Crestinismul

Blaga si crestinismul

Blaga si crestinismul - Pentru noi, “redescoperirea” ortodoxiei a echivalat cu o rodnica adîncire a traditiei nationale (la tendintele catolicismului catre un universalism abstract, ortodoxia a cautat sa raspunda printr-un universalism concretizat în forme nationale, cu un simt acut al firescului si al organicului). Blaga si crestinismul

Blaga si crestinismul - Semnificativa ramîne trecerea de la traditionalismul “chtonian” al samanatorismului la traditionalismul “uranian” al gândirismului: “Samanatorul a avut viziunea magnifica a pamîntului românesc, dar n-a vazut cerul spiritualitatii sale (...) Peste pamîntul pe care din Samanatorul am învatat sa-l iubim, noi vedem arcuindu-se coviltirul de azur al Bisericii Ortodoxe” (Nichifor Crainic, “Sensul traditiei” ). Crestinismul ortodox – afirma acelasi autor – “e traditia eterna a Spiritului care, în ordinea ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 829
Materia: Istorie

Aparitia si raspandirea crestinismului

Creştinismul s-a extins repede la Ierusalim. Personalităţile cele mai importante care au ajutat la raspândirea creştinismului au fost Pavel si Petru. Consiliul de la Ierusalim din anul 49 î.Hr. a decis că noua religie să iasă din graniţele ei iniţiale, adresându-se şi celorlalte popoare. Creştinismul a devinit astfel o religie distinctă de iudaism. Cu ajutorul lui Pavel au apărut primele comunităţi de creştini printre evrei, dar şi printre greci şi romani. Două acte rituale trebuiau respectate în primul rând pentru a fi considerat creştin : botezul şi împărtăşania.

Alte referate despre: aparitia si raspandirea crestinismului, aparitia si raspandirea crestinismului in imperiul roman, informatii despre aparitia si raspandirea crestinismului

Crestinismul timpuriu

La romani crestinismul este foarte vechi: potrivit unei traditii transmise de istoricul eclesiastic Eusebiu, in partile noastre, in Scythia Minor (Dobrogea) a predicat chiar Sf. Apostol Andrei. Cercetarea orginilor crestinismului la romani a constituit o preocupare constanta a istoricilor nostri laici si eclesiastici, deoarece ea s-a facut in strinsa legatura cu demonstrarea continuitatii noastre etnice pe pamintul pe care ne gasim azi.

Alte referate despre: crestinismul timpuriu, ideile politice ale crestinismului timpuriu, dacia crestinismul timpuriu

Romanitate si crestinism

De asemenea, este evident ca evacuarea aureliana a Daciei carpatice n-a constat decit intr-o operatie de mici proportii, restrinsa la cadrele administrative si militare si la o minoritate de bogatasi, masele de plugari si pastori dacoromani raminind pe loc. Este iarasi evident ca aceste mase, desi parasite de organele oficiale, n-au trait izolate de noua Dacie a lui Aurelian si de celelalte provincii latine la sud de Dunare.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Paganism, crestinism si gnosa in epoca imperiala

Data sa de nastere, 23 septembrie, a fost considerata "drept punctul de plecare al Universului caruia August i-a salvat existenta si i-a schimbat fata" [2]. Acum se dezvolta speranta ca Roma se poate regenera periodic ad infinitum. Astfel, eliberata de miturile celor doisprezece vulturi si al ekpyrosis-ui., Roma va putea sa se intinda, dupa cum anunta Vergiliu (Eneida, VI, 798), pana in regiunile care "sunt dincolo de drumurile Soarelui si ale Anului" (extra anni solisque vias).

Alte referate despre: epoca imperiala, epoca imperiala in roma antica, scolile filosofice in epoca imperiala

Crestinismul

Inainte de Inaltarea Sa la cer, Mantuitorul Iisus Hristos le-a vorbit Sfintilor Apostoli astfel: “Eu va spun adevarul. Va este de folos ca sa Ma duc Eu. Caci daca nu Ma voi duce ,Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi.”(Ioan 16, 7). Implinindu-se acest cuvant al Mantuietorului Hristos, din ziua Cincizecimii, prin Botezul crestin, toti credinciosii au inceput sa simta lucrand in sufletul si in viata lor cele sapte daruri ale Duhului Sfant: duhul intelepciuniisi al intelegerii, duhul sfatului si al tariei, duhul cunostintei si al bunei-credinte si duhul temerii de Dumnezeu (Isaia 11, 2-3).

Alte referate despre: romanitate si crestinism, raspandirea crestinismului, crestinismul referat

Blaga - Metafora iubirii

Imaginea femeii se construieşte, ca într-un tablou dionysiac, din ritualul pentru fertilizarea naturii poetul simţindu-şi sufletul în căldura trupului de femeie, cufundat în lanul de grâu(În lan):

Alte referate despre: lucian blaga metafora iubirii, referat blaga - metafora iubirii, lumina blaga metafora iubirii

Blaga - Motivul unicornului si al cerbului

Tocmai datorită simbolisticii lor, acestea apar în miezul viziunii apocaliptice blagiene, reprezentând promisiunile de refacere a iniţialei geometrii a naturii corupte în „oraşele pământului”:

Alte referate despre: motivul unicornului si al cerbului, lucian blaga motivul lacrimile, lucian blaga motive

Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Mai târziu, Horaţiu consideră că orice creaţie exprimă partea cea mai bună a personalităţii artistului. În istoria literaturii universale, fiecare secol a adăugat idei interesante; o metamorfoză spectaculoasă a înregistrat atitudinea lirică.

Alte referate despre: lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii, lucian blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii referat

Blaga

El poate sa-şi jertfească propria existenţă pentru crearea de cultură. În mod clar pentru aceasta se diferenţiază de animale fiind superior lui.

Alte referate despre: lucian blaga, lucian blaga biografie, mesterul manole de lucian blaga

Crestinismul timpuriu

La noi, dovedirea continuitatii neintrerupte a populatiei autohtone in perioada migratiei popoarelor a devenit o problema cardinala si o datorie nationala, deoarece istoricii maghiari, slavofili sau germani din fostul Imperiu hasburgic au sustinut ca teritoriul Romaniei a fost golit de autohtoni, ca s-a produs un gol (vacum), iar acest "vacum" etnic a fost umplut cu slavi, huni, avari si alte neamuri, iar mai tirziu cu unguri si germani.

Alte referate despre: istoria crestinismului timpuriu in lumea antica, referat ingrijiri de sanatate in crestinismul timpuriu, izvoarele crestinismului timpuriu

Istoria crestinismului

Metropola Romei poate fi considerată drept mediu politic al creştinismlui, dar Atena capitala Greciei a fost cea care ajutat la asigurarea unui mediu intelectual pentru propagarea evangheliei.
Influenţa elenă sub care s-a format şi s-a dezvoltat Republica Romană se resimte până în zilele noastre în doctrinele teologice ale bisericiilor istorice creştine, fie aceste occidentale catolice sau orientale ortodoxe.

Alte referate despre: referat istorie crestinismul, istoria crestinismului, istoria crestinismului referat

Despre crestinism

Vrem sau nu, ne convine sau nu, in venele noastre curge singe care poarta, din generatie in generatie, incarcatura spirituala a sufletului crestin. Si cum singele nu-l putem schimba usor si nici mostenirea fiintiala sterge cum am vrea, nadajduim ca nici de data aceasta nu ne vor birui necredinciosii si rauvoitorii, chiar daca unii frati de-ai nostri s-ar putea pierde. Totusi, trebuic sa avertizam si sa atentionam pe fratii nostri romani crestini, ca vrajmasul si-a ales mijloace inselatoare.

Alte referate despre: despre crestinism, polimorfismul crestinismului romanesc, crestinism

Marile religii ale lumii si crestinismul

Emil Cioran, printr-un omagiu adus lui Mircea Eliade, îi face un grav reproş, acel că Eliade s-a ocupat de religii fără a avea un spirit religios. Eliade i-a răspuns că atitudinea lui faţă de religie era aceea a unui savant care se străduia să înţeleagă, cu obiectivitate. Aşadar, nu trebuie să fii budist pentru a înţelege budismul, nici musulman pentru a explica islamul. A prezenta obiectiv o anumită religie sau cult înseamnă şi a le dezvălui raportul lor cu alte religii şi culte atât prin ceea ce le apropie, cât şi prin ceea ce le îndepărtează şi le particularizează . Aceasta va fi şi poziţia pe care o voi adopta în prezentarea religiilor.

Alte referate despre: marile religii ale lumii si crestinismul, religia in lumea contemporana crestinismul, referat religia in lumea contemporana crestinism

Patrunderea si dezvoltarea crestinismului in Scythia minor

Cu vremea, aceasta invatatura s-a facut auzita si in Scita - Dobrogea de azi - fara insa a se putea preciza cind anume a avut loc acest inceput. Pina ce marturiile istorice, de orice fel, ale acelor indepartate vremi au sa ateste - in chip neindoios - timpuria existenta a crestinismuli la stamosii nostri, acest inceput incearca a-l lamuri pe de o parte traditia, iar pe de alta acea "necesitate logic-istorica", de care in anul 1911 vorbea istoricul si arheologul roman Vasile Parvan ( 1927).

Alte referate despre: dezvoltarea crestinismului in scythia minor, dezvoltarea crestinismului in scythia minorin secolele 6-13, aparitia si dezvoltarea crestinismului

Ideile economice ale crestinismului

Dar renunţarea la proprietate nu este obligatorie. Ea e valabilă numai pentru cei mai buni, care au atins deja un anumit nivel al conştiinţei şi doresc să pornească pe calea perfecţionări spirituale, a cunoaşterii lui Dumnezeu.

Munca – o datorie.
În pofida faptului că Noul Testament susţine primatul Contemplaţiei asupra Acţiunii, cît şi superioritatea Spiritualului în raport cu Materialul, munca este considerată ca datorie sfîntă. Mai mult, Biblia lansează unul din principiile ce se va afla mai apoi prezent în mai toate şcolile socialiste şi expus de apostolul Pavel în următoarele cuvinte: “Cel ce nu vrea să lucreze - să nu mănînce”. Tot la muncă credincioşii sînt îndemnaţi şi de Isus Hristos: “Ieşi-va omul la locul său şi la lucrarea sa pînă seară”. Treptat ideile economice s-au implimentat tot mai adînc în conştiinţa societăţii.

Alte referate despre: curente si idei economice, curente si idei economice economii dirijate si economii liberale, curente si idei economice-trasaturile economiei liberale
Referate afisate : 16
Medie note: 8.74 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles