Date despre baba dochia provenite din folclor

Baba Dochia

Prima zi a primaverii.
Baba Dochia (sau Baba Odochia) simbolizează unul dintre cele mai importante mituri româneşti. Există multe variante ale acestui mit, al cărui nume pare a proveni din calendarul bizantin, care pe 1 martie celebra Sfânta Martiră Evdokia.

Una din variante este varianta mitului "Traian şi Dochia" despre care celebrul critic literar George Călinescu spunea că este "rezultatul unei întregi experienţe de viaţă a poporului român". Se spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmărită fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Este ajutată de Maica Domnului, care o transformă împreună cu turma sa într-un complex de stânci.

O altă variantă povesteşte despre Baba Dochia care a avut un fiu, pe numele său Dragobete care s-a căsătorit împotriva dorinţei ei. Pentru a-şi necăji ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2417
Materia: Romana

Cele 4 mituri romanesti

Trebuie sa facem distinctie intre modul cum intampina moartea cel
marcat de destin si ceilalti, ramasi dincoace, avand obligatia de a
conserva memoria disparutului. Primul este reprezentat in oralitate de
imaginea pastorului, interpretata in mai multe chipuri. El se
dovedeste a fi constient de iminenta mortii si are putere sufleteasca
s-o intampine "impacat si tare", deci cu barbatie. Nu cade din
conditia de om; din contra, depaseste limita comuna si devine model de
comportament eroic pentru colectivitate. In logica desfasurarii
dramei, nu exista decat un singur obiect al ripostei, moartea, pentru
care pastorul este pregatit. Criticii i-au reprosat artistului anonim,
mult mai inspirat si mai intelept, ca si-a condamnat eroul la
pasivitate; ca a nesocotit, din nestiinta, miscarea conflictuala. Ei
nu au observat confruntarea de profunda semnificatie umana intre om si
destin; de natura spirituala si nu economica, asa cum gresit s-a
inteles din versurile derutante: ...

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti

Povestea lui Harap-Alb

4. Definirea speciei:
Apartine genului epic, iar ca specie literara fiind basm cult deoarece are autor cunoscut, pe Ion Creanga. Este o opera de intindere mica, cu personaje putinece au valori simbolice.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Toam Alimos

Toam Alimos - Soseste Manea care ii aduce haiduculuiacuzatii grave, imaginare, hiperbolice, fiind hotarat sa-l uciada pe haiduc. In acest moment narativ, personajele principale intruchipand simbolic antiteza dintre bine si rau, se afla fata in fata, cele doua portrete definesc fizic si moral personajele tipice ale baladei vitejesti haiducul si stapanul mosiilor. Toam Alimos

Alte referate despre: toam alimos rezumat, balada toama alimosi povestire momente ale subiectului, universul operei lui toama alimos

Lostrita

Caracteristici si trasaturi:
In povestirea “Lostrita” personajele sunt la granite dintre real si fabulos. Fata pe care Aliman a salvat-o de la inec este la granite dintre personaj real si fantastic. Avea chip de om, insa cand a iesit din apa jainele i se uscasera numaidecat, dintii erau asemeni celor de la peste. Aliman era pamantean, si bun inotator ceea ce inseamna ca are o legatura cu lumea apelor.

Alte referate despre: lostrita, lostrita rezumat, lostrita de vasile voiculescu rezumat

Joc si joaca - eseu

Jocul şi joaca sunt teme foarte des întâlnite în viaţa cotidiană, iar ele reflectă o anumită tendinţă a omului spre socializare. Jocul este ca generalitate mai strict, de aceea el prezintă reguli, unele trebuie respectate, iar altele sunt menite să fie încălcate. Astfel apare dorinţa oricărei fiinţe umane de a depăşi ceea ce este normal, de a depăşi pe alţii şi de a se depăşi pe sine, o tendinţă spre perfecţiune, ca ţel principal al vieţii. Mediocritatea este pentru cei slabi, de aceea omul a inventat competiţia ca modalitate de afirmare.
Joaca este o formă de manifestare întâlnită la copii, care încearcă să scape de rutină cu ajutorul imaginaţiei. Aceştia încalcă toate regulile impuse de raţiune, de natură, de tot ceea ce este realizabil, prin crearea unor personaje supranaturale pe care le comandă sau în locul cărora se pun chiar ei, impunând viziunea lor despre viaţă. Joaca se întâlneşte ...

Alte referate despre: joc si joaca eseu, jocul si joaca eseu, joc si joaca-eseu

Mitogeneza romaneasca

Dar, oricâte riscuri ar comporta clasificarea lui, el poate fi clasificat intr-un registru foarte larg. Vom deosebi: divinităţi sincretice (Dumnezeu, Hristos, Sfântul Soare, Sânpetru, Ursitoarele, Maica Domnului, Sfânta Vineri, Sânicoara, Ion Sântion, Sfânta Duminica, Sfânta Miercuri, Sfântul Andrei, Sfântul Antipa); semizei (Zburătorul, Craciun, Crăciuneasa, Luceafărul, Trif Nebunul, Foca); stramosi arhetipali (Moşii, Uriaşii, Novacii, Moş Adam, Moaşa Iova / Eva, Tinereţe-fără-bătrâneţe).

Alte referate despre: mitogeneza romaneasca, etnogeneza romaneasca, arome naturale folosite in bucataria romaneasca

Mihail Sadoveanu - date biografice

Mihail Sadoveanu - date biografice s-a nascut la 5 noiembrie 1880 la Pascani, ca fiu al avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi, fiica de razesi din Verseni.

Alte referate despre: mihail sadoveanu date biografice, mihail sadoveanu-date biografice, mihail sadoveanu - date biografice

Datini de Pasti

* In partile Sibiului, exista obiceiul ca de Pasti sa fie impodobit un pom (un arbust) asemanator cu cel de Craciun. Singura deosebire consta in faptul ca in locul globurilor se agata oua vopsite (golite de continutul lor). Pomul poate fi asezat intr-o vaza frumoasa si farmecul sarbatorii sporeste cu o podoaba de acest fel.

Alte referate despre: datini de pasti, datini de paste, datini despre paste

Martisorul

Cu timpul, de snur a fost atarnata o moneda de argint sau aur, metale pretioase care se credea ca sunt aducatoare de sanatate. Astfel, Martisorul era purtat pana dupa Pasti, cand ori se atarna de crengile inflorite ale unui copac, ori se pastra precum o amuleta. Acest obicei rural din secolul 19 a fost preluat de familiile instarite de la oras, parintii daruind copiilor mici obiecte decorative pretioase, legate cu o ata bicolora.

Alte referate despre: legenda martisorului, martisor de ion pillat, ion pillat martisor

Baze de date - prezentare PowerPoint

Baze de date - prezentare PowerPoint
Fişierul - o colecţie de informaţii corelate (date de prelucrat, programe, comenzi, …), omogenă din punct de vedere al naturii datelor şi cerinţelor de prelucrare şi memorată pe un suport de stocare.
Baza de date - un ansamblu de date structurate, accesibile unei comunităţi de utilizatori. Conceptul de bază de date - Apărut în 1969
Ideea: existenţa unui fişier de descriere globală a datelor, prin care se asigură independenţa programelor faţă de date. Accesul utilizatorilor la baza de date se realizează prin acest fişier, care conţine colecţiile de date şi legăturile dintre acestea. Bază de date – una sau mai multe colecţii de date, aflate în interdependenţă, împreună cu descrierea datelor şi a relaţiilor dintre ele. O bază de date este creată pentru un anumit scop.

Alte referate despre: baza de date in powerpoint exemplu, baza de date powerpoint, baza de date in access powerpoint

Fox Pro baze de date

Fox Pro baze de date:O baza de date este un sistem de colectii de date referitoare la un domeniu particular, care poate fi utilizat si prelucrat de mai multi operatori in scopuri diferite.Sistemul de gestiune al bazelor de date (SGBD) este un pachet de programe care realizeaza gestiunea si prelucrarea complexa a bazelor de date. Pentru descrierea structurilor datelor, precum si a relatiilor dintre acestea intr-o baza de date se utilizeaza un procedeu formal, numit model conceptual.Fox Pro baze de date

Alte referate despre: fox pro baze de date, visual fox pro baze de date, fox pro baza de date liber la descarcat

Baze de date avansate

Aceasta este o vedere tradiţională a dezvoltării sistemelor, care statuează dezvoltarea sistemelor pe instrucţiuni precise de cerinţe funcţionale şi apoi o prelucrează de la proiectarea preliminară la cea detaliată până când sistemul terminat este livrat utilizatorilor săi. Ea presupune să sistemele se nasc, trăiesc şi apoi, eventual, se înbolnăvesc şi mor, după care sunt înlocuite cu mai “tinere” şi înbunătăţite generări de cod.

Alte referate despre: baze de date avansate, proiect baze de date avansate, subiecte examen baze de date avansate

Retele de calculatoare

Stabilirea arhitecturii sistemului, fie ca este vorba despre o retea sau despre un produs software, este una dintre cele mai importante etape ale realizarii unui proiect. Este vital sa se stabileasca zonele critice ale sistemului, adica acele componente ce prezinta risc mare de defectare sau care, prin defectarea lor, pot provoca oprirea partiala sau totala a sistemului.

Alte referate despre: retele de calculatoare referat, retele de calculatoare, referat retele de calculatoare

Comparatie intre sistemele de gestiune ale bazelor de date Oracle si Microsoft SQL Server

Oracle suporta orice sistem de operare (Windows, AIX-Based Systems, Compaq Tru64 UNIX, HP 9000 Series HP-UX, Linux Intel, Sun Solaris), pe cand Microsoft SQL Server poate rula doar pe Windows. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru SQL Server; insa daca sistemul de operare e stabilit ca fiind Windows, atunci SQL Server este mai potrivit deoarece, fiind creat de Microsoft, se adapteaza foarte bine sistemului de operare.

Alte referate despre: sisteme de gestiune a bazelor de date, sisteme de gestiune a bazelor de date referat, referat sisteme de gestiune a bazelor de date

Tipuri de date in Fox Pro

Modificarea structuri unei BD.Pentru a putea modifica structura unei baza de date vom folosi comanda: MODIFY STRUCTURE. Pe ecran va apare o fereastra care va contine structura actuala a bazei de date, pe aceasta structura putem face modificari sau putem adauga campuri noi. Pentru a afisa structura unei baze de date vom folosi: DISPLAY STRUCTURE.

Alte referate despre: tipuri de date in fox pro, baza de date in fox pro, baze de date in fox pro

Date si informatii

Cuvântul informaţie - preluat din latină (informatio) prin intermediul limbii franceze (information) - este polisemantic, putând căpăta mai multe semnificaţii (uneori total diferite sau chiar contradictorii), ce sunt determinate de domeniile şi contextele foarte variate în care este folosit. În afara înţelesurilor din limbajul comun, el are şi alte sensuri, atribuite fie prin definirea sa ca termen (ştiinţific sau tehnic) fie ca şi concept în cadrul unor ramuri ale filosofiei sau al unor ştiinţe şi tehnologii al căror obiect de studiu este. Termenul informaţie este legată şi de un proces informaţional (succesiunea acţiunilor prin care se informează) dar şi de rezultatul acestui proces (volum, varietatea de informaţii obţinute) precum şi de unele fenomene specifice (fenomenul informaţional, explozia informaţională, etc.).

Alte referate despre: date si informatii, date si informati, date si informatii referat

Validarea datelor in pascal

Cele mai importante validari la nivel de campuri si la nivel de articol se refera la:
- Existenta
- Natura
- Lungime
- Semn
- Apartenenta la o multime sau lista de valori
- Respectarea unor corelatii aritmetice sau logice intre campuri

Alte referate despre: validarea datelor in pascal, tipuri de date in pascal, validarea datelor

Proiect - Baze de date

Cheile identificate sunt: BI pentru Clienti, Cod si Cod_copie pentru Disk-uri, BI,Cod,Cod_copie si Data_i pentru Imprumut.

Alte referate despre: baze de date, baze de date referat, baza de date
Referate afisate : 19
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles