Democratia referat

Democratia, valori si principii

Valorile democratice
Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei
Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:

Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.

Libertatea este ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 9kb
Downloads: 3192
Materia: Stiinte Politice

Tranzitia de la comunism la democratie

In anumite situatii, indeosebi in sistemele postautoritare, claritatea morala este cheia succesului unei democratii. Sa ne gandim la statele din America Latina, unde nimeni nu ezita sa afirme ca dictaturile militare au fost momente tragice, soldate cu mii si mii de victime. Intr-o tara in care seful statului va declara ca sistemul comunist a fost unul abominabil, fondat pe teroare, manipulare si duplicitate, oamenii vor simti ca respira un aer mai curat. Nu vreau sa sune patetic, dar este un minimum datorat celor pieriti in lagare si inchisori, precum si celor ucisi in decembrie 1989.

Alte referate despre: tranzitia de la comunism la democratie, bulgaria tranzitia de la comunism la democratie, procesul de tranzitie de la comunism la democratie

Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

În conceptia lui Platon asupra Statului Ideal, oamenii ar fi inegali
de la natura, prin vointa divinitatii. Unii, superiori, ,,de natura
aurului", ar poseda însusiri psihice superioare; altii, ,,de natura
grosolana", ar fi dominati de pasiuni vulgare. Primii ar trebui sa-i
conduca pe ultimii, fara ca acestia sa participe în vreun fel la viata
politica. Platon crede într-o anumita esenta aristocratica a unor
alesi, care implicit ar poseda virtuti de conducator. Fata de cei
multi, oameni considerati a fi lipsiti de virtutile în cauza, Platon
are o atitudine distanta care tradeaza dispretul.

Alte referate despre: analiza critica studiu specialitate filosofie, filosofia lui platon, analiza critica a unui manual de specialitate

Democratia

DEMOCRATIA este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere. Acest regim politic se defineste prin:
- separatia puterilor in stat ;
- alegeri libere ;
- pluralism ;
- respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor ;
- domnia majoritatii si protectia minoritatiilor.

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Democratia americana

3.O scurta istorie
Teritoriul nord-american este populat in epoca precolumbiana de numeroase triburi ameridiene,de vanatori si pescari(athapasci,algonkini,irochezi, seminoli,sioux,pueblo,apasi,comanci).Stramosii acestora imigrasera din Asia peste str. Bering spre sfarsitul paleoliticului(cca.26 000 i.e.n).Coastele rasaritene (Noua Anglie si Newfoundland in Canada) sunt descoperite injurul anului 1 000 de vikingi veniti din Islanda,condusi de Leif Ericson.Genovanezul Cristofor Columb este navigatorul care in 1492 releva Europei existenta noului continent;in deceniile urmatoare John Cabot(1497)exploreaza coasta Noii Anglii,Giovanni di Verranzano in 1524 pe cea a Carolinei,Ponce de Leon in 1513 Florida,iar in 1519 Alvarez Penida-Golful Mexic.In 1565 spaniolii condusi de Pedro Menendes de Aviles fondeaza Sf. Augustin in Florida,prima asezare europeana permanenta de pe continentul nord-american.Cu ...

Alte referate despre: democratia americana, democratie americana, democratia americana vazuta de a de tocqueville

Democratie in America - Alexis de Tocqueville

Primul lucru pe care îl putem afirma despre cartea lui Tocqueville este faptul că, aşa cum spune şi autorul, ea nu este “o călătorie”, un jurnal de bord, care să atragă atenţia cititorului asupra scriitorului. Autorul nu a descris în paginile ei toate instituţiile din Statele Unite. Francois Furet considera că “Despre democraţie în America” este de fapt o “meditaţie asupa nobilimii”, pentru că Tocqueville încurajează egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasă socială, care, prin dorinţa de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi concepţii.
Când a plecat în America, Tocqueville era însoţit de prietenul său Kergorlay, iar scopul oficial era acela de a studia sistemul penitenciar din Statele Unite. Dar, aşa cum afirmă autorul în paginile cărţii sale, “acesta a fost doar un pretext, un paşaport, ...

Alte referate despre: despre democratie in america alexis de tocqueville, democratia in america alexis de tocqueville rezumat, democracy in america alexis de tocqueville rezumat

Democratia

In Marea Britanie primul pas spre democratie a fost facut in 1689 “Bill of Rights”(Declaratia Drepturilor) prin care se separa puterea executiva, regele Wilhelm III Orania si puterea legislativa Parlamentul, iar in S.U.A Constitutia din 1787, pe care o consider prima constitutie moderna (care dadea drept de vot tuturor barbatilor indiferent de avere).

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Democratia

Actiunea politica e cea care transforma structura in conjunctura.
Orice schimbare de regim , fie in sensul democratiei, fie in sensul
autoritarismului, va provoca o modificare semnificativa la nivelul
politicii statului respectiv. Trecerea de la democratie la
autoritarism, spre exemplu, va determina schimbari fundamentale in
caracteristicile socio-economice ale respectivului stat. Vor disparea
anumite institutii caracteristice regimului democratic si vor fi
infiintate altele care sa corespunda cerintelor unui regim de tip
totalitar. Întregul sistem economic va avea de suferit serioase
transformari in conditiile trecerii de la un sistem politic la altul,
prin etatizarea economiei si prin trecerea la un sistem de planificare
a acesteia. Bineînteles ca schimbarile nu vor avea loc doar in plan
politic si economic. Ele vor surveni si in plan cultural si social
prin implementarea unor elemente noi care sa adapteze realitatea
culturala si sociala la ...

Alte referate despre: democratie referat, regim democratic, state democratice

Democratia

Dezavantajele regimului democratic sunt in esenta urmatoarele: existenta unui aparat birocratic puternic prin distributia de posturi publice in scopul recrutarii sau fidelizarii clientelei politice; extinderea coruptiei si necesitatea ocultarii ei ce împinge sistemul comunicarii politice catre disimulare, catre minciuna.
Statul democratic are rolul de a permite dezvoltarea libertatilor personale, carora le traseaza niste limite legale de manifestare si nu le prescrie ca o reteta modul de folosire. Ceea ce regimurile autoritare numesc "cliseu liberal" nu e decât imaginea societatii normale, legatura normala dintre stat si societate, chiar si atunci când acest stat nu este unul democratic, adica atunci când puterea politica nu este aleasa liber. Regimurile autoritare se liberalizeaza mult mai rapid decât un regim totalitar. In plus, guvernele din regimurile autoritare pot fi înlaturate mult mai usor si mai des decât cele din sistemele totalitare.

Alte referate despre: democratie, democratia referat, secolul 20 intre democratie si totalitarism

Ideologii si practici politice democratice

Trasaturile regimurilor democratice erau conforme principiilor inscrise fie in programele partidelor bazate pe ideologii politice de dreapta (liberale, conservatoare, crestin-democrate), fie in acelea ale formatiunilor socialiste sau social-democrate, exponente ale ideologiei de stanga. Trasaturi specifice ale regimurilor democratice.

Alte referate despre: ideologii si practici politice democratice, sec 20 intre democratie si totalitarism ideologii si practici politice, ideologii si practici politice

Secolul XX intre democratie si totalitarism

Spre deosebire de partidele fasciste, partidele comuniste din perioada interbelica formau o organt-zatie politica bine integrata - International Comunista - coordonata din capt-tala sovietica. Asa se explica faptul ca partidele comuniste au jucat in tarile lor rolul de instrumente de subversiune politica si de spionaj ale Uniunii Sovietice.

Alte referate despre: secolul xx intre democratie si totalitarism, referat secolul xx intre democratie si totalitarism, europa in secolul 20 intre democratie si totalitarism

Cultura romaneasca de la Romania Mare la Democratia Populara

In perioada interbelica procesul de "europenizare" a Romaniei continua cu si mai multa tarie. Iar daca Romania a fost europeana in aceasta perioada acest lucru s-a datorat in primul rand culturii sale. Mediul in care s-au plamadit cei mai de seama oameni de cultura romani a fost cel Apusean (german si francez), societatea romaneasca avand meritul de a fi suficient de deschisa incat a facut posibila nasterea si afirmarea acestor valori. "Democratismul cultural" pare a fi stimulul cel mai puternic pentru dezvoltarea culturala.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Cetatea dupa Homer

Aristocratia este reprezentata in Iliada de beotieni: Catalogul corabiilor numeste intr-adevar cinci capitani pentru cele cincizeci da nave beotiene venite in Troada 7. Feacii reprezinta si ei o aristocratie: "sinteti cu totii douasprezece-a obstii capetenii. Cu mine treisprezece" 8, spune Alcinous.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Traditia gandirii critice si a argumentatiei

Procesul alegerilor este foarte complicat, partial alegeri, partial tragere la sorti, pentru a preveni orice coruptie a sistemului. Exista numeroase legi si prevederi care fac sistemul democratic atenian practic imposibil de corupt in termenii moderni. (vezi David Held, Modele ale democratiei). Pe de alta parte, democratia ateniana nu este lipsita de fisuri si, asa cum spun deja criticii contemporani, daca adunarea nu poate fi usor cumparata, ea poate fi manipulata.

Alte referate despre: dezvoltarea gandirii critice a prescolarilor, logica generala fundamentele gandirii critice, bazele gandirii critice

Revolutia rusa

Puterea sovietelor
Practic, guvernul a avut mai putina autoritate decat sovietele. Acestea erau consilii, alese direct de muncitori si tarani, soldati si marinari si functionau in orase, fabrici si cazarmi. Cel mai mare a fost Sovietul din Petrograd, care a jucat un rol important in evenimentele din anul 1905, inainte de a fi suprimat, dar a fost format din nou in primele zile ale Revolutiei din februarie. Reflectand in mod direct opiniile celor mai active elemente ale maselor, sovietele reprezentau o forta revolutionara foarte puternica; de exemplu, in ziua dinaintea abdicarii tarului, Sovietul din Petrograd a emis un ordin prin care comitetele de soldati aveau sarcina de se ocupa de trupe, permitandu-le ofiterilor sa-si exercite autoritatea doar pe campul de lupta.

Alte referate despre: revolutia rusa, revolutia rusa din 1917, revolutia rusa 1917

Razboiul rece

Ocazional, lupta pentru extindere sau mentinerea influentei în anumite
zone ducea la razboaie în care fiecare din cele doua blocuri sustinea
una din parti, sau în care era implicata doar una dintre marile
puteri. Aceste razboaie ramâneau traditionale (non-nucleare), desi
initial nu se stia niciodata acest lucru. Primul a fost razboiul
coreean(1905-1953), izbucnit atunci când Coreea de Nord(comunista) a
atacat Coreea de Sud. SUA si puterile aliate au intervenit în forta,
apoi s-a implicat si China si în cele din urma s-a ajuns la un punct
mort.

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul rece referat, referat razboiul rece
Referate afisate : 16
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK