Cultura si civilizatia imperiului bizantin

Etapele istorice ale Imperiului bizantin

Civilizaţia şi cultura bizantină s-au constituit ca o „sinteză a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: tradiţia latină, elenism, creştinism, cultura orientală”. De-a lungul unei perioade de peste unsprezece secole, în timp ce Occidentul trăia o epocă de dezagregare, construindu-şi apoi cu greu o nouă cultură şi civilizaţie, Imperiul Bizantin şi-a creat o monarhie absolută şi o administraţie puternic centralizată, a conservat tradiţiile clasice - cultura greacă şi dreptul roman - cărora le-a integrat elemente orientale şi şi-a extins acţiunea civilizatoare şi culturală în ţările Europei sud-estice şi răsăritene devenind în felul acesta o componentă importantă a culturii medievale europene în totalitatea ei şi singurul stat civilizat din Europa Evului Mediu timpuriu.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 7438
Materia: Istorie

Imperiul Bizantin

Imperiul Bizantin - Aceasta noua Roma ajunge sa fie influentata de o cultura greaca. Urmeaza apoi un pas important cel al intemeierii Constantinopolului pe malurile Bosforului. Constantinopolul s-a nascut la 330 cand imparatul Constantin cel Mare l-a fondat, pe ruinele anticului oras grec Byzantion. Orasul avea o pozitie strategica deosebit de buna, datorita celor trei zone de apa, in nord, est si sud, avand astfel asigurata izolarea.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Atitudinea patriarhilor de Constantinopol fata de stapanirea politica in secolul al VI-lea - lucrare de disertatie

Preliminarii Înainte de a începe tratarea punctuala a temei propuse, vom face câteva aprecieri referitoare la scopul Bisericii si al statului în lume, urmate de o prezentare foarte pe scurt a situatiei religioase si politice a Imperiului bizantin în secolul al VI-lea; dupa care vom prezenta câteva aspecte generale ale relatiilor Biserica-stat, pentru ca în final sa ne ocupam de atitudinea patriarhilor de Constantinopol fata de puterea politica în aceasta perioada.

Alte referate despre: gandirea politica in secolul al xviii-lea, gandirea social-politica in secolul al xix-lea, regimuri politice in secolul al xx lea

Imperiul bizantin

Societatea viacurilor al IV-lea si al V-lea avand religia crestina recunoscuta oficial in Imperiul Roman va evolua in cele doua capitale, la Constantinopol si la Ravenna, in suprapunerile traditiilor complexe din perioada precedenta, in care influentele orientale vor patrunde tot mai puternic in structura politica si culturala a Imperiului. In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia.

Alte referate despre: referat imperiul bizantin, istoria imperiului bizantin, harta imperiului bizantin

Razboaie Civile Bizantine

Dar conflictul se reaprinde repede prin trecerea megaducelui Syrgiannes in tabara lui Andronic II (iul.1321). Cu sprijinul financiar al lui Ioan Cantacuzino, tanarul Andronic ocupa Thessalonicul, unde ia prizonier pe unchiul sau, Constantin Paleologul, candidat la tron, infrange o oaste selgiucida, aflata in slujba bunicului, si ameninta din nou capitala (primavara 1322); noua pace reia clauzele celei din 1321 dupa care tanarul Andronic se retrage la Didymotica, in Tracia, pentru a-si administra apanajul (Vara 1322).

Alte referate despre: razboaie civile bizantine, razboaiele civile bizantine, razboaiele civile din roma

Paleologii si caderea Imperiului Bizantin (1261-1453)

Tot acum asistam si la alcatuirea unei noi coalitii occidentale condusa de Manfred, regele Siciliei si fiul natural al lui Frederich al II-lea Hohenstaufen, care nelinistiti de consolidarea Imperiului de la Niceea se asociaza cu despotul Epirului, Mihail al II-lea (1237-1271), impotriva imparatului bizantin. Alianta a gasit sprijin si la regele sarb Uros I, nelinistit si el de ascensiunea Imperiului bizantin. In ciuda acestor dificultati, Mihail al VIII-lea, cu sprijinul fratelui sau Ioan Paleologul, a obtinut o victorie stralucita in toamna anului 1259 pe Valea Patagoniei, luandu-l chiar prizonier pe principile Ahaiei.

Alte referate despre: paleologii caderea imperiului bizantin, imperiul bizantin 330-1453, caderea imperiului bizantin

Viata imparatului Iustinian I

Iustinian a reusit sa obtina o influenta durabila pentru reformele sale juridice, in special insumarea tuturor legilor romane, ceva ce nu mai fusese facut inainte. Iustinian l-a angajat pe chestorul Tribonian pentru aceasta sarcina, si a emis primul proiect pentru Corpus Juris Civilis pe data de 7 aprilie 529.

Alte referate despre: imparatul iustinian, biografie imparatul iustinian, imparatul iustinian referat

Imperiul bizantin sub Constantin al V-lea (741-775)

Imperiul era invingator sub semnul Sfintei Cruci: "prin acest semn vei invinge". Motivele "triumfale" sunt accentuate de simbolismul oficial al imparatilor iconoclasti. Odata cu triumful Ortodoxiei observam insa o schimbare brusca, o adevarata ruptura: "majoritatea covarsitoare a imaginilor imperiale din aceasta perioada - scria Andre Grabar - apartin genului "Imparatul in fata lui Hristos", tema rar tratata in epocile anterioare, indeosebi in perioada preiconoclasta [19]. Asistam acum la o schimbare de orientare a acestui gen de arta, care a fost pana acum triumfala, iar pe viitor isi va propune sa cinsteasca pietatea imparatilor si nu victoriile lor. Nu se mai punea problema reprezentarii suveranului absolut, ci a icoanei teocratiei bizantine.

Alte referate despre: constantin cel mare in imperiul bizantin, constantin cel mare imperiul bizantin, imperiului bizantin

Imperiul Bizantin

Cu o armata foarte bine pregatita si riguros reorganizata ca un stat din “prima linie”, aflat permanent sub amenintarea Islamului, Imperiul Bizantin a rezistat timp de opt secole. Cea mai importanta cheie de rezistenta a constituit-o sistemul de aparare al Constantinopolului, prin intermediul a trei ziduri care s-au dovedit de nestrapuns.

Alte referate despre: despre imperiul bizantin, factori geografici ai imperiului bizantin, imperiul bizantin harti

Situatia Imperiului bizantin sub urmasii lui Justinian

In relatiile sale cu lombarzii, el a adoptat mai degraba o atitudine independenta. Multa vreme imparatul Mauricius si exarhul sau, Romanus, s-au opus tratativelor de pace cu cuceritorii. Papa insa a avut contacte cu regele lombard Agilulf, prin intermediul sotiei acestuia, Teodelinda, care era ortodoxa. Mauricius va condamna aceste initiative independente, Romanus il va acuza de tradare, numai ca aceasta politica a papei va da pana la urma roade sub exarhii Calinicus si Smarald, cand se va incheia pacea cu lombarzii.

Alte referate despre: justinian - imperiul bizantin, imperiul bizantin - justinian, importanta existentei imperiului bizantin in europa

Imperiul Bizantin de la Marcian la Zenon

Sinodul a elaborat si un numar de canoane dintre care cel mai important este al XXVIII-lea, care confirma canonul al III-lea de la Constantinopol din 381, facandu-se un pas inainte in fixarea rangului de intaietate, pe care il are patriarhul de Constantinopol. Acest canon recunostea papei un primat de onoare, dar afirma si egalitatea scaunului din noua Roma (Constantinopol) cu cel din vechea Roma, justificandu-se prin aceea ca la Constantinopol este sediul guvernului, al Senatului si al imparatului. Impotriva acestei hotarari se va ridica papa, care nu recunoaste canonul, dar si ceilalti patriarhi de Alexandria si Antiohia.

Alte referate despre: imperiul bizantin referat clasa 9, factorii geografici ai imperiului bizantin, germania si imperiul bizantin

Imperiul Bizantin - Mozaicul imperiului bizanton

Pentru planul bazilical elementele definitorii sint: nava centrala, mai larga si mai inalta decat celalalte spatii, daua sau mai multe nave laterale si o absida la rasarit, la capatul opus intrarii principale. Incaperi secundare incluse in plan sant: pronaosul sau martexul, spatiul care apare uneori dublat ca un exonartes (nartex exterior) si un esonartex ( nartex interior).

Alte referate despre: imperiul bizantin si imperiul romano-german, asemanari imperiul bizantin si imperiul romano-german, comparatie intre imperiul bizantin si imperiul romano-german

Imperiul bizantin sub urmasii lui Constantin cel Mare

Constantin cel Mare fondatorul Imperiului crestin oriental a lasat urmasilor sai ca principala sarcina apararea lui impotriva ereziilor si a invaziilor barbare. In plus, la moartea sa, Imperiul nu avea inca un Augustus desemnat. In anul 335, cu prilejul sarbatoririi a 30 de ani de domnie, imparatul defunct a impartit Imperiul intre cei trei fii ai sai si cei doi nepoti, fara sa fi indicat fiului cel mare, Constantin al II-lea, ca ar avea drepturi deosebite. Nepotilor Dalmatius si Hanibalianus li s-a refuzat din start de catre armata un rol politic. Astfel cei trei frati s-au intalnit la Viminacium, in Moesia Superior si si-au impartit teritoriile mostenite de la tatal lor astfel: Constantius al II-lea (337-360) a avut mai intai Orientul (Asia Mica, Siria, Palestina, Egiptul) la care se adauga Tracia, iar mai apoi tot Imperiul. Constantin al II-lea (337-340) primeste Occidentul (Bretania, Galia, Spania), iar Constans (337-350), care avea numai 14 ani primeste Italia, Africa si Illyricul ...

Alte referate despre: formarea imperiului bizantin, grecizarea imperiului bizantin, imperiul bizantin prezentare power point

Conceptia dezvoltarii culturii fizice si sportului in Republica Moldova

Cea mai stringentă problemă, care necesită rezolvare, este nivelul scăzut de pregătire şi dezvoltare fizică a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. S-a majorat esenţial numărul elevilor şi studenţilor eliberaţi de la disciplina “educaţia fizică”. Insuficienţa activităţii motrice la ei provoacă boli ale sistemelor cardio-vascular şi locomotor. Din cauza nivelului scăzut al sănătăţii, pînă la 20% din copii sînt eliberaţi de la lecţiile de educaţie fizică. Numai în instituţiile preuniversitare din republică 15-20% elevi sînt eliberaţi de la aceste ore. Şi acest indice este în creştere, spre exemplu: în anul 2003 în Chişinău erau atestaţi 12 mii, iar în 2004 deja 14 mii elevi. Răspîndirea hipodinamiei în rîndul elevilor şi a studenţilor a atins cota de 80 la sută.

Alte referate despre: conceptia dezvoltarii culturii fizice si sportului n republica moldva, conceptia dezvoltarii culturii fizice si a sportului, conceptia dezvoltarii culturii

Programare - Divide et impera

1) am ajuns la o problema care admite o rezolvare imediata, caz in care se rezolva si se revine din apel(conditia de terminare);

Alte referate despre: metoda de programare divide et impera, tehnica de programare divide et impera, metoda de programare divide et impera exemple

Cultura si etica in modelele de management european

Cultura se îmbogateste astfel cu o dimensiune politica, susceptibila de a justifica, pe plan colectiv, atât identitatea, cât si deschiderea fata de ceilalti. Le Nouveau Petit Robert defineste cultura considerând cele doua perspective ale conceptului, cea individuala, de identitate si cea colectiva, pe de o parte ca o dezvoltare a anumitor facultati ale spiritului prin exercitii intelectuale apropiate si prin ansamblul
cunostintelor dobândite, iar, pe de alta parte, ca ansamblul aspectelor intelectuale si artistice ale unei civilizatii.

Alte referate despre: cultura si etica in modelele de management european, referat cultura si etica in modelele de management european, cultura si etica in modelele de management european 5x puncte

Cultura plantelor furajere

În acest sens se pot mentiona sursele care asigura furajele:
- plantele cerealiere si leguminoase din care se produc nutreturile
concentrate si cele grosiere (paiele, pleava, cocenii, vrejii);
- plantele agricole de la care rezulta reziduuri valoroase dupa
prelucrarea lor industriala: floarea soarelui (sroturi si turte), sfecla de zahar (borhotul si melasa);
- plante radacinoase precum sfecla furajera, morcovul furajer, broajba
si turnepsul;
- plantele din grupa bostanoaselor (dovlecelul furajer) si al verzei
(varza furajera), gulia furajera;
- plantele tuberculifere: cartoful si topinamburul;
- plantele oleaginoase: floarea soarelui si rapita.
- plantele furajere propriu-zise, care produc nutretul verde, fânul si silozul.

Alte referate despre: cultura plantelor furajere, referat cultura plantelor furajere, cultura plantelor furajere lucerna
Referate afisate : 17
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles