Criticismul junimist wikipedia

Criticismul junimist

Analizând structura junimismului, Tudor Vianu îi stabileşte următoarele particularităţi: spiritul filosofic, adică gustul pentru idei generale; spiritul oratoric, adică grijă pentru cultivarea exprimării verbale în public, provenind mai ales din prelegerile populare; gustul clasic şi academic, provenind de la faptul că numeroşi junimişti, în frunte cu Titu Maiorescu, erau universitari; gustul pentru ironie, pentru zeflemea, pentru o permanentă bună dispoziţie spirituală, marele animator fiind Vasile Pogor; atitudinea critică, exprimată prin maximă exigenţă faţă de orice produs spiritual şi printr-un anume scepticism intelectual care a dus mai întâi la o revizuire a vechilor valori şi după aceea la introducerea unor criterii de valorificare bazate în special pe teza autonomiei esteticului, elaborată în studiile lui Titu Maiorescu.

„Ideologia stabilită de Maiorescu la Junimea, era cam aceasta:
1. absolută potrivire între fond şi formă. Mai bine ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 25
Materia: Romana

Junimea si revista Convorbiri literare

Cea de a doua etapa, ce dureaza din 1874 pana in 1885 (cu desfasurarea sedintelor Junimii din Bucuresti, dar a activitatii revistei la Iasi), este o etapa de consolidare, in sensul ca in aceasta perioada se afirma reprezentantii directiei noi in poezia si proza romana: Eminescu,Creanga,Slavici si Caragiale. Este o perioada in care se diminueaza teoretizarea criticismului in favoarea judecatilor de valoare.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Junimea

Junimea = societate culturară constituită la Iaşi prin 1863-1864,după opinia fondatorilor ei,cinci tineri intelectuali:Titu Maiorescu,Petre Carp,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor şi Theodor Rosetti pe care afinităţile dintre personalităţile lor îi unesc într-un cenaclu în care se dezbat public probleme culturale de seamă din epoca de după 1860:probleme de ortografie şi limbă,proiectarea unei antologii de poezie românească,organizarea unor conferinţe prin care să răspândească în public o serie de cunoştinţe istorice,politice,economice şi de cultură.

Alte referate despre: junimea, junimea si convorbiri literare, junimea referat

Criticismul junimist

• 1863-1874 - activitatea s-a desfăşurat la Iaşi şi a fost importantă mai ales prin caracterul ei polemic în domeniul limbii, al literaturii şi al culturii. Se promovează în această perioadă principii estetice şi sociale.

Alte referate despre: criticismul junimist, criticismul junimist studiu de caz, studiu de caz criticismul junimist

Criticismul junimist - prezentare power point

Deşi a fost numit în postul de auditor onorific la Consiliul de Stat (1865) a participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României. La 11 februarie 1866 a fost numit secretar intim al Locotenenţei domneşti, iar ulterior secretar al Agenţiei diplomatice a României la Paris (mai 1867 - iulie 1867).
Adept al ideilor "junimiste" s-a remarcat ca unul dintre fruntaşii Partidului Conservator din acea perioadă.

Alte referate despre: criticismul junimist titu maiorescu, criticismul junimist referat, criticismul junimism

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

3.după 1885,"Junimea" şi redacţia de la "Convorbiri literare" se mută la Bucureşti.Revista cercetează înspecial filozofia,istoria,geografia;dobândeşte un caracter academic. Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 şi 1944, constituind cel mai important moment al presei româneşti.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Contextualismul lui Murray Krieger

Componenta traditionala a sistemului o reprezinta mostenirea New Criticismului. Cum insa, in ciuda reactiilor adverse care-l dizolva dupa 1950, New Criticismul va ramane manifestarea cea mai caracteristica a gandirii critice americane, aceea in functie de care adversarii si urmasii isi definesc in continuare pozitiile, componenta New Critica, asumata ferm de sistemul kriegerian, ii da acestuia dimensiunea sa reprezentativ americana.

Alte referate despre: riul murray, informatii despre riul murray, riul murray-darling

Junimea - Repere ale cazului

In toate domeniile culturii intemeiate de pasoptisti, junimistii provoaca schimbari majore:in domeniul limbii combat latinismul initiat de corifeii Scolii Ardelene si continuat de urmasii acestora, August Treboniu Laurian si Timotei Cipariu; sustin modernizarea alfabetului latin si ortografie fonetica; pledeaza pentru imprumuturile neologice strict necesare din limbile romantice;

Alte referate despre: junimea studiu de caz, iacob negruzzi amintiri din junimea studiu de caz, studiu de caz junimea

Rolul Junimii si a lui Titu Maiorescu

T. Maiorescu propune sa se scrie in limba romana cu ortografie fonetica si nu etimologizanta; ortografie fonetica - se pronunta asa cum se scrie;
T. Maiorescu s-a pronuntat in ceea ce priveste neologismele intr-un articol din 1881 - Neologismele; el arata ca acolo unde in limba romana exista pe langa cuvantul slavon un cuvant de origine latina trebuie indepartat cel de origine slavona si pastrat cel latin;

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare titu maiorescu, importanta junimii si a lui titu maiorescu, junimea in timpul lui titu maiorescu

Titu Maiorescu

"Junimea" si "Convorbiri literare" au avul un rol decisiv in cultura literara romana, iar spiritul junimist a facut sa triumfe ideea conform careia in evaluarea operei de arta este imperios necesar sa primeze valoarea estetica, indiferent de ideea tematica.

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

The partial philosophical criticism of physic

But if the space from A to B is continuous, the motion from A to B is also continuous? In general the motion is continuous? If the motion, then the time is also continuous, then the motion-time also has no quanta or elementary unit, then there can be no a fundamental moment in which the object is in an individual place, but as we continue to increase the divisor of distance we divide also the time without to arrive at a quanta of time.

Alte referate despre: referat criticismul junimist, studiu de caz-criticismul junimist, criticismul

Simion Mehedinti

Simion Mehedinti a vazut lumina zilei in Tara Vrancei, la Soveja, la 19 octombrie 1869. Si-a facut studiile secundare la Seminarul Teologic din Roman si la cel din Bucuresti, iar bacalaureatul l-a luat la Liceul "Sf. Sava". Acest lucru a influentat evolutia sa ulterioara, chiar daca in studentie s-a apropiat de curentul criticist maiorescian. Mehedinti, spre deosebire de multi dintre colegii sai de generatie, care tindeau spre agnosticism, a mentinut o legatura reala cu Biserica, iar evolutia sa ca savant si ca om nu este altceva decat un proces indelungat al intalnirii si sintezei dintre credinta si stiinta.

Alte referate despre: simion mehedinti, simion mehedinti referat, simion mehedinti biografie

Rascoala din 1888

O pagina greu de gasit in istoriografia romana contemporana este momentul de sfirsit al "Marii Guvernari liberale", mai precis a celor doi ani finali, 1887 si 1888. Exasperati de intinderea guvernarii liberale, dar si in continuare alarmati de virusul dezbinarii care bintuia partidul lor, conservatorii hotarasc sa se alieze cu reprezentantii unor grupuscule desprinse din Partidul National Liberal pentru a produce caderea guvernului Ion C. Bra-tianu. S-a dovedit repede ca mult mai dinamici si violenti erau fractionistii, decit aristocratii sau junimistii. Oricum, aceasta asociere, care va primi numele de Opozitia Unita, s-a constituit pe fondul accelerarii procesului de distrugere a oricarei credibilitati.

Alte referate despre: rascoala dn 1888, rascoalea din 1888, rascoalele din 1888-1907

Plagiatul

In final autorul trebuie sa puna in relief asa zisele "elemente de noutate revendicate"care fac diferenta intre noua si vechea entitate. Potrivit legii se aproba numai revendicarile de noutate care devin astfel adevarata opera proprie autorului.

Alte referate despre: plagiatul, plagiat, un plagiat in arheologia romana cazul mircea angelescu

Abortion

Abortion is defined as termination of a pregnancy before birth, resulting in the death of the fetus. Abortion has become one of the most commonly debated ethical issues of our time. On one side of this argument are the pro-choice supporters and on the other are the pro-life advocates.

Alte referate despre: abortion, abortion in romania, engleza abortion

Apoptoza, necroza si senescenta

1. Celulele se divid mai repede decat sa moara → apare tumoarea
2. Celulele se divid mai incet decat sa moare → pierderi celulare
De aceea organismul trebuie sa detina un complex de procese de pastrare a homeostaziei, de aceea celula foloseste diferite cai de semnalizare celulara pentru mentinerea echilibrului celular. Perturbarea acestor cai de semnalizare duce la dezechilibrul homeostaziei si la dezvoltarea diferitelor boli.

Alte referate despre: apoptoza necroza, necroza si apoptoza, apoptoza si necroza
Referate afisate : 16
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK