Descoperirea razelor x

Descoperirea razelor X

In afara de distrugerea celulelor tumorilor maligne,razele X mai sunt foloste si in tratamentele leucemiilor,in imbolnaviri ale pielii si glandelor cu secretie interna,in reumatismele cronice (artroza,spondiloza).
Dar razele Rontgen provoaca si o serie de efecte secundare in organismul bolnavului,impotriva carora el trebuie protejat atat in timpul tratamentului cat si dupa aceea.Razele X actioneaza si asupra celulelor sangelui,de aceea se va avea grija sa se controleze hemoleucograma periodic in tot cursul tratamentului.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 14
Materia: Fizica

Razele Rontgen

Doar nu se pot face fante cu dimensiunea de 10ˉ cm, deoarece aceasta e tocmai dimensiunea atomilor. Dar cum putem proceda, dacă razele Rontgen au anume acest ordin al lungimii de undă? Atunci rămîne unica posibilitate – de a folosi cristalele. Ele reprezintă structuri ordonate, în care distanţele dintre atomi după ordinul de mărime sunt egale cu dimensiunea atomilor, adică cu 10ˉ cm. Anume cristalul cu structura lui periodică este dispozitivul natural, care trebuie să provoace neapărat difracţia undelor, lungimea cărora e de acelaşi ordin, ca şi dimensiunile atomilor.

Alte referate despre: razele rontgen, raze rontgen, referate razele rontgen

Razele X

Absorbtia acestora de catre atmosfera Pamantutui este impartita pe mai
multe strauri atmosferice. Absorptia se face in urmatorul mod:

Alte referate despre: razele x, raze x, razele x referat

Tabel fizica

Dacă un corp A acţionează cu o forţă (acţiune) asupra unui alt corp B atnci cel de-al doilea corp, B va acţiona asupra lui A cu o forţă (reacţiune) având acelaşi modul, aceeaşi direcţie, dar sens diferit.

Alte referate despre: tabelul lui mendeleev, tabelul lui mendeleev download, tabelul periodic al elementelor

Razele X

Indiferent de frecventa si lungimea de unda, undele electromagnetice au o viteza de 299.792km/s in vid. Lungimea si frecventa undeleor electromagnetice sunt importante in determinarea efectului termic, al vizibilitatii, al penetrarii si a altor caracteristici.

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante, cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Au fost descoperite intamplator in anul 1895 de fizicianul german Wilhem Conrad Roentgen, in timp ce facea experimente de descarcari electrice in tuburi vidate, respectiv el a observat ca din locul unde razele catodice cadeau pe sticla tubului razbeau in exterior raze cu insusiri deosebite; aceste raze strabateau corpurile, impresionau placutele fotografice, etc. El le-a numit raze X deoarece natura lor era necunoscuta. Ulterior au fost numite raze (radiatii) Roentgen, in cinstea fizicianului care le-a descoperit.

Alte referate despre: raza atomica, referat razele x, referat raze x

Istoria fizicii

Fizicianul englez Otto Robert Frisch a descoperit ca unele nuclee de
uraniu pot fi divizate în doua, fenomen numit fisiune nucleara. În
acelasi timp, o energie enorma este eliberata, împreuna cu o parte de
neutroni. Aceste rezultate sustineau posibilitatea unei reactii în
lant, obtinuta de Fermi si colaboratorii sai în 1942, când a intrat în
functiune primul reactor nuclear. Dezvotarea tehnologiei a fost foarte
rapida, astfel încât în 1945 a fost realizata bomba nucleara de catre
fizicianul american Robert-Oppenhelmer. În 1956, în Marea Britanie
intra în functiune primul reactor nuclear pentru producerea energiei
electrice.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Radiatiile nucleare si efectele lor

Henri Antoine Becqurel, savant fizician francez, s-a nascut in anul 1852, intr-o familie de fizicieni cunoscuti. Preocupat foarte mult de probleme de fizica, in special de problema fluorescentei, Becquerel a acordat un deosebit interes descoperirii de catre Roentgen a radiatiilor X, fapt care l-a condus in cele din urma la descoperirea fenomenului radioactivitatii. Importanta acestei descoperiri este relevata de cuvintele marelui savant Albert Einstein : �Fenomenul radioactivitatii este forta cea mai revolutionara a progresului tehnic, de la descoperirea focului de catre omul preistoric si pana astazi�.

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Efectul de sera

Atmosfera este formată din circa 10 gaze diferite, în mare parte azot (78%), şi oxigen (21%). Acel 1% rămas este formar din argon, dioxid de carbon, heliu şi neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adică nu intră în reacţie cu alte substanţe. Mai există urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon şi ozon precum şi gaze nocive, fum, sare, praf şi cenuşă vulcanică.

Alte referate despre: efectul de sera, efectul de sera referat, referat efectul de sera

Colecistopancreatografia endoscopica retrograda

Colecistopancreatografia endoscopica retrograda
- cel al explicării modului de producere în practică a radiaţiei X sau Rontgen, "instrumentul" fizic al acestei metode, şi cunoaşterii principalelor proprietăţi pe care se bazează utilizarea ei în investigaţia medicală;

Alte referate despre: colecistopancreatografia endoscopica retrograda, endoscopie retrograda, endoscopie colon

Descoperirea ADN-ului

De asemenea Friedrich Miescher a descoperit acizii nucleici din nucleele celulelor inca din 1869,dar n-a gasit nici relatia dintre ei si ereditate, nici pe cea dintre ei si cromozomi-desi Miescher a constatat ulterior ca substanta seminala a somonului este compusa aproape in totalitate din acid nucleic, la care se adauga o proteina simpla ,ceea ce ar fi trebuit sa fie indiciul existentei unei legaturi cu ereditatea.

Alte referate despre: descoperirea adn-ului, referat descoperirea adn-ului, descoperirea adn-ului in timpul sarcinii

Howard Carter il descopera pe Tutankhamon

Carnavon şi Carter au început lucrările. Abia în toamna anului 1917 izbutiră să le dea amploarea necesară. În faţa ochilor celor doi se întindea în toată splendoarea ei Valea Regilor. Mulţi dinaintea lor făcuseră aici săpături, dar nimeni nu lăsase vreo indicaţie sau vreun plan exact. Între mormanele de piatră, aliniate ca un fel de lanţ de munţi artificiali, se zăreau intrările mai multor cavouri.

Alte referate despre: howard carter, howard carter tutankamon, moartea lui howard carter

Procedeele de descoperire a mijloacelor materiale de proba

Pentru a putea fi folosite ca mijloace de proba în procesul penal, unele obiecte sau înscrisuri trebuie descoperite si stranse de catre organele de urmarire penala, prin intermediul unor procedee reglementate de Codul de procedura penala (art. 96-111).Potrivit art. 96 C.proc.pen., organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa ridice obiectul si înscrisurile ce pot servi ca mijioc de proba în procesul penal. Ridicarea de obiecte si înscrisuri este un act procedural, care presupune cunoasterea, de catre organele judiciare a locului unde se gasesc acestea.

Alte referate despre: mijloace materiale de proba, mijloacele materiale de proba, referat mijloacele materiale de proba

Chimisti celebri

Pentru aceasta, o sarma de otel sustinuta de stalpi de lemn urma sa fie intinsa intre Como si Milan, Italia, capatul receptor al sarmei fiind introdus intr-un vas umplut cu gaz metan. La comanda, o scanteie electrica era trimisa de-a lungul sarmei care urma sa detoneze pistolul electric, emitandu-se astfel semnale codate. Aceasta linie de comunicatii nu a fost construita niciodata.

Alte referate despre: chimisti celebri, chimisti celebrii, chimisti celebri referat

Radioastronomia

De asemenea asronomii folosesc spectrografe pentru a fotografia direct spectrele aţtrilor pe care îi ţin sub observaţie . Fotometrul permite măsrarea intensităţii luminii primite de la aştrii şi deducerea temperaturilor .

Alte referate despre: radioastronomia, radiolocatia si radioastronomia, radioastronomia referat

Rune antice - caractere si simboluri

Conform legendei,runele au fost descoperite de zeul nordic
Odin care a suportat un dureros ritual de sacrificiu propriu in cautarea cunoasterii.El si-a strapuns corpul cu o lance si a atarnat 9 zile de ramurile copacului scandinav al vietii.Din acest copac s-au rupt niste ramurele care au cazut pe pamant intr-un model care forma alfabetul runic.

Alte referate despre: rune antice, caractere si simboluri, desene din caractere si simboluri

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Asia este cel mai populat continent, aici traind peste 3,5 miliarde de locuitori.Acestia, dupa origine, se disting in mai multe rase:mongoloida: mongolii, chinezii, coreenii, japonezii, precum si popoarele din Peninsula Indochina, vestul Asiei Centrale si altele;euroasiatica: indienii, pakistanezii, iranienii, tadjicii, rusii, semitii;

Alte referate despre: descoperirea asiei si explorarea sa, descoperirea asiei, descoperirea asiei de catre europeni

Descoperirea unor fluvii

Dar treceau zile si saptamani si spaniolii continuau sa navigheze in jos, dusi de curent, fara sa vada vreun semn ca se apropie marea. Uriasul fluviu primea unul dupa altul afluenti mari si totusi calatorii puteau totdeauna sa vada de la mijlocul apei ambele maluri, uneori, ce-i drept, numai ca niste indepartate si vagi fasii de verdeata. Dar cand se apropiau de mal, in fata lor apareau nenumarate brate inconjurate din toate partile de desisurile de nestrabatut ale padurilor ecuatoriale virgine. Cand intalneau pe mal cate un sat mic, spaniolii il jefuiau si luau cu forta de la „salbatici” rezervele lor de alimente; in satele mai mari ei faceau schimb cu indienii sau ii convingeau sa le dea provizii. Uneori se hraneau destul de bine, dar erau torturati de „plaga egipteana- tantari”.

Mai departe, pe fluviu in jos, ei au intalnit triburi razboinice care cu barcile lor usoare ii atacau pe spanioli atunci cand se apropiau de mal.Praful de pusca pe care il aveau oamenii lui Orellana ...

Alte referate despre: primele 19 fluvii descoperite, fluviul mississippi a fost descoperit de, fluvii

Marile descoperiri geografice

Convins ca la Cuba a atins continentul asiatic, s-a intors la Cadiz.
Expeditia a treia (mai 1498 - noiembrie 1500) l-a condus la gura Orinocului si i-a permis sa atinga pentru prima oara continentul nou, iar in cursul calatoriei a patra (mai 1502 - noiembrie 1504), a explorat litoralul Americii Centrale si a venit in contact cu civilizatia maya din Yucatan.

Alte referate despre: marile descoperiri geografice, secolul 20 descoperiri inventii, marile descoperiri geografice referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles