Descoperirea razele x

Descoperirea razelor X

In afara de distrugerea celulelor tumorilor maligne,razele X mai sunt foloste si in tratamentele leucemiilor,in imbolnaviri ale pielii si glandelor cu secretie interna,in reumatismele cronice (artroza,spondiloza).
Dar razele Rontgen provoaca si o serie de efecte secundare in organismul bolnavului,impotriva carora el trebuie protejat atat in timpul tratamentului cat si dupa aceea.Razele X actioneaza si asupra celulelor sangelui,de aceea se va avea grija sa se controleze hemoleucograma periodic in tot cursul tratamentului.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 14
Materia: Fizica

Razele Rontgen

Doar nu se pot face fante cu dimensiunea de 10ˉ cm, deoarece aceasta e tocmai dimensiunea atomilor. Dar cum putem proceda, dacă razele Rontgen au anume acest ordin al lungimii de undă? Atunci rămîne unica posibilitate – de a folosi cristalele. Ele reprezintă structuri ordonate, în care distanţele dintre atomi după ordinul de mărime sunt egale cu dimensiunea atomilor, adică cu 10ˉ cm. Anume cristalul cu structura lui periodică este dispozitivul natural, care trebuie să provoace neapărat difracţia undelor, lungimea cărora e de acelaşi ordin, ca şi dimensiunile atomilor.

Alte referate despre: razele rontgen, raze rontgen, referate razele rontgen

Razele X

Absorbtia acestora de catre atmosfera Pamantutui este impartita pe mai
multe strauri atmosferice. Absorptia se face in urmatorul mod:

Alte referate despre: razele x, raze x, razele x referat

Tabel fizica

Forţa de frecare de alunecare dintre două corpuri nu depinde de mărimea suprafeţei de contact dintre cele două corpuri.
Modulul de elasticitate reprezintă mărimea unei forţe care acţionând asupra unui corp cu secţiunea egală cu unitatea îi dublează lungimea.
Alungirea relativă, epsilon este proporţională cu mărimea efortului unitar dacă nu se depăşesc limitele de elasticitate ale corpului.
Se numeşte forţă centripetă acea forţă care aplicată unui corp îi modifică în permanenţă traiectoria obligându-l sa evolueze pe o traiectorie circulară.

Alte referate despre: tabelul lui mendeleev, tabelul lui mendeleev download, tabelul periodic al elementelor

Razele X

Indiferent de frecventa si lungimea de unda, undele electromagnetice au o viteza de 299.792km/s in vid. Lungimea si frecventa undeleor electromagnetice sunt importante in determinarea efectului termic, al vizibilitatii, al penetrarii si a altor caracteristici.

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante, cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Au fost descoperite intamplator in anul 1895 de fizicianul german Wilhem Conrad Roentgen, in timp ce facea experimente de descarcari electrice in tuburi vidate, respectiv el a observat ca din locul unde razele catodice cadeau pe sticla tubului razbeau in exterior raze cu insusiri deosebite; aceste raze strabateau corpurile, impresionau placutele fotografice, etc. El le-a numit raze X deoarece natura lor era necunoscuta. Ulterior au fost numite raze (radiatii) Roentgen, in cinstea fizicianului care le-a descoperit.

Alte referate despre: raza atomica, referat razele x, referat raze x

Istoria fizicii

Teoria lui Dalton a fost continuata si definita de fizicianul si
chimistul italian Amedeo Avogadro în 1811, dar nu a fost acceptata
decât peste 50 ani, când a pus bazele teoriei cinetice a gazelor.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Radiatiile nucleare si efectele lor

Descoperirea radioactivitatii
Becquerel, in timpul cercetarilor sale gaseste niste probe de mineral fluorescent(pehblenda) asezat pe placi fotografice, dar care nu fusesera expuse inca la soare. Din curiozitate , el cere ca acestea sa fie developate si descopera ca mineralul innegrise si de data aceasta placa fotografica. Deci , pehblenda emitea radiatii fara ca ea sa fie expusa la lumina soarelui. Repetand experienta, faptul s-a confirmat : pehblenda emitea in mod natural radiatii invizbile, care impresioneaza placa fotografica intocmai ca radiatiile X ; cercetarile ulterioare au arata insa ca ele erau de alta natura, provenind chiar din nucleele unor atomi ai minereului.

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Efectul de sera

Stratul de ozon din atmosferă ne protejează reţinând razele ultraviolete ale soarelui. Deoarece în zilele noastre a crescut foarte mult folosirea hidrocarburilor clorinate, fluoriate în flacoane cu aerosoli, frigidere, detergenţi şi polistiroli, aceste gaze au ajuns în aer în cantităţi mai mari decât cele care ar putea fi suportate de atmosferă. Pe măsură ce se ridică, se descompun, formându-se cloridoni, care atacă şi distrug stratul de ozon.

Alte referate despre: efectul de sera, efectul de sera referat, referat efectul de sera

Colecistopancreatografia endoscopica retrograda

Atomismul modern utilizează, în descrierea existenţei şi comportamentului atomului, conceptele fundamentale ale fizicii cuantice, ceea ce permite o explicare coerentă a stabilităţii lui şi a proceselor fizice proprii microobiectelor care îl compun, în concordanţă cu rezultatele experimentale. Deosebirile esenţiale între fizica cuantică şi cea clasică sînt concentrate în două afirmaţii:

Alte referate despre: colecistopancreatografia endoscopica retrograda, endoscopie retrograda, endoscopie colon

Razele Roentgen

Aceste actiuni imbraca aspectul de coliziune si de franare astfel incat fasciculul de raze X este format din radiatii caracteristice si radiatii de franare.Pentru intrebuitarea razelor X in practica trebuie sa existe posibilitatea de a varia duritatea lor (penetrabilitatea, calitatea) si intensitatea fasciculului (calitatea lor).DURITATEA RAZELOR X depinde de diferenta de potential dintre catod si anod, data de transformatorul de inalta tensiune, diferenta de potential care imprima fasciculului catodic de electroni o anumita viteza (energie cinetica).

Alte referate despre: razele roentgen, raze roentgen, referat raze roentgen

Procedeele de descoperire a mijloacelor materiale de proba

Pentru a putea fi folosite ca mijloace de proba în procesul penal, unele obiecte sau înscrisuri trebuie descoperite si stranse de catre organele de urmarire penala, prin intermediul unor procedee reglementate de Codul de procedura penala (art. 96-111).Potrivit art. 96 C.proc.pen., organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa ridice obiectul si înscrisurile ce pot servi ca mijioc de proba în procesul penal. Ridicarea de obiecte si înscrisuri este un act procedural, care presupune cunoasterea, de catre organele judiciare a locului unde se gasesc acestea.

Alte referate despre: mijloace materiale de proba, mijloacele materiale de proba, referat la procedura penala mijloacele materiale de proba

Cum am descoperit jurnalismul - De ce mi-am ales un drum de jurnalist

L-am citit in repetate randuri, la inceput in graba, apoi pe indelete, ca si cand imi admiram opera. Evident , acum privesc in urma si nu-mi pot abtine un zambet in coltul gurii cand imi dau seama cat de naiv sunau toate povestile mele, chiar si cateva poezioare ritmate pe care le scriam frumos, cu litere caligrafice, asa cum invatam la scoala, in caietul "Comoara mea". Mai tarziu, i-am propus aceleiasi reviste sa creeze un mic loc pentru o rubrica care sa-mi apartina, evident, ideea mea era mult prea pretentioasa , si mi-a fost respinsa in cea mai dragalasa si politicoasa maniera pe care putea sa o intelegea un copil.

Alte referate despre: lectura romanului mara mi-a descoperit o lume a valorilor umane, referate jurnalism, jurnalism

Chimisti celebri

Evident, Davy a inteles ca actiunea electrolizei si a celulei voltaice au fost la fel. In anul 1802, Dr. William Cruickshank proiecteaza prima baterie electrica pentru productia de serie. Cruickshank a aranjat foi patrate de arama, pe care le -a cositorit la capete cu foi de zinc de marimi egale. Aceste foi au fost puse intr -o cutie lunga de lemn care a fost pecetluita cu ciment. Santurile din cutie fixau placile de metal. Apoi cutia a fost umpluta cu un electrolit de sare de mare sau apa distilata.

Alte referate despre: chimisti celebri, chimisti celebrii, chimisti celebri referat

Radioastronomia

Cu excepia câtorva planete care au fost vizitate de sonde spaţiale , tot ceea ce ştim despre aştrii se datorează luminii şi celorlalte radiaţii emise de aştrii care ajung până la noi . Pentru aceasta astronomii au pus la punct instrumente specializate de studiere a luminii . Spectroscopul , de exemplu a permis studierea luminii emise de stele şi reflectate de planete . Când lumina trece printr-un spectroscop , se obţine o bandă în culorile curcubeului , strabatută de dungi strălucitoare numită spectrul corpului .

Alte referate despre: radioastronomia, radiolocatia si radioastronomia, radioastronomia referat

Rune antice - caractere si simboluri

Una din cele mai cunoscute inscriptii runice de pe Piatra Siguard din Suedia comemoreaza construirea unui pod.Chiar de la inceput, runle au fost investite cu semnificatii magice.Vikingii si alte popoare isi sculptau rune pe sabii pentru a deveni invincibili in lupta, le inscriptionau pe amulete pentru a-i proteja de boli si farmece si le scrijeleau pe pietrele funerare pentru a tine jefuitorii de morminte la distanta.

Alte referate despre: rune antice, caractere si simboluri, desene din caractere si simboluri

Hidrogenul

Soarele nostru si toate stelele sunt luminoase datorita reactilor termonucleare care au loc intre ele, implicand transformarea hidrogenului in helui, cu eliberarea unor cantitati imense de energie.
Chimist proeminent pe Pamant, hidrogenul este si un chimist remarcabil in spatiul extraterestru.

Alte referate despre: hidrogenul, hidrogen, hidrogenul combustibilul viitorului

Descoperirea unor fluvii

Oamenii lui Orellana sufereau ei insisi de foame, erau nevoiti sa fiarba si sa manance pielea seilor. Abia la 8 ianuarie 1541 ei au intalnit primul sat indian. Era imposibil sa se intoarca, fiindca pe uscat nu exista drum, iar pe rau ar fi fost nevoiti sa navigheze cu vaslele impotriva curentului, in conditii deosebit de grele, timp de luni intregi.

Orellana a hotarat sa se lase in voia curentului si sa navigheze pana la mare, fara sa stie unde va ajunge in cele din urma. De la indienii localnici, spaniolii au aflat ca in apropiere se afla un rau foarte mare si s-au hotarat sa mai construiasca o brigantina. Ei au procurat de la indieni alimente si la 1 februarie si-au continuat drumul. La 11 februarie 1541 au ajuns la punctul unde se unesc trei rauri; cel mai mare dintre ele era „atat de lat ca o mare” (Maranon-Amazonul). Orellana s-a lasat in voia puternicului ...

Alte referate despre: fluviul mississippi a fost descoperit de, primele 19 fluvii descoperite, fluvii

Ramas bun clase primare

Imi amintesc cu nostalgie prima zi de scoala cand eram niste mici boboci abia sositi de la gradinita cu rucsacul in spinare , uniforme,cordelute,buchete de florii si cu nerabdare sa descoperim tainele scolii.Scrisul , cititul ,socotitul ni se pareau niste heroglife de nedescifrat . Toate ni se incurcau in minte.Ne simteam intrusi intr-o lume noua . Banca ,cartile erau niste necunoscute pentru noi . Nu cunosteam pe nimeni si eram foarte timizi dar usor usor trecand anii ne-am facut prieteni de incredere ,iar cartile de limba romana si de matematica dar si alte multe carti ni se pareau ceva obisnuit zi de zi.

Alte referate despre: ramas bun clase primare, compunere ramas bun clase primare, compunere cu titlul ramas bun clase primare
Referate afisate : 18
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles