Curente literare realism

Curentele literare, oglindiri ale unei epoci

Prima lectie va trata umanismul, o directie literara care a reprezentat la acea vreme o reala revolutie. Artistii au declarat razboi dogmelor si fanatismului religios impus de celebra Inchizitie, militand pentru libertatea si perfectabilitatea oamenilor. Pentru teritoriile romanesti acest curent literar a adus constiinta nationala, originea latina si dorinta de a educa poporul.

Iluminismul vine in continuarea umanismului, dorindu-se aceeasi inlaturare dogmelor religioase. Este o miscare cu caracter laic, anticlerical. In literatura autohtona, iluminismul a aparut intial ca o miscare politica si este direct legat de actiunilor Scolii Ardelene.
Clasici contra romantici

Dupa cum spune si numele, clasicismul se refera la reguli si mai putin la sentimente, simtiri, trairi. Operele literare clasice au un puternic caracter moralizator, educativ, iar personajele sunt de regula regi sau reprezentanti ai aristocratiei. In literatura autohtona, scriitori importanti precum I.L. Caragiale, Mihail ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1396
Materia: Romana

Curentele literare

Abstractiile se plasticizeaza, timpul se solidifica ("marginea-a
orei"), iar cuvintele sunt insufletite, zburand intre cei doi: "Numai
cuvintele zboara intre noi." Astfel, cuvintele devin ele insele
"personaje" ale "povestii". Treptat, discursul liric se transforma
dintr-o meditatie asupra iubirii, intr-o meditatie asupra limbajului.

Alte referate despre: curente literare, curentele literare, curente literare in literatura romana

Curentele avangardiste si moderniste

În literatura latino-americană de după 1880,modernismul este influenţat de simbolismul francez,caracterizat de muzicalitate şi exotism.
În literatura romînă criticul literar Eugen Lovinescu a teoretizat modernismul prin cenaclul „Sburătorul” în lucrările de doctrină: „Istoria civilizaţiei romîne moderne”, „Istoria literaturii romîne contemporane”, „Memorii” etc. Tendinţele moderniste susţin sincronizarea literaturii naţionale cu literatura europeană,cu spiritul vremii, prin integrarea elementelor de originalitate ce aparţine tendinţei. Teoria sincronismului şi a diferenţierii reprezintă puncte importante în studiile de doctrină lovinesciene.

Trăsături: trecerea de la o literatură cu tematica preponderent rurală, la o literatură inspirată din mediul citadin,evoluţia prozei de liric, la epic–deci cultivarea prozei obiective; intelectualizarea poeziei-prin evoluţia ...

Alte referate despre: curente avangardiste si modernisme, curente avangardistice si moderniste, curentul literar avangardist si modernist

Curente literare - simbolismul

Se pare ca simbolismul s-a nascut dintr-un nou mal du siecleAZ, altul decat cel al romanticilor.Elemente simboliste se intalnesc inca din 1857 in poemul CorespondenteAZ, al lui Charles Baudelaine. Este vorba despre folosirea simbolurilor, a corespondentelor si a sinesteziei (sinestezie figura de stil realizate prin participarea simultana a mai multor simturi, ex: pictura parfumata, lavanda Sonora).
Principiile noului current sunt illustrate de catre Verlaine in Arta poeticaAZ,

Alte referate despre: curente literare simbolismul, curente literare simbolisme si modernisme, curente literare simbolism

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, curentele literare ale secolului al xx-lea

Curentele de avangarda

Dadaismul cultiva antiliteratura, antimuzica, antipictura, inventând cele mai năstruşnice tehnici de ”creaţie”, toate având la bază incoerenţa, lipsa de logică, absurdul. Mişcarea se autodizolvă în 1921. Spiritul acesta de negare a valorilor consacrate se echilibrează treptat printr-o tendinţă de căutare a unor formule artistice noi şi de explorare a unor spaţii tematice inedite: tehnica modernă, visul, subconştientul etc. Iau naştere, astfel, noi curente de avangardă, dintre care mai importante sunt, în literatura română, constructivismul şi suprarealismul.

Alte referate despre: curentele de avangarda, curente de avangarda, dicteul automat in curentele de avangarda

Curente literare si culturale

Trasaturi specifice: exprimarea unor idei sau sentimente extrem de puternic, personaje exceptionale in situatii exceptionale, antitezele demon-inger, urat-frumos etc., inspiratia din istorie si folclor. Principalele teme si motive romantice sunt:istoria, folclorul, luna, noaptea, natura, iubirea, cosmosul etc.Reprezentantul principal roman a fost Mihai Eminescu, considerat ultimul mare poet romantic european.
Simbolismul - este un curent literar de la sfarsitul secolului XIX, cu marele merit de a reda sensibilitatea poeziei folosind conceptul de aluzie,de simbol, de sugestie care pot avea numeroase interpretari.

Alte referate despre: curente literare si culturale, ce curente literare sau culturale apar in epoca pasoptista, tipuri de curente literare si culturale

Curente literare

Curent cultural şi artistic neconformist şi anarhic îndreptat împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă, dezvoltat plenar între 1916 şi 1923 şi fundat apărut în Zürich la 6 februarie 1916 de poetul de origine română Tridtan Tzara, căruia i s-au alăturat, la început, scriitorii Hugo Ball şi Richard Hülsenbeck şi artistul plastic Hans(Jeans) Arp, apoi pictori ca: românul Marcel Iancu, F. Picabia, m. Duchamp(S.U.A.), M. Erust, K. Schwietters(Germania), etc..

Alte referate despre: curente literare referat, curente literare romantismul, curentele literare in ordine cronologica

Realismul creatiei lui Ioan Slavici

Realismul este un current literar de larga circulatie care s-a conturat in prima jumatate a secolului al XIX-lea ca protest impotriva retorismului romantic si al lirismului excesiv.Aparitia unui current literar este strans legata de un anumit stadiu de dezvoltare sociala,dar nu poate fi incadrat in limitele istorice fixe.Istoria literara mentioneaza evenimente de care se leaga aparitia unui current literar :aparitia unei reviste,constituirea unui cenaclu literar,publicarea de manifeste literare etc.

Alte referate despre: referat apartinand realismului padureanca de ioan slavici, o tema din creatia lui ioan slavici, realismul nuvelistici lui ioan slavici

Curente literare

-personajele sunt exceptionale in imprejurari exceptionale:genii sau opusul lor;tineri sau batrani.
-lexicul este deosebit de bogat,avand elemente din toate nivelurile limbii:arhaisme, neologisme,termeni populari,argotici,de jargon.
Reprezentanti:Victor Hugo,La Martine,Alfred Musset,Biron,Shelle,Heinrich Heine,E.A. Poe,Mihai Eminescu,Petoefi,Sinkievici,Leopardi,Novalis,Puskin,Lermontov etc.

Alte referate despre: curente literare realismul, trasaturile curentelor literare, curente literare realism

Realismul - raportare la romanul Enigma Otiliei

Cu un an inainte, Jenica cazuse la fel.[...] Nu m-am dus la in-mormantare. Azi Tinca doarme pentru prima noapte eterna, in noul culcus. Un roman despre nulitatea vietii lor ar fi foarte interesant: Istoria sotilor Popescu. A auzit ca Bica Simion, fratele, a invadat cu numerosii lui copii casa, dibuind banii si luand lacom din ei. Si cand a murit Tache - acelasi lucru: muierile s-au inchis in casa si au cautat banii. Distrugerea unei familii care nu exista prin individualitati, ci prin congregatie e impresionanta, mai ales cand se intrevede lim-pede disparitia ei ".

Alte referate despre: imbinarea realismului cu modernismul in enigma otiliei, raportul dintre generatii enigma otiliei, enigma otiliei realism

Despre joc si joaca in operele literare

"Despre joc si joaca in operele literare"
Jocul şi joaca sunt teme foarte des întâlnite în viaţa cotidiană, iar ele reflectă o anumită tendinţă a omului spre socializare. Jocul este ca generalitate mai strict, de aceea el prezintă reguli, unele trebuie respectate, iar altele sunt menite să fie încălcate.
"Despre joc si joaca in operele literare"

Alte referate despre: jocul si joaca in opere literare din literatura romana, despre joc si joaca in operele literare, joc si joaca in operele literare

Comentariile operelor literare pentru examene

Comentariile operelor literare pentru examene - Şcoala Ardeleană este în primul rînd, o mişcare de eliberare naţională şi socială care a găsit în patrimoniul de gîndire al iluminismului european principii, argumente, idei ce slujeau năzuinţele poporului român în acel moment istoric. Din punct de vedere cultural, Şcoala Ardeleană a avut un rol important în stimulare studiului istoriei şi limbii române, a dezvoltării ştiintelor naturii şi învăţămîntului.

Alte referate despre: specii literare pentru examen, opere literare pentru examenul de capacitate 2011, comentarii literare pt examene

Transformatorul de curent

Transformatorul de curent funcţionează ca orice transformator, curentii din înfasurarile primar si secundar fiind legati de relatia:
i S NS = i P NP (4)
unde iP = curentul din primar;
iS = curentul din secundar;
NP = numarul de spire din primar;
NS = numarul de spire din secundar (fig. 11B).

Alte referate despre: transformatorul de curent, transformator de curent, transformatoare de curent

Curentul electric

Daca un generator se defecta,curentul putea sa fie luat dintr-o alta regiune,iar daca cererea crestea,la retea puteau fi conectate generatoare.

Alte referate despre: curentul electric, efectele curentului electric, curentul electric referat

Curentul electric in electroliti

Se pune sarcina în faţa elevilor ca prin efectuarea experienţei săse determine de ce depinde masa substanţei depuse pe catod/sarcini deductive/ şi pentru lucrul sinestătător /sarcini de evaluare/

Alte referate despre: curentul electric in electroliti, curenti electrici in electroliti, referat curentul electric in electroliti

Curentul electric

Voltul
Un volt (simbol V) este unitatea de măsură a tensiunii electromotoare sau a diferenţei de potenţial. Denumirea a fost dată după numele savantului italian Alessandro Volta, care a inventat bateria electrică. Voltul reprezintă diferenţa de potenţial între două puncte ale unui conductor parcurs de un curent de un amper, când puterea disipată de acesta este de un watt.

Alte referate despre: surse de curent electric, intensitatea curentului electric, efectul termic al curentului electric
Referate afisate : 17
Medie note: 7.91 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK