste, comunica cu Dumnezeu. Aceste toate sint, de fapt, intruparea credintei omului in Dumnezeu. In ele credinta este vietuire. A crede in Dumnezeu inseamna a trai intr-un anume fel, a te scula si a te culca intr-un anume fel, a porni la drum si la lucru intr-un anume fel, a te naste, a te insoti cu femeia ta si a muri intr-un anume fel; totul determinat de credinta ca exista un Dumnezeu care ne-a creat pe noi si tot ceea ce exista in jurul nostru, care ne poarta de grija, care ne iubeste si in care nadajduim.

Alte referate despre: crestinismul in imperiul roman, referat istorie crestinismul, referat limba romana-polimorfismul crestinismului romanesc

Patrunderea si dezvoltarea crestinismului

Din indepartate vremi, Dobrogea a fost locuita de "o ramura a poporului traco-get". Dar mai tirziu multe din popoarele migratoare, in mersul lor spre Bizant sau spre Apusul Europei, au trecut si peste teritoriul ei. Dintre acestea amintim pe sciti, care au zabovit mai mult pe aici, au format unele statulete si dupa ei poporul, mai intii, oficialitatea romana mai apoi, au numit acest tinut Scythia si respectiv Scythia minor.

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea crestinismului, dezvoltarea crestinismului, dezvoltarea crestinismului pe vremea lui constantin

Patrunderea si dezvoltarea crestinismului in Scythia minor

Din indepartate vremi, Dobrogea a fost locuita de "o ramura a poporului traco-get". Dar mai tirziu multe din popoarele migratoare, in mersul lor spre Bizant sau spre Apusul Europei, au trecut si peste teritoriul ei. Dintre acestea amintim pe sciti, care au zabovit mai mult pe aici, au format unele statulete si dupa ei poporul, mai intii, oficialitatea romana mai apoi, au numit acest tinut Scythia si respectiv Scythia minor. In secolul al VII-lea i.Hr. au aparut pe tarmul sting al Pontului Euxin - Marea Neagra - colonisti greci din Milet si Heracleea, care au fundat aici o seama de orase-cetati: Histria, Tomis, Callatis, Bizone, Crunoi, Cranea s.a.

Alte referate despre: dezvoltarea crestinismului in scythia minor, dezvoltarea crestinismului in scythia minorin secolele 6-13, scythia minor
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK