Cuprul referat

Cuprul si aliajele sale industriale

Aliajele antifrictiune suporta solicitari puternice avand rezistenta mare la uzura, comportandu-se bine in regim de curgere limitat. Din aceasta categorie fac parte bronzurile cu plumb binare si complexe cu elemente secundare Sn, Sb, Fe etc. Pentru acoperisul exterior al navelor marine se utilizeaza aliaje complexe cu elemente de aliere Ni, Mn, Cr.

Aliajelor de cupru li se aplica urmatoarele tratamente termice :
- recoaceri cu scopul de a aduce materialul in stare de echilibru din punct de vedere structural si al proprietatilor;Aliajele pe baza de cupru se simbolizeaza prin simbolul chimic al cuprului si al elementului principal de aliere, urmate de concentratia acestuia, apoi simbolurile si concentratiile celorlalte elemente de aliere; concentratiile sub 1% nu se indica.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 2714kb
Downloads: 0
Materia: Chimie

Cuprul

Acest metal a aparut cu 5000 de ani i. Hr. in Egipt si, cu un mileniu mai tarziu, in regiunea dintre Tigru si Eufrat, unde se dezvoltase civilizatia sumeriana. Cu 2000 de ani i. Hr., cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului si, mai tarziu, la confectionarea unor podoabe, iar combinatii ale cuprului la colorarea sticlei in albastru.

Alte referate despre: cuprul, aliajele cuprului, cuprul referat

Cupru

Cuprul aliat cu zincul se numea aes lutum, de unde derivă şi numele francez laiton. Cuprul curat se numea airan roşu sau airan de Cipru.Homer povesteşte despre arme făcute din bronz.Mai târziu apar obiecte din artă, cât şi diferite vase din Bronz. Prin anul 900 î.e.n. se folosesc unele săruri de cupru la zugrăvitul locuinţelor scumpe, colorând deci huma şi mai târziu varul. În Egipt, între anii 430-322 î.e.n. apar monede de Bronz cu compoziţia aproximativă 80% cupru şi 20% cositor.

Alte referate despre: cupru, referat cupru, cupru referat

Nichelul si Plumbul

Nichelul si Plumbul
Nichelul este larg folosit gasindu-se in scoarta Pamantului intr-o cantitate de doua ori mai mare decat cuprul, plumbul si zincul laolalta. Inca din timpurile stravechi se foloseau aliaje de fier-nichel din meteoriti, dar nichelul a fost cunoscut ca element abia din anul 1751. Inainte de aceasta data, minerii saxoni incercasera sa topeasca niste minereuri nou descoperite, care pareau a fi cuprifere. Dar ceea ce au obtinut nu a fost cuprul. Era un metal alb, dur care nu putea fi ciocanit spre a obtine obiecte de utilitate practica. Minerii si-au exprimat temerile:’’Batranul Nick ne-a vrajit minereul. Metalul asta bun de nimic este arama batranului Nick”.

Alte referate despre: poluare sol cu cadmiu plumb nichel, plumb, o paralela intre poeziile lacustra si plumb

Aurul si argintul

Aurul si argintul
De altfel , in general , aurul a constituit in antichitate ca si mai tarziu mijlocul de plata cel mai folosit . Pe la anul 2000 i.e.n. templul din Teba primea un tribut anual de 55kg aur , iar prin 1400 i.e.n. nubienii plateau egiptenilor un tribut anual de 250 – 300 kg aur . Intr-o singura ocazie numai , Amenhotep al II-lea a luat sirienilor nu mai putin de 1500 kg aur . Nu pare deci de mirare , tinand seama de cantitatile de aur ce se vehiculau , ca sicriul lui Tutankhamon a fost confectionat in intregime din aur , cantarind nu mai putin de 110 kg .
Pentru strangerea aurului in timpul spalarii nisipurilor au fost imaginate diferite dispozitive . Metoda care prezinta interes si prin latura sa romantica este utilizarea blanii de oaie .

Alte referate despre: aurul si argintul, aur si argint, aur si argint - intre bijuterie si medicament

Determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice

Colorimetria
2.1 Generalitati
Metoda colorimetrica consta in compararea intensitatii culorii solutiei de analizat cu o solutie etalon de o anumita concentratie . Masoara deci, absortia luminii la trecerea prin solutii colorate prin compararea cu solutii de concentratii cunoscute .

Ea se aplica in special pentru determinarea cantitatiilor mici de substanta si de multe ori nu este necesar sa se separe in prealabil substanta de analizat .
In metodele subiective comparatia se face vizual, deci rezultatele pot fi cu erori legate in primul rand de sensibilitatea ochiului observatorului la aprecierea intensitatilor si a nuantelor culorilor .

Alte referate despre: determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice, determinare cuprului din alama, determinarea cuprului din alama

Metalurgia cuprului

Evacuarea matei si a zgurii in stare topita se face periodic prin orificiul pentru mata si orificiul pentru zgura. Incarcatura inainte de a fi introdusa in instalatie se supune uscarii in schimbatoare de caldura in echicurent cu gazele evacuate din instalatie.Compozitia matei este: 58-62% Cu; 22-23% S; 13-15% Fe; 0,7-1,2% Zn; 0,1-0,2% Pb;
210g Ag/t si 10 g Au/t. Randamentul de extractie a cuprului in faza de topire este de 95- 96%. Zgura rezultata are urmatoarea compozitie: 28-30% SO2; 55-58% FeO; 0,7-1,2% Cu; 2-35% Zn si 0,06-0,12% Pb, fiind alcatuita, in principal, din ortosilicat de fier (2FeO.SiO2).
Datorita continutului relativ ridicat de cupru, zgura este prelucrata, intr-un cuptor electric cu arc, in vederea recuperarii cuprului, obtinandu-se o mata cu 40,-45% Cu.

Alte referate despre: metalurgia cuprului, poluanti in metalurgia cuprului, metalurgia cuprului aliaje

Cheltuieli publice

,,Resursele financiare, la nivel naţional, cuprind ansamblul resurselor financiare ale autorităţilor şi instituţiilor publice, resursele întreprinderilor publice şi private, resursele organismelor fără scop lucrativ, precum şi resursele populaţiei.Volumul resurselor financiare ale unei societăţi depind de mărimea produsului intern brut, precum şi de posibilitatea apelării la resurse financiare externe (împrumuturi, ajutoare, donaţii)”.

Trebuie să facem deosebirea dintre finanţele publice şi finanţele private şi deci dintre resursele financiare ale societăţii şi resursele financiare publice.
Resursele administraţiei de stat, centrale şi locale, resursele asigurărilor sociale de stat şi resursele instituţiilor publice cu caracter autonom sunt componente ale resurselor financiare publice. O bună parte a resurselor financiare publice este formată din veniturile cu caracter fiscal.

Alte referate despre: cheltuieli publice, cheltuielile publice, sistemul cheltuielilor publice

Subacarpatii Romaniei

Prezinta un sir de depresiuni largi inchise spre exterior de culmi inalte deluroase cu altitudini de 400-800m.
Reprezinta o treapta de trecere de la Carpatii Orientali la Podisul Moldovei.
S-au format prin incretirea scoartei ca si muntii.
Sunt alcatiuti din strate sedimentare cutate (gresii, marne, argile, nisipuri etc.).
Dealurile sunt acoperite cu paduri de foioase, iar depresiunile de culturi agricole.
Din subsol se extrage petrol, gaze naturale, sare, ape minerale, roci de constructie.
Prezinta importanta turistica (manastiri, Cetatea Neamtului)

Alte referate despre: subacarpatii romaniei obiective antropice referat, subacarpati precipitatii, subacarpatii getici

Aurul si moneda

Mitul aurului, care s-a păstrat de-a lungul secolelor până în zilele noastre, nu este altceva decât farmecul irezistibil pe care îl produce asupra oricui un frumos colier de aur de pe vremea faraonilor egipteni, sau fascinaţia transmisă la vederea coroanei regale şi a sceptrului de aur din Turnul Londrei. Mitul aurului este strâns legat de bogăţia cumulată în napoleoni, ducaţi sau celelalte monede de metal galben, de valoarea şi puterea de cumpărare a lingourilor de aur care se menţin constante indiferent de trecerea timpului, inflaţie sau războaie.

Alte referate despre: aurul si moneda, studiu monografic la moneda si credit - aurul si moneda, etalonul aur si moneda

Dreptul comertului international REI - FEEA_curs

Include GATT, GATS, TRIPS. Se anticipa ca Organizatia mondiala a comertului contine (formal) intreg lantul global de marfuri (cu anumite variatii) date de negocierile cu zonele regiunii integrate si de interferentele cu uzantele si traditiile comerciale promovate de diferiti agenti privati.

Alte referate despre: dreptul comertului international, izvoarele dreptului comertului international, referat dreptul comertului international

Mijloace de invatamant

- mijloace sub formă de modele substitutive, funcţionale, acţionale. Ele reproduc, la scară mai mică, anumite obiecte, fenomene, principii de funcţionare (machete, mulaje, modelele unor maşini etc.);

Alte referate despre: mijloace de invatamant, mijloace de invatamant referat, mijloacele de invatamant

Carpatii

* M-tii Bucegi
* Vest - M-tii Leoata
* Nord-Vest - M-tii Piatra Craiului
* Culoarul Bran-Rucar

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii orientali, carpatii meridionali

Conceptul de cost al capitalului

Referatul este structurat in 3 compartimente: conceptul de capital si formele de manifestare ale acestuia, structura capitalului si teorii privind structura optima de capital, costul capitalului - factor primordial in determinarea structurii optime a capitalului care cuprind o descriere asupra conceptelor teoretice privind capitalul intreprinderii, formele principale de manifestare ale capitalului, modul de formare a acestuia, teoriile de baza a structurii optime ale capitalului si costul capitalului ca factor primordial in determinarea structurii financiare optime.

Alte referate despre: conceptul de cost de productie, costul formari capitalului uman, conceptul se structura a capitalului

Energia

In ultimii ani se sesizeaza cateva tendinte in problematica energetica mondiala: tendinta de reorganizare a pietei mondiale pe blocuri si aliante energetico-economice;opusa acestei tendinte se incerca o liberalizare completa a pietei energetice mondiale; tendinta de modificare a sistemului de cote si de fixare a preturilor la hidrocarburi, cautarea de noi surse alternative la consumul din ce in ce mai mare; tendinta Federatiei Ruse de constitui un nou centru de preturi de referinta pe piata mondiala a petrolului si gazelor etc.

Alte referate despre: surse de energie, energia electrica, energia solara
Referate afisate : 15
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles