Cruciadele si caracterul

Caracterul si cauzele cruciadelor

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, indeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut intr-o societate aflata in plina expansiune politica si militara si sunt o intregire a procesului de colonizare petrecut in Europa, la ele participand toate clasele si paturile sociale.Aspectul religios consta in faptul ca aceste expeditii au fost insotite, la inceput, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate in numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma in secolul al XI-lea.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 5
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut într-o societate aflata în plina expansiune politica si militara si sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele si paturile sociale. Aspectul religios consta în faptul ca aceste expeditii au fost însotite, la început, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate în numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma în secolul al XI-lea.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cruciadele intre occident si orient

Cuvantul "cruciada" este, insa, destul de tardiv: el nu apare in latina medievala inainte de secolulului al XIII-lea, desemnand un pelerinaj militar hotarat de papa, care acorda participantilor sai privilegii spirituale si temporale si le stabileste drept tel eliberarea Mormantului lui Christos de la Ierusalim. Acesti pelerini se socoteau, astfel, "ostasi ai lui Christos", "insemnati cu semnul crucii": cruce-signati, de aici formandu-se, mai tarziu, termenul de cruciada.

Alte referate despre: romania intre occident si orient, romania intre occident si orient referat, asemanari si deosebiri intre occident si orient

Cruciadele

În urma cuceririlor fãcute, s-au creat mai multe formatiuni politice, conform sistemului politico-vasalic din Occident: regatul Ierusalimului, Principatul Antiohiei, Principatul de Galileea comitatele de Tripoli, Edessa, Jaffa, senioriile Tyr, Ramla, Kerak, Ascalon, Beirut, Sidon, Ibelin si altele. Pentru mentinerea ordinii în rândul populatiei cucerite si pentru înlãturarea rãscoalelor s-au înfiintat ordine militaro-cãlugãresti: Ordinul Ioanitilor si Templierilor, organizat la începutul secolului al XII-lea de cãlugãrii francezi si Ordinul german al teutonilor, spre sfârsitul aceluiasi veac.
Cruciadele

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Cele 4 cruciade

Itinerarul clasic al cruciatilor pe uscat trecea din Occident de-a lungul Rhinului si a Dunarii,traversa Campia Panonica,apoi regiunea balcanica,trecand prin Belgrad, Sofia,Adrianopol, pana la Tarmul Bosforului ; apoi din Constantinopol treceau in Asia Mica pana ajungeau la Ierusalim. Traseul era lung,iar drumul pana la Constantinopol dura cel putin patru luni si juma-

Alte referate despre: referat cruciade, referat despre cruciade, cele 8 cruciade

Cruciada copiilor

Cruciada copiilor are ca pilda lupta dintre David şi Goliath era din ce în ce mai pomenită de toate gurile, căci atîta vreme cît nu ai păcate, eşti curat - şi cine este mai curat decît copiii? - nu-ţi mai trebuie arme pentru a face un război de succes. Nimeni nu se mai întreba dacă era un război drept şi nu acum vom intra în argumentaţii pe marginea acestui subiect.

Alte referate despre: cruciadele copiilor, cruciada copiilor 1212, cruciada copiilor rezumat

Cruciadele

Cruciadele
Spre deosebire de arabi care fuseseră mai reţinuţi, învingătorii erau turci selgiucizi, nomazi fioroşi convertiţi la islamism care au devenit principala putere din Orientul Mijlociu şi care se impuneau în mod violent în faţa pelerinilor europeni care vizitau locurile sfinte.

Alte referate despre: cruciada 1, cruciadele in evul mediu, despre cruciade

Cruciadele

Pe de altă parte,expediţiile cruciaţilor ,, au fost întreprinse într-un adevărat spirit de >,pentru a apăra creştinătatea împotriva musulmanilor.Iar cruciaţii care cădeau în luptă erau încredinţaţi,asemenea martirilor creştini,că vor ajunge în rai.Creştinătatea occidentală,în ceea ce priveşte concepţiile sale,parea a fi mai aproape de Islam decât creştinătatea bizantină,-care respingea principiul insuşi al razboiului sfânt şi refuza să acorde soldaţilor căzuţi în luptă coroana de martir.

Plecarea in cruciadă era de obicei fixata pentru jumătatea lunii august,după strângerea recoltei şi asigurarea proviziilor necesare pentru lungul drum către Ţara Sfânta.Cruciaţii plecau insoţiţi de femeile lor şi de copii.,,Nimic nu este mai induioşător decât aceşti oameni care şi-au potcovit boii precum caii şi i-au injugat la o caruţa cu două roţi pe care au încărcat sarăcăcioasele lor bagaje şi copiii cei mai mici ”scrie ...

Alte referate despre: tarile romane in cruciada antiotomana in evul mediu, cruciada, cruciadele din evul mediu

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari.

Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciada tarzie, cele 4 cruciade, cruciadele tarzii

Politica de cruciada a voievozilor romani

Iancu de Hunedoara(1441- 1456)
-a fost fiul cneazului roman Voicu;
-in 1438 a devenit ban de Severin, iar in 1441 voievod al Transilvaniei;
-in 1441 l-a invins pe beiul de Semendria in Serbia;
-in martie 1442 a fost invins la Santimbru de catre turci;
-in septembrie 1442 i-a invins pe turci pe raul Ialomita;

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor, politica de cruciada a voievozilor romani referat, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi

Politica de cruciada a voievozilor romani in sec XIV - XVI

Fiind primii ameninţaţi de pericolul otoman, domnitorii români s-au integrat efortului comun al puterilor creştine, care i-au luat în calcul în proiectele de cruciadă.

Primul domn care a adus o politică de cruciadă a fost Mircea cel Bătrân (1386-1418). La începutul domniei el a încheiat o alianţă cu Polonia pentru a preveni o acţiune ostilă din partea Ungariei.
Mircea cel Bătrân s-a aliat cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, alianţă îndreptată împotriva turcilor.

La Rovine turcii au suferit o grea înfrângere, fiind nevoiţi să se retragă. Victoria de la Rovine a încurajat Ungaria şi statele occidentale să organizeze o nouă cruciadă antio-tomană în 1396. De această dată însă, turcii obţin victoria, la Nicopole, şi îşi consolidează stăpânirea in Peninsula Balcanica .

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv - xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv-xvi, scrib politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi

Prima cruciada

La jumătatea lunii august 1096 a pornit din patrie şi armata cruciată propiu-zisă, bine echipată, sub comanda lui Gottfried de Bouillon, duce al Lorenei de Jos, mărşăluind tot drumul terestru spre sud-est. La 23 decembrie a ajuns şi aceasta la Constantinopol. Cea mai mare armată se afla sub comanda lui Raimund de Toulouse, în a cărui suită călătorea şi reprezentantul papal Adhemer. Altă armată condusă de Bohemud din Tarent, cel mai lipsit de scrupule conducător al primei cruciade, a navigat cu armata sa pe Marea Mediterană, spre răsărit. Tot pe nave au ajuns în toamna lui 1096 la Bosfor şi Robert de Flandra şi Ştefan de Blois.

Alte referate despre: prima cruciada, prima cruciada in evul mediu, prima cruciada referat

Efectele Cruciadelor asupra Tarilor Romane

Uriaşa ofensivă declanşată de apuseni în Europa Răsăriteană nu va ocoli, ca efecte şi repercursiuni de lungă durată, nici formaţiunile statale româneşti, în acest caz principala forţă de cotropire fiind reprezentată de Regatul ungar, a cărui expansiune răsăriteană, fundamentată cu două secole înainte, va dobândi în acest context o nouă imagine şi dimensiune, cea a confesiunii asimilatoare .

Alte referate despre: efectele globalizarii asupra tarilor in curs de dezvoltare, efectele globalizarii asupra tarilor dezvoltate, efectele globalizarii asupra tarilor slab dezvoltate

Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Având rol energetic- în calitate de combustibil electiv al celulei, şi rol plastic în sinteza constituenţilor celulari, ei au o importanţă deosebită în metabolismu, bacteriilor reprezentând principala şi poate chiar singura sursă de carbon pentru sinteza glucidelor, lipidelor, a aminoacizilor şi a altor constituenţi organici ai celulei bacteriene.

Caracterul divergent al anabolismului bacterian
Metabolismul hidraţilor de carbon complecşi

Alte referate despre: caracterul, caracterul latin al limbii romane, caracterul uman

Variatia caracterului metalic in grupa si in perioada

Modul de lucru:
-in urma reactiei dintre AlCl3+NaOH se obtine precipitatul alb Al(OH)3
-in eprubeta cu acest precipitat se adauga solutia de NaOH in exces;

Alte referate despre: variatia caracterului metalic in grupa si perioada, variatia caracterului metalic in grupa si perioada teorie, variatia caracterului metalic in grupa

Cauzele care inlatura caracterul conventional al faptei comise

Iresponsabilitate inseamna incapacitatea unor personae de a-si da seama de sensul si de urmarile faptelor lor sau de a-si dirija in mod normal vointa in timpul in timpul savarsirii actiunii sau infractiunii ilicite.Iresponsabliltatea este o cauza de scutire de raspunderea contraventional intemeiata pe lipsa de vinovatie din partea persoanei care a savarsit contraventia.

Alte referate despre: cauzele care inlatura caracterul penal al faptei, cauze care inlatura caracterul penal al faptei, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei
Referate afisate : 16
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles