Degradarea antropica a terenurilor

Degradarea antropica a terenurilor

Eroziunea – ca forma de degradare a solului sau a rocilor, se datoreaza actiunilor ploilor, vantului si omului care prin lucrarile agricole, a distrus textura solului, i-a dezgolit in fata radiatilor solare si l-a saracit de asociatiile vegetale naturale. Omul, printr-o folosire abuziva a pamnatului, a dus la o micsorare a capacitatii de retinere a apei in sol.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 12681
Materia: Geografie

Poluarea solului

Interesul pentru poluarea mediului a crescut foarte mult pentru întreaga populaţie a globului, a instituţiilor şi a organizaţiilor diverse, unele polivalente, altele cu caracter specializat, orientate exclusiv pe problemele poluãrii. Fãrã sol nu existã viaţã. Solul format de-a lungul milioanelor de ani poate fi distrus de eroziune în câteva zile.

Alte referate despre: poluarea solului, poluarea solului referat, referat poluarea solului

Solul

Faeoziomurile erubazice se dezvoltă pe roci metamorfice ultrabazice (gabbrouri şi serpentinite) ăi reprezintă cernisoluri cu caracter litomorf, întîlnite doar in regiunea Defileului Dunării. Au o răspîndire mai largă pe versanţi, asociindu-se cu litosoluri sau cu luvisoluri în funcţie de înclinare.

Alte referate despre: solul, degradarea solului, actiunile pozitive si negative ale omului asupra solului

Hazarde naturale si antropice

Cutremurele de pământ sunt mişcări bruşte ale scoarţei care produc unde elastice reflectate in trepidaţii cu un impact puternic asupra aşezărilor umane.
Cele mai numeroase si mai puternice cutremure sunt generate de dinamica internă a Terrei, fiind numite cutremure tectonice.
Şocurile seismice se produc ca urmare a unor procese de fracturare si frecare intre compartimentele scoarţei terestre, in această situaţie fiind eliberată o cantitate mare de energie, care se măsoară in ergi si este utilizată pentru calcularea magnitudinii cutremurului. Magnitudinea se măsoară cu ajutorul unei scări logaritmice, numită scara Richter, cuprinsă între 0,3 şi 9 grade.
Cutremurul din 27/28 iulie 1976 din provincia chineză Tangshan, având magnitudinea între 7,4 şi 7,8 pe scara Richter, a provocat, printre altele, între 250000 şi 750000 de morţi plus peste 160000 de răniţi grav.
În ţara noastră cele mai puternice cutremure, care produc ...

Alte referate despre: hazarde naturale si antropice, hazardele naturale si antropice, hazarde naturale si antropice referat

Lacurile antropice-artificiale din Romania

De asemenea,lacurile de acumulare sunt alimentate,aproape in intregime,in perioadele secetoase,de cursurile multor rauri ale caror rauri sunt folosite in irigatii,in consumurile agricole si industriale,precum si in consumurile orasenesti.
Lacurile antropice au o suprafata totala de 1150 km2 care reprezinta 1/3 din suprafata totala a lacurilor.

Desi scopul lor initial a fost cel economic,in timp lacurile au devenit turistice datorita valorii peisagistice si accesului relativ facil.
Lacuri antropice de interes hidroenergetic,dar care sporesc,totodata,atractivitatea muntilor si constituie destinatii certe pentru turism :Vidraru pe Arges,Vidra pe Lotru,cele de pe Valea Cernei si Bistritei gorjene,Poiana Marului(pe Bistrita Marului),Negovanu pe Valea Sadului,Sebes pe valea Sebesului,Gura Apei pe Raul Mare.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui(Lacul Bicaz)este cel mai mare lac de acumulare antropic de pe raurile interioare,s-a format in anul 1960 ...

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Efectele distrugatoare ale actiunii antropice

Fiecare specie isi are spatiul sau de existenta, de obicei constant dar care in anumite situatii se modifica foarte mult, fiind un indicator valoros al sensibilitatii speciilor la modificarea mediului. Astfel, amfibianul Pelobates Syriacus si-a redus foarte mult aria de raspandire in Dobrogea, ca urmare a asanarii si aridizarii unor teritorii proprii ecologiei lui.

Alte referate despre: efectele distrugatoare ale actiunii antropice asupra mediului, efectele distrugatoare ale actiuni antropice asupra mediului, efectele actiunii antropice asupra mediului inconjurator

Hazarde antropice si tehnologice

Este evident faptul ca ecosistemele naturale se reduc din ce în ce mai
mult, în buna masura datorita necesitatilor impuse de dezvoltarea
demografica si economica a omenirii. În fapt, cu exceptia câtorva
întinse regiuni naturale, între care Arctica, Antarctica, unele zone
desertice, ale padurii tropicale ori ale taigalei, exista o alternanta
a mediilor transformate antropic cu cele naturale.

Alte referate despre: hazarde antropice si tehnologice, hazardele antropice si tehnologice, hazarde antropice si tehnologice din romania

Carierele de roci utile din Comuna Turcoaia - factor de dezvoltare aconomica si de degradare a mediului in acelasi timp

Cert este că, în timp , datorită creşterii necesarului de forţă de muncă ,a crescut numărul de locuitori , cum era şi firesc s-au construit locuinţe în vecinătatea carierei. Astfel de la o mică aşezare muncitorească populată mai întâi de emigranţi italieni, la care s-au adăugat şi muntenegreni, bulgari , germani şi otomani alături de români, Turcoaia a evoluat ajungând o comună cu o economie înfloritoare.

Informaţiile legate de rolul pe care l-a avut activitatea carierelor in dezvolatrea economica a localităţii Turcoaia, precum si impactul negativ pe care îl are asupra mediului sunt obţinute printr-o serie de metode şi procedee de cercetare geografică:observaţia geografică indirectă prin analizarea hărţii topografice şi a hărţii teritoriului administrativ al comunei , şi directă prin intermediul căreia m-am informat cu privire la pericolul pe care-l reprezintă haldele de steril pentru terenurile si casele aflate la poalele ...

Alte referate despre: comuna turcoaia, comunitatea ca factor de educatie civica, rocile utile din localitate

Hazardele naturale si antropice din Roamnia

Ceaţa
Reprezintă un plafon de nori joşi formaţi din picături fine de apă sau gheaţă, care reduce vizibilitatea la sub 1 km
Alte fenomene meteorologice
Fulgerele şi trăsnetele pot produce incendii.
Îngheţul târziu şi cel timpuri afectează culturile agricole.
Tornadele-1995 Covasna, 2002 Bărăgan
Ploi torenţiale
Catastrofe climatice globale
În această categorie intră modificările climatice şi reducerea stratului de ozon

Alte referate despre: referat hazarde naturale si antropice, hazarde naturale si antropice co poze, hazarde naturale si antropice din romania

Degradarea solurilor

Solul este partea superficiala a scoartei terestre care permite dezvoltarea plantelor si animalelor. El s-a format de-a lungul timpului prin actiunea indelungata si interdependenta a factorilor climatici si biotici asupra rocilor parentale. Spre deosebire de celelalte resurse naturale, solul este limitat ca intindere si are caracter de fixitate. O data distrus, el nu se va mai putea reface asa cum a fost, pentru ca nu se pot reproduce conditiile formarii lui.

Alte referate despre: degradarea solurilor, degradarea solurilor-cauze consecinte masuri, degradarea solurilor referat

Circulatia juridica a terenurilor pe baza legii 247/2005 care a abrogat legea 54/1998

Referitor la înstrăinare, dacă pe durata Legii 54/1998, art. 15 alin (1), era interzisă înstrăinarea terenurilor cu privire la titlul cărora existau litigii la instanţele judecătoreşti, prezenta lege, dispune în art. 4 că “ existenţa unui litigiu privitor la un teren cu sau fără construcţii nu împiedică înstrăinarea acestuia şi nici constituirea altor drepturi reale sau de creanţă “, exceptând existenţa unui litigiu privind reconstituirea dreptului de proprietate privată şi existenţa unui litigiu privind legalitatea titlului de proprietate.

Alte referate despre: circulatia juridica a terenurilor legea 247 2005, referat circulatia juridica a terenurilor potrivit legi 247 2005, circulatia juridica a terenurilor legea 247

Degradarea microbiologica a compusilor organici macromoleculari

Metabolizarea compusilor organici macromoleculari la nivelul celulei microbiene consta in descompunerea amidonului si glicogenului, descompunerea celulozei si a hemicelulozei, degradarea substantelor pectice, descompunerea lipidelor, degradarea acizilor nucleici, degradarea chitinei si transformarea protidelor.Dintre compusii macromoleculari constituenti ai biomasei vegetale in natura, cantitatea cea mai mare este reprezentata de polioze: amidonul, celuloza si hemiceluloza. In biotehnologii amidonul reprezinta sursa cea mai valorificata, ca atare sau dupa hidroliza care conduce la molecule simple (glucoza, maltoza) ce pot fi transportate prin membrana celulara.

Alte referate despre: degradarea microbiologica a compusilor organici macromoleculari, compusi organici macromoleculari, compusi organici

Circulatia juridica a terenurilor

Relaţiile sociale cu privire la terenuri care fac obiectul de reglementare al dreptului funciar au loc între particulari –persoane fizice şi persoane juridice de tip privat , între persoanele juridice de tip public , precum şi între acestea din urmă şi particulari . De aceea , unele norme juridice cu privire la terenuri aparţin dreptului public , iar altele aparţin dreptului privat .

În funcţie de destinaţie , terenurile se clasifică astfel :
- terenuri cu destinaţie agricolă , care se împart în :
- terenuri agricole productive : terenuri arabile , viile , livezile , păşunile , fâneţele , pepinierele viticole , pomicole .
- terenuri cu vegetaţie forestieră , amenajări piscicole.
- terenuri cu destinaţie forestieră , din care fac parte .
- terenurile împădurite
- terenurile destinate împăduririlor ,
- terenurile neproductive – râpe , bolovănişuri , dacă acestea sunt cuprinse în amenajamentele silvice .

Alte referate despre: circulatia juridica a terenurilor, circulatia juridica a terenurilor referat, circulatia juridica a terenurilor dupa legea 47 2005

Hazarde antropice

Mai avem ca suport Pământul?
Degradarea accelerata a terenurilor se inscrie printre cele mai grave consecinte ale impactului antropogen asupra Terrei.
Conform evaluarilor efectuate de institutiile specializate ale ONU, procesele de degradare datorate eroziunii prin apa, prin vant, degradarea chimica si fizica afecteaza suprafete foarte mari, in special in Asia, Africa si America de Sud, continente care inregistreaza cele mai mari ritmuri de crestere a populatiei.

Alte referate despre: hazarde antropice, hazardele antropice, hazarde antropice referat
Referate afisate : 14
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles