Descoperirea asiei si explorarea sa

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana. In acest fel, Asia este singurul continent care are ca vecini toate oceanele planetei. Numai in N-V are o limita terestra, marginindu-se cu Europa, de care il separa o linie conventionala.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 131kb
Downloads: 20
Materia: Geografie

Asia estica insulara

JAPONIA
Tara insulara cu o suprafata de aproape 372.000 km, Japonia este situata in partea de est a ASIEI, intre Marea Japoniei si Oceanul Pacific. Lungumea tarmului, ce ajunge la 27.000 km, apropierea de partea continentala a a ASIEI (180-200 km), interferenta dintre curentii calzi si reci, convengerta cailor maritime, a oferit Japoniei o pozitie geografica cu o mare potentialitate, valorificata din plin in dezvoltarea economica.

Alte referate despre: asia estica, asia meridianul de 25 grade longitudine estica, asia - longitudine estica si longitudine vestica

Asia

Agricultura
Majoritatea pământurilor din Asia nu sunt bune pentru agricultură (mai puţin de 13 din Asia este bună pentru agricultură). De obicei, principala unitate de producţie este satul şi nu ferma. Agricultura Asiei de Est este caracterizată prin case mici, foarte mulţi oameni pe foarte puţin pământ. Există o mare dependenţă de cereale. Orezul este mâncarea principală. Se cultivă şi cocotieri, arborele de cauciuc, ulei din măsline, ceai etc. Sistemele de irigaţie sunt foarte avansate.

Alte referate despre: capitalele asiei, asia, referat asia

Asia si Arabia Saudita

Relieful
Asia este continentul cu cea mai ridicata altitudine medie: 960 m. Pe continentul asiatic se gasesc toate unitatile majore de relief: munti, dealuri si podisuri, campii.

Alte referate despre: arabia saudita asia, asia de sud vest arabia saudita, arabia saudita referat

Asia

Clima:
Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica.In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor Continentala,care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.

Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase, precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si alte regiuni. Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.

Alte referate despre: tarile si capitalele asiei, tarile asiei, clima asiei

Asia

Asia este foarte bogata in resurse minerale si tot continentul -tibet
de exemplu nu a fost inca explorat geologic.In Siberia,nordul Chinei
si nord-sudul Indiei: exista depozite de carbuni foarte mari care nu
exista in alta parte.

Alte referate despre: riurile asiei, asia referat, obiective turistice din asia

Asia - primul continent al lumii

Asia este primul continent ca intindere a lumii. Deasemenea, are sic ea mai mate inaltime medie a lumii (inafara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. Asia este formata din 47 state. Cele mai importante dintre le sunt: China, Japonia, India, Arabia Saudita (cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume-in Pen. Arabia), Iran, Irak, Fillipine (care in arhipelagul Fillipine are o densitate foarte mare de locuitori), etc. (Rusia este tratata la Europa si de aceea nu am inclus-o).

Alte referate despre: cele 7 continente ale lumii, prima minune a lumii, primele state din lume dupa suprafata

Asia

In Asia se gaseste cel mai adanc lac din lume ( Baikal 1.620m) , nivelul marin cel mai jos ( Marea Moarta cu -394m ) si fluviul care transporta cea mai mare cantitate de aluviuni ( Huang He cu peste 900 milioane m3 aluviuni pe an )
In Asia se afla POLUL PLOILOR ( Cherrapunji , NE-ul Indiei , cu 11m/an ) si POLUL FRIGULUI ( Oimiakon , Siberia , cu -71 de grade C)
Asia are cea mai mare padure de conifere ( taigaua siberianã) si cea mai extinsa suprafata cu padure de mangrove ( in delta fluviului Gange ).
Tot Asia are cel mai mare numar de locuitori. In Asia se gasesc toate tipurile majore de relief , pe care se suprapun toate tipurile de relief create de agentii externi.

Alte referate despre: capitale asia, tari si capitale din asia, asia tari si capitale

Tarile si capitalele Asiei

6. Cambodgia-Phnom Penh
7. Singapore-Singapore
8. Brunei-Bandar Seri Begawan
9. Timorul de est-Dili
10. Bhutan-Thimphu
11. Bangladesh-Dhaka
12. Nepal-Katmandu
13. Rep. Maldiva-Male
14. Sri Lanka-Colombo
15. Tadjikistan-Dusanbe
16. Kirghizstan-Biskek
17. Uzbechistan-Taskent
18. Azerbaidjan-Baku
19. Georgia-Tbilisi
20. Armenia-Erevan
21. Cipru-Nicosia
22. Liban-Beirut
23. Israel-Tel Aviv
24. Lordania-Amman
25. Kuwait-Al Kuwait
26. Quatar-Doha
27. Bahrain-Manama
28. Emiratele Arabe Unite-Abu Dhabi
29. Siria-Damasc
30. Turkmenistan-Ashabad
31. Pachistan-Islamabad
32. India-New Delhi
33. Arabia Saudita- Ar-Riyadh
34. Yemen-Sanaa
35. Oman-Mascat
36. Irak-Bagdad
37. Turcia-Ankara
38. Iran-Teheran
39. Afghanistan-Kabul
40. Myanmar-Rangoon
41. Malaysia-Kuala Lumpur
42. Indonesia-Jakarta
43. Japonia-Tokio
44. China-Beijing
45. Mongolia-Ulan Bator
46. Cazahstan-Astana

Alte referate despre: tari si capitale asia, tarile si capitalele asiei wikipedia, tarile cu capitalele asiei

Agricultura in Asia

Tipuri de culturi
Principalele tipuri actuale de agricultură sunt diferenţiate în funcţie de nivelul de dezvoltare generală a ţărilor şi de regiunile naturale în care se află situate. În acest sens, există două mari categorii (tipuri majore):
-agricultura de subzistenţă
-agricultura comercială

Pe întregul teritoriu al Asiei cunoaştem o agricultură predominant de subzistenţă, datorită reliefului ce oferă o largă varietate de soluri şi terenuri arabile de calităţi diferite, cu randamente reduse şi foarte reduse, agricultura de tip extensiv având în principal rolul de a satisface necesităţile populaţiei în creştere. În zonele în care solul este mai fertil se practică o exploatare intensivă a acestuia – ca de exemplu producţia de orez are ca principali producători Japonia, Vietnam, Thailanda, Myanmar, Estul Indiei, Filippine.

Alte referate despre: agricultura in asia, referat agricultura din asia, agricultura din asia

Civilizatiile asiatice

Cazul Chinei: Considerându-se “centrul lumii” şi mândrindu-se cu civilizaţia sa exemplară şi multimilenară, dar tributară inerţiilor şi structurilor sale, China a fost mult timp o ţară închisa europenilor „barbari”. De pildă, la începutul sec. al XIX-lea, europenii nu puteau face comerţ cu chinezii decât prin porturile Canton şi Macao.

Alte referate despre: civilizatiile asiatice si africane in fata modernitatii, civilizatiile asiatice, civilizatii asiatice

Geneza imperiilor coloniale

Portughezii au fost primii care au deschis drumul catre noile
teritorii; premisele geografice au fost determinate de expeditiile
arabilor din secolele al X-lea - al XII-lea, care dusesera la
descoperirea Asiei si nordului Africii. Premise economice, precum
lipsa aurului, sau perfectionarea tehnologiei maritime au avut o
contributie majora la initierea acestor expeditii. Monarhiile
sustineau desfasurarea acestor expeditii, toate fiind subventionate de
puterea centrala. În aceasta privinta se remarca contributia lui
Henrique, supranumit Navigatorul (1394-1460), cel de-al doilea fiu al
regelui Joao I. La începutul secolului al XV-lea negustorii italieni
din Lisabona l-au convins pe regele Alfonso al IV-lea sa organizeze
calatoria a trei nave spre arhipelagul Canare (care au atins probabil
si arhipelagul Madeira). Cert este ca în jurul anului 1419/1420
portughezii au ocupat permanent insulele Madeira si Porto Santo.
Principalul obiectiv al acestor ...

Alte referate despre: geneza imperiilor coloniale portughezi, imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale

Gestionarea fisierelor cu ajutorul programului Explorer

(Gestionarea fisierelor cu ajutorul programului Explorer)
Sistemul de operare Windows organizează fişierele în dosare.Dacă sunteţi familiarizat cu sistemul MS-DOS de organizare a fişierelor, un dosar este analogul unui director, iar un dosar dintr-un alt dosar este analog unui subdirector dintr-un director. Dacă vă place să le luaţi în consideraţie ierarhic, puteţi continua vizualizarea organizării fişierelor dumneavoastră, în acelaşi mod în care aţi făcut-o în sistemul de operare DOS şi în versiunile anterioare ale sistemului Windows. Singura diferenţă este faptul că în loc să aveţi directoare şi subdirectoare, dispuneţi de dosare şi de dosare în cadrul altora. Şi, aşa cum veţi constata în secţiunea următoare, utilizând Exploratorul puteţi trece în revistă aranjarea ierarhică a dosarelor.

Alte referate despre: gestionarea fisierelor cu ajutorul programelor explorer, programul de management de fisiere si directoare windows explorer, program management fisiere si directoare windows explorer

Asia

Most geographers regard Asia as bounded on the north by the Arctic Ocean, on the east by the Bering Strait and the Pacific Ocean, on the south by the Indian Ocean, and on the southwest by the Red Sea and Mediterranean Sea. On the west, the conventional boundary between Europe and Asia is drawn at the Ural Mountains, continuing south along the Ural River to the Caspian Sea, then west along the Caucasus Mountains to the Black Sea. Some geographers include Europe and Asia together in a larger Eurasian region, noting that western Asian countries, such as Turkey, merge almost imperceptibly into Europe.

Alte referate despre: despre asia, statele si capitalele asiei, referat despre asia

Al II - lea Razboi mondial in Asia

În 1828 – 1829, Chiang Kai-Shek, liderul Gomindang-ului, principalul partid politic chinez, s-a impus în poziţia de conducător al Chineicu acordul celorlalte forţe politico-militaredin ţară. Singurul opozant a fost Partidul Comunist Chinez. Pentru japonezi, acest lucru era un posibil dezastru.
China avea o populaţie de peste 10 ori mai mare decât cea a Japoniei, însă economia şi sistemul politic slab dezvoltate ale acesteia au făcut ca Japonia să devină puterea dominantă în Asia de Est. Japonia s-a alăturat puterilor occidentale în stabilirea unor tratate care îi ofereau anumite privilegii în China. Cu toate acestea, Tchang Kai-Chek s-a angajat el însuşi să modernizeze China şi să pună capăt unor astfel de tratate. În 1930 acesta dobândea autoritatea necesară săvârşirii acestor transformări. În următorii 9 ani, tensiunea s-a intensificat între Japonia şi China, şi a condus la conflicte.
Invadarea Chinei de către Japonia, în iulie 1937, în ...

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial in asia, al ii-lea razboi mondial in est si asia, asi ai submarinelor americane in cel de al 2 lea razboi mondial

Howard Carter il descopera pe Tutankhamon

În anul 1902, americanul Theodore Davis a obţinut din partea guvernului egiptean autorizaţia de a înterprinde săpături în Valea Regilor. Lucrările au durat doisprezece ani. A descoperit mormintele lui Tutmes al IV- lea, Mineptah- Siptah, Horemheb, Amenofis al IV-lea, soţul lui Nefertiti, al cărui admirabil bust colorat se numără fără îndoială printre cele mai cunoscute sculpturi egiptene.

Alte referate despre: howard carter, howard carter tutankamon, moartea lui howard carter

Descoperirea razelor X

Descoperirea razelor X si utilizarea lor
Au fost descopoerite de fizicianul german Rontgen Wilhelm Conrad(1845-1923).
Descoperirea sa i-a asigurat celebritatea pentru care in 1901 a primit Premiul Nobel.

Acestea au aplicatii extrem de largi in tehnica si mai ales in medicina.
La cateva luni dupa descoperirea razelor X in 1896,Dragomir Hurmuzescu a efectuat la Scoala de poduri si sosele din Bucuresti primele radiografii de maini.In acelasi an C.Severeanu instaleaza la Spitalul Coltea un aparat de diagnostic radiologic.

Curie Pierre(1859-1906),fizician francez,si Curie Maria(1867-1934),fiziciana poloneza,pionieri ai cercetarilorde radioactivitate si radioterapie.Au descoperit radiul si poloniul ,punand astfel,impreuna cu Becquerel ,bazele studiului radioactivitatii ...

Alte referate despre: descoperirea razelor x, cine a descoperit razele x, descoperirea razele x
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles