Depresiunea transilvaniei referat

Depresiunea Transilvaniei

Depresiunea Transilvaniei a intrat in evidenta din anul 1969 cand au fost puse in evidenta pentru prima oara, zacamintele de gaz metan. Importanta acestei descoperiri pentru industrializarea tarii si ridicarea nivelului de trai a facut sa se desfasoare in Depresiunea Transilvaniei, mai ales in ultimii 25 de ani, o foarte intensa activitate geologica.
Volumul, calitatea si eficienta lucrarilor de prospectiune si de exploatare au crescut in ultimul timp in mod impresionant, obtinandu-se numeroase date importante atat din punct de vedere stiintific cat si economic.
Prospectiunile seismice din ultimul timp si forajul de mare adancime arunca o lumina noua asupra structurii formatiunilor profunde din depresine, deschizand astfel noi perspective de hidrocarburi pentru un sedimentar care atinge in unele zone grosimi de 8000m.
In lucrarea de fata o importanta deosebita s-a acordat argilelor panoniene ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 66kb
Downloads: 19
Materia: Geografie

Depresiunea colinara a Transilvaniei

-Culoarul Turzii
-Culoarul Alba Iulia-Turda( Culoarul Aries-Mures-Strei), cea mai joasa si mai neteda subunitate a depresiunii
-Depresiunea Iara
-Depresiunea Huedin
-Depresiunea Almas
-Aceste depresiuni sunt intrerupte de dealuri: Dealul Mahaceni, Dealul Feleacului

Alte referate despre: depresiunea colinara a transilvaniei, depresiunea colinara a transilvaniei referat, obiective turistice din depresiunea colinara a transilvaniei

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior.

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, referat depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat

Carpatii moldo - transilvani

Carpatii moldo - transilvani - Delimitare:
-între Depresiunile Dornelor şi Câmpulung la Nord şi Pasul Oituz(Valea Oituzului) la Sud,Depresiunea Colinară a Transilvaniei la Vest,Subcarpaţii Moldovei la Est.

Alte referate despre: carpatii moldo-transilvani, carpatii moldo transilvani, carpatii moldo-transilvani caracterizare

Depresiunea colinara a Transilvaniei

c) depresiunile intracolinare, situate spre zona de podis sunt: Dumitra, Voivodeni, Magherani - Atid si Cristuru Secuiesc;
d) spre podis o serie de dealuri (Dealul Homat, Dealul Sieului) leaga aceasta zona cutata de structura orizontala din centru.

Alte referate despre: depresiunea colinara a transilvaniei litologie, referat depresiunea colinara a transilvaniei, depresiune colinara a transilvaniei

Carpatii Orientali

1.Limite:in N – granita de N a Tarii;in S – Valea Prahovei;in V – Campia de V si Depresiunea Transilvaniei;in E – Pod. Moldovei si Subcarpatii.

Alte referate despre: carpatii orientali, carpatii orientali referat, referat carpatii orientali

Tipuri de subiecte pentru capacitate la geografie

* stratul de apa sub 200 m adancime cu o salinitate de 21-22 %: - nu
au loc miscari pe verticala

Alte referate despre: subiecte de capacitate, tipuri de cuplaj cuplaj capacitiv, subiecte romana capacitate

Depresiuni

Depresiunea Dornelor se afla in etajul padurilor de molid si a celor de amestec aproximativ 60 % din teritoriul depresiunii fiind acoperit cu paduri. Pajistile montane sunt alcatuite din fanete si pasuni naturale, care ocupa suprafete intinse. Depresiunea este situata la o altitudine medie de 800 de metri si are peste 900 ha de turbarii si mlastini oligotrofe, numite local tinoave.

Alte referate despre: depresiunea petrosani, depresiunea brasov, depresiunea maramures

Transilvania

Ca o modalitate efectiva de aparare, pe care o regasim si in cadrul satelor, in localitatile sasesti se utiliza fortificarea bisericilor, formula arhitecturala care acum este considerata ca fiind unica in Europa. Desi sasii au utilizat tehnici similare in cetatile medievale de pe intregul continent, aproximativ 200 de biserici taranesti fortificate in stil specific sasesc, au rezistat timpului si pot fi vizitate in Transilvania, fiind total diferite de celelalte. Aceasta bogata diversitate se datoreaza locului in care au trait dar si talentului si priceperii lor de maestri constructori, potentialului economic, necesitatii de aparare, precum si bunului gust. Mai mult, vizitatorii vor fi incintati sa descopere ca multe dintre acese biserici mai ofera slujbe religioase satenilor.

Totusi, urmele trecutului au supravietuit, frumusetea peisajelor si comorile naturale ale locului pot fi regasite de calator ca o expresie unica a spiritului locului, transmitind turistului din energia si inspiratia ...

Alte referate despre: formarea transilvaniei, campia transilvaniei, formarea statului medieval transilvania

Carpatii Meridionali

Carpatii constituie unul din lanturile montane europene insemnate, cu o lungime de peste 1.500 km.Acest lant incepe din estul Bazinului Vienei si se desfasoara pe teritoriul a sapte state, descriind un adevarat arc pana in Valea Timocului, unde intra in contact cu Balcanii.Pe Teritoriul Romaniei se afla cea mai mare parte a Carpatilor.Ei formeaza un inel in jurul Depresiunii Transilvaniei in exteriorul carora se afla campii si dealuri.In Carpati exista multe depresiuni si culoare de vai largi cu terase pe care se afla cea mai mare parte din asezari, cai ferate si sosele.

Alte referate despre: carpatii meridionali, carpatii meridionali referat, carpati meridionali

Formarea Principatului Transilvaniei

Formarea Principatului Transilvaniei.In mod curent se porneşte de la 1437, de la faimoasa unio trium nationum.Dar e destul sa aruncam o privire asupra textului uniunii de la 1437, ca sa aflam ca in el nu apare termenul de natiune.Uniunea frateasca (fraternam unionem) o fac Nobiles, Saxones si Siculi. .Partenerii uniunii se numesc doar parti 1 .Asa se numesc si in re- afirmarea uniunii, de la Turda, in 1438 2.Formarea Principatului Transilvaniei

Alte referate despre: formarea principatului transilvaniei, formarea principatului transilvania, formarea principatul transilvaniei

Banca Transilvania

Banca Transilvania - perspective pentru viitor
Banca Transilvania reprezinta una dintre cele mai atractive actiuni listate la bursa datorita ritmului de crestere inregistrat de la infiintare si pana in prezent.Pentru investitorul pe termen mediu si lung intrebarea care se pune la acest moment este in ce masura acest ritm se va pastra si in anii urmatori si care sunt perspectivele de viitor ale bancii. Desigur, aceasta analiza nu se poate face decat prin prisma recentului parteneriat intre Banca Transilvania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Alte referate despre: banca transilvania istoric, istoric banca transilvania, banca transilvania

Transilvania sub dominatie ungara

Secuilor li s-au atribuit sarcini militare, de aparare a granitelor. In schimb sasii au contribuit mai ales la dezvoltarea economica a voievodatului, prin fondarea de orase, centre comerciale si mestesugaresti. Sasii si secuii beneficiau de privilegii fiscale, aveau dreptul de a se organiza in mod autonom, in scaune. Astfel forul conducator al sasilor era Universitatea Saseasca. Secuii alcatuiau si ei o Universitate cu caracter etnic si social.

Alte referate despre: bucovina si transilvania sub dominatia austro-ungariei, transilvania sub dominatia habsburgica, transilvania sub austro-ungaria

Evaluarea posturilor - Banca Transilvania

In cazul in care se impun anumite modificari, analistul de resurse umane trebuie sa execute operarea acestora. Daca se constata ca documentul este bine intocmit, acesta se da spre redactarea variantei finale.

Alte referate despre: evaluarea intrep banca transilvania, referate evaluarea intreprinderii-banca transilvania, evaluarea intreprinderii banca transilvania

Formarea principatului Transilvaniei

Dar asupra autenticitatii actului s-au ridicat indoieli.Pe cei trei parteneri ai uniunii ii gasim numindu-se pe sine natiuni in textul dietei din 1506, de la Sighisoara.Hotararile sunt luate aici de tres notiones, Nobiles videlicent , Siculi et Saxones.

Odata cu stabilirea principatului s-a stabilit definitiv si notiunea de trei natiuni, fie ca i se adauga sau nu si alte determinante, universitas, regnicolae sau altele.Cele trei natiuni sunt nobilii, secuii si sasii.

Stabilindu-se cele trei natiuni, ele isi delimiteaza treptat si teritorii proprii in cadrele tarii, isi impart tara in trei, natiunea nobilimii atribuindu-si Comitatele, secuii Pamantul sau Tara Secuilor (Terra Siculorum) sasii Pamantul Regesc (Fundus Regius).

Alte referate despre: formarea principatului transilvana, formarea principatelor transilvaniei, formare principatului transilvania

Formarea statului roman din Transilvania

Odata cu stabilirea principatului s-a stabilit definitiv si notiunea
de trei natiuni, fie ca i se adauga sau nu si alte determinante,
universitas, regnicolae sau altele.Cele trei natiuni sunt nobilii,
secuii si sasii.

Alte referate despre: formarea statelor medievale romanesti transilvania, formarea statelor medievale rmanesti-transilvania, 1 formarea statelor medievale romania transilvania

Formarea Principatului Transilvaniei

In termeni asemanatori se exprima si textele “congregatiei generale” in 1459, de la Medias : universi nobiles, siculi et saxones 3 E obisnuit termenul de universitas : Universitas siculorum, universitas saxonum.Termen pe care si-l aplica si taranii rasculati la 1437 in conventia lor cu nobilii : universitas hungarorum et valachorum.

Termenii de la 1437 sau din reinnoirile urmatoare ale uniunii continuau pe cei traditionali.Inca de la 1289 regele Ladislau vorbeste de nobiles Vungaros, Saxones et Syculos partis Transsiluanae 4, desigur in intales de nobili ungari.

Termenul de trei natiuni si inca in forma de Universitas trium Nationum Transylvamcarum, Nobilium videlicet , Siculorum atque Saxonum, il intalnim mai intai in randuielile militare ale lui Matei Corvinul pentru Transilvania, datate 26 aprilie 1463.Dar asupra autenticitatii actului s-au ridicat indoieli.Pe cei trei parteneri ai uniunii ii gasim numindu-se pe sine natiuni in textul dietei din 1506, de la ...

Alte referate despre: formarea principatului medieval al transilvaniei, principii transilvaniei formarea arilor romane, formarea principatelor romane moldova transilvania si tara romaneasca

Renasterea in Transilvania

- elementul cu arcade cel mai caracteristic care intra totusi in compozitia arhitecturala a unor castele este galeria deschisa marginita de colonete de piatra de genul celei care precede fatada principala a castelului de la Cris. Prin felul cum e compusa, cu arcadele mai degraba marunte, galeria aceasta sugereaza nu atat formele unui portic de factura italiana, cat imaginea prispei caselor populare locale.

Alte referate despre: renasterea in transilvania, renasterea artistica in transilvania, renastere si baroc in transilvania
Referate afisate : 18
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles