Definitia somajului

Somajul

Conceptul de somaj

Piata contemporana a muncii inglobeaza mai multe moduri de combinare a
factorului munca, din punct de vedere al ocuparii:

1. Echilibru - oferta si cererea de munca sunt egale - ocupare
deplina
2. Dezechilibru

a) subocupare - oferta de munca este mai mica decat cererea

b) supraocupare - oferta de munca depaseste cererea

Echilibrul pietei muncii trebuie sa fie abordat ca:

1. Echilibru functional - defineste zona de compatibilitate a
ocuparii fortei de munca si cresterea productivitatii muncii, in
conditiile strict determinate de producatori.
2. Echilibru structural - exprima modul de distribuire a resurselor
de munca pe sectoare, ramuri, activitati social-economice,
profesii, calificari, zone s.a.
3. Echilibru intern - intre nevoile si resursele de munca, ambele
conditionate de volumul de munca si cel al productivitatii.

Formele dezechilibrului pe piata muncii pot fi intelese numai dupa
...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 16410
Materia: Economie

Piata muncii in Romania

De aceea, in cererea de munca nu se includ activitatile care se pot realiza de catre femeile casnice, miliari in termen, studenti, alti nesalariati. Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariata care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata. Cererea de exprima prin intermediul numarului de locuri de munca.

Alte referate despre: piata muncii, piata muncii referat, piata muncii in romania

Somajul - tendinte contemporane

Lucrarea „Tendinţe ale şomajului contemporan” se adresează celor interesaţi de probelmatica şomajului şi pieţei muncii - studenţi, cursanţi ai facultăţilor cu profil economic sau angajaţi ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul ocupării forţei de muncă. Şomajul este unul din fenomenele negative care se manifestă cu mare intensitate în perioada de tranziţie. Este un fenomen inerent, întâlnit în orice economie, în ţara noastră, în contextul transformărilor pe care le-a implicat reforma, proporţiile şomajului au atins cote ridicate.

Alte referate despre: tendinte contemporane in dezvoltarea constitutionalismului, tendinte contemporane ale sistemului educational romanesc, tendinte contemporane din metodologie

Somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania
Premisele teoretice ale analizei pietei muncii sunt: munca si rolul ei in dezvoltarea social-economica, teoria pietei si a preturilor in general. Piata muncii functioneaza dupa acelasi mecanism ca si piata unui bun. Structurile ei pot fi analizate sub forma tuturor modelelor si tipurilor de piata: concurenta perfecta, monopol, monopson, monopol-monopson, concurenta monopolistica, oligopol, oligopson, oligopol-oligopson. Totodata, fiind principala componenta a pietei factorilor, structurile si principiile de functionare sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte componente, piata resurselor naturale si piata capitalului. Ca si aceste componente, piata muncii asigura derularea fluxurilor reale si monetare, desfasurarea proceselor de productie, distribuire si consum. Dar, avand in vedere ca in cadrul posesorilor de factori ponderea cea mai mare o detin lucratorii salariati, ca salariul are cea mai mare pondere in totalul veniturilor realizate, piata ...

Alte referate despre: referate somajul si piata muncii in romania, somajul si piata muncii, somajul si piata muncii in romania

Inflatia si somajul

Inflatia si somajul
Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie –inflatia banilor de hartie neconvenabil in aur. Acum, existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala. Ca urmare, in conditiile cand singurile elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce “iese” din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani.

Alte referate despre: inflatia si somajul, inflatie vs somaj, inflatie si somaj

Somajul

O persoana care, fara sa se tina seama de efectele structurale,
cumuleaza aceste caracteristici este denumita in genere "somer-tip".

Alte referate despre: somajul, somajul in romania, somaj

Facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca

Facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca
Facilitatile pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor , pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni, de la data angajarii ,beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 2.5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj.

Alte referate despre: facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca, facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca 2009, facilitati acordate angajatorilor prin somaj

Curba Phillips - inflatie si somaj

Curba Phillips - inflatie si somaj
Relaţiile sunt plauzibile, deoarece nivelul şi dinamica salariului depind de raportul dintre cererea şi oferta de muncă. Dacă, de pildă, cererea de muncă este mai mare decât oferta, atunci salariile sunt mai mari, ele cresc. Caracterul plauzibil al relaţiei se poate demonstra şi pe baza aşezării salariului în postură de variabilă independentă. Salariile mai mici fac ca cererea să fie mai mare ca oferta. Extinzând relaţiile, s-a considerat că guvernele pot reduce rata şomajului provocând în mod deliberat inflaţia. Ideea este destul de hazardată.În varianta sa originală, curba Phillips este o relaţie de interdependenţă inversă între nivelul relativ al şomajului şi ritmurile de creştere a salariului nominal.

Alte referate despre: curba lui phillips inflatie somaj, inflatia si somajul curba lui philips, curba phillips somaj

Definitia salariului

Salariul reprezinta, intr-o expresie foarte generala, pretul fortei de munca. Definitia legala a salariului o regasim insa in Codul muncii[1] , astfel: "salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca" (art. 154 alin. (1)). "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" (art. 10 din Codul muncii).

Alte referate despre: definitia salariului, definitie salariat, stat de salarii definitie

Somajul

FORME ALE SOMAJULUI. MĂSURAREA SOMAJULUI
Somajul involuntar se manifestă în diferite forme, după cauzele care îl generează.
– Somajul ciclic este generat de evolutia ciclului economic. În faza de
criză, somajul sporeste ca urmare a contractiei, scăderii productiei, a activitătilor economice si cresterii numărului de falimente, cu deosebire a întreprinderilor mici si mijlocii.
– Somajul conjunctural este efectul restrângerii activitătii economice în unele ramuri, sectoare economice, sub impactul unor factori conjuncturali economici, politici, sociali, intern si internationali.
– Somajul structural derivă din reconversiunea unor activităti economice, din restructurările de ramură si subramură impuse de progresul tehnic. Somajul structural apare si ca efect al unei structuri înguste de ramuri si subramuri, caracteristică pentru tările în curs de dezvoltare.
– Somajul tehnologic este efectul introducerii noilor tehnologii, care impun un nou mod de organizare ...

Alte referate despre: somajul referat, somajul in romania referat, referat somaj

Efectele crizei economice asupra somajului

Legat de anii ce urmeaza, Comisia Europeana a prezentat pe data de 3 noiembrie 2008 prognoza economica de toamna, unde s-a apreciat ca, in Romania, rata somajului a scazut la un nivel record de 6% in prima parte a anului 2008. Deficitul de forta de munca a dus la cresteri ale salariilor, care au crescut pana la 25% in iulie 2008. Se asteapta ca somajul sa creasca putin in 2009, ca sa revina in 2010 la un nivel mai scazut.

Alte referate despre: efectele crizei economice asupra somajului, efectele crizei economice asupra somajului in romania, efectul crizei economice asupra somajului

Rata somajului

Referat despre Rata somajului
Recensamantul populatei, ca inregistrare totala, la care criteriul prin care o persoana este considerata in stare de somaj este acela ca, in perioada de referinta (de obicei un an), numarul saptamanilor in care persoana respectiva a fost neocupata sa fie predominant in raport cu numarul saptamanilor in care aceasi persoana a avut o slujba. Pe baza acestei surse de date se obtine numarul somerilor ca medie a anului de referinta.

Alte referate despre: rata somajului definitie, rata somajului referat, definitie rata somajului

Somajul - realitate a vietii sociale

Cărţile de specialitate alcătuiesc o clasificare a formelor de şomaj, luând în considerare mai multe criterii:
După modul de manifestare:
Şomaj voluntar (lucrătorii nu sunt dispuşi să se angajeze cu salariul real existent)
Şomaj involuntar (datorat insuficienţei cererii)
După sex, vârstă şi pregătirea persoanelor afectate:
Şomaj feminin
Şomaj juvenil
Şomaj intelectual, etc.
În analize care cuplează criteriile cauză, sferă de cuprindere şi durată, se disting:
Şomaj conjunctural (ciclic) – care apare în urma reducerilor de activitate ce au loc în fazele de recesiune, depresiune sau criză ori datorită unor perturbaţii din viaţa economică.
Şomaj tehnologic – reprezentat de reducerea locurilor de muncă datorită modificărilor în aparatul tehnic de producţie. Resorbirea lui presupune recalificarea forţei de muncă sau chiar reconversia ei, fiind necesară o perioadă mai lungă de timp pentru reîncadrarea lucrătorilor.
Şomajul structural ...

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale referat asistenta sociala, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale

Somajul

Somerul de lunga durata se descalifica, uneori iremediabil. Pierderea aptitudinilor profesionale, pierderea ritmurilor de munca il fac pe somer mai putin competitiv si antreneaza o neincredere sporita Somajul este un fenomen social contemporan, fiind o urmare a intalnirii si confruntarii dintre cererea si oferta de munca. Notiunea de somaj se poate traduce direct prin 'inactivitate'. Somerii sunt persoane, din cadrul populatiei active a unei tari. Populatia activa din punct de vedere economic include toate persoanele cu varsta mai mare sau egala cu 16 ani, apte de munca, si care, intr-o perioada de referinta specificata furnizeaza forta de munca (utilizata sau nu) pentru producerea de bunuri sau servicii in cadrul economiei nationale.

Alte referate despre: referat despre somaj, somaj referat, definitia somajului

Structura economica si piata muncii, servicii pentru populatie - somajul

Somajul - Pe de altă parte, în special sub aspectul structurilor ocupaţional-profesionale,educaţional-formative,comportamentale, dezechilibrele sunt influenţate şi de factori care ţin de oferta de muncă. De asemenea, aceste dezechilibre sunt generate şi de segmentarea pieţei muncii, de rigidităţile specifice acesteia, de slaba eficienţă a mecanismelor de ajustare a cererii şi ofertei de muncă. Somajul - După anul 1991 – an în care în România a fost promulgată Legea nr. 1 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională - şomajul a devenit principala formă de dezechilibru pe piaţa muncii. Somajul este un fenomen care afectează astăzi, în proporţii diferite, toate ţările. Datele statistice arată că în unele ţări (SUA, Japonia, Suedia) evoluţia şomajului nu este de necontrolat şi nu are un ...

Alte referate despre: somajul dezechilibru economic pe piata muncii, economie referat piata munci, criza economica pe piata muncii

Introducere in teoria si practica aptitudinilor - definitie si caracterizare generala, tipologie, cunoastere si influentare

Aptitudinile elementare, simple si complexe
Dupa structura lor, dupa gradul lor de complexitate, aptitudinile se clasifica in simple si complexe. Aptitudinile simple si elementare constau in realizarea superioara a unui singur fel de operatii ca, de pilda, fixarea rapida a imaginilor sau ideilor fixate cu mult timp in urma, diferentierea excitantilor luminosi, sonori, olfactivi etc.

Alte referate despre: invatarea eficienta intre teorie si practica, paul cornea introducere in teoria lecturii, teoria si practica consilierii in asistenta sociala

Definitie, concept, terminologie, administratie publica

Administratia publica are ca obiect realizarea valorilor care exprima interesele statului sau a unei colectivitati distincte, recunoscuta ca atare de stat, valori care sunt exprimate in acte elaborate de puterea legiuitoare. Prin insasi obiectul sau - organizarea executarii si executarea legii - administratia publica e strans legata de puterea legiuitoare si de puterea judecatoreasca ale carei hotarari sunt aplicate si executate in cadrul administratiei publice, la nevoie putandu-se recurge la mijloace de constrangere statala.

Alte referate despre: conceptul de administratie publica, referat conceptul de administratie publica, concept de administratie publica
Referate afisate : 17
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK