Criminologie

Principalele metode de investigare utilizate in criminologie

Criminologia este stiinta care explica fenomenele infractionale si modalitatile de aparare socio-umane in interdependenta si cauzalitatea lor istorica, urmarind determinarea sensului acestora.Criminologia este considerata o stiinta sintetica-integrala, deoarece explica fenomenele sociale existente prin crearea unui obiectiv propriu de cercetare cu un continut social real.Pentru explicarea criminologica, pentru abordarea obiectivului sau de studiu, criminologia opereaza cu o serie de concepte generale, indicatori statistici, metode si tehnici de evaluare si cercetare.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 2
Materia: Drept

Criminologie generala

Aceste lucrari, majoritatea avand caracter experimental si tratand cu preponderenta problemele psihiatriei judiciare, au stat la baza lucrarii lui Lombroso. Acesta, intr-un efort integrator, folosind si propriile sale cercetari, a publicat in anul 1876 lucrarea "L'uomo delinquente" (Omul delincvent). Sustinand ca ar fi gasit imaginea-model a infractorului, acesta fiind o fiinta predestinata sa comita delicte datorita unor stigmate fizice si psihice innascute. Opera sa a avut un asemenea impact asupra lumii stiintifice de la sfarsitul secolului al XIX-lea, incat Lombroso a fost supranumit parintele "criminologiei antropologice" .

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

OBIECTUL CRIMINOLOGIEI

Desi socoteste ca pentru a constitui infractiune fapta antisociala trebuie sa fie incriminata ca atare de lege, Sutherland confera o acceptiune foarte larga conceptului prin aceea ca include in sfera acestuia, alaturi de faptele ce incalca legea penala, si pe cele de natura civila si administrativa, extinzand astfel foarte mult obiectul criminologiei.

Alte referate despre: obiectul criminologiei, referat obiectul criminologie, obiectul criminologie

Scopul si functiile criminologiei

Atat atingerea scopului particular (imediat), cat si a scopului general este insa, fara indoiala, conditionata de progresul cercetarii stiintifice. Ca parte integranta a stiintei contemporane, criminologia este necesar sa-si dirijeze prioritatile, sa coordoneze eforturile si sa conjuge rezultatele cu acele domenii de cercetare din care s-a desprins in vederea realizarii scopului mentionat.

Alte referate despre: scopul si functiile criminologiei, scopul si functiile criminologiei referat, functiile criminologiei

Criminologie

Problema fundamentala a acestei teorii consta in aflarea unui raspuns
la intrebarea "de ce (cum ) o anumita conduita este desemnata ca fiind
devianta ?", insa sinteza teoriei etichetarii necesita cateva
enunturi:

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, criminologie referate

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta
Majoritatea zdrobitoare a concepţiilor şi teoriilor care au dominat sau continuă să stea în atenţia specialiştilor – oferind sau încercând să ofere şi soluţii de predicţie sau profilaxie a crimei – au însă la bază ideea că infracţiunea se constituie ca un act de comportament determinat de anumite cauze, ceea ce implică recunoaşterea caracterului cauzal, procesual al criminalităţii, condiţionarea sa mai mult sau mai puţin complexă.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminologie : Cesare Lombroso

Criminologie : Cesare Lombroso
Lombroso includea pozitivismul lui Comte, evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului cum ar fi lucrarile de frenologie ale medicului vienez Frederik Joseph Gall cu privire la corelatia dintre anomaliile craniului si functiile creierului si alte trasaturi ale individului, studiile de fizionomie ale lui J. R. Lavater, concepte asupra degenerescentei speciei umane ale lui Charles Morel.

Criminologie : Cesare Lombroso
Teoria biologica constitutionala evolutionista a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale aparuta din timpuri ancestrale la anumite persoane, sub forma unor ,,stigmate anatomice”. Pentru Lombroso, fara a exclude influenta factorilor sociali si fizici, ereditatea, din punctul de vedere al influentei ei asupra criminalitatii, a avut o mare importanta deoarece a considerat actul criminal ca o fatalitate ereditara.

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Sanctionarea infractorilor minori in dreptul penal european

II.SANCŢIONAREA INFRACTORULUI MINOR IN UNELE ŢĂRI ALE UNIUNII EUROPENE
II.1. SISTEMUL DE DREPT FRANCEZ
Începând cu anul 1945 în Franţa este aplicabilă o justiţie distinctă pentru minori. Justiţia franceză pentru minori cuprinde magistraţi specializaţi, jurisdicţii speciale şi servicii educative şi funcţonează după reguli speciale, adaptate particularităţilor minorilor.
Originalitatea regulilor aplicabile minorilor explică faptul că acestea nu figurează în Codul penal francez, al cărui articol 122-8 trimite la o lege specială. Este vorba de Ordonanţa din 2 februarie 1954 referitoare la delincvenţa juvenilă. Ordonanţa a fost elaborată la solicitarea rezistenţei franceze, care a descoperit numeroase cazuri de minori închişi în penitenciarele de drept comun. A cest text, un veritabil cod al delincvenţei juvenile, a fost modificat de-a lungul timpului de mai multe ori.

Alte referate despre: sanctionarea infractorilor minori in dreptul european, sanctionarea minorilor in drept penal european, tratamentul penal al infractorilor minori in dreptul comparat

Criminalitatea in Romania

Australia: - ‘Ndrangheta din Calabria
- Familiile cu bazele în Griffith (un district agricol la vest de Sidney)

Alte referate despre: criminalitatea, psihologia criminalului, criminalitatea in romania

Sociologia deviantei

Cartea cuprinde cinci parti in care este prezentata evolutia deviantei ca fenomen sociologic. Partea intai se numeste “CRIMA SI DEVIANTA” si descrie mai multe fenomene precum normalul si patologicul,anomia, infractiunile, morala si crima.Sunt relatate mai multe teorii avand ca scop prezentarea evolutiei fenomenelor mai sus amintite. O perspectiva rationalista asupra crimei se contureaza la sfarsitul secolului al XVIII lea,iar paternitatea acesteia este atribuita juristului italian Cesario Beccaria.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei adictia

Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor

Criminologia moderna releva astfel ca procesul de formare a personalitatii si comportamentului minorilor este uneori sever conditional de influenta negativa a unor medii familiale de tip conflictual, a unor factori negativi din mediul scolar si mai ales a celor provenind din mediul ambiant imediat, stradal sau de anturaj, la care se pot adauga uneori si factori economici, sociali sau culturali cu caracter global. Ca urmare a interactiunii sau actiunii singulare, dar intense, a unor astfel de factori, o parte din adolescenti sunt sustrasi actiunii factorilor educationali pozitivi si parcurgand vari-ate cai de degradare psihico-morala cum ar fi: alienarea, frustrarea, invatarea sau pur si simplu amplificarea inadaptabilitatii naturale a unora dintre ei, se orienteaza spre exprimari comportamentale de tip infractional.

Alte referate despre: particularitatile aplicarii masurilor, masurile preventive fata de minori, masuri preventive aplicate minorilor

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate
Dar cunoscând mai bine vedem dimensiunile ei si structura relaţiilor, normele şi valorile ei, sistemul de privilegii, raporturile de forţa, stătus-urile şi rolurile diferitor persoane. Spaţiul penitenciar fiind un spaţiu închis dihotomic penal al autorităţii, un câmp de forte veşnic într-o neînţelegere bazata pe o regularitate stricta, cu urmări psihologice asupra deţinutului si personalului penitenciar.

Alte referate despre: criminologia-aspectele sociale ale privarii de libertate, aspecte sociale ale privarii de libertate referat criminologie, aspecte sociale ale privarii de libertate

Criminologia si domeniul sau de studiu

Despre contributia acestora la formarea criminologiei modeme ne ocupam in partea a Il-a a cursului. Aratam aici ca, spre deosebire de "criminologia clasica", criminologia pozitivista se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:
- centrarea studiului criminologie asupra faptuitorului;
- determinismul ca fundament al actiunii umane;
- proportionalizarea pedepsei in raport cu periculozitatea faptuitorului.

Alte referate despre: criminologia stiinta si disciplina de studiu, strategii si politici in domeniul resurselor umane studiu de caz, politica comunitara in domeniul concurentei si studiu de caz

Deviante sociale

M.Cussen face o lista aproximativa in acest domeniu impartita in sapte categorii
a.Infractiunea si delictele cuprinzand :omorurile,furtul,violul,delicventa juvenila
b.Sinuciderea
c.Consumul de droguri cu implicatiile dezorganizate de factura psiho-sociala
d.Conduitele sexuale deviate includ :prostitutia,homosexualitatea,lesbianismul,
pornografia.
e.Deviantele religioase care prin atitudini fanatice antreneaza unele secte religioase,erezii,vrajitorii.
f.Bolile mentale au fost si ele analizate din punctul de vedere al abaterii de la
normele sociale
g.Extremismul politic.
h.Handicapurile fizice.

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Toxicomania - consumul de droguri

In acest sens, asa cum observa o serie de specialisti,consumul de droguri nu este totusi, o crima fara victime, ci un delict care are un impact deosebit de negativ asupra societatii ca intreg. In timp ce sanatatea si sansele unei vieti productive sunt puse in pericol prin consumul individual de droguri, individul nu este singurul care sufera.

Alte referate despre: consumul de droguri si toxicomania, consumul de droguri si lumea toxicomanica, toxicomanie si consum de droguri ilicite

Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale

2. Din punct de vedere psihologic cercetarea personalităţii infracţionaleare drept scop:
—desemnarea profilului psihologic al personalităţii infractorului, în care scop se recurge şi la o investigaţie a personalităţii victimei, martorului;
—stabilirea determinantelor sociale ale comportamentului personalităţii implicate în drama judiciară: al experienţei sociale şi al comunicării, locului persoanei în ierarhia statusurilor si rolului determinat de aceasta, al caracterului procesului de socializare si înglobare a normelor sociale, atitudinii faţă de valorile sociale, factorilor sociali care au contribuit la degradare etc.;
— identificarea factorilor psihici şi a rolului lor în comportament: a caracterului proceselor psihice şi a deformărilor, uneori patologice, a însuşirilor psihice ale persoanei cercetate;
— determinarea factorilor psihologici: a motivelor, scopurilor, atitudinilor, trebuinţelor, orientărilor.

Alte referate despre: psihologia personalitatii infractorului si a devierilor, psihologia personalitatii infractorului, psihologia personalitatii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.77 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles