Democratie referat

Democratia, valori si principii

Valorile democratice
Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei
Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:

Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.

Libertatea este ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 9kb
Downloads: 3196
Materia: Stiinte Politice

Tranzitia de la comunism la democratie

Referat despre Tranzitia de la comunism la democratie
Este oarecum surprinzator faptul ca, la peste 15 ani de la prabusirea unei dictaturi de o irationalitate si barbarie ce nu mai trebuie demonstrate, Romania bate pasul pe loc in legatura cu ceva ce pare cat se poate de limpede. Anume, faptul ca regimul comunist, chiar si in perioadele sale de “inmuiere”, a fost antipatriotic, axiofob, marcat de ostilitate fata de ideea de diferenta si alteritate. A fost distrusa orice meritocratie ori, mai bine spus, selectia a fost in general una negativa. Despre Holocaust nu s-a vorbit o lunga perioada, existau voci care negau ori minimalizau oroarea.

Alte referate despre: tranzitia de la comunism la democratie, bulgaria tranzitia de la comunism la democratie, procesul de tranzitie de la comunism la democratie

Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

Ideea de dreptate a lui Platon cere ca stapânii din fire sa
cârmuiasca, iar aclavii din fire sa accepte conditia lor de sclavi. Ea
tine de postulatul istoricist ca statul, pentru a opri schimbarea, sa
fie o copie a Idei sale sau a adevaratei sale ,,naturi". Aceasta
teorie a dreptatii indica foarte clar ca pentru Platon problema
fundamentala a politicii rezida în întrebarea: ,,Cine trebuie sa
cârmuiasca statul?". Si cei care împartasesc presupozitia lui Platon
admit ca liderii politici nu sunt întotdeauna suficient de ,,buni" sau
de ,,întelepti" si ca nu este deloc usor sa creezi o cârmuire a carei
bunatate si întelepciune sa fie implicit asigurate.

Alte referate despre: analiza critica studiu specialitate filosofie, filosofia lui platon, analiza critica a unui manual de specialitate

Democratia

DEMOCRATIA este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere. Acest regim politic se defineste prin:
- separatia puterilor in stat ;
- alegeri libere ;
- pluralism ;
- respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor ;
- domnia majoritatii si protectia minoritatiilor.

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Democratia americana

La 4 iulie 1776 s-a adoptat “Declaratia de Independenta” conceputa de Jeffenrson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.
Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc.In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei.In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown.In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S.U.A. Proclamarea S.U.A. se facuse la 1781 printr-un act constitutional unmit “Articolele confederatiei”. Cele 13 state urmau sa alcatuiasca o uniune condusa de Congres, institutie cu atributii legislative, executive si judiciare.In anul urmator au avut loc ample dezbateri privind organizarea noului stat.
In 1787 s-a adptat Constitutia S.U.A. care este in vigoare si astazi.Potrivit acestui ducoment. S.U.A. formeaza on federatie deschisa in frunte ...

Alte referate despre: democratia americana, democratie americana, democratia americana vazuta de a de tocqueville

Democratie in America - Alexis de Tocqueville

Primul lucru pe care îl putem afirma despre cartea lui Tocqueville este faptul că, aşa cum spune şi autorul, ea nu este “o călătorie”, un jurnal de bord, care să atragă atenţia cititorului asupra scriitorului. Autorul nu a descris în paginile ei toate instituţiile din Statele Unite. Francois Furet considera că “Despre democraţie în America” este de fapt o “meditaţie asupa nobilimii”, pentru că Tocqueville încurajează egalitatea în drepturi, iar nobilimea este acea clasă socială, care, prin dorinţa de a domina, nu permite dezvoltarea acestei noi concepţii.
Când a plecat în America, Tocqueville era însoţit de prietenul său Kergorlay, iar scopul oficial era acela de a studia sistemul penitenciar din Statele Unite. Dar, aşa cum afirmă autorul în paginile cărţii sale, “acesta a fost doar un pretext, un paşaport, ...

Alte referate despre: despre democratie in america alexis de tocqueville, democratia in america alexis de tocqueville rezumat, democracy in america alexis de tocqueville rezumat

Democratia

a) separarea puterilor in stat (legislativ, executiv, judecatoresc) precizez ca forma clasica a principiului separarii celor trei puteri in stat a fost data de catre filozoful francez Montesquieu in 1748 in lucrarea “Spiritul legilor” in care afirma legatura de verificare si echilibrare reciproca intre ele

b) pluralismul politic, adica existenta a mai multor partide politice cu ideologii diferite (in Romania s-a realizat dupa 1990) ~ consider ca sunt prea multe partide. Constitutia Romaniei (art. 8-al. 1 Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale).

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Democratia

Dezavantajele regimului democratic sunt in esenta urmatoarele: existenta unui aparat birocratic puternic prin distributia de posturi publice in scopul recrutarii sau fidelizarii clientelei politice; extinderea coruptiei si necesitatea ocultarii ei ce împinge sistemul comunicarii politice catre disimulare, catre minciuna.
Statul democratic are rolul de a permite dezvoltarea libertatilor personale, carora le traseaza niste limite legale de manifestare si nu le prescrie ca o reteta modul de folosire. Ceea ce regimurile autoritare numesc "cliseu liberal" nu e decât imaginea societatii normale, legatura normala dintre stat si societate, chiar si atunci când acest stat nu este unul democratic, adica atunci când puterea politica nu este aleasa liber. Regimurile autoritare se liberalizeaza mult mai rapid decât un regim totalitar. In plus, guvernele din regimurile autoritare pot fi înlaturate mult mai usor si mai des decât cele din sistemele totalitare.

Alte referate despre: democratie referat, regim democratic, state democratice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Nemultumirea fata de acest sistem a dus la o incercare esuata de tiranie a lui Cylon (632 i. Hr.). Nemultumirea generala continua a dus la codul de legi dur dar bine difinit care a intrat in vigoare in 621 i. Hr. Codul continea numai crizele sociale si economice, dar pana la urma a dus la alegerea unanima a lui Solon ca arhont in 594 i. Hr. Solon a stabili un consiuliu (boulé), o adunare populara (ekklesia), si curti de legi. De asemenea a incurajat comertul, a reformat sistemul monetar, si a invitat negustorii straini in cetate. Reformele sale, totusi, au fost numai partial incununate de succes.

In 560 i. Hr., tiranul Pisistrate, cu suportul aristocratiei, a castigat controlul Atenei. El a marit locul de intrunire a consiliului lui Solon in Agora (piata ateniana) si a construit un nou templu al Atenei, zeita protectoare a orasului, pe Acropole. De asemenea, Pisistrate a sponsorizat evenimente publice precum festivalul Panathenaic, tinut o data la 4 ani, in onoarea Atenei.

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Ideologii si practici politice democratice

In Marea Britanie, unde se aplica principiul regele conduce, dar nu guverneaza, prim-ministrul, sef al majoritatii parlamentare, are un rol insemnat, isi alege ministrii si are puteri executive extinse. Cele mai puternice formatiuni politice au fost, dupa 1918, Partidul Conservator si Partidul Laburist. In prima jumatate a secolului al XX-lea, s-a remarcat personalitatea lui Winston Churchill, prim-ministru, din partea Partidului Conservator, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (1940-1945; apoi, dupa razboi, in 1951-1955).

Alte referate despre: ideologii si practici politice democratice, sec 20 intre democratie si totalitarism ideologii si practici politice, ideologii si practici politice

Secolul XX intre democratie si totalitarism

Regimurile de extrema dreapta sau stanga isi doreau ca vectorul de putere sa fie un partid unic si un conducator suprem.Desi sloganul "Un popor,un Stat,un Conducator" apartine regimului national-socialist,acesta se poate aplica la toate regimurile extremiste.

Ca toti dictatorii,Mussolini,Hitler sau Stalin doreau mentinerea cetatenilor sub un cat mai strict control,sub atenta supraveghere a tot ce putea influenta modul de gandire al acestora.In Germania conceptul care guverna era:"rasa germana,o rasa pura",iar celalalte rase trebuia sa dispara.

Alte referate despre: secolul 20 intre democratie si totalitarism, secolul xx intre democratie si totalitarism, referat secolul xx intre democratie si totalitarism

Cultura romaneasca de la Romania Mare la Democratia Populara

"Sburatorul" a aparut la Bucuresti in doua serii: prima, de la 19 aprilie 1919 la 8 mai 1920, si a doua din martie 1926 in mai-iunie 1927. Intre cele doua serii se interpune "Sburatorul literar" (1921-1922). Inima noului curent a fost E.Lovinescu. El a reusit sa adune in jurul sau insemnati scriitori: Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Victor Eftimiu, Tudor Vianu, Ion Pillat s.a. Modernismul promovat consta in disocierea esteticului de etic si etnic.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Cetatea dupa Homer

Este evident ca autorul nostru nu este primul care scruteaza poemele pentru a gasi schita diverAZselor guverne: cu siguranta s-au gindit altii inainte de Herodot.Homer cunoaste mai intii cele trei mari regimuri normale: monarhie, aristocratie, democratie *. Diverse texte o dovedesc, texte care au servit desigur ca argumente in polemicile politicienilor.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Traditia gandirii critice si a argumentatiei

Din cate am discutat pana acum, deja stim ca avem in fata inceputul unei drame si ca, intr-o Atena in care procesul se judeca in functie de discursurile vorbitorilor si votul unui public care se poate lasa usor impresionat, in care totul se joaca la nivel verbal, a avea opinia publica impotriva inseamna ca te afli intr-o situatie foarte grava.

Alte referate despre: dezvoltarea gandirii critice a prescolarilor, logica generala fundamentele gandirii critice, bazele gandirii critice

Revolutia rusa

Puterea sovietelor
Practic, guvernul a avut mai putina autoritate decat sovietele. Acestea erau consilii, alese direct de muncitori si tarani, soldati si marinari si functionau in orase, fabrici si cazarmi. Cel mai mare a fost Sovietul din Petrograd, care a jucat un rol important in evenimentele din anul 1905, inainte de a fi suprimat, dar a fost format din nou in primele zile ale Revolutiei din februarie. Reflectand in mod direct opiniile celor mai active elemente ale maselor, sovietele reprezentau o forta revolutionara foarte puternica; de exemplu, in ziua dinaintea abdicarii tarului, Sovietul din Petrograd a emis un ordin prin care comitetele de soldati aveau sarcina de se ocupa de trupe, permitandu-le ofiterilor sa-si exercite autoritatea doar pe campul de lupta.

Alte referate despre: revolutia rusa, revolutia rusa din 1917, revolutia rusa 1917

Polonia

B.Râuri şi lacuri
Aproape toate apele Poloniei se varsă în Marea Baltică prin cele două mari fluvii Vistula şi Odra şi afluenţii lor dintre care numim Bugul şi Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate în înălţimile Baltice şi fâşia litorală. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales în înăţimile Baltice şi în munţii din sud.

Alte referate despre: polonia referat, referat polonia, polonia
Referate afisate : 16
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles