Criminalistica

Identificarea criminalistica

Criminalistica s-a consacrat ca una dintre principalele ştiinţe ale procesului judiciar, întrucât serveşte la determinarea materialităţii faptelor penale, la dovedirea infracţiunii şi la stabilirea vinovăţiei infractorului, identificat prin procedee criminalistice şi, prin esenţa sa ca şi prin spiritul pe care îl promovează, este închinată unui scop deosebit : aflarea adevărului, indiferent în favoarea cui este stabilit.

Pentru a putea înţelege exact esenţa şi spiritul ştiinţei criminalistice, destinată investigării faptelor penale, se poate aminti moto-ul pe care reputatul criminalist român Constantin Turai l-a aşezat pe prima pagină a lucrării sale, apărută în urmă cu aproape 50 de ani şi intitulată „Criminalistică şi tehnică criminală” : „Se aude de dincolo de milenii glasul năpăstuiţilor lumii care strigă prin glasul năpăstuiţilor de astăzi, ca un ecou perpetuu; Descoperiţi mâna criminală, mâna care a făcut atâta rău omenirii, ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2719
Materia: Drept

Criminalitatea in Romania

Criminalitatea in Romania - Ştiinţa care studiază criminalitatea ca fenomen social, geoistoric condiţionat, cauzalitatea criminalităţii, constelaţia surselor socio-umane ale crimei şi criminalităţii, identifică componentele şi conţinutul cauzelor şi condiţiilor socio-umane ale fiecărei infracţiuni în parte cât şi a diverselor categorii şi grupe de infractori, se numeşte CRIMINOLOGIE.

Alte referate despre: criminalitatea, psihologia criminalului, criminalitatea in romania

Criminologie : Cesare Lombroso

Criminologie : Cesare Lombroso
Lombroso includea pozitivismul lui Comte, evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului cum ar fi lucrarile de frenologie ale medicului vienez Frederik Joseph Gall cu privire la corelatia dintre anomaliile craniului si functiile creierului si alte trasaturi ale individului, studiile de fizionomie ale lui J. R. Lavater, concepte asupra degenerescentei speciei umane ale lui Charles Morel.

Criminologie : Cesare Lombroso
Teoria biologica constitutionala evolutionista a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale aparuta din timpuri ancestrale la anumite persoane, sub forma unor ,,stigmate anatomice”. Pentru Lombroso, fara a exclude influenta factorilor sociali si fizici, ereditatea, din punctul de vedere al influentei ei asupra criminalitatii, a avut o mare importanta deoarece a considerat actul criminal ca o fatalitate ereditara.

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Cea mai cunoscută perspectivă de abordare a genezei comportamentului deviant este cea care susţine că etiologia acestuia se sprijină pe factori ce rezidă în personalitatea infractorului. în cadrul acestei orientări, actul infracţional a fost conceput în dependenţă de personalitatea infractorului, personalitate considerată ca o sinteză de elemente subiective specifice ce conferă atât explicaţia, cât şi factorul dominat de geneză a comportamentului aberant. în criminologie s-au conturat , astfel, numeroase orientări şi teorii – unele ridicându-se până la nivelul unor adevărate şcoli şi concepţii – cele mai răspândite fiind cea clasică, antropologică, psihologică şi psihiatrică.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminalitatea din perspectiva normativului

Uneori , aceste valori sunt bineintelese , alteori sunt explicite;
cateodata , ele apar sub forma unor clasificari operate de legiuitor
(valori intelectuale, politice , economice , estetice , religioase
etc.) , in timp ce , in unele legislatii , ele sunt concretizate si
explicitate (cum ar fi , de pilda , viata , sanatatea si demnitatea
persoanei, libertatea si frumusetea, proprietatea, familia , siguranta
statului si institutiilor democratice etc.).

Alte referate despre: criminalitatea din perspectiva normativului penal, criminalitatea din perspectiva expertizei psihiatrice medico-legale, perspectiva normativa

Criminologie

Teoria etichetarii a avut un impact puternic asupra miscarii de
umanizare a mediilor carcerale, prin semnalarea pericolelor
institutionalizarii, ale dependentei prelungite fata de institutiile
de control social (mai ales in cazul detinutilor infractori sau al
pacientilor din spitalele de psihiatrie) si a oferit , totodata, o
descriere mai adecvata a modului de desfasurare a unor "cariere
deviante" determinate de mecanismele etichetarii.

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

Criminalistica

Criminalistica
Notiunea de criminalistica poate fi cercetata sub trei aspecte:
-o dimensiune artistica in care predomina misterul sau senzationalul;
-o dimensiune teoretica in care accentul este pus pe latura informativa si formativa;
-o dimensiune practica care priveste modul cum organele judiciare si expertii folosesc cunostintele dobandite in anii de studiu pentru stabilirea adevarului si aplicarii corecte a legii.
Criminalistica

Alte referate despre: criminalistica, referat criminalistica, referate criminalistica

Elemenente componente al unui PC - criminalistica

Elemenente componente al unui PC - criminalistica
La noi, în momentul de fata, se foloseste sistemul AFIS (Automated
Fingerprint Identification System), sistem care permite ca un suspect
sa fie identificat într-un timp foarte scurt dupa amprentele si urmele
digitale.

Alte referate despre: componentele calculatorului, componentele unui calculator, componentele calculatorului referat

Balistica judiciara.Consideratii generale

Problemele controversate la care ne-am referit constituie inca o dovada in sprijinul afirmatiei potrivit careia, desi criminalistica are un obiect de studiu propriu, ne se poate dezvolta fara o stransa colaborare cu alte stiinte, intre care un loc important il ocupa medicina legala, chimia, fizica etc. aceasta observatie este deopotriva valabila si pentru balistica judiciara.

Alte referate despre: balistica judiciara, balistica judiciara referat, elemente de balistica judiciara

Tactica ascultarii partilor si martorilor in procesul penal

1.2 Cunoasterea invinuitului sau inculpatului
Buna stapinire a datelor cauzei presupune, pe linga cunoasterea faptelor concrete comise de catre autorul faptei si preocuparea pentru cunoasterea trasaturilor personalitatii si a profilului psihic ale acestuia.

Astfel de date se pot obtine pe cai directe cit si indirecte. Activitatile de informare indirecta sunt: investigatii cu privire la trasaturile psihice ale personalitatii invinuitului sau inculpatului (caracterul,temperamentul,aptitudinile),factorii care au influentat sau conditionat evolutia somato-psihica si sociala a invinuitului sau inculpatului (mediul familial sau social in care a evoluat si s-a format,cercul de prieteni,nivelul de inteligenta,eventualele antecedente penale).

Alte referate despre: tactica ascultarii martorilor in procesul penal, importanta ascultarii martorului in procesul penal, martorul in procesul penal

Particularitati ale cercetarii locului faptei

Analizele ADN prezinta avantaje pentru Criminalistica: identificarea certa a unor persoane cercetate de justitie, a celor declarate disparute în urma unor catastrofe sau suspectate de comiterea unor infractiuni grave: omoruri, violuri, tâlharii; stabilirea paternitatii, probleme de emigratie etc.

Alte referate despre: particularitati ale cercetarii locului faptei, fazele cercetarii locului faptei, metodologia cercetarii locului faptei

Tagada paternitatii

Criminalistica
Filiaţia faţă de tată rezultă din faptul concepţiei copilului. Acest fapt se dovedeşte prin prezumţia de paternitate,consacrată de art.53 C.fam. în următorii termeni: ”Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei”.Copilul născut după desfacerea căsătoriei, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.”

Alte referate despre: tagada paternitatii, actiunea in tagada paternitatii, tagada paternitate

Criminologie generala

Pentru a dobandi asemenea valente, criminologia romaneasca trebuie sa-si croiasca un drum propriu, determinat de evolutia si specificitatea fenomenului infractional din tara noastra. Oricat de interesante ar fi unele din concluziile pe care stiinta criminologiei le ofera pe plan mondial in prezent, este absolut necesar ca acestea sa fie verificate in conditiile specifice de dezvoltare ale tarii noastre. Desprinderea legitatilor si sensurilor fenomenului infractional, a tendintelor si devenirilor sale presupune permanenta lui observare, descriere si explicare, reclamand totodata o examinare aprofundata a corelatiilor sale cu alte fenomene sociale.

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, functiile criminologiei

Expertiza de contabillitate

Dupa destinatia sa expertiza contabila poate fi:-judiciara - solicitata de anumite organe pentru solutionarea cauzelor aflate in stare de ancheta, cercetare, judecata. Ex: politia, parchetul, tribunalul.
-extrajudiciara - solicitata de p.f. sau p.j. interesate fara sa existe un dosar de ancheta, cercetare sau judecata.Obiectul expertizei contabile il formeaza dosarele de ancheta, cercetare sau judecata, iar obiectivele expertizei contabile sunt stabilite sub forma unor intrebari de catre organul de urmarire penala sau instanta la cererea partilor sau din oficiu, la care trebuie sa raspunda expertul.

Alte referate despre: expertiza contabila, raport de expertiza contabila extrajudiciara, referat expertiza contabila

Avortul in asistenta sociala

Din contra, pirateria era socotita o fapta de vitejie, astazi insa se socoteste crima. In vremea noastra, sunt scoase de sub incidenta legii. In aceste privinte avortul, in toate tarile avansate, cu exceptia catorva tari totalitariste (dictatura) astazi inainteaza spre legalizare. Prin urmare, este vorba de un progres".Principalul argument al adeptilor scoaterii de sub incidenta legii a avorturilor (in incercarea lor de a acoli protejarea constitutionala a valorii vietii).

Alte referate despre: referat studiu de caz despre avort in asistenta sociala, avort asistent social dilema, asistenta sociala

Credinta sau increderea

Iata deci un alt principiu care trebuie luat in considerare si raportat la ceea ce a fost spus pana acum: toate gandurile care au fost insotite de sentimente si amestecate cu incredere incep sa se traduca imediat in echivalentul lor fizic.

Alte referate despre: credinta si increderea valori indispensabile ale omului, credinta si increderea, eseu credinta si increderea
Referate afisate : 16
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles