Decizia si procesul decizional

Decizia si procesul decizional

In astfel de conditii actioneaza mai ales managerii de varf si cei ai unor servicii functionale (de exemplu cercetare-dezvoltare, planificare, marketing).Tipologia deciziilor Clasificarea deciziilor se poate face prin prisma mai multor criterii insa tipologizarea este relativa deoarece una si aceiasi decizie poate fi incadrata, din perspectiva fiecarui criteriu, in alta categorie.
Deciziile rutiniere - apar ca raspuns la problemele bine definite si cunoscute (sau structurate).

In conditiile contemporane majoritatea problemelor structurate sunt rezolvate cu ajutorul calculatoarelor sau robotilor.
Deciziile adaptive se aplica, mai ales la problemele semistructurate. Se bazeaza pe compararea situatiei actuale cu altele asemanatoare, manifestate in trecut.

In aceasta situatie, varianta aleasa va fi ori identica cu una din deciziile trecute, ori adaptata la conditiile modificate ale noii situatii. Sunt de obicei decizii in conditii de risc.Deciziile inovative - implica managerii in ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 31kb
Downloads: 0
Materia: Management

Tipologia deciziilor

Tipologia deciziilor
Un manager adoptă o varietate de decizii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Astfel, dacă ia în considerare orizontul de timp şi implicaţiile asupra organizaţiei, deciziile pot fi:
- strategice, cu orizonturi mari de timp, grad mai redus de detaliere a obiectivelor şi impact nemijlocit asupra organizaţiei, în ansamblul său.
- tactice, cu orizonturi variabile de timp, de la o lună la un an, grad de detaliere a obiectivelor, invers proporţional cu orizontul de timp.
- curente, cu orizonturi mici de timp şi impact asupra unei componente procesuale sau structurale a organizaţiei.

Alte referate despre: tipologia deciziei, tipologia deciziilor, tipologia deciziilor manageriale

Decizia manageriala fata de cultura organizationala

Este insa necesar sa facem distinctie intre cele doua universuri ale organizatiei. Pe de o parte, masinile si tehnologia, fluxurile productive si piata de desfacere, productivitatea si competitivitatea produselor iar pe de alta parte universul reprezentat de oameni individuali si de relatiile dintre ei, de cunoasterea pe care oamenii o stocheaza , o produc si o aplica, de miturile pe care le genereaza si le actioneaza sau de valorile la care adera si pe care le propun ca referinta in relatiile cu lumea din jur.

Alte referate despre: decizia manageriala fata de cultura organizationala, decizia manageriala fata de cultura organizationala bibliografie, cultura organizationala si manageriala

Procesul decizional ai intreprinderii in telecomunicatii

ETAPELE PROCESULUI DECIZIONAL:
1. Identificarea şi definirea problemei: recunoaşterea situaţiei care impune luarea deciziei şi determinarea obiectivelor urmărite prin aceasta;

Alte referate despre: procesul decizional al intreprinderii de telecomunicatii, procesul decizional ai intreprinderii in telecomunicatii, procesul decizional al intreprinderii

Sistemul decizional al organizatiei

Factori externi, provenind din mediul ambiant în care se desfasoara activitatea, cum ar fi: sensul si ritmul dezvoltarii ramurii sau domeniului; informatiile si datele referitoare la valorificarea cercetarilor tehnologice, economice, sociologice; restrictiile functionale si structurale, normative, legislative s.a.; cadrul relational cu alte institutii si organisme, de la furnizori si pâna la clienti sau beneficiari directi.

Alte referate despre: sistemul decizional al organizatiei, analiza sistemului decizional al organizatiei, sistemul decizional al organizatiei referat

Sistemul decizional in perspectiva managementului sportiv

Decizia reprezinta o veriga in procesul managerial. In acelasi timp, decizia constituie punctul lui nodal, momentul sau culminant.Expresie concreta a functiilor managementului sportiv, a obiectivelor unitatii, decizia reprezinta mijlocul prin care se infaptuiesc obiectivele. Subordonata obiectivului, decizia contituie actul prin care se hotaraste o anumita linie de conduita pentru atingerea obiectivului.

Alte referate despre: sistemul decizional in perspectiva managementului sportiv, sistemul decizional in perspectiva managementului, sistemul decizional in perspectiva managrmentului sportiv

Tehnici de optimizare a procesului decizional

Dorintele sunt asociate obiectivelor si sunt stabilite de catre un esalon superior (actionari, presedinte de firma).Posibilitatile sunt asociate cu natura sistemului si de cele mai multe ori exprima limitele sistemului si a resurselor puse la dispozitie, constrangerile de natura financiara, tehnica sau sociala fiind cuantificate prin studii de fezabilitate specializate.

Alte referate despre: administratie publica -tehnici de imbunatatire a procesului decizional, tehnici de imbunatatire a procesului decizional, tehnici de imbunatatire a procesului decizional de grup

Despre sistemul decizional al organizatiei

Un proces îndelungat si anevoios, cu destule dileme si capcane, în pofida cărora a contribuit hotărâtor la ridicarea neîntreruptă a nivelului de constiinTă, atât de benefică în asumarea responsabilităTilor si în respectarea valorilor si a reglementărilor în vigoare, a legităTilor general valabile. În această evoluTie,rezolvarea problemelor social-economice la nivelul individului si al guvernului în care acesta era integrat, al comunităTilor si al Tării în ansamblul său, cu puternic impact asupra constiinTei si a existenTei omului, a căpătat în acuitate, devenind prioritară în preocuparea teoreticienilor (cercetători) si a practicienilor (politicienilor) deopotrivă.

Alte referate despre: sistemul decizional al organizatiei europene, sistemul decizional al organizatiilor de securitate nationala, sistemul decizional al organizatiei download

Procesul decizional

Folosind asemenea programe, fiecare problema poate fi descompusa in parti mai simple, a caror rezolvare succesiva poate conduce la atingerea scopurilor generale. Un asemenea mod de solutionare este apropiat luarii deciziilor neprogramate, a celor complexe si nestructurate, reducandu-le la o serie de decizii nestructurate.
Sistemul decizional este in stransa legatura cu cel informational.

Alte referate despre: procesul decizional de cumparare, procesul decizional, proces decizional de cumparare

Procesul penal in Republica Moldova

În alte izvoare doctrinale procesul penal a fost definit ca un sistem de acţiuni al organelor de stat competente şi raporturi juridice ce se nasc între aceste organe şi participanţi, menţionându-se ,deci, două elemente definitorii, or la aceste doua elemente se adaugă şi al treilea element “acţiunea procesuale al persoanelor ce participă în cauza penală”. Alte definiţii date în literatura juridică de specialitate nu conţine deosebiri esenţiale, fiind apropiate de cea enunţată, referindu-se la scopul imediat şi mediat al procesului penal. Într-o altă opinie, în doctrina germană, procesul penal se defineşte ca “o mişcare reglementată de lege a cauzei penale spre emiterea sentinţei”

Alte referate despre: procesul penal in republica moldova, procesul penal al republicii moldova, dreptul procesul penal al republicii moldova

Structura procesului de asamblare

-dimensiunile de gabarit şi cele necesare montajului;
-ajustajele realizate între piesele componente ;
-masa produsului asamblat ;
-prescripţii speciale de asamblare (condiţii tehnice specifice).

2. Fişa tehnologicǎ de execuţie cuprinde toate informaţiile necesare procesului tehnologic, utilajele necesare, precum şi metodele şi mijloacele de control.Tot în fişa tehnologicǎ sunt prevǎzute sculele necesare motajului şi timpii necesari realizǎrii acestor operaţii.

Alte referate despre: structura procesului de asamblare, referat structura procesului de asamblare, structura procesului de asamblare-referat

Probele in procesul civil

Probele in procesul civil
Datorita importantei lor, unele din principiile procesului civil se regasesc in Constittie si legi speciale, sau Codul Civil, dar s-a spus in literatura de specialitate ca unele principii procesuale sunt consacrate in documente cu caracter international cum ar fi: Declaratia Universala a Dreprutilor Omului, Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice, Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale .
Probele in procesul civil

Alte referate despre: probele in procesul civil, probe in procesul civil, administrarea probelor in procesul civil

Principiile fundamentale ale procesului penal

Principiile fundamentale ale procesului penal
Regulile de bază exprimă concepţiile juridice despre modul cum trebuie să se desfăşoare activitatea organelor judiciare .
Se au în vedere situaţiile nereglementate în detaliu sau parţial reglementate,cazuri în care se face apel la regulile de bază care orientează organul judiciar,urmărindu-se ca soluţia să fie în consens cu aceste principii.

Alte referate despre: principiile fundamentale ale procesului penal, principii fundamentale ale procesului penal, principiile fundamentale in procesul penal

Procesul nazistior

PREPARATIVE
Primii pasi ai acestui demers fusesera facuti inca din luna mai acelasi an , 1945 , imediat dupa capitularea Germaniei, cand Statele Unite , Marea Britanie si Franta au inceput sa duca tratative cu URSS pentru a li se alatura in urmarirea, prinderea si judecarea criminalilor de razboi. In acest sens , Statele unite l-au trimis in Europa pe Robert H.Jackson, de la Curtea Suprema de Justitie, pentru a trata cu delegatia britanica, condusa de Lordul Cancelar Sir David Maxwell-Fyfe, cu delegatia sovietica , al carei sef era vicepresedintele Curtii Supreme a USSR , I.T.Nikitsenko , si cu o delegatie a Republicii Franceze , condusa de un consilier al Curtii de Casatie , M. Robert Falco.

In data de 8 august 1945 , reprezentatii celor patru Puteri au semnat la Londra un acord prin care se stabilea un tribunal militar international in fata caruia trebuiau sa fie adusi spre judecata cei mai importanti criminali ai Axei Europene. Acordului i s-a adaugat o charta care stabilea constitutia ...

Alte referate despre: proces verbal de inventariere, proces verbal, procesul de productie

Procesul penal anglo saxon

Potrivit art.6 C.pr.pen., dreptul de aparare este garantat
învinuitului, inculpatului si celorlalte parti în tot cursul procesului penal, ocazie cu care organele judiciare sunt obligate sa
le asigure deplina exercitare a drepturilor procesuale în conditiile
prevazute de lege si sa administreze probele necesare în aparare.

Alte referate despre: procesul penal anglo-saxon, sistemul de drept penal anglo-saxon, sistemul de drept anglo-saxon

Procesul de romanizare

Reprezentative pentru noile forme de habitat sunt asezarile intitulate vicus. Intre alte asemenea asezari, atestate de izvoarele epigrafice sau narative amintim : Vicus Narcisianum, in tinutul de tara al orasului Tomis; Vicus Novus si Vicus Petra, in etremitatea sudica a Territorium-ului Noviodunense; Vicus Samum, in apropierea castrului cu acelasi nume. Tot vicus si-au inceput noua viata, se pare, si asezarile de la Tibiscum, Ad Mediam, toate “altoite pe sate dacice”.

Alte referate despre: procesul de romanizare, procesul de romanizare in dacia, proces de romanizare

Decizia

Decizia este un instrument particular de exercitare a managementului. Pentru notiunea de decizie se pot sistematiza mai multe definitii, dupa cum urmeaza: - Este alegerea unei directii de actiuni (H. Simion, 1960); - Elborarea unui numar de strategii alternative si alegerea uneia dintre ele (A. Radulescu, 1983);

Alte referate despre: decizia, decizie, utilitatea costurilor pentru planificare decizie si control
Referate afisate : 17
Medie note: 7.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles