Decizia

Tipologia deciziilor

Referat despre Tipologia deciziilor
In practica decizia manageriala imbraca doua forme: actul decizional si procesul decizional. Actul decizional se refera la situatii decizionale de complexitate redusa, cu caracter repetitiv sau оn care variabilele implicate sunt foarte bine cunoscute de catre decident. Procesul decizional implica un consum mare de timp, pe parcursul careia se culeg si analizeaza informatii, se consulta persoane оn vederea conturarii situatiei decizionale. Оn esenta procesul decizional consta оntr-un ansamblu de etape prin intermediul carora se pregateste, adopta, aplica si evalueaza decizia manageriala.

Pentru a conduce la realizarea obiectivelor stabilite deciziile manageriale trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, dintre care cele mai importante sunt considerate urmatoarele:
- Fundamentarea stiintifica a deciziei. Aceasta conduce la evitarea improvizatiilor si a subiectivismului оn procesul de luare a deciziilor.
- Legalitatea deciziei. Adoptarea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 34kb
Downloads: 21
Materia: Management

Sistemul decizional al organizatiei

Factori externi, provenind din mediul ambiant în care se desfasoara activitatea, cum ar fi: sensul si ritmul dezvoltarii ramurii sau domeniului; informatiile si datele referitoare la valorificarea cercetarilor tehnologice, economice, sociologice; restrictiile functionale si structurale, normative, legislative s.a.; cadrul relational cu alte institutii si organisme, de la furnizori si pâna la clienti sau beneficiari directi.

Alte referate despre: sistemul decizional al organizatiei, analiza sistemului decizional al organizatiei, sistemul decizional al organizatiei referat

Decizia si procesul decizional

In aceasta situatie, varianta aleasa va fi ori identica cu una din deciziile trecute, ori adaptata la conditiile modificate ale noii situatii. Sunt de obicei decizii in conditii de risc.Deciziile inovative - implica managerii in probleme ambigue si nedefinite care reprezinta o ruptura cu trecutul (sunt decizii luate in conditii de incertitudine).

Alte referate despre: decizia si procesul decizional, decizia si procesul decizional in sp, referat decizia si procesul decizional

Teoria deciziei

Incertitudinea in procesul decizonal
Prin incertitudine intelegem “incompletitudinea cunostintelor”(45)
”Prin incertitudine cognitiva se intelege incompletitudinea si fragilitatea cunostintelor relevante in raport cu un proces decizional specificat.”

Incertitudinea obiectiva:”reprezinta raportul dintre cantitatea si calitatea cunostintelor necesare luarii unei decizii si cunostintele pe care deicidentul le detine in mod efectiv”(47)Este o masura a cunostintelor reale si poate fi determinate cu precizie decat de un observator exerior.

“Incertitudinea subiectiva este o perceptie difuza , mai mult intuitiva a incertitudinii obiective, ea nu poate fi principial o masura exacta a incertitudinii obiective”(48)
-Nu poate fi interpretata ca luare la cunostinta secundara.
-Este un component al oricarui proces decizional, cu consecinte importante in cadrul acestuia.
-Factor intern care actioneaza direct asupra comportamentului decizional.
...

Alte referate despre: teoria deciziei, teoria deciziilor, referat teoria deciziei

Procesul elaborarii deciziei consumatorului final

Cercetarea pentru informare - cercetarea pentru informatia stocata in memorie (cercetarea interna) sau achizitionarea de informatii relevante pentru decizie din mediul inconjurator (cercetarea externa).3. Evaluarea alternativelor - evaluarea caracteristicilor alternativelor disponibile in termenii beneficiilor asteptate si reducerea alegerii la alternativa preferata.Cumpararea - achizitia alternativei preferate sau a unui substituent acceptabil.

Alte referate despre: criterii multiple in procesul de decizie, consum intermediar versus consum final, deciziile consumatorului in conditii de risc si incertitudine

Rolul comunicarii in procesul decizional

Argumentare
Am ales tehnica grupului nominal deoarece discutiile de grup genereaza idei si argumente pe care membrii individuali nu le-au luat in consideratie pana in acel moment. Informatiile acestea favorizeaza in mod natural tendinta naturala spre risc sau conservatorism. Un alt avantaj al acestei tehnici este acela ca evaluarea permite interactiunea in discutie dar se desfasoara intr-o maniera destul de structurata pentru a avea certitudinea ca fiecare idee se bucura de atentia cuvenita.

Alte referate despre: rolul comunicarii in procesul decizional, continutul comunicarii in procesul decizional, procesul decizional de cumparare

Despre autoritate si decizii in organizatii

Despre autoritate si decizie în organizatii
Un manager este cu atât mai bun cu cât detine si autoritatea deontica si pe cea epistemica. Altfel spus, este numit în pozitie si are competenta dovedita si recunoscuta pentru postul respectiv.

Alte referate despre: decizia in organizatii, decizia in organizatiile militare, decizii in organizatii

Cercetari operationale - Teoria deciziei

Ea poate fi privita ca un jucator unic cu functie de castig Hk ( s ) = Σ Hi ( s ) cu I € K. Daca I contine numai doi jucatori , avem un joc antagonic si suma jocului este nula : H1 ( s ) + H2 ( s ) = 0. Si un joc cu coalitie poate fi privit ca un joc antagonic cu jucatorii unici K si I K.

Alte referate despre: cercetari operationale teoria deciziei, cercetari operationale-teoria deciziei, cercetari operationale teoria jocurilor

Sistemul decizional al firmei

a) identificarea factorilor ce vor influenta consecinta finala a deciziei;
b) identificarea starilor sau nivelurilor pe care le poate atinge fiecare factor necontrolabil;
c) incercarea de a previziona probabilitatea acestor stari sau
nivelurilor aferente fiecarui fator necontrolabil in parte.

Alte referate despre: sistemul decizional al firmei, modele privind optimizarea activitatii decizionale a firmei, sistemul decizional al firmei referat

Decizii luate in conditii de risc

In majoritatea cazurilor, taranul va fi tentat sa vanda certificatul, deoarece valoarea de 1.000.000 este o valoare ipotetica, la care el nu stie sa ajunga. Speranta matematica reala pentru castig este:
0,5 • 50.000 + 0,5 • 0=25.000,ceea ce inseamna ca taranul va prefera sa castige 50.000 lei in prezent, decat 1.000.000 lei intr-un viitor incert.

Alte referate despre: decizii luate in conditii de risc, decizii luate in conditii de certitudine incertitudine si risc la sc, decizii strategice in conditii de risc financiar

Posibilitati de optimizare a deciziei in gestiunea stocurilor

In cazul in care furnizorul nu respecta termenele de livrare, lotul de livrare nu corespunde cantitativ sau calitativ sau ritmul consumului a fost mai rapid decat cel estimat, stocul curent nu poate fi reantregit in momentul atingerii nivelului minim, iar procesul de productie poate inregistra intreruperi. Pentru a evita aceasta situatie se formeaza un stoc de siguranta.

Stocul de siguranta reprezinta cantitatea de materiale necesara pentru asigurarea continuitatii procesului de productie in cazul eventualelor intreruperi in aprovizionare, ca urmare a unor neregularitati in procesul de productie al furnizorului sau in transport, precum si in cazul in care a crescut consumul mediu zilnic, stocul curent fiind epuizat mai repede.

Stocul de siguranta se modifica in timp, in functie de natura si structura productiei, particularitatile tehnologiei de fabricatie, conditiile de aprovizionare, el constituindu-se diferentiat pe fiecare tip de materie prima, material, ...

Alte referate despre: decizie scoatere din gestiune stocuri, posibilitati de optimizare a stocurilor, gestiunea stocurilor

Mecanisme de decizie in Uniunea Europeana

Referat despre Mecanisme de decizie in Uniunea Europeana
Procesul European de integrare este cel mai vechi dintre toate proiectele de regionalizare şi spre deosebire de celelalte MERCOSUR (în America Latina), ASEAN (în Asia de Sud-Est), NAFTA (în America de Nord), acesta îşi propune şi unificarea culturală, nu numai cea economică. Ideea unificării europene are însă o istorie foarte veche. Ideea transformării Europei într-un stat federativ a fost trăita de oameni politici, precum Napoleon, dar şi de filosofi, precum Saint Simon, care a cerut Frantei, Angliei si Germaniei sa ia iniţiativa convocării unui parlament european în care să poată intra celelalte state europene.

Alte referate despre: mecanisme de decizie in uniunea europeana, mecanisme de integrare in uniunea europeana, mecanisme ale integrarii in uniunea europeana

Participarea cetateneasca - element esential al bunei guvernari si al dezvoltarii locale

Pentru a înţelege importantul rol al participării cetatenesti in activităţile, deciziile administraţiei publice locale,se poate porni de la ideea de baza,aceea ca participarea conferă calitate guvernării iar o buna guvernare poate adduce investiţii, afaceri profitabile, mai multe resurse financiare si de bunuri publice, creştere economica. Pentru guvern beneficiile participării sunt foarte importante,prin participarea publică se pot economisi importante resurse financiare; multe programe meritorii nu dispun de resursele financiare necesare punerii lor în practică,dar cetăţenii oferindu-se voluntari pot să faciliteze finalizarea acestor programe, autorităţile pot obţine informaţii preţioase de la cetăţeni în vederea proiectării şi implementării politicilor publice în acelaşi timp reducându-se cheltuielile destinate salariilor personalului calificat.

Alte referate despre: elemente esentiale ale contractului individual de munca cim, marfa element esential al sortimentului comercial, alimente care contin elemente esentiale organismului uman

Decizia Connex de a introduce serviciul 3G

Connex, lider al pieţei de telecomunicaţii mobile din România şi prima reţea de servicii video mobile din România, este marcă înregistrată a MobiFon S.A., compania care a introdus serviciile GSM in România, la 15 aprilie 1997. Connex înregistra 5.022.902 de clienţi, la 31 martie 2005, şi continuă să fie cel mai important furnizor de servicii de Internet din România, cu peste 220.000 de clienţi ai serviciului de Internet dial-up şi mai mult de 5.000 de linii dedicate/VPN în sectorul business.

Alte referate despre: referat introducere servicii descentralizate, decizia in activitatea conducerii de servicii, introducere serviciul de alimentatie

Contabilitatea de gestiune aprofundata

Este posibil de fapt să se măsoare două costuri marginale:
- costul marginal pe termen scurt, care presupune ca volumul suplimentar este efectuat fără extinderea capacităţilor, cele libere existente permiţând creşterea producţiei cu mijloace constante;
- costul marginal pe termen lung, care ţine seama de costurile suplimentare generate de extensia viitoare a instalaţiilor considerate progresiv necesară prin acumlarea de producţii suplimentare.

Alte referate despre: contabilitate de gestiune aprofundata, referate gratuite contabilitate de gestiune aprofundata, contabilitate de gestiune

Modelarea deciziei matematica privind criza

Recenta criza financiara, precum si episoade trecute ne invata faptul ca fluxurile de capital ghidate de pietele financiare pot reprezenta cu totul altceva fata de o alocare eficienta si optima a economiilor catre proiecte investitionale corecte. Conexiunile in continua dezvoltare ale institutiilor financiare si ale pietelor conduc la riscuri financiare intens corelate, presiuni asupra lichiditatii si scaderea capitalului bancar.

Alte referate despre: model decizie privind controlul intern, modelele deciziei, modelarea deciziei financiar monetare
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles