Cuvintele polisemantice

Cuvinte polisemantice - Categorii si clasificari lexicale

Omonime-cuvinte cu aceiasi forma si intelesuri total diferite:rac (animal acvatic, cancer), rug( foc, mur), a acorda( a oferi, a acorda un instrument musical), s,ah( sport al mintii, rege al Iranului), rom ( bautura alcoolica, tigan-rrom), liliac( planta, mamifer).
-omofone- cuvinte care se pronunta la fel: iris(planta, membrana colorata circular a ochiului), stationar(nava de lupta, spital, constant), a amenda( a sanctiona, a imbunatati).
-omografe-cuvinte care se scriu la fel dar se pronunta altfel: compAnie-companIe, bArem-barEm, comEdie- comedIe, imObil-imobIl,mosaic-mozaIc.

Cuvinte Polisemantice - sunt cuvinte care au mai multe sensuri, situatieverificabila in contexte: foc( flacara, arsita, incendiu, entuziasm, razboi, impuscatura), a da( a oferi, a inmana, a darui, a dona, a sacrifica), salbatic( nedomesticit, vijelios, crud, nedestelenit, cumplit).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 1463
Materia: Romana

Familia lexicala, derivare, compunere..

O definitie generala a familiei lexicale este: multimea cuvintelor derivate, cu un radical comun si inrudite semantic.Partea a doua a definitiei este foarte importanta pentru ca elevii au tendinta sa grupeze cuvintele in familii lexicale, doar dupa segmentul comun (radicalul sau radacina). Din cauza aceasta, apar impreuna cuvinte ca: alb, albastru, albanez..., ignorandu-se faptul ca familia lexicala cuprinde cuvinte inrudite ca sens.O familie lexicala contine cuvinte diferite ca valoare gramaticala, care pornesc de la un cuvant de baza.

Alte referate despre: familia lexicala derivarea, derivarea familiei lexicale a cuvantului floare, derivat din familia lexicala

Categori si clasificari lexicale

Sunt obisnuite in texte literare, avand sensuri metaforice:
-sinonime frazeologice(exprimate prin mai multe cuvinte ce formeaza locutiuni):a-si da duhul=a trece in lumea celor drepti, a da in vileag=a da de gol, a da bir cu fugitii=a lua la sanatoasa,, de incredere= de buna credinta, de buna seama= fara doar si poate.

Alte referate despre: catedori si clasificari lexicale, categorii semantice ale lexicului, referat medicatie antiaritmice categorii si clasificari

Literatura - arta a cuvintului

Simbolul figurat ii arata cititorului ca el se afla in fata unui fenomen linguistic care se evidentiaza pentru propria sa valoare. Mesajul textului atragindui atentia receptorului ca este in fata unei comunicari neobisnuite.

Alte referate despre: literatura arta a cuvintului, literatura - arta a cuvintului, literatura-arta a cuvintului

Miracolul cuvintelor in viata mea

Cuvintele frumoase celebrează şi onorează viaţa; ele ne umanizează şi ne individualizează. Ele pot răni, ofensa, jigni, dar pot si sa încurajeze interlocutorul către depăşirea performanţelor, îl fac să devină entuziast şi să participe la discuţie cu plăcere.

Alte referate despre: miracolul cuvintelor in viata mea, eseu miracolul cuvintelor in viata mea, miracolul cuvintelor in viata mea eseu

O sama de cuvinte de Ion Neculce

XV. Alexandru-vodă Lăpuşneanul, fiind domnu, au făcut mănăstirea Slatina. Şi aşe dzicu oamenii că, trăind un săhastru acolo şi fiind un paltin, copaciu mare, unde este acum prestolul în oltariu, vide acel săhastru spre duminici şi spre alte dzile mari multe lumini întru acel paltin la vremea slujbii bisericii. Şi i s-au arătat Maica Precistă în vis şi i-au dzis să margă la Alexandru-vodă, să-i facă mănăstirea. Şi mergând săhastrul la Alexandru-vodă, s-au îndemnat Alexandru-vodă de săhastru de au făcut mănăstirea Slatina întru acel loc, unde au fost paltinul. Şi au adus şi capul Sfântului Grigorie Bogoslov, de stă până astădzi la sfânta mănăstire la Stalina, ferecat cu argint şi cu pietri scumpe.
XVI. Începerea lui Despot-vodă cum au fost de au agiunsu de au fost domnu. El n-au fost rudă lui Despot cel Mare, ce au fost slugă lui Despot. Şi murind Despot, precum dzicu unii, la Veneţie, iar alţii dzicu că au murit la Râm, s-au sfătuit ...

Alte referate despre: o sama de cuvinte de ion neculce, o sama de cuvinte de ion neculce rezumat, rezumat o sama de cuvinte de ion neculce

Cuvintele magice

De la primii pasi facuti in'afara casei , lucrurile pareau a fii impotriva de a patrunde in Padure . Vantul incepe sa sufle cu putere . Cu sfiala , fac primii pasi in padure dar , crengile pomilor parca incercau sa ma opreasca , teama ma cuprinde , si mai era si un intuneric de nepatruns . Se aud sunete ciudate , dar erau doar bietele animalute care incercau sa-si protejeze propriul teritoriu . Dar impuscatura le-a speriat si mai tare pe animale.

Alte referate despre: feerie de iarna prin cuvinte magice, cuvinte magice cu tema o zi de primavara, feeriede iarnaprin cuvinte magice

Clisee lingvistice

Nu trebuie sa uitam ca o comunicare inedita si "frumoasa" presupune,mai intai,transmiterea unor idei si sentimente deosebite,apoi o cunoastere foarte exacta a bogatelor forme de manifestare a limbii,in vederea unei cat mai corecte intrebuintari a faptelor lingvistice.

Alte referate despre: clisee lingvistice, clisee lingvistice exemple, clisee lingvistice in limbajul elevilor

Categorii semantice

Paronimele
Cuvintele cu forma grafica asemanatoare,dar inteles diferit se numesc paronime.
EX. :complement-compliment ; lacuna-laguna ; original-originar ;

Alte referate despre: categorii semantice, categoriile semantice, categori semantice

Accidente fonetice

Exista insa si situatia ca schimbarea fonetica sa nu fie determinata de particularitati ale contextului sonor al cuvantului; de exemplu, grupul cl din cuvintele de provenienta latina devine automat cl' si apoi k'. Aceasta este o transformare fonetica spontana.Astfel apar accidendete fonetice, fenomene care reprezinta schimbari conditionate dar care nu au caracter de lege, pentru ca se produc intamplator, in cuvinte izolate. Ele se intalnesc in orice limba, de aceea si denumirile lor sunt generale, folosite in ligvistica oricarei tari. Accidentele fonetice se manifesta in procesul de asimilare al unei limbi noi si mai cu seama in imprumuturile efectuate din diverse limbi. In graiurile populare, schimbarile accidentale sunt foarte frecvente.

Alte referate despre: accidente fonetice, referat facultate-legile fonetice si accidentele fonetice, legile fonetice si accidentele fonetice

Dictionar de cuvinte psihologice

Testele sunt situaţii standardizate in care răspunsurile oamenilor sunt măsurate folosind etaloane specifice populaţiei din care fac parte.
Senzaţiile definesc captarea si transformarea energiei in mediu in energie nervoasa, recunoscuta ca atare de sistemul nostru nervos.

Alte referate despre: dictionar de cuvinte psihologice, dictionar de cuvinte psihologic, cuvinte psihologice

Dictionar de cuvinte din domeniul chimie

Dictionar de cuvinte din domeniul chimie
Catalizator- subsanţă care modifică viteza unei reacţii dar nu ia parte la aceasta; Cărămidă refractară- material de construcţie cu care se căptuşeşte furnalul; Cocs- substanţă obţinută din minereul de fier cocsificabilă.

Alte referate despre: dictionar de cuvinte, dictionar de cuvinte neologice, dictionar de cuvinte istorice

Scopul lui Dumnezeu

De la începutul creaţiunii a fost scopul lui Iehova Dumnezeu, ca să dea omului pe pământ un guvern ideal, scop pe care l-a îndeplinit în decursul veacurilor. Biblia adevereşte, de comun acord cu celelalte probe furnizate de către evenimentele mondiale, că această împlinire progresivă, este foarte înaintată. - Fericiţi sunt cei care recunosc acest fapt, care îl apreciază la valoarea sa justă, şi al căror spirit se armonizează întru totul cu spiritul acestui aranjament divin!.
Se numeşte ideal ceea ce este perfect, absolut excepţional şi, prin urmare, foarte de dorit. Guvernul ideal ar fi, aşadar, un guvern perfect în toate privinţele. Or, din cauza numeroaselor experienţe, pe care le-a făcut în acest domeniu, omul raţionează în general astfel: Un guvern ideal nu poate exista decât în imaginaţia noastră; acesta este un lucru imposibil care, în consecinţă, este inutil de a-l aştepta. - Dar la Dumnezeu nimic nu este imposibil. Deasemenea este mai ...

Alte referate despre: motivul si scopul creatiei lui dumnezeu, sufletul s-adaposteste in noi de dumnezeu, relatia omului religios cu dumnezeu

Sistemul nervos

Sistemul nervos periferic (SNP)
SNP este partea sistemului nervos formată din neuronii şi nervii din afara SNC. Aceştia se găsesc în membre (de exemplu, în mâină şi picioare) şi organe (de exemplu stomac, inimă etc.). SNP nu este protejat de oase sau de o barieră pentru sânge (faţa de creier care este protejat de bariera hematoencefalică), şi poate fi uşor lezat mecanic sau chimic.

Alte referate despre: boli ale sistemului nervos, sistemul nervos, igiena sistemului nervos
Referate afisate : 14
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK