Dan grigore

Dan Grigore

Dan Grigore incepe sa cânte la pian de la trei ani, mostenind talentul de la mama sa, ea însasi remarcabil înzestrata muzical. Studiaza pianul si teoria muzicala mai întîi cu Eugenia Ionescu, apoi cu Florica Muzicescu, iar armonia si compozitia cu academicianul Mihail Jora - prieten apropiat al lui George Enescu si profesor al lui Dinu Lipatti - cel care va spune într-o recomandare adresata Ministerului Culturii: "Dan Grigore este un talent exceptional care nu sufera comparatie cu tot ce trece drept mare talent în România." Dan Grigore

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 491
Materia: Muzica

Simfoniile

0x08 graphic
Secolul al XIX-lea a reprezentat perioada de prosperitate si de
raspândire a simfoniei, atât în interiorul cât si în afara tarilor
austro - germane. Personalitati ca Johannes Brahms (1853-1897) au
creat o noua sinteza, punând în echilibru

Alte referate despre: poemul simfonic, poem simfonic, simfoniile lui beethoven

Mozart - viata si activitatea

La fel putem spune şi despre marele şi genialul compozitor, care a creat pentru a fi auzit şi înţeles. Muzica lui încă multe socole ne va încînta cu expresivitatea, melodicitatea şi originalitatea ei. Un alt compozitor la fel de valoros ca Mozart nu cred că va mai naşte vreo dată acest pămînt!

Alte referate despre: mozart viata si activitatea, amadeus mozart viata si activitatea, wolfgang amadeus mozart-viata si activitatea sa

Chopin

Tatăl lui Frederic a părăsit Franţa încă în tinereţe şi s-a stabilit în Polonia, unde a cunoscut-o pe Justyna Krzyzanowska, cu care s-a căsătorit în 1806. Viitorul compozitor s-a născut în Zelazowa Wola, un sat mazovian lângă Varşovia. După registrul stării civile din biserica satului, s-a născut la data de 22 februarie 1810, dar după afirmaţia mamei sale a văzut lumina zilei doar în 1 martie. A avut trei surori – Ludwika, Izabela şi Emilia – cu care şi-a petrecut copilăria fericită.

Frederic a fost un copil minune. Desena caricaturi, scria poezii – şi fără o pregătire formală – cânta la 4 mâini la pian cu sora sa Ludwika. La vârsta de 6 ani a luat primele lecţii de pian de la un profesor local, care i-a făcut cunoscut repertoriul clasic german, mai ales compoziţiile lui Johann Sebastian Bach.

Alte referate despre: frederic chopin, chopin, frederic chopin referat

Giuseppe Verdi-viata si activitatea

La repetiţiile pentru „Nabuco”, la teatrul „La Scala” tâmplarii care reparau clădirea s-au oprit din muncit şi s-au aşezat pe schele şi scări pentru a asculta opera. La terminarea operei toţi muncitorii au izbucnit în strigăte de Bravo, bravo, viva il maestro!.

Alte referate despre: giuseppe verdi viata si activitatea, giuseppe verdi viata lui, giuseppe verdi viata

Proiect de lectie la muzica

- unii cu flautele, iar alţii cu vocea
- voi aprecia corectitudinea interpretării şi a pronunţiei

Alte referate despre: proiect de lectie la muzica, lectii de muzica, proiecte de lectie la muzica

Grigore Alexandrescu

În aceasta nu e mai sus decât contemporanii săi. Profunditatea cugetărilor şi expunerea lor prin imagini noi şi impresionante fac ca Alexandrescu să fie în adevăratul sens al cuvântului cel mai mare poet din epoca dintre 1830-1848, superior şi lui Heliade şi tuturor celorlalţi poeţi, el va fi întunecat numai de strălucirea succesului lui Alecsandri şi de energia şi noutatea lui Eminescu.

Alte referate despre: ca iepurele ogarul si copoiul e grigore alexandrescu ca e poezie epica, grigore alexandrescu, cainele si catelul de grigore alexandrescu

Dan,capitan de plai

V.Alecsandri în colaborare cu Alecu Russo au editat acest manual.În el sunt prezentate numeroase creaţii folclorice româneşti ,şi pe prima pagină a acestei cărţi este publicată Mioriţa,o baladă păstorească ,care este vîrful creaţiei populare.

Operele lui Alecsandri se pot împărţi în trei părţi:în prima parte intră pastelurile şi poeziile închinate florilor şi anotimpurilor (Legenda ciocîrliei, Legenda lăcrimioarei ,Concert în luncă ,Oaspeţii primăverii ,Zilele Babii etc);în aspect patriotic ,care prezintă lupta poporului român cu cotropitorii (Dumbrava Roşie; Dan,căpitan de plai ;Grui-Singer etc) şi însfîrşit a treia categorie prezintă operele orientale ,în care intră :Murad Gazi sultanul şi Becri Mustafa, Garda seraiului etc.Aceste opere cu aspect oriental ne transportă într-un tablou vioi al străzilor musulmane.

Opera "Dan,căpitan de plai" este o operă epică, ca specie poem eroic, în care se îmbibă istoria cu folclorul,realitatea ...

Alte referate despre: caracterizarea lui dan capitan de plai, dan capitan de plai rezumat, dan capitan de plai

Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan

Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan - An de an, la 30 ianuarie, întreaga Ortodoxie, dar nu numai, prăznuieşte în chip deosebit pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gură de Aur, care au strălucit ca nişte luceferi pe bolta cerească a Bisericii creştine. Şi pentru că ei s-au dovedit , facultăţile de teologie i-au ales ca patroni şi ocrotitori, ca viata creştina şi luminatori în înţelegerea credinţei creştine.

Alte referate despre: sfintii vasile grigore si ioan, sfinti vasile grigore si ioan, sfintii vasile-grigorie si ioan

Dan Brown - Ingeri si demoni

— De unde aveţi numărul meu de telefon?
— De pe World Wide Web. Site ul cărţii dumneavoastră.
Langdon se încruntă. Era al naibii de sigur că pe site ul acela nu apărea numărul lui de telefon de acasă. Evident că individul minţea.
— Trebuie să discut cu dumneavoastră, insistă omul. Am să vă plătesc bine.

Alte referate despre: dan brown ingeri si demoni, dan brown inger si demon, dan brown ingeri si demoni rezumat

Sfintii Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie, Ioan

Sf. Vasile cel Mare (330-379) s-a născut în oraşul Cezareea Capadociei, din părinţi creştini, care i-au dat o creştere aleasă şi o educaţie pe măsură. După studii strălucite de filozofie la Cezareea, Constantinopol şi Atena, s-a retras în părţile Pontului, unde a înfiinţat o mânăstire şi a stat acolo în rugăciune şi în meditaţie până când a fost hirotonit mai întâi preot şi apoi episcop al Cezareei, păstorind în această calitate până la moarte. S-a mutat la Domnul la 1 ianuarie 379, când nu împlinise nici 50 de ani, plâns de întreaga sa turma şi numit încă de atunci „cel Mare”.

Alte referate despre: sfintii trei ierarhi vasile grigore si ioan, sfintii trei ierarhi vasile grigore si ioan referat, predica la sfintii trei ierarhi vasile grigore si ioan

Dan, capitan de plai - Vasile Alecsandri

Compoziţia şi subiectul.
Dan, căpitan de plai este împărţit în şapte capitole – tablouri (numerotate de autor cu cifre latine), fiecare cuprinzînd relatarea uneia din întîmplările care contribuie la conturarea subiectului. În expoziţia (I,II) sunt prezentaţi eroii – Dan, care trăieşte ,,pe-un munte păduratic”, află, ascultînd ce vorbesc ,,doi vechi stejari”, că-i ,,sabie în ţară”, c-au năvălit tătarii şi ,,ţara-i în foc”. Vulturii şi ulii (simbolizind pe tătari) îi confirmă spusele stejarilor. El hotărăşte să plece deîndată împotriva cotropitorilor (intriga), zicîndu-şi:,,O, Doamne sfinte, mai dă-mi zile de trai/Pîn ce-oi strivi toţi lupii, toţi şerpii de pe plai”.
Capitolele III – IV (subiectul propriu-zis) prezintă întîlnirea lui Dan cu Ursan, ca şi descrierea luptei celor doi viteji cu oastea tătărească, luptă care constituie totodată şi punctul culminant al poemului. Cei doi sunt înzestraţi de autor cu puteri ...

Alte referate despre: dan capitan de plai vasile alecsandri, dan capitan de plai vasile alecsandri caracterizarea poemului, dan capitan de plai-vasile alecsandri

Sfntul Grigorie Palama

"Dar noi nu am învat o filosofie (Varlaam), c neptimirea e omorârea
laturii ptimitoare (pasionale), ci mutarea ei de la cele mai rele la
cele mai bune i lucrarea ei îndreptat, prin deprindere, spre cele
dumnezeieti dup ce s-a întors cu totul de la cele rele i s-a îndreptat
spre cele bune. i pentru noi neptima este cel ce a pierdut
deprinderile rele i s-a îmbogit în cele bune, 2, cel ce i-a supus iuimea i
pofta - care alctuiesc împreun latura ptimitoare a sufletului -
puterii cunosctoare, judectoare i raionale a sufletului, aa cum cei
împtimii i-au supus puterea raional laturii pasionale. Cci reaua
întrebuinare a puterilor sufletului e cea care d natere patimilor
vrednice de dezaprobare, aa dup cum reaua întrebuinare a cunoaterii
lucrurilor d natere înelepciunii celei nebune."

Alte referate despre: grigorie palama, grigore palama, grigorie palama distinctia intre fiinta si lucrari

Dan, capitan de plai

Compoziţia şi subiectul.
Dan, căpitan de plai este împărţit în şapte capitole – tablouri (numerotate de autor cu cifre latine), fiecare cuprinzînd relatarea uneia din întîmplările care contribuie la conturarea subiectului. În expoziţia (I,II) sunt prezentaţi eroii – Dan, care trăieşte ,,pe-un munte păduratic”, află, ascultînd ce vorbesc ,,doi vechi stejari”, că-i ,,sabie în ţară”, c-au năvălit tătarii şi ,,ţara-i în foc”. Vulturii şi ulii (simbolizind pe tătari) îi confirmă spusele stejarilor. El hotărăşte să plece deîndată împotriva cotropitorilor (intriga), zicîndu-şi:,,O, Doamne sfinte, mai dă-mi zile de trai/Pîn ce-oi strivi toţi lupii, toţi şerpii de pe plai”.

Alte referate despre: dan capitan de plai caracterizarea lui dan, dan capitan de plai caracterizare, rezumat dan capitan de plai

Biografia lui Grigore Vieru

In 1977, iarasi la invitatia Uniunii Scriitorilor din Romania viziteaza, impreuna cu sotia, mai multe orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi. In 1988 i se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
Implicarea in Miscarea de Eliberare Nationala din Basarabia
La sfarsitul anilor '80, Grigore Vieru se gaseste in prima linie a Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia, textele sale (inclusiv cantecele pe versurile sale) avand un mare rol in desteptarea constiintei nationale a romanilor din Basarabia.

Alte referate despre: biografia lui grigore vieru, date biografice despre grigore vieru, biografia lui grigori vieru

Biografie Grigore Vieru

1969 Tipareste “Duminica cuvintelor” la editura Lumina cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit „obligatorie“ in orice gradinita de copii.
1970 Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai carui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cineva ani pentru aparitia lui, lupta in care s-a an¬¬gajat si invatatorimea basarabeana, lucrarea fiind con¬siderata nationalista de catre autoritati.

Alte referate despre: biografie grigore vieru, biografia grigore vieru, date biografice grigore vieru
Referate afisate : 16
Medie note: 7.72 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles