Dan capitan de plai caracterizarea lui ursan

Dan capitan de plai rezumat

Referat despre Dan capitan de plai rezumat
Vasile Alecsandri (1818-1890) a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea literaturii române, scriind piese de teatru, nuvele romantice, pasteluri (pe care le-a impus ca specie în literatura română), poezii şi legende istorice precum „Dumbrava roşie” şi „Dan, căpitan de plai”.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 14
Materia: Romana

Pastelurile - Vasile Alecsandri

Stilul sau se caracterizeaza prin: claritate, simplitate,
expresivitate, naturalete, conciziune, in mare masura datorate
influentei folclorului. In destule pasteluri, poetul porneste de la
contemplarea unui fapt real, de la care ajunge la un element fantastic
sau invers: luna ploaia, zapada, focul il introduc in lumea mirifica

Alte referate despre: pasteluri vasile alecsandri, pasteluri-vasile alecsandri, comentariu pasteluri vasile alecsandri

Dan, capitan de plai - Vasile Alecsandri

V. Alecsandri a fost poetul vitejiei, al bărbăţiei militare romîneşti; ilustrativ este ciclul Ostaşilor noştri – inspirat de crîncena încleştare a Războiului de Independenţă – în care poetul cîntă bravura din unghiul omului de rînd, dar şi volumul Legende (Conţinînd două cicluri de versuri, din 1875-1880, ce cuprinde 32 de piese), care infăşoara sîmburele epic în faldurile istorii şi ale fantezii, aruncînd mereu punţi între real şi fantastic.
Dan, căpitan de plai (1874) e mai reuşit fiindcă scriitorul combină mai liber istoria cu fabula; eroii, Dan şi Ursan, se plasează la graniţă dintre realitate şi mit.
Poemul este alcătuit din şapte părţi, precedate de un motor, un fragment dintr-un ,,cîntic poporal”:,,Frunză verde de mălai,/Cine merge sus în rai?/Merge Dan şoiman de plai/C-a ucis el mult duşmani,/ Un viziu şi patru hani” şi urmăreşte reliefarea luptea dîrze a celor doi războinico, Dan şi Ursan, împotriva năvălitorilor ...

Alte referate despre: dan capitan de plai vasile alecsandri, dan capitan de plai vasile alecsandri caracterizarea poemului, dan capitan de plai-vasile alecsandri

Iarna -Vasile Alecsandri

Vasille Alecsandri s-a nascut la Bacau si a avut o copilarie fericita la mosia parinteasca de la Mircesti. Opera sa este alcatuita din poezii, proza si teatru. Prin pasteluri Vasile Alecsandri a pus bazele unei noi specii literare in scrisul romanesc. Pastelul este o specie a genului liric, poezie descriptiva care prezinta un peisaj prin intermediul caruia sunt exprimate cu discretie sentimentele poetului. Poeziile au fost publicate initial in revista Convorbiri Literare care au fost incluse apoi in volumul Pasteluri.

Alte referate despre: iarna vasile alecsandri comentariu, iarna vasile alecsandri, iarna vasile alecsandri pastel

Dan,capitan de plai

"verdea tinereţe"-metaforă în care poetul compară tinereţea personajului cu o luncă verde.
"Iar munţii,…,se-nclinau în depărtare"-personificare ,ea este folosită cu scopul de a ne impresiona şi de a ne descrie poziţia munţilor.
"O,lege-a nimicirei,o!lege nemiloasă!"-repetiţie,prin repetarea de 2 ori a sub. lege cu adj. "nimicirei" şi "nemiloasă" ne crează nouă tabloul deplin a cruzimii acestui fenomen.

Alte referate despre: caracterizarea lui dan capitan de plai, dan capitan de plai rezumat, dan capitan de plai

Dan, capitan de plai

Dan, capitan de plai.Vasile Alecsandri (1818-1890) este una dintre cele mai mari personalitati culturale ale perioadei pasoptiste , care a adus o contributie majora la dezvoltarea literaturii romane, atat prin talentul sau de scriitor, cat si prin varietatea tematicii abordate. „Dan, capitan de plai”, de Vasile Alecsandri este o opera epica deoarece autorul isi exprima gandurile si sentimentele in mod indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor, iar inatamplarile sunt povestite de narator, respectandu-se ordinea fireasca a momentelor subiectului.Dan, capitan de plai

Alte referate despre: dan capitan de plai caracterizarea lui dan, dan capitan de plai caracterizare, rezumat dan capitan de plai

Demonstratie ca Dan, capitan de plai e poem eroic

Autorul foloseste naratiunea pentru a ne arata intamplarile in ordinea in care s-au petrecut ele; descrierea pentru a caracteriza personajele; dialogul pentru a arata limbajul personajelor,iar monologul pentru a arata gandurile si framantarile.
Elemente de prozodie:
Masura este de 13-14 silabe, ritmul este iambic si rima imperecheata.
Figuri de stil:

Alte referate despre: demonstratie ca dan capitan de plai este poem eroic, demonstratia ca dan capitan de plai este poem eroic, demonstratia ca dan capitan de plai este poem

Dan,capitan de plai

Apoi il roaga pe han sa-l lase sa mai sarute o data pamantul tarii inainte de a muri. Impresionat, Ghirai isi da consimtamantul: ii dezleaga lanturile si ii da chiar calul sau pentru a se intoasrce in tara. Dupa ce trece Nistrul, batranul ostean, respirand aerul Moldovei, mai priveste o data printer lacrimipamantul tarii, apoi ingenuncheaza, se inchina si saruta cu smerenie glia strabuna. Revenit in cortul lui Ghirai ,romanul moare, trezind admiratia dusmanului.

Alte referate despre: caracterizare dan capitan de plai, dan capitan de plai povestire, dan capitan de plai momentele subiectului

Dan, capitan de plai

Ca în orice poem eroic , versurile sunt ample , au o tonalitate gravă în concordanţă cu evenimentele relatate.Textul poemului este împărţit în şapte tablouri, fiecare tablou fixând câte un episod important.
Fiind o creaţie epică , subiectul poemului poate fi narat pe momente.
Personajele, puţine la număr , sunt przentate într-o viziune mitică, legendară, concentrându-se cu deosebire asupra actelor de vitejie a celor doi neînfricaţi războinici,Dan si Ursan,în timpul luptelor cu tătarii.
Personajele sunt plăsmuiri ale imaginaţiei poetului şi reprezintă simbolic eroismul popular anonim.

Alte referate despre: rezumat dan capitan de plai de vasile alecsandri, dan capitan de plai-povestire pe momentele subiectului, dan capitan de plai de vasile alecsandri

Dan, capitan de plai-povestire

Expozitiunea :poemul incepe cu imaginea batranului dan care traieste retras in munti si mediteaza la scurgerea timpului. El este reprezentantul timpului glorios din vrmea marelui stefan, pe care eroul incearca sa-l retraiasca prin rememorarea tineretii sale eroice.el este infatisat in comuniune cu natura in mijlocul caria traieste,impacat cu sine, pt. Ca are constiinta faptului ca si-a facut datoria luptand pt triumful binelui si raspunzand fara rezerve la chemarea tarii.

Alte referate despre: povestire dan capitan de plai, momentele subiectului dan capitan de plai, caracterizarea personajului dan capitan de plai

Dan, capitan de plai

Poemul se remarcă într-o deăvîrşită construcţie epică, evidentă din felul în care este condusă acţiunea, cum sunt înlănţuite diferite episoade. Acţiunea se desfăţoară într-o gradaţie continuă şi logică, din momentul în care Dan află de năvălirea tătarilor şi pînă la stingerea lui, în cortul hanului Ghirai.
Naraţiunea faptelor se împleteşte strîns cu dialoguri concise, dar care dau dinadism, cu portretele eroilor, cu descrieri plastice (cum este tabloul zguduitor al arderii satelor în flăcări).

Alte referate despre: dan capitan de plai povestire pe momentele subiectului, dan capitan de plai caracterizarea personajelor, caracterizarea dan capitan de plai

Capitan la 15 ani de Jules Vern

Peste noapte echipajul dormi intr-o pestere in cealalta dimineata Dingo cainele incepu sa latre furios.Era un explorator pe nume Harris care ii lamureste exact unde se afla adica pe coasta Bolivian in America de sud.Harris le propune sa il insoteasca la ferma fratelui sau unde vor gasi mijloace de transport pentru as continua calatoria spre San Francisco.

Odata ajunsi la ferma Dick se mira de multitudinea de specii de animale pe care le gaseste acolo cum ar fi struti,papagali. Echipajul de pe Pilgrim il suspecteaza pe Harris ca fiind un negustor de sclavi deoarece urme de sange intrun copacfurci pe care tom lea recunoscut imediat ca fiind furci cu care negrii erau strapunsi.Dick si Tom hotarasc sa ramana secretul lor pentru a nu o ingrijora pe doamna Weldon.

Alte referate despre: capitan la 15 ani de jules verne, rezumat capitan la 15 ani de jules verne, capitan la 15 ani de jules verne rezumat

Capitan la 15 ani - Jules Verne

Era un explorator pe nume Harris care ii lamureste exact unde se afla adica pe coasta Bolivian in America de sud.Harris le propune sa il insoteasca la ferma fratelui sau unde vor gasi mijloace de transport pentru as continua calatoria spre San Francisco.
Odata ajunsi la ferma Dick se mira de multitudinea de specii de animale pe care le gaseste acolo cum ar fi struti,papagali. Echipajul de pe Pilgrim il suspecteaza pe Harris ca fiind un negustor de sclavi deoarece urme de sange intrun copacfurci pe care tom lea recunoscut imediat ca fiind furci cu care negrii erau strapunsi.Dick si Tom hotarasc sa ramana secretul lor pentru a nu o ingrijora pe doamna Weldon.

Alte referate despre: capitan la 15 ani jules verne, rezumat capitan la 15 ani jules verne, capitan la 15 ani-jules verne

Dan Barbilian

Barbilian si-a inceput activitatea de corespondent al "Gazetei matematice" in anul 1910, cand era elev in clasa a V-a reala, rezolvand doua probleme de trigonometrie, materie ce se facea atunci in clasa a VI-a reala. Ca elev in clasa a VI-a, in vacanta de primavara din aprilie 1912, a participat la concursul "Gazetei matematice" si a reusit primul. Gheorghe Titeica a scris atunci despre el: "Cu o lucrare scrisa de algebra foarte buna, cu alta de geometrie elementara excelenta, in care a intrebuintat o metoda ingenioasa admirabila, cu raspunsurile sale sigure si precise din care se vedea o gandire bine condusa si cunostinti intinse, cu aceste insusiri alese, Dl. Barbilian si-a cucerit dintr-o data, locul de frunte. Sa-i fie de buna prevestire si pentru concursurile viitoare".
In 1914, cand Barbilian isi dadea examenul de bacalaureat la Liceul "Mihai Viteazul", Gh. Titeica, in calitate de ...

Alte referate despre: dan barbilian, dan barbilian biografie, referat dan barbilian

Dan Brown - Fortareata digitala

Se spune că, o dată cu moartea, totul devine limpede; Ensei Tankado ştia acum că e adevărat. În vreme ce îşi încleşta mâna în piept de durere şi cădea la pământ, îşi dădu seama de grozăvia greşelii pe care o făcuse. În jurul lui se strângeau oameni, grăbiţi să dea o mână de ajutor. Însă Tankado nu voia ajutor – era prea târziu pentru aşa ceva. Tremurând, îşi înălţă mâna stângă, cu degetele întinse. "Uitaţi vă la mâna mea!” Chipurile din jur se holbau, însă era clar că nu price¬peau mesajul. Pe degetele lui trona un inel auriu gravat. Gravura luci preţ de o clipă în soarele andaluz. Ensei Tankado ştia că era ultimul licăr de lumină pe care avea să îl mai vadă.

Alte referate despre: dan brown fortareata digitala, dan brown fortareata digitala rezumat, dan brown fortareata digitala download

Vasile Alecsandri - viata si activitatea

Vasile Alecsandri:Vasta lui operă a determinat direcţia dezvoltării literaturii clasice. Vasile Alecsandri s-a născut în anul 1821,la Bacău. Tatăl său era boer. El aduce în casă pe cărturarul Gherman Vida, de la care copilul deprinde cunoştiinţe de carte.După aceasta îşi sfătuieşte fiul să înveţe la un pensionat din Iaşi, unde elevilor li se dau cunoştiinţe elementare de istorie, geografie, ştiinţe naturale ş. a.

În 1834,împreună cu alţi fii de boeri, Alecsandri e trimis la Paris, pentru a-şi continua studiile. Oraşul francez produce o puternică impresie asupra lui. Aici programul de studii este foarte vast.

Alte referate despre: vasile alecsandri viata si activitatea, vasile alecsandri viata si activitatea literara, referat romana vasile alecsandri - viata si activitatea literara

Principe officielle contenu dans l'administration civile la preuve processus

Les échantillons sont les moyens permettant de garantir les droits des situations de nature litigios et respestiv, sur la base de leur condamnation est fondée sur des faits qui ont été infrinta droit pénal.

Alte referate despre: principe officielle contenu dans la administration civile, principii generale de organizare a protectiei civile, principiile generale de organizare a protectiei civile in r m

Dan Macarovici - biografie

Cel mai mare numar de lucrari se refera la obtinerea, caracterizarea si aplicarea unor serii mari de substante solide cristaline anorganice cu proprietati luminescente (fosfati, halofosfati, oxizi micsti, calcogenuri) cu aplicatii in electrotehnica, iluminat public si de interior, ecrane catodice de diverse tipuri - tv alb/negru, monitoare, display-uri s. a., avertizoare luminoase etc.

Alte referate despre: dan macarovici, biografia lui dan capitan de plai, fisa biografica dumitru dan
Referate afisate : 18
Medie note: 7.94 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK