Curtea constitutionala

Situarea Curtii constitutionale in raport cu autoritatea judecatoareasca

De altfel,o asemenea competenta generala de examinare a legilor se va afla la originea viitorului Senat francez,ca o a doua Camera a Parlamentului.

In fine,constitutia din 1958 creeaza Consiliul Constitutional.un organism care a servit ca model unor institutii similare din alte tari europene,intre care si Romania,in actuala Constitutie. Considerat ca o expresie a statului de drept si intruchipare a guvernarii Constituitei, Consiliul Constitutional reprezinta un organ reglator al adversitatii puterilor publice,astfel cum se autoindentifica intr-o decizie din 6 noiembrie 1962.

Competenta sa cuprinde pe langa controlul constitutionalitatii legii- unele atributii in domeniul electoral(referendum,alegeri prezidentiale si parlamentare),atributii consultative(pentru presedintele Republici), precum si de constatare a eventualelor situatii cand presedintele Republici este impiedicat sa-si exercite functiile.

Controlul de constitutionalitate poate fi obligatoriu(in ce piveste legile ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 370
Materia: Drept

Curtea constitutionala

Referat despre Curtea constitutionala
I. Premisele creării Curţii Constituţionale
Odată cu apariţia Constituţiei in lume, ca lege fundamentala şsi incontestabilă, caracterizată prin supremaţie şi aşezarea sa în vârful ierarhiei juridice, corelată cu funcţionarea democratica a puterilor publice, statul d drept, exigenţa protecţiei libertaţilor cetăţeneşti, dar şi cu situaţiile de încălcare prin legi a normelor sale a impus crearea unei instituţii a controlului de constituţionalitate.S-a născut astfel funcţia sa, controlul, care a declanşat găsirea unei autoritaţi, un organ politic sau de stat căruia să-i revină exercitarea acestei prerogative.

Alte referate despre: curtea constitutionala, curtea constitutionala a republicii moldova, curtea constitutionala a moldovei

Curtea europeana de justitie

Curtea actioneaza: ca o instanta administrativa atunci cand controleaza legalitatea actelor comunitare si judeca recursurile functionarilor comunitari; ca o instanta constitutionala, atunci cand interpreteaza tratatele comunitare sau judeca recursurile impotriva unui stat membru care nu-si respecta obligatiile din tratate; ca o instanta civila, cand judeca litigiile ce au ca obiect acordarea de daune - ¬interese si ca instanta de apel, cand, solutioneaza recursurile introduse impotriva hotararilor pronuntate de Tribunalul de Prima Instanta.

Alte referate despre: curtea europeana de justitie, curtea europeana de justitie referat, referat curtea europeana de justitie

Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Prin urmare, date fiind implicatiile si consecintele deosebite ale acesteia pentru insasi existenta umana, necesitatea crearii si mentinerii echilibrului in societate, legatura stransa de interese individ – societate a determinat reglementarea juridica a acesteia. Prin norme de drept s-a fundamentat astfel ,,status libertatis” al persoanei, notiune care in timp a avut ca rezultat cristalizarea institutiei numita a drepturilor omului, ce reprezinta o garantie solida a desfasurarii in conditii optime a relatiilor aratate.

Alte referate despre: curtea europeana a drepturilor omului, curtea europeana a drepturilor omului referat, referat curtea europeana a drepturilor omului

Controlul constitutionalitatii legilor exercitat de curtea constitutionala

Specialiştii apreciază că izvorul de la care a plecat teoria juridică în elaborarea categoriei "Rechtsstaat" este filosofia kantiană referitoare la societatea civilă, în care individului îi sunt garantate drepturile naturale; pentru Kant constrângerea transformă starea precară a libertăţilor subiective în stat de drept.

Alte referate despre: legea organica a curtii constitutionale, curtea constitutionala si controlul constitutionalitatii legilor, controlul constitutionalitatii legilor

Curtea penala internationala

Curtea penala internationala
Societatea internaţională a fost definită ca acea comunitate a statelor suverane care intră în raporturi juridice unele cu altele. Dacă în perioada clasică a dreptului internaţional (sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea), participarea la societatea internaţională era un privilegiu al statelor, în timpurile moderne această societate s-a îmbogăţit însă şi cu alte elemente: organizaţiile internaţionale interguvernamentale, organizaţiile internaţionale non-guvernamentale şi chiar individul, ca actor în relaţiile internaţionale.
Curtea penala internationala

Alte referate despre: curtea penala internationala, curtea penala internationala referat, curtea penal internationala

Constitutionalitate - Codul penal

Este de necontestat faptul ca nu mai putem vorbi de o discriminare
pozitiva, aducând ca argument faptul ca persoana lezata reprezinta
statul.

Alte referate despre: codul penal, codul penal 1865, art 193 cod penal

Curtea Europeana a Drepturilor Omului

In ceea ce priveste drepturile omului in plan national si legislatia aferenta intelegem sa realizam intr-un alt volum, structurat, pe capitole distincte o analiza riguroasa institutiilor raspunderii civile, penale, administrative.

Alte referate despre: referate curtea europeana a drepturilor omului, curtea europeana pentru drepturile omului, curtea europeana a drepturilor omului- organizare si procedura

Curtea Penala internationala

Raspunsul negativ al Camerei preliminare nu impiedica procurorul sa prezinte in continuare o noua cerere, bazandu-se pe noi fapte si probe avand legatura cu aceeasi situatie. Daca, dupa examenul preliminar, procurorul considera ca informatiile care i-au fost supuse nu justifica deschiderea unei anchete, el avizeaza despre aceasta pe cei care i le-au furnizat. Acestuia nu ii este interzis sa examineze, in lumina noilor fapte sau probe, alte informatii care i-ar putea fi comunicate in legatura cu aceeasi cauza(art.15).

Alte referate despre: referat curtea penala internationala, statutul curtii penale internationale, curtea penala internationala de la haga

Drept Constitutional

III. Puncte de vedere solicitate. In temeiul art. 19 din Legea 47/1992
privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale,
republicata, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor
celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, iar in conformitate
cu art. 5 din aceeasi lege, Curtea a solicitat o informare din partea
Ministerului Educatiei Nationale cu privire la pozitia sa fata de
obiectia de neconstitutionalita formulata de grupul de deputati.

Alte referate despre: drept constitutional, drept constitutional comparat, izvoarele dreptului constitutional

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene

Acest lucru apare codificat la art. 164 TCE: „Curtea de Justitie va garanta respectarea Dreptului în interpretarea si aplicarea TCE“. Art. 136 al TCEEA spune,practic, acelasi lucru.

În fine, art. 31 TCECA face mai multe precizari, aratând: „Curtea de Justitie va garanta respectarea dreptului în interpretarea si aplicarea Tratatului CECA si a regulamentelor acestuia“.

Chiar daca absenta din TCE si TCEEA a oricarei referiri explicite la competenta Curtii de Justitie asupra dreptului derivat poate parea intentionata — dat fiind faptul ca TCECA, unde aceasta apare, este anterior TCE si TCEEA — în practica se considera implicita aceasta competenta, ea nediscutându-se147.

Alte referate despre: curtea de justitie a comunitatilor europene, curtea de justitie a comunitatii europene, curtea de justitie a comunitatilor europene referat

Curtea de Conturi

În opinia Colegiului jurisdicţional al Curţii de Conturi şi al Guvernului s-a susţinut că semnificaţia termenului de organ suprem este aceea de unic, care cu referire la activitatea de jurisdicţie, are în vedere jurisdicţia financiară.

Alte referate despre: curtea de conturi, curtea de conturi referat, referat curtea de conturi

Curtea constitutionala din Republica Moldova

Potrivit Constitutiei si Legii cu privire la Curtea Constitutionala, dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala il au:
a. Presedintele Republicii Moldova;
b. Guvernul;
c. ministrul justitiei;
d. Curtea Suprema de Justitie;
e. Judecatoria Economica;
f. Procurorul General;
g. Deputatul оn Parlament;
h. Fractiunea parlamentara;
i. Adunarea populara a Gagauziei (Gagauz -Yri – unitate teritoriala autonoma a Republicii Moldova).

Alte referate despre: curtea constitutionala din republica moldova, structura si competenta curtii constitutionale a republicii moldova, sistemul constitutional al republicii moldova

Curtea de Justitie

Curtea este ajutata de un corp de noua avocati a caror sarcina este aceea de a prezenta judecatorilor o opinie asupra cazurilor analizate. Avocatii generali sunt numiti pentru o perioada de sase ani. O data la trei ani are loc o inlocuire partiala. Judecatorii se intalnesc in dispunerea completa a Curtii sau in Camere de trei, cinci ori sapte. Numarul este impar pentru a permite luarea uni decizii cu majoritate in cazul in care exista diferente de opinie intre judecatori.

Alte referate despre: curtea de justitie europeana, curtea de justitie a uniunii europene, curtea de justitie

Diversitatea sistemelor constitutionale contemporane si criterii de tipologizare a acestora

d) al metodelor de guvernare (al regimului politic). Din acest
punct de vedere distingem sisteme constitutionale democratice si sis
teme constitutionale totalitare.

Alte referate despre: sisteme constitutionale contemporane, diversitatea sistemelor constitutionale, sistemele constitutionale contemporane

Control financiar executat de Curtea de Conturi

În Legea nr. 149 din 31 iulie 1929 pune în aplicare prevederile
articolului 115 din Constitutia din anul 1973 conform careia: "
Controlul preventiv si cel de gestiune a tuturor veniturilor si
cheltuielilor statului se va exercita de Curtea de Conturi, care
supune în fiecare an Adunarii deputatilor raportul general rezumând
conturile de gestiune al bugetului trecut, semnalând totodata
neregulile savârsite de ministrii în aplicarea bugetului. "

Alte referate despre: controlul financiar executat de curtea de conturi, control financiar executat de curtea europeana de conturi referat, controlul financiar exercitat de curtea de conturi

Uniunea europeana -atributii si functii

Comitetul Economic si Social a fost instituit prin Tratatul de la Roma.A apărut ca urmare a dorintei de reprezentare a intereseor diferiteor categorii economice si sociale înainte de adoptarea unor acte.

Alte referate despre: uniunea europeana atributii, uniunea europeana-atributii, luxemburg atributii si functii in uniunea europeana

Conventia Europeana - Laboratorul Constitutiei

1.1. Prima Conventie pentru Carta drepturilor fundamentale
a. Consiliul European de la Koln din 3 si 4 iunie 1999 a dat dovada de imaginatie in privinta deciziei asupra compunerii grupului pe care voia sa-l insarcineze cu redactarea Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii.De la prima reuniune din decembrie 1999, membrii acesteia au decis sa o botezeConventie. Era astfel clara referirea la un proces constituant. Germanii nu puteau sa nu se gandeasca la "Conventia Constitutionala" din 1948, inceputa de presedintele
Conventiei, Roman Herzog, fost presedinte al Republicii Federale Germania, fost judecator la Curtea Constitutionala din Karlsruhe si profesor de Drept Constitutional.

Alte referate despre: conventia europeana a drepturilor omului referat, conventia europeana a drepturilor omului, referat conventia europeana a drepturilor omului
Referate afisate : 18
Medie note: 7.86 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles