Despre invidia compunere

Invidia

Invidia este sentiment egoist de parere de rau, de necaz, de ciuda, provocat de succesele, calitatile sau situatia buna a altuia.Este un sentiment caracteristic psihicului uman. Se descrie prin aversiunea fata de realizarile si implinirile altei persoane.Invidia este o emotie extrem de dureroasa si implica deseori sentimente de furie, lacomie, ura, resentimente, singuratate si deprimare. O persoana ce cade prada invidiei simte de multe ori ca a fost tratata incorect si ca viata e profund nedreapta cu ea.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 760
Materia: Psihologie

Tulburari psihice

E.S. Shneidman (1980) definea suicidul “un act uman de încetare din viata,autoprodus si cu intentie proprie”. Se poate detalia aceasta definitie ca fiind “actul autooprimarii existentei, desfasurat într-un moment de tensiune afectiva sau de perturbare a constiintei”

Semnificatia si natura fenomenului suicid sunt: sub unghi psihologic, suicidului i se acorda semnificatii multiple, ca aceea a curmarii singuratatii, a razbunarii ca ultima sau unica solutie a unei situatii intolerabile, înlaturarii dependentei.

O alta semnificatie este aceea a mentinerii onoarei; se considera ca suicidul poate fi o sursa de usurare. În functie de semnificatiile suicidului întâlnim:

Suicidul altruist (ce poarta marca sacrificiului de sine);
Suicidul egoist (a carui intentie si semnificatie nu corespund scopurilor grupului social, ci se manifesta în detrimentul acestora);
Suicidul anomic – descris de E. Durkheim (1897) – realizat ca urmare a pierderii statutului ...

Alte referate despre: tulburari psihice, tulburari psihice referat, tulburarile psihice

Fenomene psihice

În decursul activitătii sale, omul receptionează, stochează si prelucrează informatiile cu ajutorul unor forte psihice adecvate si specializate senzorial-perceptive, mnezice sau rational-logice, ce constituie de fapt mecanismele psihice informational-operationale ce pot
fi grupate în două categorii:
a) de receptionare si prelucrare primară a informatiilor:
senzatii – specific psihologic, proprietăti, legi
perceptii – acceptiunile notiunii, determinanti; mecanismele si legile perceptiei
reprezentările – caracterizare psihologică, clasificare, proprietăti

Alte referate despre: fenomene psihice, fenomenele psihice, clasificarea fenomenelor psihice

Psihicul - caracteristici

Complexitatea psihicului provine din natura sa contradictorie din
ipostazele diferite sub care apare, dar mai ales din dinamica
functionalitatii sale.El este interiorizat, adica ascuns latent
virtual , dar este si exteriorizat adica manifest real. Dispune de
desfasurari normale specifice firesti ,dar si de desfasurari
surprinzatoare , patologice (vise, halucinatii, evocarii spontane,
starii emotionale bizare).El este determinat , dat , produs al
imprejurarilor, dar si determinant prin el oamenii propaganda-si forta
de inteligenta si actiune experienta si vointa.

Alte referate despre: stresul psihic caracteristici, copilul cu dizabilitati psihice caracteristici, caracteristicile psihicului uman

Specificul activitatii psihice

Referitor la frecvenţa în populaţia infantilă a copiilor cu deficienţă mintală, în literatura de specialitate se remarcă faptul că aceasta este inegal răspândită de-a lungul anilor de şcolarizare, existând o dinamică ascendentă dinspre clasele mici spre cele mari. La nivelul preşcolarităţii, proporţia este redusă, evidente fiind doar cazurile de deficienţă severă/ profundă. În debutul şcolarităţii, apar vizibile şi cazurile de deficienţă mintală medie. În clasele primare este decelată deficienţa mintală uşoară, iar intelectul liminar se reliefează în momentul trecerii în ciclul gimnazial.
M. Roşca (1967) apreciază că din totalul deficienţilor mintal, 5% au deficienţă profundă, 20 % - deficienţă severă, 75% o reprezintă debilii mintal. Raportându-ne la sex, proporţia mai mare se înregistrează în rândul populaţiei masculine.

Alte referate despre: specificul activitatii psihice, specificul activ psihice la def mintal, specificul activitatii psihice la deficientul mintal

Climatul terapeutic

Fiecare factor poate fi analizat si integrat intr-un plan terapeutic, de exemplu fenomenele de conditionare operanta se pot destructura prin terapie comportamentala, evenimente psihotraumatizante majore aparute precoce in existenta persoanei sunt retraite intr-un mediu terapeutic securizant in cadrul unei psihoterapii de orientare psihodinamica, anxietatea si reactivitatea emotionala inadecvata se pot analiza in cadrul unei terapii de grup de orientare experientialista, iar aspectele neurovegetative, tulburarile psihice majore comorbide si alti factori medicali se pot trata farmacologic.

Alte referate despre: climatul terapeutic, apele radioactive-compozitie climatica proprietati terapeutice, climatul tropical

Carl Gustav Jung

Nascut in familia preotului Paul Jung, la 26 iulie 1875, micul Carl
Gustav s-a vazut inconjurat de o familie extinsa si numeroasa care
includea clerici dar si cativa excentrici. De la 6 ani incepe sa
invete latina cu tatal sau, dobandind un timpuriu dar mare interes
pentru literatura veche. Ca adolescent a fost mai degraba un solitar
caruia nu-i prea pasa de scoala; la internatul scolii din Basel a
devenit obiectul hartuielilor invidioase ale colegilor. Cu toate ca
prima alegere a fost arheologia, Carl si-a continuat studiile urmand
medicina la Universitatea din Basel, unde, lucrand cu neurologul
Krafft-Ebing, s-a indreptat spre o cariera in psihiatrie. Dupa
absolvire lucreaza la Spitalul de Boli Nervoase Burghoeltzli sub
conducerea lui E.Bleuler, expertul in schizofrenie. Mult timp un
admirator al lui Freud, il intalneste la Viena in 1907;Freud isi amana
intalnirile ...

Alte referate despre: carl gustav jung, referate carl gustav jung, tipologii de personalitate carl gustav jung referat

Mozart

În lunile de după moartea lui Mozart, mai circula încă un zvon: compozitorul ar fi fost pedepsit pentru că dezvăluise secrete francmasonice în Flautul fermecat. Această operă alegorică a avut premiera la Viena pe 30 septembrie 1791 cu Mozart însuşi la pupitrul orchestrei, şi a repurtat un mare succes de public, dar şi de critică. Printre admiratori se număra şi Salieri care la însoţit pe Mozart la o reprezentaţie ulterioară şi – după cum i-a scris lui Mozart cu mândrie lui Constanze – i-a declarat că nu mai văzuse un „spectacol atât de frumos şi încântător.”
Deşi unii dintre confraţii franmasoni ai lui Mozart, poate au fost surprinşi de Flautul fermecat, compozitorul şi libretistul său, Emmanuel Schikaneder, a folosit opera pentru a propaga idealurile de curaj, dragoste, şi fraternitate ale societăţii secrete în rândurile unui public mai larg. Subiectul a fost tratat ...

Alte referate despre: mozart, wolfgang amadeus mozart, wolfgang amadeus mozart referat

Ciobanasul - Miorita

Gingasia si frumusetea sunt sporite de adjectivul epitet “mandru”, folosit in inversiune. Trasaturile fizice ale ciobanului exprima sensibilitate si puritate sufleteasca.El apare ca un Fat Frumos al basmelor noastre populare.

Alte referate despre: caracterizarea ciobanasului miorita, caracterizare ciobanas miorita, portretul ciobanasului miorita

Cain si Abel - vinovatie si uitare, remuscare

Exista multe sisteme de morala ,fiecare avand principiile sale fundamentale. Biserica are si ea un sistem moral precis,numai ca acesta nu este fundamentat pe principii teoretice ,ci pe valorile revelatiei naturale si supranaturale, in care relatia prin Hristos are rolul esential .In lumina revelatiei culminate a Lui Dumnezeu prin Hristos ,bisrica judeca si apreciaza toate cele lalte valori ale lumii.De retinut ca revelatia Lui Dumnezeu este un fapt istoric, nu un principiu.Desigur in cadrul ei descoperim o srie de adevaruri care sunt tot atatea principii aseazate la baza moralului.Dintre aceste adevaruri fundamentale vom enumera cateva:

Alte referate despre: legatura dintre uitare si iertare in cain si abel, cain si abel, cain si abel rezumat

Valoarea artistica si educativa a romanului

Un lucru deosebit il reprezinta faptul ca ,in special personajele principale din roman devin simboluri si exemple demne de urmat.
In acelasi timp ,imbinarea tuturor modurilor de expunere reprezinta o calitate a romanului.Insa valoarea sa deosebita este evidentiata din interpretarile care i s-au dat,”Baltagul” devenind un roman monografic ,mitic,initiatic.

Alte referate despre: valoarea artistica a poeziei mi-astept amurgul, valoarea artistica a poeziei mi-astept amurgul de lucian blaga, lucian blaga mi-astept amurgul valoarea artistica

Telefonia mobila

Dintr-un lux de invidiat, telefonia mobila a devenit in mai bine de un deceniu cea mai folosita metoda de comunicare din Romania si aproape din toata lumea. De la prima "caramida" din anii '90 la cel mai inteligent touch screen si de la minutul scump de conversatie la mii de minute incluse in abonament, evolutia telefoniei mobile de la noi are o poveste mai putin obisnuita.

Alte referate despre: telefonul mobil, telefonul mobil referat, referat telefonul mobil

Evolutia comunicarii

Înaintea apariţiei tiparului în societăţile occidentale cara l-au adoptat cu frenezie, ca instrument ce a contribuit substanţial şi profund la evoluţia omenirii, au existat şi alte mijloace de comunicare pe care le urmărim în termeni generali numindu-le principalele etape din istoria comunicării umane.

Alte referate despre: evolutia comunicarii, evolutia comunicarii umane, evolutia comunicari

Miorita - personajul principal

Trasaturile fizice ale tanarului sugereaza totodata trasaturile lui morale,atat in ceea ce priveste sensibilitatea,cat si in ceea ce priveste priceperea si pasiunea sa pentru meserie.
Portretul sau moral este conturat din felul in care actioneaza si vorbeste,din dialogul legat intre el si mioara nazdravana,adica din caracterizarea indirecta.
Acesta este bland,iubitor,prietenos si sensibil,deoarece daca ar muri,ar vrea sa ramana alaturi de cei dragi, “sa fiu tot cu voi”, “sa-mi aud canii” sis a fie ingropat “in strunga de oi”.
Ciobanasul se dovedeste a fi un om cu suflet bun si cu cele mai bune si frumoase ganduri si sentimente.In loc sa incerce sa scape de cei doi posibili ucigasi,el se resemneaza cu gandul ca moartea lui este un lucru posibil si incearca sa le ascunda tutror moartea sa tomai pentru a-i scapa pe cei la care tine de durere si de suferinta.
De asemenea,ciobanasul isi doreste la capatai trei fluiere,instrumente muzicla specific pastorale,parand ...

Alte referate despre: miorita personajul principal, miorita personaj principal, miorita-personajul principal

Praslea cel voinic si merele de aur - basm

În ea se vorbeste înca din expozitie despre existenta unui împarat
foarte suparat ca i se furau merele de aur din gradina sa, aceasta,
fiind intriga.Din desfasurarea actiunii dupa multe încercari
nereusite, Prâslea este cel care reuseste sa-l raneasca pe hotul
merelor. Pornind în urmarirea lui împreuna cu fratii sai, el coboara
pe tarâmul celalalt unde reuseste sa salveze fetele de împarat, rapite
de cei trei zmei, îi ucide pe acestia cu ajutorul corbului si al fetei
de împarat, dar este lasat singur pe acest tarâm datorita invidiei
fratilor mai mari.

Alte referate despre: praslea cel voinic si merele de aur basm, praslea cel voinic si merele de aur basm popular, argumentare praslea cel voinic si merele de aur basm

Caracterizarea personajelor drutiene - Ion Druta

Ea straduie sa-si convinga propria personalitate ca adevar, credinta si bunatate exista- lumea din jur insa le ascunde si le "pateaza" cu cuvinte grele si obiecte fara vreo valoare spirituala. Femeia-samariteanca a invins orice obstacol care ii statea in cale cu ajutorul credintei sale in Dumnezeu. Insasi munca zilnica pe care aceasta o facea marca existenta in inima sa a unei lumi interioare diferite.

Alte referate despre: personajele lui ion druta, caracterizarea unui personaj de ion druta, caracterizarea personajului de ion druta

Enigma Otiliei rezumat pe capitole

Capitolul VII
Felix este student in anul I la Medicina.Stanica o face pe Otilia sa se supere si ii spune ca relatia dintre ea si Pascalopol este privita de alte persoane ca fiind suspecta.Otilia incepe sa planga si ii spune lui mos Costache ca vrea sa plece din casa aceea pentru ca Aglae este rea si nu mai suporta.Aglae se opune ,iar lui mos Costache se vede ca ii este frica de ea.

Lui Titi ii place de Otilia ,dar ea se comporta rece cu el ,iar Aglae se plange lui Costache si o face pe sa se simta prost pe Otilia ,care auzea ce se vorbeste.Fata il pune pe mos Costache sa aleaga intre ele.Aglae se simte in pericol si nu mai calca in casa lor.

Alte referate despre: enigma otiliei rezumat pe capitole, enigma otiliei povestire pe capitole, enigma otiliei-rezumat pe capitole

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Lumea romanului graviteaza in jurul singurului personaj cu adevarat viabil:Otilia.Alaturat altor personaje feminine ale literaturii noastre, Otilia impresioneaza prin complexitatea sufletului, prin imprevizibilul ce o invaluie, prin farmec si delicatete.

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Ca personaj, Otilia nu are o schema fixa, ea se intregeste parca prin miscarea romanului, in fiecare pagina fiind alta, dar nu labilitate ao invaluie ci intensele register in care evolueaza.Autorul insusi ii fixeaza identitatea:Otilia este eroina mea lirica, proiectia me ain afara, o imagine lunara si feminina.

Enigma Otiliei - caracterizarea unui personaj feminin
Prin Otilia, romanul capata modernitate.Ea sparge tiparele clasice care unesc un avar, un arivist, o fata batrana si alti indiviyi interesati doar de partea materiala a oricarei relatii, aducand in prim plan o problematica existentialista.
...

Alte referate despre: enigma otiliei - caracterizarea unui personaj feminin, enigma otiliei citate despre personaje, enigma otiliei-tipologiile de personaje

Enigma Otiliei - rezumat pe capitole

Cand se trezeste, Felix o aude pe Otilia cantand la pian si incepe sa studieze unele parti ale casei. Pe holuri o intalneste pe Marina, servitoarea casei si Costache ii cere cu imprumut niste bani, dar intervine Otilia care nu admite ca tatal ei sa ceara bani de la “varul ei”. Fata ii canta lui Felix si cuprinsa de ceea ce Marina numea “nebunie”, incepe sa alerge prin gradina. Otilia isi marturiseste dorinta ca Felix sa ajunga un mare doctor si incepe sa ii prezinte familia, ilustrand calitatile si defectele membrilor familiei Tulea. Totodata, incep sa rascoleasca amintirile, uitandu-se prin fotografiile vechi. Dupa amiaza, Pascalopol ii scoate pe Felix si pe Otilia la plimbare, spre invidia Aureliei si a Aglaei. Acestea insista pe langa Felix sa il mediteze pe Titi, baiatul matusei sale.

Alte referate despre: enigma otiliei referat pe capitole, george calinescu enigma otiliei rezumat pe capitole, enigma otiliei rezumat pe capitole pe scurt
Referate afisate : 19
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK