Despre cicloni

Cicloni tropicali

Sunt cicloni tropicali ai regiunilor intertropicale,adica depresiuni barice tropicale in care deplasarea aerului aflat in miscare depaseste 17m/s sau 61 km/h. Daca viteza vantului depaseste 32 m/s sau 115 km/h, se spune ca este vorba de un uragan. Cea mai mare parte a autorilor si publicatiilor, care se ocupa de problema catastrofelor naturale ce afecteaza omenirea, este de acord ca ciclonii tropicali pot provoca mai multi morti si mai multe distrugeri decat aproape oroce alta dintre numeroasele forte ale naturii.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 10833
Materia: Geografie

Catastrofele naturale

Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit faţă de valul obişnuit. În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300m/s la 700m/s, şi se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului), nu doar la suprafaţă, ca valul obişnuit, creat de vânturi. Înălţimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câţiva metri. El se înalţă spre coastă, căpătând aspectul unui mal teşit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvăleşte pe uscat.

Alte referate despre: catastrofe naturale, catastrofe naturale referat, ce stim despre catastrofele naturale

Ciclonul

Ciclonul este o zonă cu presiune atmosferică scăzută şi cu o circulaţie circulară a aerului.
Ciclonii sunt exprimaţi grafic prin izobare concentrice de formă ovală, de regulă alungite pe o axă NE-SV. Ciclonii se deplasează în medie cu 40 – 50 km/h. Înnourările şi precipitaţiile sunt în general situate în jumătatea estică sau sud-estică, porţiunea nord-vestică fiind de obicei o zonă cu vreme în curs de îmbunătăţire. În emisfera nordică aerul din interiorul ciclonului circulă în sens invers acelor de ceasornic, pe când în emisfera sudică direcţia este opusă.
O regiune corespunzătoare, de presiune ridicată, este cunoscută ca anticiclon; ea apare între ciclonii succesivi.
Foarte adesea vremea schimbătoare de la latitudinile medii şi înalte este asociată cu deplasarea ciclonilor. Convergenţa ...

Alte referate despre: cicloni, ciclonii, cicloni tropicali

Furtuni ciclonice

Ea este mult mai mică decât celelalte tipuri de cicloni şi va fi tratată separat.Furtuna cu descărcări electrice este o perturbaţie locală, asociată cu un mare nor cumulonimbus în care se produce o ridicare convectivă rapidă a aerului. Ea nu prezintă un circuit ciclonic spiral al vânturilor. Într-o singură furtună ciclonică se pot produce numeroase furtuni cu descărcări electrice, iar uneori în aceste furtuni se dezvoltă simultan tornade.

Alte referate despre: furtuni ciclonice, furtuna ciclonica, furtuni produse de cicloni tropicali

Furtunile tropicale - uraganele

Prin contrast, vremea frumoasă şi însorită este adesea asociată cu deplasarea anticiclonilor. În acest caz aerul tinde să coboare şi să se răspândească, producând o încălzire adiabatică, care nu permite dezvoltarea norilor şi a precipitaţiilor.

Alte referate despre: furtuni tropicale, furtunile tropicale, furtuni tropicale referat

Hazard si risc -Incadrare conceptuala si metodologica

La nivel de state, este evidenta preocuparea factorilor de decizie pentru crearea unui cadru optim pe plan national de cercetare stiintifica si de punere sub control a acestor fenomene, pentru diminuarea efectelor lor. Existenta sistemelor de prevenire a dezastrelor si de depasire a efectelor acestora, este conditionata de capacitatea statului respectiv de a-si evalua resursele disponibile, de forta si nivelul tehnologic.

Alte referate despre: hazard si risc referat, hazard si risc, elemente conceptuale si metodologie de statistica

Musonul

Nu trebuie sa credem insa ca nu erau cunoscute pana la patrunderea arabilor in zona oceanului Indian.Inca din secolul al IV-lea i.e.n navigatorul cretan Nearchos le folosise in expeditia sa pina la gurile fluviului Indus de-a curmezis partea vestica a OceanuluiIndian.Dar arabii le-au folosit veacuri de-a randul in drumetiile lor prin aceasta parte a lumii.

Alte referate despre: padurile musonice, padurea musonica, mediul tropical musonic

Musonul

Ca urmare a acestui fapt deasupra acestor regiuni se va contura o vasta zona depresionara,spre care converg masele de aer umed,denssi racoros de pe oceanele ce scalda tarmurile sudice si sud-estice ale Asiei.Si, astfel ia nastere musonul de vara.Puternicile vinturi musonice strabat toata partea centrala si nordica a Oceanului Indian,aducind ploi deosebit de bogate in India,Bangladesh,Birmania,tarile din peninsula Indochinei si in partea de vest a Indoneziei.

Alte referate despre: musonii, clima musonica, musonica

Mediul Tropical

Climatele semiarid si arid, de la latitudini tropicale, au numeroase trasaturi caracteristice comune. Tipul semiarid face tranzactia de la climatul arid catre climatele mai umede. Principala caracteristica distinctiva a acestor tipuri de climat consta in lipsa aproape totala sau insuficienta precipitatiilor. Geografic ele sunt centrate aproximativ la 20 - 25C latitudine nord si sud, unde actioneaza cu precadere masele de aer din atmosfera înalta a zonelor subtropicale.

Alte referate despre: mediul tropical umed, mediul tropical forestier umed, mediul tropical

Fluviul Gange

In Noiembrie 1970 , de exemplu, au fost ucisi in jur de 200 000- 500 000 de oameni in asemenea furtuni. In delta se formeaza, deasemenea si puternice furtuni ciclonice inainte si dupa sezonul musonic, ce pot fi devastatoare.In Noiembrie 1970 , de exemplu, au fost ucisi in jur de 200 000- 500 000 de oameni in asemenea furtuni.

Alte referate despre: fluviul gange, fluviul gange referat, referat fluviul gange

Ridicarea nivelului oceanului planetar

CONSECINTELE GLOBALE SI REGIONARE ALE RIDICARII NIVELULUI OCEANULUI PLANETAR
Tendinta de ridicare a oc planetar:
1.Abraziune marina
2.Rretragerea coastelor
3.Acoperirea cu apa asuprafetelor joase.

Alte referate despre: ridicarea nivelului oceanului planetar, ridicarea nivelului oceanului planetar si icebergurile, download referat ridicarea nivelului oceanului planetar

Clima in Japonia

Dupa sfârsitul lui Noiembrie, vânturile reci sezoniere încep să sufle dinspre continent. Aceste vînturi nord-vestice încep să ridice umezeala de pe Marea Japoniei şi să lase mult din umezeala în formă de ploaie şi zăpadă în vestul Japoniei fiind impiedicate să avanseze în est din cauza reliefului muntos din partea centrală a ţării.

Alte referate despre: clima in japonia, clima din japonia, ce clima are japonia

Madagascar

Madagascar - Apele estice sunt scurte şi cu torenţi, cele vestice sunt mai mari: Betsiboka (450 km, din care 72 km navigabili), Mangoky, Manabolo. Insula are numeroase lacuri: Alaotra (cel mai mare, 161 km2), Tsimanampeosotsa (sărat) şi multe altele în vechi cratere.

Alte referate despre: insula madagascar, insula madagascar referat, madagascar referat

Guadalquivir

Ploile sunt foarte rare , indeosebi spre sfarsitul anului , dar adesea capata un caracter torential , ce se manifesta asupra unor mari suprafete de teren care sufera lungi perioade de seceta si temperaturi ridicate . Aceasta situatie creeaza conditii favorabile pentru fenomenul de eroziune .

Alte referate despre: guadalquivir, raul guadalquivir

Rolul si importanta Carpatilor

Având o structura cutata, careia i s-a adaugat cea mai întinsa masa
vulcanica din Europa, acestia au aspectul unui arc deschis catre vest,
Muntii Apuseni formând coarda de legatura dintre cele doua capete.

Alte referate despre: importanta carpatilor, importanta carpatilor in istorie, importanta carpatilor pentru romania

Marea Britanie

Orase
Din intreaga populatie 90% traieste in orase,iar 30% locuieste in orase mari,sau in suburbiile acestora:Londra(6809000),Birmingham(2632000),Manchester(2600000),Leeds(2053000),Glasgow
(1700000),Liverpool(1467000),Sheffield(1297000)Newcastle(1135000).Capitala Scotiei este Edinburgh(440000),a Tarii Galilor Cardiff(279000).
Mineritul si Industria energetica

Alte referate despre: marea britanie, marea britanie referat, referat marea britanie

Metode de supraveghere a poluarii mediului

Începutul oricărei activităţi de protecţia mediului dintr-o ţară,ca politică de stat,coerentă şi eficientă,se face cu organizarea şi asigurarea funcţionării sistemului de supraveghere a mediului,în ansamblu,şi a componentelor sale. În ceea ce priveşte Romania,încă de la începutul perioadei cand protecţia mediului a devenit o preocupare primordială a statului,deci după 1989, a fost elaborată o concepţie modernă de organizare a sistemului de monitoring,materializand cele două concepte actuale ce se cer: un sistem integrat pentru toţi factorii de mediu şi un sistem global,pe diferite niveluri de agregare, inclusiv cu conectare la reţeaua mondială.Acest concept a fost elaborat în Romania cu începere din 1990 şi organizarea sistemului este în derulare cu sprijinul unor instituţii internaţionale. În ultimii 20 de ani specialiştii şi oameni de decizie au înţeles acuitate problemei poluarii mediului,căutand soluţii locale sau globale,economice,tehnice ...

Alte referate despre: metode de supraveghere a poluarii mediului, efectele poluarii mediului asupra omului, efecte ale poluarii mediului asupra omului

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter - Inca de la observarea lor pe cer, planete au primit diverse definitii care s-au schimbat de-a lungul anilor de nenumarate ori. In anul 2006, IAU ( Uniunea Astronomica Internationala) cu o noua definitie oficiala, astfel, planeta este un corp ceresc ce orbiteaza in jurul Soarelui si care are o masa suficienta pentru ca propria garvitatie pentru a-i permite sa ajunga la o forma cvasi sferica.

Alte referate despre: planeta jupiter, despre planeta jupiter, planeta jupiter referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK