Definitii ale mitului

Mitul-Definitii, Delimitari, Filiatii

„Metaforă revelatorie, invoalată şi stilistic structurală” cum îl numea Lucian Blaga, sau cum îl definea Bronislav Malinovski, „Mitul, într-o comunitate arhaică, adică în forma sa vie, originară, nu este o simplă istorie povestită, ci o realitate trăită(...), o realitate vie, despre care se crede că s-a petrecut în timpuri străvechi şi că influenţează în continuare lumea şi soarta oamenilor”1; mitul reprezintă poate, forma cea mai nobilă de concentrare a evenimentelor reale sau plăsmuite, toate expresie a modului imaginar dar şi intrinsec de a analiza, surprinde şi releva lumea exterioară şi universul interior.

Depozitar al evenimentelor relaţionale interumane, a psihologiilor colective sau individuale, mitul etalează ,,modele” sau, din contră, tipuri dăunatoare, respingătoare, fără a avea caracter normativ faţă de gândirea umană. ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 18
Materia: Romana

Mitul si magia irealului la Eminescu

Marele întreg descompus în fragmente, care numai la un prim nivel al abordării arată risipire şi lipsă de armonie, a trecut prin această jertfă din pricina incapacităţii omului de a percepe totul altfel decât prin fragment, deoarece întregul nu concordă cu omul, după Victor Hugo.

Alte referate despre: mitul si magia irealului la eminescu download, mitul si magia irealului mihai eminescu, mihai eminescu mitul si magia irealului

Mitul lui Prometeu

In concluzie Prometeu reprezinta forta inteligentei care l-a eliberat pe om de ignoranta si sclavie. Suferintele indurate de Prometeu, deci de geniul activ, dinamic, temerar, sunt inseparabile de maretia acestuia care lupta impotriva opresiunii si prejudacatilor de orice fel.

Eroul cilizator are atributele unui demiurg si se caracterizeaza ,,prin sfidatoarea lui libertate de creatie’’. Iata apoi o alta trasatura pe care o vom intalni si la tandremul Prometeu-Epitemeu : ,,Chipul eroului civilizator ne propune inca o enigma. Adesea avem in fata o pereche de gemeni, dintre care unul este cu adevarat eroul, fratele sau marginindu-se la rolul sau nerod care il parodiaza pe eroul autentic.

Alte referate despre: mitul lui prometeu, mitul despre prometeu, mitul lui prometeu rezumat

Jertfa pentru creatie in literatura romana si universala

Ei incearca sa se salveze punandu-si aripi de sindrila, dar se prabusesc si mor, reeditand mitul lui Icar, alt motiv al baladei care lipseste in variantele sud-dunarene. Reactia Anei, sotia lui Manole, in timpul zidirii este deasemenea diferita: nu tipete, nu blesteme, la fel ca in amintitele balade straine, ci o durere adanca si discreta, plina de o duioasa, delicata si reciproca iubire fata de sot, de supunere in fata sacrificiului socotit inevitabil.

Alte referate despre: jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, referat jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, jertfa pentru creatie in literatura universala

Mitul metempsihozei in viziunea lui Liviu Rebreanu

Mitul metempsihozei in viziunea lui Liviu Rebreanu - Apărut la scurt interval (1925) după Ion şi Pădurea spânzuraţilor , romanul Adam si Eva, carte de al doilea raft din creaţia rebreniană, nu poate fi totuşi minimalizată, de n-ar fi să luăm în consideraţie mărturisirea autorului din 1932- care se ştie era extrem de lucid faţă de propriu-I scris:,,În orice caz, mie, din tot ce am scris până acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai dragă.Poate că într-însa e mai multă speranţă dacă nu chiar o mângâiere, pentru că într-însa viaţa omului e deasupra începutului şi sfârşitului pământesc, în sfârşit pentru că Adam si Eva, e cartea iluziilor eterne…”
...

Alte referate despre: satul romanesc in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu in romanul ion

Mihai Eminescu - mitul si magia irealului

Lumina are rolul de a se integra dramei cosmi-ce, vorbind, în acelaşi timp, despre destinul omului şi despre eforturile sale de a se împărtăşi armoniei absolutului. Lumina poate fi degradată şi degradantă. Ea limitează, e consubstanţială spaţiului neguros, o consubstanţialitate privată însă de armonie. Pătrunderea în sfera luminii veridice necesită o decantare rituală, un soi de alchimie, prin care să fie înlăturate toate urmele materialităţii dure şi gre-le. Lumina este cea care dă contur formelor şi impregnează decorul în atmosfera irealului sideral.

Alte referate despre: mihai eminescu mitul dacic, mihai eminescu mitul zburatorului, demonism mihai eminescu mit

Mitul folcloric al Zburatorului

Focul, unul din cele patru elemente primordiale, este purificator. Capacitatea focului de a purifica totul (până şi sufletul) este pusă aici în antiteză cu Zburătorul de care „Nici rugi nu te mai scapă. Ferească Dumnezeu!”. Portretul Zburătorului este romantic şi sugerează inadaptarea şi imposibilitatea reconcilierii celor două lumi, încât se face apartenenţa la natura malefică, demonică.

În 1844 Ion Heliade Rădulescu publică poemul Zburătorul, care are ca punct de plecare mitul Zburătorului consemnat, iniţial, în Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir: „… este o nălucă, un om tânăr, frumos, care vine noaptea la fete mari, mai ales la femeile de curând măritate şi toată noaptea săvârşeşte cu dânsele lucruri necuviincioase, cu toate că nu poate fi văzut de ceilalţi oameni, nici chiar de cei care îl pândesc.”

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului poiezia, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu

Mituri etiologice in Vechiul Testament

Un exemplu al aparitiei leprei in Vechiul Testament este mentionat in cazul lui Mariam si Aaron atunci cand acestia pacatuiesc vorbind impotriva lui Moise . Astfel Dumnezeu ii pedepseste pe cei doi pentru marturisirea stramba impotriva aproapelui :

„Si s’a aprins mania Domnului asupra lor’ El a plecat , a plecat si norul de deasupra cortului, si iata ca Mariam era leproasa, [alba] cum e zapada.”

Alte referate despre: vechiul testament, referat vechiul testament, numele lui dumnezeu in vechiul testament

Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei

Aşa cum susţine si sociologul Georges Gurvitch: “... nimic nu poate ilustra mai bine diferenţa dintre sociologie şi ştiinţele sociale particulare, decât însăşi ramurile speciale ale sociologiei, cum ar fi sociologia economică, sociologia morfologică sau demografică, sociologia industrială, sociologia dreptului, a limbajului, a cunoaşterii, a religiei, a psihologiei colective. Căci dacă, asemenea ştiinţelor sociale particulare, pleacă de la unul din palierele sau sectoarele realităţii sociale pe care îl accentuează, atunci fac totul pentru a nu rămâne pe loc şi termină întotdeauna prin a lega punctul lor de plecare cu toate celelalte etajări şi sectoare, ceea ce înseamnă că îl integrează în fenomenul social total, în cadrele şi în mişcarea sa”.

Alte referate despre: sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei 3x puncte, sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei, sociologie rurala-definirea obiectului sociologiei

Regimul juridic al functionarilor publici debutanti sau definitivi

Perioada de stagiu poate fi întreruptă în situaţia suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public, în condiţiile legii. Durata suspendării raportului de serviciu nu se ia în considerare la calculul perioadei de stagiu. După încetarea motivelor care au determinat întreruperea perioadei de stagiu, funcţionarul public debutant îşi continuă activitatea până la acoperirea integrală a duratei prevăzute la art. 27 alin. (1).

Alte referate despre: regimul juridic al functionarilor publici debutanti, regimul juridic al functionarilor publici europeni, regimul juridic al functionarului public

Definirea costurilor si a cheltuielilor

„Exprimarea bănească a cheltuielilor, independent de mărimea şi importanţa lor, permite aducerea la un numitor comun a consumurilor de factori de producţie diferiţi şi pe această bază, devin posibile măsurarea şi compararea lor.”

Alte referate despre: definirea costurilor si a cheltuielilor, controlul costurilor - definirea costurilor, definirea costurilor

Luarea de mita

Sistemul incriminarii bilaterale - adoptat de Cod penal roman cuprinde darea si luarea de mita ca infractiuni de sine statatoare.Observam insa, ca independent de modul in care sunt incriminate, in esenta lor darea si luarea de mita sunt doua laturi ale unei fapte complexe care, exceptand cazul cand pretinderea mitei nu este urmata de acceptare - presupune concursul necesar al doua persoane, mituitorul si cel mituit.

Alte referate despre: luarea de mita, luare de mita, luarea de mita referat

Mitul potopului

- arca salvarii si imbarcarea eroului “curat” precum si a animalelor - nu sunt luati oamenii
pentru ca sunt catalogati drept “fiinte ingrate si zgomotoase”; “intocmeste-ti o corabie, aici, ai masurile corabiei, cum trebuie sa o fauresti, lunfgimea trebuie sa fie deopotriva cu largimea ei, puntea ei sa fie acopetita ca bolta ce acopera adancimile, apoi ia in corabie samanata din toata faptura vie”
- dilema eroului, care trebuie sa aleaga intre porunca zeilor si statutul sau de om al cetatii:
“ceea ce mi-a poruncit voi implini intocmai, dar ce voi raspunde eu la intrebarile cetatii, ale poporului, ale batranilor?”

Alte referate despre: mitul potopului, mitul potopul, despre mitul potopului

Logica - definitii

2. Corectitudine în definire
Corectitudinea în definire depinde de respectarea concomitentă a următoarelor condiţii sau reguli ce reflectă cerinţele principiilor logice :

Alte referate despre: logica definitii, logica definitii si clasificarea termenilor, logica -definirea logicii

Definitii ale merchandising-ului

Merchandising vine de la cuvantul marfa. De unde putem spune ca este ansamblul mijloacelor care ajuta produsul sa se scurga spre punctul de vanzare. Academia de stiinte comerciale da urmatoarea definitie:
"Merchandising-ul este o parte a marketing-ului care inglobeaza tehnicile comerciale, permitand prezentarea, in cele mai bune conditii materiale si psihologice, produsul sau serviciul de vandut cumparatorului potential.

Alte referate despre: definitii ale management-ului, definirea cash flow-ului, definitii ale merchandisingului pe scoli

Luarea si darea de mita

In prima etapa a oranduirii comuniste, sfera infractiunii agravante a fost extinsa la corpul ofiteresc si la functionarii insarcinati cu contractarea, predarea, receptia sau supravegherea unor furnituri sau lucrari publice, atribuirea bunurilor statului, incasarea drepturilor statului, reprimarea speculei si prevenirea sabotajului.Codul penal din anul 1968 a sintetizat continutul infractiunii si a readaptat terminologia, stabilind limitele pedepsei intre 3 si 10 ani.

Alte referate despre: luarea si darea de mita, asemanari intre luarea si darea de mita, luare si darea de mita cuprins lucrare de licenta

Mit si filosofie in Grecia antica

Mitul i-a naştere în primele momente, în care gândirea umană răspunde acestor întrebări. Terenul propice pentru naşterea mitului este Grecia antică. Şi alte civilizaţii şi culturi au avut miturile lor: civilizaţia chineză, indiană, egipteană, mesopotamiană etc.; însă, ne referim la Grecia antică, deoarece în acest caz, relaţia mit-filosofie poate fi analizată cel mai bine.

Alte referate despre: mit si filosofie in grecia antica, filosofia in grecia antica, filosofia din grecia antica
Referate afisate : 17
Medie note: 8.50 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles