Descoperirea asiei

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana.

In acest fel, Asia este singurul continent care are ca vecini toate oceanele planetei. Numai in N-V are o limita terestra, marginindu-se cu Europa, de care il separa o linie conventionala.
Punctele extreme ale masei continentale a Asiei sunt urmatoarele: in nord, Capul Celiuskin, din peninsula siberiana Taimir (77o43’ latitudine nordica);
in sud, Capul Piai (sau Buius), din peninsula Malacca (1o16’ latitudine nordica);in est, Capul Dejnev, din peninsula Ciukota, Rusia (169o40’ longitudine vestica);in vest, Capul Baba, din peninsula Asia Mica, in Turcia (26o04’ longitudine estica)

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 131kb
Downloads: 20
Materia: Geografie

Asia estica insulara

Un element de definire a peisajului, vegetatia, desi modificata substantial, reflecta in principal diferentierile climatice, astfel: predominarea asociatiilor temperat-oceanice spre nord si acele subtropicale umede spre sud. Apele care ajung la ocean sunt dintre cele mai mari, unele formandusi la varsarea deltei, in cvea mai mare parte indiguite, amenajate. Un fapt aparte il prezinta arhipelagul Ryukyu si anume prin constructiile coraligene care insotesc unele insule.

Alte referate despre: asia estica, asia meridianul de 25 grade longitudine estica, asia - longitudine estica si longitudine vestica

Asia

Agricultura
Majoritatea pământurilor din Asia nu sunt bune pentru agricultură (mai puţin de 13 din Asia este bună pentru agricultură). De obicei, principala unitate de producţie este satul şi nu ferma. Agricultura Asiei de Est este caracterizată prin case mici, foarte mulţi oameni pe foarte puţin pământ. Există o mare dependenţă de cereale. Orezul este mâncarea principală. Se cultivă şi cocotieri, arborele de cauciuc, ulei din măsline, ceai etc. Sistemele de irigaţie sunt foarte avansate.

Alte referate despre: capitalele asiei, asia, referat asia

Asia si Arabia Saudita

Istoric
Primul care a consemnat informatii privind unele regiuni asiatice a fost marele istoric, geograf si calator grec Herodot, din secolul a V-lea i.Hr., in lucrarea sa intitulata Istorii.

Alte referate despre: arabia saudita asia, asia de sud vest arabia saudita, arabia saudita referat

Asia

Clima:
Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica.In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor Continentala,care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.

Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase, precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si alte regiuni. Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.

Alte referate despre: tarile si capitalele asiei, tarile asiei, clima asiei

Asia

Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la
inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.

Alte referate despre: riurile asiei, asia referat, obiective turistice din asia

Asia

Resursele de petrol si gaze sunt deasemenea foarte bine distribuite.
Cele mai mari concentratii de petrol se afla in Golful
Persian,Indonezia,Nordul si in teriorul Chinei

Alte referate despre: capitale asia, tari si capitale din asia, asia tari si capitale

Asia

Concentrarea populatiei in campia fertila a fluviului Indus si in partea de E a bazinului sau. Rata natalitatii: 37%; a mortalitatii: 7,8%. Populatia urbana: 34%. Tropicala arida. Temp. medie anuala 26 ºC si 4 ºC pe platouri; 31 ºC si 17 ºC pe campie. Precipitatiile: 250 mm/an la Qetta; 510 mm/an in campie; 1.020 mm/an in munti

Alte referate despre: despre asia, statele si capitalele asiei, referat despre asia

Evolutia istorica a Asiei

Vasitatea si diversitatea fizico-geografica,ca si faramitarea etnica a Asiei,au facut sa nu se poata vorbi,de-a lungul istoriei,de o evolutie globala,unitara,a continentului,ci numai de evolutia distincta a unor mari zone geografice,fiecare cu popoarele,formatiunile statale si civilizatiile proprii,care s-au dezvoltat,din antichitate pana in sec 19,relativ independent unele de altele.Nu au existat bariere naturale care sa separe continentul asiatic de cel european si de cel African.Miscarile de populatie s-au facut dinspre Asia spre Europa si Africa.Popularea arhipelagurilor din Pacificul occidental,a Australiei si Oceaniei a avut ca punct de plecare tot Asia continentala.

Alte referate despre: evolutia istorica a ideilor despre univers, evolutia istoria a controlului financiar in rm, evolutia istorica a controlului financiar din rm

Agricultura in Asia

În centrul Arabiei Saudite, Afganistan, China predomină peisajele deşerturilor foarte aride.

Peisajele agricole cuprind:
- regiuni cultivate intens: Ondia, Sri Lanka, Sudul Japoniei, Taiwan, S-E Chinei.
- peisaje mediteraneene: Turcia
- peisaje de păşuni: China, Arabia Saudită (partea periferică), Irak, Iran, Kazakstan.

Alte referate despre: agricultura in asia, referat agricultura din asia, agricultura din asia

Civilizatiile asiatice

Cazul Japoniei: în competiţia pentru acapararea spaţiului japonez s-au angajat Rusia, Anglia, Franţa, S.U.A. şi Olanda. Începuturile ei coincideau în plan intern cu accentuarea crizei politice şi sociale a regimului shogunatului.
După demonstraţia de forţa din 1853, americanii obţineau, prin tratatul de la Kanagawa, deschiderea portului Nagasacki. Precedentul a fost urmat în perioada 1854-1860 de seria altor tratate prin care S.U.A. şi statele europene obţineau o serie de condiţii avantajoase. Percepute ca eşecuri ale diplomaţiei japoneze, aceste tratate, prin prevederile lor, au lezat profund sentimental naţional japonez şi au accentuat criza regimului. Sogunatul a fost înlăturat de împăratul Mutshuhito în 1868, moment care a marcat o noua epoca în istoria Japoniei: “Era Meiji”.

Alte referate despre: civilizatiile asiatice si africane in fata modernitatii, civilizatiile asiatice, civilizatii asiatice

Geneza imperiilor coloniale

Marea beneficiara de pe urma coloniilor din Lumea Noua a fost însa
Spania, care, în urma exploatarii resurselor din colonii, ajunge
curând o mare putere a Europei. Spre deosebire de portughezi, care
colonizeaza mai mult în scop comercial, spaniolii cuceresc pe calea
armelor teritoriile descoperite. La începutul secolului al XVI-lea ei
înfiinteaza "instrumentul de exploatare economica" a coloniilor din
America, instalat la Sevilla, Casa di la Contratacion.

Alte referate despre: geneza imperiilor coloniale portughezi, imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale

Asia

Most geographers regard Asia as bounded on the north by the Arctic Ocean, on the east by the Bering Strait and the Pacific Ocean, on the south by the Indian Ocean, and on the southwest by the Red Sea and Mediterranean Sea. On the west, the conventional boundary between Europe and Asia is drawn at the Ural Mountains, continuing south along the Ural River to the Caspian Sea, then west along the Caucasus Mountains to the Black Sea. Some geographers include Europe and Asia together in a larger Eurasian region, noting that western Asian countries, such as Turkey, merge almost imperceptibly into Europe.

Alte referate despre: tari din asia, populatia asiei, tarile din asia

Descoperirea ADN-ului

In 1907,Thomas Hunt Morgan ,oarecum sceptic in ceea ce priveste genetica ,a inceput sa creasca drosofile in scopuri pur experimentale. In scurt timp ,el a constatat ca legile lui Mendel erau valabile ,dar si ca unele caracteristici mostenite par a avea legaturi unele cu altele .Aceste legaturi se comportau ca si cum unitatile ereditatii, adica genele,erau aliniate in siruri lungi.Ori o structura celulara lunga si subtire, care sa fie in concordanta cu observatia lui si care sa poata contine genele ,era cromozomul, asa cum sugera anterior August Weisman, pornind insa de la alte consideratii.

Alte referate despre: descoperirea adn-ului, referat descoperirea adn-ului, descoperirea adn-ului in timpul sarcinii

Al II - lea Razboi mondial in Asia

China avea o populaţie de peste 10 ori mai mare decât cea a Japoniei, însă economia şi sistemul politic slab dezvoltate ale acesteia au făcut ca Japonia să devină puterea dominantă în Asia de Est. Japonia s-a alăturat puterilor occidentale în stabilirea unor tratate care îi ofereau anumite privilegii în China. Cu toate acestea, Tchang Kai-Chek s-a angajat el însuşi să modernizeze China şi să pună capăt unor astfel de tratate.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial in asia, al ii-lea razboi mondial in est si asia, asi ai submarinelor americane in cel de al 2 lea razboi mondial

Descoperirea razelor X

Descoperirea razelor X si utilizarea lor
Au fost descopoerite de fizicianul german Rontgen Wilhelm Conrad(1845-1923).
Descoperirea sa i-a asigurat celebritatea pentru care in 1901 a primit Premiul Nobel.

Acestea au aplicatii extrem de largi in tehnica si mai ales in medicina.
La cateva luni dupa descoperirea razelor X in 1896,Dragomir Hurmuzescu a efectuat la Scoala de poduri si sosele din Bucuresti primele radiografii de maini.In acelasi an C.Severeanu instaleaza la Spitalul Coltea un aparat de diagnostic radiologic.

Curie Pierre(1859-1906),fizician francez,si Curie Maria(1867-1934),fiziciana poloneza,pionieri ai cercetarilorde radioactivitate si radioterapie.Au descoperit radiul si poloniul ,punand astfel,impreuna cu Becquerel ,bazele studiului radioactivitatii ...

Alte referate despre: descoperirea razelor x, cine a descoperit razele x, descoperirea razele x

Procedeele de descoperire a mijloacelor materiale de proba

Pentru a putea fi folosite ca mijloace de proba în procesul penal, unele obiecte sau înscrisuri trebuie descoperite si stranse de catre organele de urmarire penala, prin intermediul unor procedee reglementate de Codul de procedura penala (art. 96-111).Potrivit art. 96 C.proc.pen., organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa ridice obiectul si înscrisurile ce pot servi ca mijioc de proba în procesul penal. Ridicarea de obiecte si înscrisuri este un act procedural, care presupune cunoasterea, de catre organele judiciare a locului unde se gasesc acestea.

Alte referate despre: mijloace materiale de proba, mijloacele materiale de proba, inscrisurile si mijloacele materiale de proba
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles