Democratia veritabila in perioada interbelica in anglia

Perioada interbelica in Anglia

Referat despre Perioada interbelica in Anglia
In politica interna cea mai importanta schimbare a fost legea electorala, care facea votul cu adevarat universal. Aprobarea acesteia a avut ca urmare inmultirea numarului de alegatori cu 8 milioane, dintre care 6 erau femei. Al doilea eveniment important a fost disparitia de pe scena politica a partidului liberal (whig) care in Anglia avea o vechime de aproape trei secole.

Cauzele principale ale acestui fapt au fost: scrutinul cu un singur tur, care nu permitea partidelor din opozitie sa se divida; partidul laburist nu avea caracter revolutionar; problemele politice fiind cat de cat rezolvate au fost inlocuite de cele economice. In perioada interbelica, in Anglia, economia a fost determinata de politica.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 2402
Materia: Istorie

Perioada interbelica - Societatea romaneasca in perioada interbelica

a) 1919-1922 - etapa caracterizata prin resimtirea distrugerilor provocate de Primul Razboi Mondial;
b) 1922-1928 - perioada dezvoltarii relative, când România îsi reface potentialul economic, productia industriala si agrara creste treptat si se încheie procesul de unificare în plan politic si economic;
c) 1929-1933 - marea criza economica caracterizata prin inflatie, somaj, pauperizare;
d) 1934-1938 - perioada relansarii economice a României datorita politicii protectioniste si a interventiei statului în economie.

Alte referate despre: societatea romaneasca in perioada interbelica, referate societatea romaneasca in perioada interbelica, societatea romaneasca in perioada de interbelica

Romania in perioada interbelica

Politica interna si externa. Legea votului universal, aplicata prima data in 1919, aduce pe scena vietii politice taranimea. Partidele conservatoare dispar si se afirma Partidul National Taranes (creat in 1926) cu toate ca cel mai puternic partid al Romaniei interbelice ramane Partidul National Liberal, care conduce tara intre 1922 si 1928 si intre 1933 si 1937. Dupa criza economica din 1929-1933 se dezvolta si partide extremiste: Garda de Fier (la dreapta) si Partidul Comunist Din Romania (la stanga), ultimul avand o situatie periferica in viata politica romaneasca pana la 23 august 1944.

Alte referate despre: romania in perioada interbelica, perioada interbelica, viata cotidiana in perioada interbelica

Al doilea razboi mondial

Hitler la putere
Adolf Hitler, supranumit Führer (conducător) ajuns în fruntea Partidului Naţional Socialist German răspândea prin Germania, o politică nazistă care era o formă rasială a fascismului, apărut mai deverme în Italia. Hitler promitea să răstoarne tratatul de la Versailles şi să asigure mai mult spaţiu vital pentru naţiunea germană, pe care el o considera ca membră a unei rase superioare. La începutul anilor 30 criza mondială a lovit şi Germania. Partidele care se aflau la putere n-au ştiut ce să facă, ceea ce a dus ca majoritetea voturilor să fie acordate naziştilor şi comuniştilor. În 1933 Hitler a devenit cancelar şi printr-o serie de mişcări politice s-a autoproclamat dictator. Tratatele dintre Germania Italia şi Japonia în perioada dintre 1936 – 1940 a dus la formarea Axei Roma - Berlin ...

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Perioada interbelica - eseu

Primul razboi mondila a insemnat pe langa victoria Antantei, pierderea multor persoane si a multor resrse.
Dupa razboi a urmat perioada interbelica care pentru inceput a reprezentat o perioada extrem de grea, statele aflandu-se intr-o criza economica, politica si sociala.

Alte referate despre: perioada interbelica eseu, romania in perioada interbelica eseu, relatii internationale in perioada interbelica eseu

Situatia URSS dupa primul razboi mondial

Dupa Revolutia Socialista din octombrie 1917, fostii mosieri si capitalisti rusi, elemente dusmane poporului si guvernului sovietic, s-au inteles cu Germania lui Wilhelm si cu guvernele tarilor Antantei, sa dezlantuie un razboi pentru rasturnarea puterii sovietice. Astfel a inceput, imediat dupa victoria Revolutiei din octombrie, interventia antisovietica.

Alte referate despre: situatia europei dupa primul razboi mondial, situatia romaniei dupa primul razboi mondial, urss dupa primul razboi mondial

Primul razboi mondial

Linia fortificată de pe graniţa franceză se putea ocoli prin Belgia. Dar cum ea se declarase neutră şi nu permitea trecerea trupelor germane pe teritoriul său, în 4 august este invadată Germania. Deoarece Marea Britanie garanta neutralitatea Belgiei, ea declară război în aceeaşi zi Germaniei. Nu trecuseră nici cinci săptămâni de la atentat şi toată Europa se afla în război .

Alte referate despre: primul razboi mondial, primul razboi mondial referat, referat primul razboi mondial

Democratia

a) separarea puterilor in stat (legislativ, executiv, judecatoresc) precizez ca forma clasica a principiului separarii celor trei puteri in stat a fost data de catre filozoful francez Montesquieu in 1748 in lucrarea “Spiritul legilor” in care afirma legatura de verificare si echilibrare reciproca intre ele

b) pluralismul politic, adica existenta a mai multor partide politice cu ideologii diferite (in Romania s-a realizat dupa 1990) ~ consider ca sunt prea multe partide. Constitutia Romaniei (art. 8-al. 1 Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Nemultumirea fata de acest sistem a dus la o incercare esuata de tiranie a lui Cylon (632 i. Hr.). Nemultumirea generala continua a dus la codul de legi dur dar bine difinit care a intrat in vigoare in 621 i. Hr. Codul continea numai crizele sociale si economice, dar pana la urma a dus la alegerea unanima a lui Solon ca arhont in 594 i. Hr. Solon a stabili un consiuliu (boulé), o adunare populara (ekklesia), si curti de legi. De asemenea a incurajat comertul, a reformat sistemul monetar, si a invitat negustorii straini in cetate. Reformele sale, totusi, au fost numai partial incununate de succes.

In 560 i. Hr., tiranul Pisistrate, cu suportul aristocratiei, a castigat controlul Atenei. El a marit locul de intrunire a consiliului lui Solon in Agora (piata ateniana) si a construit un nou templu al Atenei, zeita protectoare a orasului, pe Acropole. De asemenea, Pisistrate a sponsorizat evenimente publice precum festivalul Panathenaic, tinut o data la 4 ani, in onoarea Atenei.

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Romania in perioada interblica

Instituind starea de asediu si cenzura, el numeste un guvern consultativ, in frunte cu Patriarhul Miron Cristea, avand in componenta sa pe generalul Ion Antonescu, ministru al apararii. In februarie 1938, Carol al-II-lea publica noua Constitutie, care asigura baza juridica a regimului autoritar.

Alte referate despre: romanul in perioada interblica, romania si anglia in perioada interblica, femeia in perioada interblica

Secolul XX intre democratie si totalitarism

Daca principalele regimuri fasciste - cel italian si cel german - au fost invinse in al Doilea Razboi Mondial si s-au prabusit, victoria obtinuta cu acest prilej de Uniunea Sovietica si ocuparea de catre armatele acesteia a celei mai mari parti a Europei centrale si de rasarit au dus la instalarea, intre 1944 Si 1948, prin lovituri de forta si prin fraudarea alegerilor, a unor regimuri comuAZniste in Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Romania, Ungaria si in estui Germaniei. Dupa 1944, comunistii au luat puterea, cu sprijinul direct sau indirect al Uniunii Sovietice, si in alte tari: lugoslavia, Albania, China, Coreea de Nord, Vietnam, Cuba.

Alte referate despre: secolul 20 intre democratie si totalitarism, secolul xx intre democratie si totalitarism, referat secolul xx intre democratie si totalitarism

Politica externa a Romaniei in perioada neutralitatii - septembrie 1939 - iunie 1940

Astfel in preajma lui 1 septembrie 1939 Bucurestii au ofertat Ungariei semnarea unui pact de neagresiune, iar la 27 august ministrul roman de externe, Grigore Gafencu, a informat pe ministrul german in Romania, Wilhelm Fabricius, ca in conflictul iminent dintre Germania si Polonia, tara noastra isi va pastra neutralitatea.

Dupa atacarea Poloniei si intervenirea starii de razboi intre Reichul nazist si puterile occidentale, la 3 septembrie 1939 guvernul de la Bucuresti a decis adoptarea unei atitudini pasnice fata de toate statele.

Astfel la 6 septembrie 1939, Consiliul de Coroana, prezidat de Regele Carol al II-lea, intrunit la Palatul Cotroceni din Bucuresti, a hotarat, in unanimitate, „actiunea diplomatica si masurile militare pentru apararea fruntariilor”, deasemenea „observarea stricta a regulilor neutralitatii stabilite prin conventiile internationale fata de beligerantii din actualul conflict”.

Alte referate despre: politica externa a romaniei in perioada neutralitatii, politica externa a romaniei in perioada interbelica 1919-1939, politica externa a romaniei in perioada interbelica

Democratia

Etapele ce trebuiesc a fi urmate in tranzitia de la autoritarism la democratie sunt: extinderea drepturilor individuale si ale grupurilor; inaugurarea unui proces electoral care creeaza premisa ca elitele conducatoare vor fi mai atente la cerintele populatiei, care înseamna totodata si sfirsitul detinerii monopolului puteri.

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Literatura pasoptista exteriorizeaza o orientare unitara de o remarcabila coerenta launtrica. Inainte de toate imprejurimile in care s-a nascut, rostul pe care-l implineste principiile care o calauzesc ii accentueaza caracterul de angajare in istorie.

Alte referate despre: rolul literaturii in perioada pasoptista, literatura in perioada pasoptista, rolul literaturii in perioada pasoptista referat

Cultura romaneasca de la "Romania Mare" la "Democratia populara"

"Sburatorul" a aparut la Bucuresti in doua serii: prima, de la 19 aprilie 1919 la 8 mai 1920, si a doua din martie 1926 in mai-iunie 1927. Intre cele doua serii se interpune "Sburatorul literar" (1921-1922). Inima noului curent a fost E.Lovinescu.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Datorita indemnurilor adresate tinerilor scriitori a fost posibil debutul unei intregi generatii intre 1830-1840: Vasile Carlona, Gr. Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Bolliac. O alta etapa este marcata de contributia lui Mihail Kogalniceanu, redactorul revistei iesene "Dacia literara", care are ca obiect exclusiv literatura. In cele trei numere aparute s-au publicat opere ale celor mai valorosi scriitori ai vremii (C. Negruzzi, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu) insa directia imprimata s-a reflectat in toata literatura epocii.

Alte referate despre: rolul literaturii in perioada pasoptista studiu de caz, literatura un perioada pasoptista, studiu de caz rolul literaturii in perioada pasoptista

Literatura romana interbelica

Dupa primul razboi mondial ziare cu pagina literara si reviste literare sporesc la numar. Asa avem “Viata româneasca”. Apare la 6 martie 1906 la Iasi sub conducerea lui Constantin Stere, si Paul Bujor, director stiintific devine profesorul dr. Ion Cantacuzino, iar proprietarii revistei sunt Constantin Stere, Ion Botez, Garabet Ibraileanu. Din 1915 directorul unic al revistei ramâne Garabet Ibraileanu. În timpul primului razboi mondial revista îsi înceteaza aparitia pâna în 1920 când reapare sub conducerea lui Ibraileanu. Din 1930 revista se muta la Bucuresti, conducerea fiind preluata de Mihail Relea si George Calinescu. Din 1948 va apare seria care continua si astazi.

Alte referate despre: literatura romana interbelica, particularitati ale artei poetice in literatura romana interbelica, literatura perioada interbelica
Referate afisate : 17
Medie note: 7.93 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles