Cronicari

Contributia cronicarilor la dezvoltarea prozei literare romanesti

Umanismul tarziu afecteaza conceptia cronicarilor in ceea ce priveste rolul educativ al istoriei, rolul personalitatii in istorie (ei sunt partizanii teoriei ca istoria o fac eroii ), conceptul de glorie (cronicarii cred ca razboaiele sunt purtate de monarhi in scopul ilustrarii numelui lor ). Aparitia ideii romanitatii poporului roman si a latinitatii limbii sale, ca si aceea a originii comune a tuturor romanilor trebuie pusa, de asemenea, pe seama inflentei umanismului, a studiului limbii latine si a autorilor clasici.

Umanismul a influentat nu mai putin stilul cronicarilor, oferindu-le modele de intocmire si redactare a cronicilor lor. Alte idei, ca, de pilda, cea despre originea divina a monarhiei, vin din mentalitatea religioasa feudala, dar, lucru demn de subliniat, cronicarii, boieri patrioti, blestema dominatia turceasca visand scuturarea jugului prin actiunea unita a popoarelor crestine.

In literatura istorica medievala romaneasca s-au afirnat personnalitati de ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 29kb
Downloads: 476
Materia: Romana

Contributia cronicarilor romani

Creatia sa este diversa, de la studiile de logica la literatura de
fictiune. Un loc important, ocupa in opera lui Cantemir "Hronicul
vechimei a romano - moldo - vlahilor", locrare redactata intre anii
1719 - 1722. Desi Cantemir era concentat mai ales asupra operelor sale
de anvergura, dedicate Imperiului Otomani si natiei sale, cea mai
cunoscuta lucrare a sa ramane "Descrierea Moldovei (Descriptio
Moldaviae)", redactata in limba latina si publicata in 1716, la cerea
Academiei de Stiinte din Berlin, consusa atunci de prestigiosul G.W.
Leibniz, fondatorul si primul ei presedinte. De-abia in 1895 a fost
publicata, intaia oara in limba nationala, spiritualitatea romaneasca
redobandind, abia duba un secol de la moartea autorului, scrierea sa
cea mai moderna. "Hronicul vechimei..." este ultima sa scriere si cea
mai erudita, in care, trateaza critic si stematic, istoria ...

Alte referate despre: contributia cronicarilor la dezvoltarea culturii romane, contributia cronicarilor moldoveni la formarea constiintei istorice, contributia cronicarilor la dezvoltarea literaturii romane

Umanismul si cronicarii

Este scris în jurul vârstei de 40 de ani în scopuri informative "sa nu
se uite lucrurile si cursul tarii" si educative "sa hie de învatatura
ce este bine si ce este rau si de ce sa se fereasca si ce va urma".

Alte referate despre: istoria umanismului si cronicarii moldoveni, umanismul si cronicarii, umanism si cronicari

Portretul ca tip de descriere in operele cronicarilor romani

Se mai poate vorbi de portret individual, atunci cand se insista asupra unei persoane anume si de portret generalizator, in care se contopesc trasaturile tipice ale unei categorii de persoane.

Alte referate despre: cronicari portret ca tip de descriere, cronicari portretul ca tip dedescriere, portret de tip gros plan

Cronicarii romani

Adevaratul dar al lui Ureche este însa portretul moral. Aici el creeaza, sintetizeaza, fiindca izvoadele nu-i dadeau nici un model. Omul e privit sub o însusire capitala sau un vitiu sub care se aseaza faptele lui memorabile, într-o cadenta tipica. Stefan e un sanguinar leonin(…).”(George Calinescu-“Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent”)

Miron Costin(1633-1691) este cronicar de seama, mare patriot si umanist, inalt dregator si iscusit diplomat, filozof si poet, primul nostru scriitor de autentica valoare, reprezentant de frunte al culturii medievale din Moldova. Toate aceste titluri de eruditie si noblete, atribuite marelui inaintas sint pe deplin indreptatite de viata si faptele sale, de harul si locul ce ii revine in istoria literaturii romane.

Autor al mai multor scrieri in proza si in versuri ca "Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace” de unde este parasit de Ureche vornicul din "fara de Gios", cuprinzind o perioada de aproape sapte ...

Alte referate despre: cronicari, cronicarii, arta portretului si a naratiunii in opera cronicarilor moldoveni

Contributia cronicarilor la dezvoltarea limbii si literaturii romane

Umanismul este o mişcare culturală, confundându-se cu Renaşterea, care s-a manifestat in secolele XIV-XVI, mai întâi în Italia, şi apoi în întreaga Europă.
Ideea principală a fost aducerea omului în centrul Universului în locul lui Dumnezeu, adoptând toleranţa religioasă ca reacţie împotriva Inchiziţiei catolice, care în Evul Mediu avusese puterea. Astfel, valorile spirituale antice au fost căutate şi redescoperite, s-a pronunţat înflorirea artei, culturii, literaturii şi susţinerea dreptului la cultura. Se manifestă încrederea în raţiune, în valorile modelatoare ale culturii. S-a regăsit armonia între om şi natură.
Umaniştii au atacat privilegiile feudale şi dreptul divin, luptând pentru drepturi democratice şi reforme sociale, ceea ce era o adevărată noutate şi o schimbare radicală a vremii. Ei s-au răzvrătit împotriva condiţiilor grele ale Evului ...

Alte referate despre: contributia cronicarilor la dezvoltarea limbii si literaturii romane, contributia cronicarilor la dezvoltarea limbii si literaturii, contributia cronicarilor la dezvoltarea culturii si literaturii romane

Despre cronicari

Ele au fost sadite cu grija de trei mari cronicari moldoveni: Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce, dorind ca, prin operele lor, sa fie prezentata istoria Moldovei asa cum a fost, renuntand la “vorbe desarte” si la fictiune.

Asadar, cel care deschide calea spre cunoastere a istoriei si a originii poporului roman este: Grigore Ureche (1590-1647), boier de vita nobila, inrudit cu Al. cel Bun si avand functii inalte in stat.

Ureche are o vasta cultura, dobandita la scolile din Polonia, el, impreuna cu “urmasii” sai, reusind sa puna bazele istoriografiei romanesti. El se informeaza, atat din documente interne, cat si externe, punand pentru prima data in literature romana “problema responsabilitatii afirmatiilor sale”, deoarece “ precum am aflat, asa am aratat”. Opera sa “Letopisetul Tarii Moldovei”, cuprinde perioada de la Intemeierea Tarii Moldovei, in 1359, pana in 1594, cronicarul dorind ca urmasii sa cunoasca istoria predecesorilor.

Ureche ...

Alte referate despre: cronicarii sint stilpii literaturii noastre umaniste, cronicarii moldoveni, cronicari romani

Miron Costin

Cronicarul a cunoscut aproape întreaga literatură asupra romanităţii românilor, datorită operei fundamentale a eruditului sas Laurentius Toppeltinus, ,,Origines et occasus Transsylvanorum”, în care menţionează originea romana a poporului român şi care cuprinde informaţiile privind cucerirea Daciei şi colonizare ei, operă ce a studiat-o cu atenţie şi spirit critic. Prin studiul cronicilor polone, Miron Costin a descoperit tendinţa unui curent important al istoriografiei vremii de a repeta stereotip anumite informaţii despre romanitatea românilor, fără a avea interesul de a lărgi orizontul cunoştinţelor, de a verifica veridicitatea lor.

Alte referate despre: miron costin, viata lumii miron costin, miron costin letopisetul tarii moldovei

Ion Neculce

Ion Neculce
1672 -1745-1746 ?
n 1693 gratie altui unchi al sau Iordache Cantacuzino, mare demnitar sub Constantin Duca Voda , Ion Neculce capata o prima slujba pe langa domn : postelnicel . Ce inseamna asta ? Functia in sine presupunea ingrijirea dormitorului domnesc dar erea o prima treapta spre inaltele functii boieresti . O ucenicie . Treptat , devine un om politic important , aflandu-se permanent in randul dregatorilor moldoveni . A fost investit cu functii speciale si i s-a acordat inalta incredere , in special in timpul domniei lui Dimitrie Cantemir , cu a carui sora a fost casatorit .

Implicat ca hatman ( inalta demnitate in timp de razboi ) in tensionata lupta militara si diplomatica a lui Dimitrie Cantemir , alaturi de rusi , impotriva imperiului otoman , Neculce sufera asprimile infrangerii de la Stanilesti ( 1711) si se refugieaza in Rusia si apoi in Polonia . Intors dupa ani in tara este repus in drepturi si isi recapata averea ; traieste alte ascensiuni si ...

Alte referate despre: ion neculce, ion neculce o sama de cuvinte, o sama de cuvinte de ion neculce

Grigore Ureche

Intors in Tara Romaneasca Grigore Ureche detine functii insemnate de spatar, logofat si chiar mare vornic in timpul domniei lui Vasile Lupu.
Tatal ii lasase ca mostenire 27 de sate, mori si helestee. A scris o opera "Cartea ce se cheama Letopisat", ce intransa spune cursul anilor si descalecarea Tarii Moldovei si viata domnitorilor.

Alte referate despre: grigore ureche, portretul lui stefan cel mare de grigore ureche, portretul lui stefan cel mare grigore ureche

Contriburia G. Ureche, Miron Costin, Ion Neculce

5.Contibutie in stilul beletristic:
Miron costin are numeroase opere, afirmanduse in foarte multe specii literare printre care naratiunea,portretul,descrieresi stilul polemic.Stilul sau narativ se remarca prin faptul ca era in masura sa lege viu si organic faptele, sa interpreteze adanc evenimentele istorice.In ceea ce priveste portretul, se poate observa ca portretele fizice nu-l intereseaza . Miron Costin nu descrie oameni, el desfasoara tipuri de situatie si stari prin care personaje variate trec, adaptandu-li-se sau depasindu-si conditia.Descrierea lui costin cuprinde repere istorice ,cat si detalii, fiind redata intr-un mod hiperbolic.

Alte referate despre: grigore ureche miron costin ion neculce, cronicarii grigore ureche miron costin ion neculce, cronicari gheorghe ureche miron costin ion neculce

Cronicarii Moldoveni

Cronica lui Grigore Ureche nu s-a pastrat in original, ci intr-o copie realizata de trei calugari care au si intervenit in text (Misail Calugarul, Simion Dascalul, Eustatie Logofatul).

Alte referate despre: cronicari moldoveni, cronicarii moldoveni referat, cei trei cronicari moldoveni

Constituirea statelor medievale romanesti

Obstile sunt solidare din punct de vedre economic, fiscal si militar si dispun de autoritate juridica, bazata pe "obiceiul pamantului" (dreptul cutumiar) si exercitata prin sfatul obstii. Conducerea obstii este asigurata de un jude sau cneaz asistat de "sfatul oamenilor buni si batrani".Obstile teritoriale au format uneori uniuni de obsti, sau "romanii populare", care au stat la baza constituirii cnezatelor si voievodatelor.

Alte referate despre: constituirea statelor medievale romanesti, constituirea statelor medievale romanesti extracarpatice, rolul autonomiilor locale in constituirea statelor medievale romanesti

Izvoare narative privind organizarea administrativ-teritoriala in secolul al XVIII-lea in Moldova

Ţinutul Putna cu 9 ocoale: Ocolul Răcăciuni, Luncii, Zăbrăutului, Suşiţei, Vrancei,
Gârţilor, Milcovului de sus, Milcovului de jos, Ghilieştilor.
Ţinutul Tecuci cu 5 ocoale: Ocolul Polocinului, Berheciului, Zeletinului, Nicoreştii,
Bârladului şi Târgului.
Ţinutul Covurlui cu 4 ocoale: Ocolul Siretului, Mijlocului, Horincei şi Prutului
Ţinutul Tutova cu4 ocoale: Ocolul Corodului,Pereschivului, Tutovei, Similei.
Ţinutul Fălciu cu 5 ocoale: Ocolul Podoleni, Crasna, Mijlocului,Roşiecii, Prutului.
Ţinutul Grecenii- fară ocoale
Ţinutul Codru –fără ocoale
Ţinutul Hotărnicenii- fără ocoale
Ţinutul Orheiu cu 12 ocoale : Cogâlnicii, Botna, Bocovăţul, Bâcului, Ichelului, Răutul
de jos,Răutul de sus,Culii,Măetinile, Câmpului, Nistrului
de sus şi de jos.
Ţinutul ...

Alte referate despre: despre organizarea statelor moderne i secolul al xviii-lea, organizarea administrativ-teritoriala a romaniei in secolul 18, organizarea administrativ teritoriala a romaniei
Referate afisate : 14
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles