Deficitul bugetar

Finantarea deficitului bugetar pe cale atragerii disponibilitatilor de la populatie si contabilitatea certificatelor de trezorerie

Doar Normele metodologice ale Ministerului Finanţelor nr. 5318/1992, date in aplicarea acestei hotărâri, îi precizează mai clar rostul şi menirea sa ca fiind: „O instituţie financiară prin care sectorul public îşi efectuează operaţiunile de încasări şi plăţi asupra cărora Ministerul Finanţelor exercită controlul fiscal şi financiar preventiv”.
Concluzionând multe dintre opiniile exprimate referitoare la funcţiile Trezoreriei, menţionăm pe „cea de casier şi cea de bancher al statului precum şi de intermediar financiar”, atribute care au menirea de a soluţiona compensarea generală a circuitului financiar privind egalizarea fluxurilor financiare şi monetare de intrare cu cele de ieşire de resurse publice din economie.

Din punct de vedere conceptual, privind modul cum sunt înţelese şi definite, în ţara noastră, atribuţiile şi rolul Trezoreriei statului, putem reţine următoarele reguli şi caracteristici mai importante:
- Este menită să ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 80kb
Downloads: 1946
Materia: Economie

Sistemul bugetar

Volumul şi structura veniturilor şi cheltuielilor bugetare diferă de la stat în funcţie de nivelul de dezvotare economică a ţării, de condiţiile social-politice interne şi de conjunctura internaţională. La nivelul fiecărui stat se elaboreză mai multe categorii de bugete corelate care alcătuiesc un sistem. Sistemul bugetar este diferenţiat în funcţie de structura organizatorică a fiecărui stat: tip unitar(Franţa, Anglia, Suedia etc) si tip federal (SUA, Canada, Elveţia etc).

Alte referate despre: deficitul bugetar, politica bugetara, sistemul bugetar public national

Deficitul bugetului guvernamental

Deficitul bugetului guvernamental
Modalitatea corecta de a masura deficitul este de a calcula in termeni reali ceea ce guvernul datoreaza la inceputul si sfarsitul anului, si de a lua in calcul diferenta ca deficitul acelui an. Dar ceea ce datoreaza guvernul este o adevarata piatra de incercare! Sta in natura guvernului sa faca promosiuni. Este o promisiune o datorie ? Daca cineva promite sa-ti construiasca un bazin de inot de 10.000 $, este foarte clar ca iti datoreaza 10.000$, si se cuvine sa tina cont de aceasta cand isi calculeaza datoriile. Dar daca congressmen-ul tau iti promite ca iti construieste un bazin de 10.000$ din fondurile guvernului, guvernul nu va tine cont de aceasta in calculele sale oficiale.

Alte referate despre: deficit buget guvernamental, cauzele aparitiei deficitelor bugetare in romania, finantarea partiala a deficitelor bugetare

Procesul bugetar in Romania

1.2. Cadrul principal de acţiune şi implicare în procesul bugetar
1.2.1. Principii şi reguli bugetare
PRINCIPIILE BUGETARE:

Alte referate despre: procesul bugetar, etapele procesului bugetar, procesul bugetar in romania

Organizarea bugetara in Romania

In bugetul statului se inscriu numai cu soldul: veniturile de la intreprinderile publice sau subventiile catre acestea; varsamintele catre bugetul de stat sau subventiile primite de la acesta, in relatiile dintre bugetele locale si bugetul statului; subventiile primite in completarea resurselor financiare proprii a unor institutii publice (universitati, unitati de cercetare stiintifica, scoli, spitale etc.).

Alte referate despre: organizarea bugetara, referat organizarea bugetara in romania, organizarea bugetara in romania

Companii multinationale, deficit guvernamental si coruptie

Urmatorul caz este menit sa serveasca drept exemplu din viata reala a afacerilor:Un oficial al Bancii Nationale dintr-o tara in dezvoltare poseda autoritatea de a elibera autorizatii de import. Prin licitatie publica, o companie a obtinut contractul de distributie de medicamente vitale pentru populatia tarii respective. Licenta de import trebuie totusi obtinuta. Dar oficialul de la banca nu vrea sa o elibereze decat daca are un si el un profit.

Alte referate despre: companii multinationale deficit guvernamental si coruptie, companii multinationale, companii multinationale referat

Contabilitatea trezoreriei

"Contabilitatea trezoreriei" Informatii utile despre capacitatea intreprinderilor de a genera numerar si echivalente de numerar cat si despre utilizarea corespunzatoare a fluxurilor de numerar sunt oferite de operatiile cu numerar . Aceste informatii permit evaluarea variatiei activului net si al structurii financiare a intreprinderii concretizata in gradul de lichiditate si gradul de solvabilitate al acesteia, cat si asigurarea premiselor informationale necesare pentru elaborarea unui buget de trezorerie real, in deplina concordanta cu posibilitatile financiare ale acesteia.

"Contabilitatea trezoreriei"
Organizarea contabilitatii elementelor de numerar trebuie sa indeplineasca mai multe obiective astfel : realizarea unei coordonari riguroase a tuturor operatiilor privind, pe de o parte, activele ...

Alte referate despre: contabilitatea trezoreriei, contabilitatea trezoreriei referat, contabilitatea trezoreriei licenta

Procesul bugetar

1. elaborarea proiectului de buget - se realizeaza de catre Guvern prin intermediul subsistemului institutiilor publice aflate in structura si subordinea acestuia (in speta, in calitatea lor de ordonatori de credite bugetare). In vederea armonizarii alocarii si utilizarii eficiente a resurselor bugetare, elaborarea proiectului de buget are in vedere structurarea unor criterii concrete de performanta, conform particularitatilor sectoriale existente pe fiecare palier guvernamental, pentru evaluarea eficientei, eficacitatii si economicitatii programelor care implica finantarea bugetara.

Eficienta se cuantifica ca raport intre efectele obtenabile (rezultatele obtinute) si efortul financiar (consumul de resurse bugetare) pe care il implica realizarea acestor rezultate, cu mentiunea ca, in acest model de analiza, efectele vor fi cuantificate sub diferitele lor forme de manifestare, inclusiv la nivelul efectelor conexe din anumite domenii (social, cultural etc.). in mod evident, eficienta ...

Alte referate despre: proces bugetar, procesul bugetar referat, fiscalitate si proces bugetar in ue

Organizarea bugetara in Romania

ÎNTR-O PRIMĂ FAZĂ, A DISTRIBUIRII SAU REPARTIŢIEI PRIMARE=se mobilizează la dispoziţia statului de la regiile autonome, societăţile comerciale cu capital de stat şi instituţiile publice mijloace băneşti cu titlu de vărsăminte, contribuţii, prelevări, impozite şi taxe. Distribuirea valorii nou create are loc în cadrul proprietăţii de stat. Practic, de la întreprinderile, domeniile şi instituţiile statului, potrivit cu sensul comun de „obiect al aşezărilor veniturilor bugetare” sunt preluate mijloace băneşti cu destinaţia fondurilor publice centralizate, în cadrul aceleiaşi forme de proprietate.

Alte referate despre: referat despre organizarea bugetara in romania, organizarea bugetara a familiei, organizarea bugetara in ue

T.V.A.-Resursa bugetara

Taxa pe valoarea adaugata este principalul impozit indirect de la noi din tara din punct de vedere al volumului incasarilor de la bugetul statului, precum si din punct de vedere l sferei de aplicare:livrarea de bunuri;prestarea de servicii;importul de bunuri;achizitiile intracomunitare de bunuri."Taxa pe valoare adaugata la alimentele de baza ar putea fi redusa la 5%, in cazul in
care o initiativa legislatie adoptata in 3 februarie 2008 de Senat va trece si de Camera Deputatiilor."

Alte referate despre: sistemul bugetar, apa cea mai importanta resursa naturala, deficitul bugetar referat

Proiect piete financiare

Cresterea brusca a inflatiei, dupa o lunga perioada de dezinflatie, a fost declansata in principal de socuri asupra factorilor de oferta, cauzate de performantele slabe ale sectorului agricol in 2007, in urma secetei puternice. Aceasta a fost agravata de efectele asupra cererii globale ale cresterii veniturilor si creditelor, ale politicilor nerestrictive in materie fiscala si de salarizare a sectorului public si ale deprecierii leului incepand cu luna august 2007 (dupa aprecierea din ultimii ani). Romania trebuie sa se apropie de PIB-ul mediu pe cap de locuitor al UE-27, insa este imperativ sa remedieze dezechilibrele externe crescande.

Scenariul macroeconomic a prevazut o accelerare a cresterii PIB-ului de la 6,1 % in 2007 la 6,5 % in 2008, acesta urmand a se fixa la 5,8 % in 2010. Pe baza informatiilor disponibile in prezent, cresterea prevazuta in 2008 si 2009 este oarecum optimista.

Alte referate despre: globalizarea pietelor financiare, piete financiare, piete financiare referat

Comertul exterior dintre Romania si Slovenia

"Comertul exterior dintre Romania si Slovenia"
1.1. Resurse naturale. Principalele resurse naturale ale Sloveniei sunt lignitul, plumbul, zincul, mercurul, uraniul si argintul. 1.2. Indicatori macroeconomici. Slovenia a fost una dintre primele tari din regiune care a depasit perioada de recesiune din timpul tranzitiei spre economia de piata. Primele semne de crestere economica au aparut in anul 1993, iar in perioada 1994 – 1998 s-a inregistrat o rata medie anuala de crestere de 4%. in comparatie cu alte tari aflate in tranzitie, Slovenia si-a construit programul economic pe baza mentinerii echilibrului balantei comerciale si a scaderii deficitului bugetar.
"Comertul exterior dintre Romania si Slovenia"

Alte referate despre: comertul exterior, comert exterior, comertul exterior al romaniei

Principiile procedurii bugetare

Procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de autoritatea statala competenta cu privire la etapele consecutive ale procedurii bugetare: elaborarea proiectului de buget, aprobarea acestuia, executarea sa, incheierea, controlul si aprobarea executiei bugetare.Elaborarea proiectului bugetului de stat, prima etapa a procedurii bugetare, cuprinde activitatea de determinare a veniturilor si cheltuielilor bugetului public national.

Alte referate despre: principiile procedurii bugetare, enumerati principiile procedurii bugetare, principiile procedurii bugetare specifica bugetului de stat

Ingrijirea pacientului cu afectiuni endocrine

Forma care are o cauza precisa este tratata in mod obligatoriu, la nevoie, de urgenta (injectie intravenoasa cu calciu).spasmofilia este uneori tratata prin prescrierea de calciu, de magneziu sau de vitamina D, asociate eventual, desi nu exista vreo dovada stiintifica privind eficacitatea acestui tratament.

Alte referate despre: ingrijirea pacientilor cu afectiuni endocrine, ingrijirea pacientului cu afectiuni endocrine, ingrijirea unui pacient cu afectiuni endocrine
Referate afisate : 14
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles