Democratia in america alexis de tocqueville rezumat

Democratie in America - Alexis de Tocqueville

Primul lucru pe care îl putem afirma despre cartea lui Tocqueville este faptul că, aşa cum spune şi autorul, ea nu este o călătorie, un jurnal de bord, care să atragă atenţia cititorului asupra scriitorului. Autorul nu a descris în paginile ei toate instituţiile din Statele Unite. Francois Furet considera că Despre democraţie în America este de fapt o meditaţie asupa nobilimii, pentru că Tocqueville încurajează egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasă socială, care, prin dorinţa de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi concepţii.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 6545
Materia: Istorie

Democratia In Brazilia

După democratizare, ţara a luat un avânt puternic, mai ales in privinţa industriei. Aşa a depăşit Brazilia statutul de ţară agrară. De fapt, acest stat ar fi putut fi unul dintre cele mai bogate de pe pământ, întrucât deţine mari zăcăminte minerale, neexploatate însă.

Cum a apărut democraţia în Brazilia?

Alte referate despre: democratia in brazilia, democratia dijn brazilia, regimul democratic in brazilia

Democratia americana

La 4 iulie 1776 s-a adoptat “Declaratia de Independenta” conceputa de Jeffenrson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.
Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc.In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei.In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown.In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S.U.A. Proclamarea S.U.A. se facuse la 1781 printr-un act constitutional unmit “Articolele confederatiei”. Cele 13 state urmau sa alcatuiasca o uniune condusa de Congres, institutie cu atributii legislative, executive si judiciare.In anul urmator au avut loc ample dezbateri privind organizarea noului stat.
In 1787 s-a adptat Constitutia S.U.A. care este in vigoare si astazi.Potrivit acestui ducoment. S.U.A. formeaza on federatie deschisa in frunte ...

Alte referate despre: democratia americana, democratie americana, democratia americana vazuta de a de tocqueville

Democratia

Democratia antica din Atena era o democratie directa, deoarece toti cetatenii cetatii (polisului), numai barbatii luau parte in mod nemijlocit la adoptarea deciziilor de interes public. Cetatea era condusa de un Sfat (Boule) alcatuit din 500 de membri desemnati prin tragere la sorti pe o perioada de un an si pentru maximum doua mandate (trebuia sa fie cetatean atenian, peste 30 de ani).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Alexis de Tocqueville

Intre istoricii care au avut in atentie nasterea si evolutia
democratiei, Alexis de Tocqueville ocupa un loc aparte.Eminent istoric
al secolului al XIX-lea, Tocqueville s-a nascut in Franta, in anul
1805, intr-o familie nobiliara.De mic copil, viitorul exeget al
democratiei a cunoscut drama familiilor nobiliare care trebuiau sa
aleaga intre a ramane fidele vechilor valori, si a fi exclusi din
societate, sau a renunta la traditie si a se adapta evolutiei
societatii in care traiau.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia, despre democratie in america alexis de tocqueville

Alexis de Tocqueville - Vechiul Regim si Revolutia - prezentare carte

17.“Divizarea claselor sociale reprezinta crima vechii regalitati si a devenit mai tarziu scuza acesteia; pentru ca, atunci cand toti cei care compun partea bogata si luminata a natiunii nu se mai pot intelege si intrajutora in actiunea de guvernare, administratia tarii insasi devine ca si imposibila si se cuvine ca un stapan sa intervina.” (C II, cap. 10, p. 126)

Alte referate despre: alexis de tocqueville - vechiul regim si revolutia, tocqueville vechiul regim si revolutia franceza cartea, tocqueville vechiul regim si revolutia

Bastinasii Americii

Popoarele de bastinasi americani si-au dezvoltat propria cultura, limba si identitate. Pana cand au pus piciorul in America primii europeni, existau deja peste 300 de "natii" si limbi indiene. Columb a fost primul european care s-a intalnit cu bastinasii americani, pe teritoriul Cubei de astazi. Crezand ca a ajuns in India de Est, i-a numit "los indios", adica indieni. Denumirea s-a pastrat pana in zilele noastre, desemnandu-i pe toti bastinasii continentului american.

Alte referate despre: bastinasii americii, bastinasii americii de sud, bastinasii americii de nord

Civilizatiile Americii Centrale si de Sud

DEZVOLTARE IZOLATA
Aceasta fasie de uscat a existat pana la sfarsitul erei glaciare , cand o mare parte a cantitatii de apa a Pamantului era inmagayinata in calotele de gheata si astfel nivelul era mult mai scayut fata de cel de ayi . Primele popoare ale Americii au fost probabil vanatori care au trecut pe istmul intercontinental urmarind vanatul . Urmasii lor , intr-o mie de ani , au populat intregul continent , si au ajuns la extremitatea sa sudica , in neprimitoarea Tara de Foc .Cu o mie de ani mai tarziu s-au topit calotele de gheata , a disparut istmul , si continentul era despartit de Asia de Stramtoarea Bering .
Cu toate ca stramosii eschimosilor au sosit pe barci in Alaska mult mai tarziu , si s-au stabilit in Nordul indepartat inghetat cat si in Groenlanda , oceanele au despartit popoarele Americii de schimbarile produse in alte locuri . Societatile americane s-au dezvoltat in mod independent , izolate de restul lumii . Acest fapt explica aparitia tarzie a diferitelor civilizatii ...

Alte referate despre: america centrala si de sud, cand sa descoperit america centrala si de sud, america centrala si de sud tari

Neopluralismul

Alexis de Tocqueville este considerat, de către autori, cel mai important gânditor pluralist al secolului XIX, graţie lucrării Despre democraţie în America, iar idei pluraliste regăim şi la Arthur Bentley.
Pluralismul se caracterizează prin atacul declanşat împotriva monismului statului, sub orice formă, prin accentul pe dezvoltarea autonomiei grupurilor, prin acceptarea conflictului iner-grupuri, prin aducerea în dezbatere a controalelor instituţionale şi prin conştientizarea pericolelor dihotomiei: apărarea intereselor individuale vs. egoism exacerbat.

Alte referate despre:

Statele Unite ale Americii - informatii generale

Statele Unite ale Americii , cunoscuta si ca United States, the U.S., the USA,) este numele unei republici constitutionale federale, constand din 50 de state si un district federal situata aproape integral in America de Nord, situata intre Canada si Mexic, respectiv Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific Statul Alaska este situat in extremitatea nord-vestica a continentului America de Nord, intre Canada la est si stramtoarea Behring la vest. Statul Hawaii este un arhipelag din Oceanul Pacific, situat la circa 3,200 km sud-vest fata de sud-vestul statului California.

Alte referate despre: statele unite ale americii informatii in engleza, informatii geografice despre statele unite ale americii, informatii despre statele unite ale americi

Democratia

Democratia
Cetatenii deleaga puterea unor reprezentanti pe care îi aleg , din rândurile lor, pentru a se ocupa de treburile publice . Alegerile legitimeaza dreptul reprezentantilor de a decide in locul si in numele poporului. Democratia presupune existenta unor valori, precum: libertatea, dreptatea si egalitatea. Acestea reprezinta idealuri pentru care oamenii au luptat întotdeauna si in acelasi timp, repere pe baza carora s-au creat normele ce reglementeaza viata in societate.
Oamenii trebuie sa traiasca in libertate. De aceea statul democratic garanteaza si promoveaza libertatile personale, in limite stabilite de lege. Cetatenii trebuie sa aiba dreptul la conduite si opinii proprii si totodata, sa se bucure de securitatea personala, a domiciliului si a bunurilor pe care le poseda. Ei trebuie sa isi poata exercita libertatea de a se exprima, precum si dreptul de a-si alege conducatorii si de a decide in probleme de interes public.
In viata de zi cu zi, acestea nu sunt usor de realizat, ...

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Cortina de piatra a Americii

Cortina de piatra a Americii - Este epoca in care europenii patrund si colonizeaza treptat continentul american. Toate aceste temerare cautari si cuceriri de-a lungul a peste cinci secole au reusit sa dea o imagine completa a uscatului din emisfera vestica, compus din America de Nord si din America de Sud, legate intre ele printr-un istm.

Alte referate despre: america de nord, america de sud, harry potter si piatra filozofala rezumat

America de sud

ECONOMIA ŞI INDUSTRIA
Majoritatea producţie din recolte este destinată pentru consumul intern şi pentru pieţe. totuşi veniturile din exportul agricol sunt foarte importante în multe din ţările sud americane. Marketingul intern şi exportul produselor agricole justifică o parte substanţială din activitatea comercială şi de producţie.

Formele cele mai intensive ale agriculturii comerciale sunt concentrate în jurul oraşelor. Produsele agricole perisabile,ca legume, fructe şi produse lactate sunt cele mai intensive. Producţi de recolte rădăcinoase, fasole şi porumb este mult mai dispersată. Industria animalieră este dispersată; creşterea bovinelor pentru export este de-o mare importanţă pentru Argentina, Uruguay, Paraguay şi Columbia.

Alte referate despre: america de sud referat, clima americii de sud, zonele naturale ale americii de sud

Lacuri in America

Lacuri in America - Se presupune ca actualul recif al peninsulei a fost un fund de mare si prin ridicarea lenta a intregii regiuni, in neregularitatile suprafatei s-au format lacuri. Cele mai caracteristice lacuri tectonice sunt insa cele formate in grabene (santuri tectonice), care rezulta prin prabusirea unor portiuni ale uscatului.

Alte referate despre: lacuri din america de sud, marile lacuri din america de nord, lacuri din america

Masons - Freemasonry in America

He is thought to have been born around 1649 and his parents Alexander Skene and Lilias Gillespie lived in the English town of Newtyle. Skene is recorded as being a Mason within a lodge in Aberdeen in 1670. In 1682, he emigrated to America where he settled his family on a plantation in New Jersey. Skene appears to have achieved success in his newly adopted country and rose to the rank of deputy colonial governor for West Jersey. However, lack of surviving evidence makes it seem unlikely that Skene created or participated in any Freemasonic activity in America.The first recorded settler born in America who became a Freemason was Andrew Belcher.

Alte referate despre: freemasonry america, america, continentul america

America de nord - resurse

Regiunea subpolara, restransa ca areal productiv si in care predomina pasunile naturale, pe baza carora se practica cresterea de tip transhumant a animalelor :reni, elani si altele(Tara de Foc, Canada). Se cultiva, pe suprafete restranse , si unele plante: orz, ovaz, cartofi. (Arhipelagul Canadian).Peisajele montane dezvolta etaje in functie de altitudine si latitudine unde se gasesc muntii.Tipice sunt colientele , templadele, friadele plasate in Mexic si stepele aride din Anzi.

Alte referate despre: america de nord resursele naturale, america de nord resurse, america de nord resurse naturale

Statele Unite ale Americii

Muntele Whitney este cel mai înalt vîrf din S.U.A.(4018 m) ,iar Valea Morţii ,la 85 m sub nivelul mării, este zona cea mai uscată şi mai joasă de pe continent.Peisajul divers este format din copaci uriaşi în California, izvoare fierbinţi şi geizeri în Parcul Naţional Yellowstone ,Wyoming şi Marele Canion în Arizona. Între coasta ocenului Atlantic şi vastele cîmpii ale bazinului fluviului, Mississippi se găsesc Munţii Apalaşi .

Alte referate despre: statele unite ale americii, constituirea statelor unite ale americii, declaratia de independenta a statelor unite ale americii
Referate afisate : 17
Medie note: 7.96 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles