Cromozomii referat

Cromozomii

Cromozomul este alcatuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 3kb
Downloads: 19
Materia: Biologie

Mutatii genomice si cromozomiale

Mutatii genomice si cromozomiale - Intreaga lume vie si orice fiinta , inclusiv omul , reprezinta rezultatul larg proces de evolutie. Evolutia naturii , care s-a produs in trei miliarde de ani, a fost posibila datorita a trei factori principali : mutatiile , recombinarea genetica si selectia naturala.Mutatia – cu un termen mai larg , schimbarea – este un atribut al tuturor fiintelor vii. Acestea toate au capacitatea de a transforma si astfel de a se schimba , de a se transforma si astfel de a evolua . Mutatia este, de fapt, raspunzatoare in mare masura de varabilitatea lumii vii.

Alte referate despre: mutatii genomice si cromozomiale, mutati genomice si cromozomiale, maladii cauzate de mutatii genice genomice si cromozomiale

Genetica - diviziune celulara, cromozomi, gene

Forma celulelor poate fi sferica, cilindrica, alungita, prismatica, stelata, etc. Dimensiunile celulei variaza in functie de specie, de tesut, de cantitatea de informatie ereditara, la plante, de exemplu, variaza de la 0.2-2.5( (la bacterii) pana la 50 cm (la urzica chinezeasca); la animale de la 4( pana la 150 cm la unele celule nervoase masurate cu prelungirile lor. Unele celule au functii deosebit de specializate: de exemplu capacitatea de contractie la muschi, de fotosinteza la plantele verzi,s.a.m.d.

Alte referate despre: genetica diviziunea celulara, eseu genetica diviziunea celulara meioza mitoza, genetica diviziunea celulara test

Ereditatea

Modul in care se dispun cromozomii pentru a forma perechi, este de cea mai mare inportanta. Fiecare pereche contine gene similare si deci formele cele mai simple ale ereditatii se pot determina din perechile singulare de gene.

Alte referate despre: legile mendeliene ale ereditatii, influenta mediului asupra ereditatii, ereditatea

Celule si cromozomi

(R. Brown a observat pentru prima oara cromozomii la microscop, inca in 1831, dar importanta lor biologica a fost sesizata mult mai tarziu, abia dupa ce s-a descoperit diviziunea celulara). In 1882, W. Fleming descopera modul de inmultire al celulelor, adica fenomenul diviziunii celulare, denumit mitoza, prin care dintr-o celula se formeaza doua, din doua se formeaza patru etc., inmultirea realizandu-se in progresie geometrica (1-a2-a4-a8-a16-a32 etc.).

Alte referate despre: celule si cromozomi, celula si cromozomi, microscopia celule cromozomi

Celule si cromozomi

În perioada de la începutul secolului nostru, în momentul în când s-au pus bazele ştiinţei despre ereditatea vieţuitoarelor (genetica), se căuta descoperirea unui substrat material celular care să explice transmiterea fidelă a caracterelor de la părinţi la urmaşi. Biologul american Walter Sutton, în 1902, şi cel german Theodor Boveri, în 1904, au emis ideea potrivit căreia cromozomii sunt purtătorii factorilor ereditari (genelor) de la o celulă la alta şi de la o generaţie la alta.

Alte referate despre: schema meiozei dintr-o celula 2n 10 cromozomi, celula cromozomi, cromozomi cu celula

Meioza-diviziunea meiotica

Profaza I este mult mai lungă (la plante poate dura de la câteva ore până la câteva zile, iar la unele animale poate să se extindă pe durata câtorva săptămâni sau chiar pe durata câtorva ani), prin comparaţie cu profaza mitozei şi este deosebit de bogată în evenimente, având subfaze în care se derulează procese esenţiale pentru asigurarea variabilităţii individuale - câmpul de acţiune al selecţiei naturale. Lungimea cromozomilor este de aproximativ 3 ori mai mare la animale şi de aproximativ 6 ori la plante, în profaza meiotică (prin comparaţie cu profaza mitotică).

Metafaza I începe concomitent cu resorbţia membranei nucleare. În acelaşi timp se formează şi fusul acromatic. Cromozomii (bivalenţi) se dispun pe fibrele fusului, în zona ecuatorială (într-un singur plan), dar în aşa fel încât centromerul unui cromozom din complexul bivalent este orientat spre un pol, iar al celuilalt cromozom spre polul opus, acesta fiind momentul producerii ...

Alte referate despre: meioza - diviziunea meiotica, sunt meioza diviziunea meiotica, referat meioza-diviziunea meiotica

Transmiterea ereditara si maladii ereditare

Genele care se comporta astfel pot sa apara in doua forme diferite, una dominanta, cealalta recesiva. De obicei, genele dominante au tendinta de a se face evidente in constructia fizica a unui individ, chiar daca sunt prezente de la un singur parinte. E nevoie de o pereche de gene recesive - cate una mostenita de la fiecare parinte- pentru ca trasatura pe care o poarta sa fie evidenta in cursul vietii.

Alte referate despre: transmitere ereditara si maladii ereditare, transmiterea ereditara si maladii ereditare, transmiterea ereditara si maladiile ereditare

Thomas Morgan Hunt

Thomas Morgan Hunt s-a nascut in Lexington, Kentucky si educat la Colegiul Statal din Kentucky, Morgan a studiat embriologia la Universitatea John Hopkins, unde a primit Diploma in 1891. Ca profesor de zoologie experimentala la Universitatea Columbia din 1904 pana in1928, a fost la inceput critic al teoriei mendeliene, care nu fusese demonstrata.

Alte referate despre: thomas morgan hunt, thomas morgan, legile lui thomas morgan

Proiectul genomului uman

Aceste corelari sunt greu de stabilit cu metode traditionale de 'vanare' a genelor deoarece o singura gena alterata isi poate aduce doar o mica contributie la riscul de boala. Primul plan cincinal (1990-1995) a fost revizuit in 1993 datorita progreselor neasteptate.Un al doilea plan a stabilit obiectivele proiectului pana in 1998.Al treilea si cel mai recent a fost stabilit la 23 octombrie 1998 in urma unei conferinte internationale.

Alte referate despre: genomul uman, proiectul genomului uman, genomul uman referat

Ereditatea

Citoplasma reprezintă masa extranucleară a celulei şi la majoritatea celulelor este par-tea cea mai voluminoasă a corpului celular. Nucleul sau carionul este al doilea constituent fundamental al celulei. Se prezintă ca un corp inclus în masa citoplasmică, având o refringentă mai mare decat aceasta şi fiind mai vâscos decât ea. El reprezintă o formaţiune protoplasma-tică superior organizată, întrucât conţine informaţia genetică.

Alte referate despre: ereditate, ereditatea si variabilitatea lumii vii, teoria cromozomiala a ereditatii

Maladii cromozomiale structurale

Scleroza multipla constituie un exemplu de afectiune complexa, la a carei patogeneza contribuie atât genele, cât si mediul. Exista si argumente care sustin ca, la susceptibilitatea la afectiune contribuie mai multe gene, fiecare dintre ele putând duce la o crestere modesta a riscului (probabil, pâna la o valoare de cinci ori mai mare). Din acest motiv, cazurile respective mai poarta si denumirea de afectiuni poligenice, iar genele de susceptibilitate sunt denumite si gene ale afectiunilor complexe.

Alte referate despre: maladii cromozomiale umane, maladii cromozomiale, maladi cromozomiale

Maladii cromozomiale

Bolile sau maladiile care apar din anormalitatile din materialul
genetic al unui individ se numesc maladii cromozomiale

Alte referate despre: maladii cromozomiale referat, maladiile cromozomiale umane, maladi cromozomiale umane

Ereditatea

Cea mai buna definitie a genelor este probabil cea in care genele sunt descrise ca fiind coduri biochimice. Genele sunt entitati foarte mici. Oamenii de stiinta stiu ca ele sunt purtate de cromozomi – niste structuri mici, observabile cu ajutorul microscopului. Cromozomii se afla in centrul sau nucleul fiecarei celule umane. Toate aceste structuri impreuna realizeaza amprenta chimica completa a unei persoane.

Alte referate despre: legile ereditatii, legitatile ereditatii, ereditatea si variabilitatea

Mutatii

Expunerea la raze X si la alte forme de particule de inalta energie poate provoca atat aparitia de mutatii complet analoage mutatiilor genice, ce se obtin in natura, cat si de mutatii structural-cromozomale; acestea din urma sunt datorate fie inhibarii diviziunii celulei, fie ruperii cromozomilor, fapt ce cauzeaza rearanjamente ale cromozomilor si anomalii la mitoza si meioza.
Factorii care influenteaza cel mai mult numarul de mutatii aparute prin actiunea radiatiilor sunt urmatorii:
- Doza de iradiere. Numarul mutatiilor creste, in general, proportional cu doza radiatiei aplicate; in schimb durata iradiarii are importanta redusa; astfel intr-o experienta cu Drosophila iradierea cu o doza totala de 2000 roentgeni a dat acelasi numar de mutatii intr-un minut ca si la 20 de minute. Totusi in unele experiente fractionarea a produs efecte mutagane mai slabe decat aceeasi doza aplicata o singura data.
- Tipul radiatiei, neutronii avand in ...

Alte referate despre: mutatii genetice, mutatii genetice la om, mutatii genetice referat

Sindromul Turner

Femeile cu sindrom Turner au un fenotip clinic specific: talie mica (datorate lipsei genei SHOX de pe cromozomul X), fata triunghiulara, fante palpebrale antimongoloide, epicantus, ptoza palpebrala, hipertelorism, xeroftalmie, strabism, ambliopie, urechi jos inserate, maxilar ingust, micrognatie, palat ogival, eruptie dentara intarziata, dinti supranumerari, dinti geminati, gat palmat (pterigium coli), implantarea joasa a firelor de par pe ceafa, cutis laxa (pierderea pliurilor cutanate), torace in scut, cubitus valgus

Alte referate despre: sindromul turner, sindromul turner referat, referat sindromul turner

Algoritmi genetici

Ei sunt recomandaţi pentru aflarea soluţiilor neliniare ale unor probleme atunci când nu este posibilă modelarea matematică şi nici euristică în domeniu.

Alte referate despre: algoritmi genetici, algoritmi genetici aplicatii, aplicatii ale algoritmilor genetici in management

Sindromul deficientei mintale

- craniul mic şi brahicefalic;
- protuberanţa occipitală neconturată;
- limba fisurată, cu un aspect lat şi hipotonic sau îngust şi ascuţit;
- buzele groase şi fisurate transversal;
- frecvente anomalii ale maxilarelor şi dinţilor;
- degete scurte, uneori cu sindactilie

Alte referate despre: sindromul deficientei mintale, sindroame ale deficientei mintale, cauzele deficientei mintale
Referate afisate : 18
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles