Democratie si fascism in sec xx

Fascismul italian - sec XX

Elementul esential al a dictaturii fasciste a fost prezenta unui lider puternic, ferm si carismatic in fruntea statului. Acest lider simboliza statul. Imaginea i-a fost creata cu ajutorul masinilor propagandistice ale acestor state, dar si prin hotararea si cruzimea de care dadeau dovada acesti lideri. Un popor se lasa condus de un regim autoritar si de un tiran atunci cand individul ce face parte din acest popor se simte slab si neincrezut. Pe fondul acestor predispuneri psihologice, cultul personalitatii a dat roade. Conducatorul statului insemna totul pentru fiecare si, desigur, era indreptatit sa elimine pe cei ce nu acceptau acest fapt sau pe cei care ar fi putut sta in calea unui viitor luminos.

Dupa cum am mentionat, regimului fascist ii erau caracteristice represaliile de masa, insa spre deosebire de cel comunist, epurarile din interior erau mai putin frecvente, ele fiind indreptate mai ales asupra evreilor si ale teritoriilor nou-cucerite. O psihologie de masa puternica a fost ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 33kb
Downloads: 303
Materia: Istorie

Comunism vs fascism

Naziştii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de primul război mondial, cu datorii imense şi cu o societate disperată. Prin promovarea intensă a ideei superiortăţii rasei germane ei readuc încrederea în forţele proprii acestui popor. S-a reuşit în mod miraculos ridicarea economiei germane din ruine, achitarea pagubelor de război. Deja în 1935 Hitler introduce serviciul militar obligatoriu şi începe construcţia Wehrmachtului, adică a armatei germane ce ar fi capabilă să poarte un război mondial. Astfel, prin ocuparea Zonei Renane în 1936, demarează punerea în aplicare a planurilor sale expansioniste. La 1 septembrie 1939 Germania atacă Polonia, declanşând astfel cel de- al doilea război mondial.
În Rusia, după lovitura de stat din 1917, bolşevicii instaurează un regim totalitar de reprimare şi dictatură. Ţara ...

Alte referate despre: asemanari si deosebiri intre comunism si fascism, comunismul si fascismul, comunism si fascism

Triumful si declinul fascismului italian

Din 1922, cand a avut pentru prima data puterea asupra guvernului italian in Roma, pana in 1927, Benito Mussolini si-a consolidat progresiv dictatura, dand forma statului fascist italian. Statul si partidul au devenit instrumente monolitice in mainile lui Mussolini, care era capo di guverno (seful guvernului), al statului si el Duce, conducatorul partidului.Legge fascistissime ( legile cele mai fasciste), realizate de liderul fascist, juristul Alfredo Rocco, a transformat Parlamentul intr-un congres al partidului si practic a fuzionat puterea legislativa si cea executiva si a facut Marele Consiliu Fascist un instrument al Ducelui, pe care putea sa il convoace singur si sa ii determine agenda.

Alte referate despre: triumful si declinul fascismului italian, triumful si declinul fascismului, fascismul italian

Fascismul italian

Ascensiunea dreptei radicale după primul război mondial a fost fără îndoială un răspuns, o reacţie la pericolul şi chiar la realitatea revoluţiei sociale şi a puterii clasei muncitoare în general, la Revoluţia din Octombrie şi leninism în special. Fără acestea, nu ar fi existat fascismul, deoarece, deşi extremiştii demagogi de dreapta au fost prezenţi în politică într-un număr de ţări europene începând cu sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, totuşi au fost foarte bine ţinuţi sub control înainte de 1914. În această privinţă, susţinătorii fascismului au, probabil, dreptate în afirmaţia că Lenin a dat naştere lui Mussolini şi lui Hitler.

Condiţiile apariţiei fascismului sunt în număr de patru.
Prima condiţie a fost că trebuia să se bucure de asentimentul şi legitimitatea generale. ...

Alte referate despre: fascismul italian referat, referat fascismul italian, fascism italian

Situatia internationala intre cele doua razboaie mondiale

Hittlerismul. Criza economica lasase urme adnci si in Germania.
Spiritul militarist si agresiv prusac nu fusese starpit, dupa primul
razboi mondial. Acest spirit militarist era expresia burgheziei
germane si era intretinut cu deosebire de junkerii si de marii
industriasi germani, tocmai acele clase incurajate, pe plan
international, de Anglia si America.

Alte referate despre: situatia internationala intre cele 2 razboaie mondiale, relatiile internationale intre cele doua razboaie mondiale, situatia frantei intre cele 2 razboaie mondiale

Nazismul

În 1921 Hitler a adoptat emblema oficiala, un steag continând un câmp
rosu in centrul caruia se afla un cerc alb continând o swastika
neagra. In 1923 Hitler a editat zarul Völkischer Beobachter
(Observatorul Rasist) ca fiind zarul oficial al partidului. Pentru ca
partidul Comunist German, fondat in 1919 crestea în putere,
Socialistii concentrau cea mai mare parte a propagandei pentru a
denunta Bolsevismul, pe care ei îl caracterizau ca o conspiratie a
Evreilor financiari.

Alte referate despre: nazismul, hitler si nazismul, nazismul referat

Democratia

Dupa Primul razboi mondial (1918) in Europa in majoritatea tarilor se vor instaura regimuri politice democratice (Cele 14 puncte ale lui Wudrow Wilson), dar sub presiunea fortelor de extrema stanga sau dreapta (bolsevism, fascism, nazism), ele vor fi eliminate, fiind inlocuite cu regimuri totalitare de diferite nuante. Dupa al doilea razboi mondial lumea se imparte in doua tabere –democratiile apusene si asa numitele “democratii populare” sub influenta sovietica (incercari de iesire 1956 Ungaria, 1968 Cehoslovacia, etc).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

State nationale si multinationale in sec XIX

Aşadar, Convenţia de la Paris nu împlinea, dar nici nu anula speranţa de unire a Principatelor Române. Pentru înfăptuirea unirii Principatelor, a fost identificată o soluţie care respecta Convenţia de la Paris şi punea puterile europene în faţa faptului împlinit. Astfel, Adunările elective de la Iaşi şi Bucureşti au ales ca domn aceeaşi persoană, pe cunoscutul revoluţionar paşoptist Alexandru Ioan Cuza (la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie în Ţara Românească).

Alte referate despre: state nationale si multinationale al sec xix, state nationale si multinationale in sec xix legean electorala, state nationale si multinationale in sec al xix-lea

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Multe alte lucrari publice au fost initiate de tiran si de fiii sai intre 560 i. Hr. si 510 i. Hr. In 509 i. Hr. Clistene a condus o revolutie democratica, reorganizand structura tribala a orasului astfel incat baza suportului sau s-a constituit in mult mai democraticul centru urban si in Pireu. Puternica Adunare a Poporului se intrunea pe dealul Pnyx sub Acropole.

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Secolul XX intre democratie si totalitarism

"Democratia a trecut ultima si cea mai grea dintre probe si triumfa acum in intreaga lume", declara, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, omul politic italian Giovanni Giolitti, unul dintre principalii reprezentanti ai liberalismului in Italia. Giolitti se insela, deoarece pe ruinele Imperiului Tarist aparuse deja, in octombrie 1917 primul regim totalitar al secolului al XX-lea - cel sovietic -, iar in deceniile urmatoare regimuri totalitare, fasciste sau comuniste, se vor instaura in numeroase tari din Europa, Asia si America Latina. Partidele si regimurile totalitare au fost principali adversari ai drepturilor omului si democratiei intre 1917 si 1989, iar infruntarea dintre democratie si totalitarism este una dintre principalele caracteristici ale secolului al XX-lea.

Alte referate despre: secolul 20 intre democratie si totalitarism, secolul xx intre democratie si totalitarism, referat secolul xx intre democratie si totalitarism

Democratia

Prin democratie se intelege puterea poporului, conducerea poporului de catre popor. Democratia a aparut in Atena in secolul al VI – lea inainte de Hristos si a cunoscut o dezvoltare deosebita in secolul urmator, in timpul lui Pericle.

In Atena, toti cetatenii puteau lua parte, in mod nemijlocit, la adoptarea deciziilor de interes public.Exista o democratie directa . Cetatea era condusa de un Sfat (Boule) si de Adunarea Poporului

Sfatul era alcatuit din 500 de membri , cate 50 de reprezentanti din fiecare trib teritorial, desemnati prin tragere la sorti, pe o perioada de un an si pentru maximum doua mandate. Pentru a devenii membru al Sfatului , o persoana trebuie sa aiba cetatenia ateniana, varsta de minimum 30 de ani si sa promoveze un examen de moralitate.

Adunarea poporului este alcatuita din chiar societatea in totalitatea ei, exceptie facand ...

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Secolul XX intre democratie si totalitarism

In conditiile date multi incep sa priveasca spre oferta totalitara,Ungaria(1920) si Italia(1921) fiind cele care dau tonul.Regimurile de extrema dreapta nu mai recunosc princiipile fundamentale ale Declaratiei de Independenta sau a Declaratiei Drepturilor Omului si ale Cetateanului .

Alte referate despre: europa in secolul 20 intre democratie si totalitarism, secolul 20 intre democratie si totalitarism eseu, secolul xx-intre democratie si totalitarism

Continuitatea romano-bizantina pe teritoriul tarii noastre in prima jumatate a sec. al V-lea

De la Sucidava sau Drobeta provin chiar resturi ceramice bizantine cu smalt, produse deosebit de scumpe si apreciate in chip deosebit in acea vreme [1]. Exemplare interesante au fost descoperite in cetatile romano-bizantine de pe Dunare, la Sucidava, Drobeta sau Dierna.In categoria produselor ceramice romano-bizantine raspandite in spatiul carpato-danubian, importante sunt opaitele. De forme si marimi diferite, asemenea produse, tipice pentru maiestria la care mesterii bizantini au ajuns in prelucrarea ceramicii, sunt intalnite destul de des in asezarile din acesta vreme de pe teritoriul nord-dunarean.

Alte referate despre: tarile romane in prima jumatate a sec al xix-lea, tarile romane in prima jumatate a sec al xix, tarile romane si marile puteri in prima jumatate a sec x x lea

Fascismul - simbolul negru al secolului XX

"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"
La cea extremitate ideologică se afla şi nazismul german. Esenţa ideii naziste consta în promovarea idelor superioritaţii rasei germane şi a xenofobismului, a antisemitismului şi deci a exterminării tuturor evreilor din Europa, a unei politici agresive de expansiune la nivel mondial şi deci a dominării lumii. Aceste scopuri şi idei se conţineau în cartea celui ce avea să devină lider al Germaniei, Adolf Hitler , „Mein Kampf”.

"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"
Aceasta idee trebuia să fie tradusă în viaţă prin lupta de clasă, un element indispensabil în preluarea puterii de catre mase. Naziştii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de ...

Alte referate despre: fascismul-simbol negru al secolului 20, simbolul negru al secolului xx, fascism simbol

Democratia, valori si principii

Responsabilitatea-fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale si pentru consecintele acestora, iar cei aflati la putere trebuie sa dea socoteala celor care i-au ales sau i-au numit pentru indeplinirea mandatului lor.

Alte referate despre: democratia valori si principii norme si reguli, democratia valori si principii reguli si norme, democratie valori si principi

Tehnologia prelucrarii strugurilor pentru fabricarea vinurilor rosii seci

Procesarea strugurilor, obtinerea vinului, conditionarea, maturizarea si imbutelierea vinului, acum se realizeaza folosind masini si utilaje perfectionate care reclama cunostintele de mecanizare, automatizare si mai nou de cibernetica. In tarile cu traditie vitivinicola, ca de altfel si in Republica Moldova, procesarea strugurilor, obtinerea vinului rosu sec, conditionarea, maturizarea, invechirea, imbutelierea si livrarea vinului se realizeaza in unitati de vinificatie moderne - amplasate in podgorii si centre viticole cu renume, asa dupa cum de exemplu este S.A. Milestii Mici despre care am scris in teza de fata.

Alte referate despre: tehnologia de obtinere a vinurilor rosii seci de calitate, tehnologia speciala a vinurilor rosii-seci, tehnologia speciala a vinurilor rosii seci

Tehnologia de producere a vinurilor rosii seci

Maturitatea tehnologica
Maturitatea tehnologica, cunoscuta si sub numele de maturitate industriala, priveste strugurii destinati ca materie prima pentru vinificatie Se considera ca strugurii au atins maturitatea tehnologica atunci cand compozitia lor este optima pentru producerea unui anumit tip de vin sau a unui alt produs. Precizarea obiectiva a maturitatii tehnologice prin analize de laborator consolideaza, alaturi de soi, podgorie etc., baza de plecare in realizarea diferitelor categorii si tipuri de vin.

Alte referate despre: tehnologia de producere a vinurilor rosii seci, tehnologia de producere a vinurilor rosii de consum curent, tehnologia de producere a vinurilor rosii referat
Referate afisate : 17
Medie note: 7.87 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles