Despre salariile din romania

Definitia salariului

Dar veniturile din salarii, conform Codului fiscal, sunt realizate de catre o categorie mai larga de persoane care lucreaza in baza unor relatii de serviciu reglementate prin legi sau statute speciale (fara a fi necesar contract de munca). Astfel din punct de vedere fiscal (art.55 - Cod fiscal [2] "sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege [3], indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca." Sunt asimilate salariilor, in vederea impunerii si o serie de alte venituri prevazute la art. 55, alin.(2, lit.a-k) din Codul fiscal.

In figura nr. 1 este prezentata structura salariului brut, contributiile obligatorii ale angajatului precum si contributiile obligatorii ale angajatorilor in raport cu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 529kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Salariul minim

Să presupunem că productivitatea marginală a lucrătorului este de 5 dolari pe oră. Dacă el ar fi angajat cu 1 dolar pe oră, patronul ar obţine un anumit profit. Alţi patroni ar căuta să-l angajeze, prin licitaţie, pe lucrătorul respectiv. Licitarea s-ar termina la nivelul de salariu de 5 dolari pe oră. Aceasta deoarece stimulentul pentru angajarea unui lucrător prin licitaţie dispare numai atunci când salariile plătite lucrătorilor sunt egale cu productivitatea lor marginală.

Precum în Evul Mediu, când cartelurile patronilor se uneau, cu ajutorul statului, pentru a adopta legi care să interzică niveluri de salariu peste un anumit maximum admis, patronii se pot înţelege între ei să nu angajeze lucrători pentru mai mult de 1 dolar pe oră.
În situaţia în care nu există un cartel, patronul angajează un anumit număr de lucrători – număr care, crede el, îi va aduce profit maxim.

Alte referate despre: salariul minim, salariul minim pe economie, salariul minim in tara si in lume

Salariul si impozitarea

Salariul variaza astfel pe tari, domenii, firme si persoane. Pe termen lung, marimea salariului are tendinta generala de crestere. Aceasta se intampla datorita cresterii cheltuielilor cu instruirea si calificarea, dar si datorita cresterii productivitatii, care ii indreptateste pe salariati sa ceara un salariu mai mare.Salariul nominal este suma de bani pe care angajatul o primeste in schimbul serviciilor prestate; include prime datorate vechimii, tipului de activitate, etc.

Alte referate despre: salariul si impozitarea, impozitarea salariilor, impozitarea veniturilor din salarii

Conceptul natura si formele salariului

Desigur nu, deoarece categoria de salariu nu reflectă toate tipurile de venituri obţinute de factorul muncă de-a lungul timpului, el nu apare ca formă tip a venitului, ci ca venit ce revine factorului muncă în anumite condiţii social-economice.

Alte referate despre: conceptul natura si formele salariului, conceptul natura formele salariului, natura salariului si formele salariului

Salariul echitabil

Mucitorul nu are aceasta posibilitate.In afara salariului el n-are alte mijloace de trai, si de aceia e silit sa ia de lucru atunci, acolo si in alte conditii in care il poate primi. Muncitrul se afla de la bun inceput in conditii de lupta nefavorabile. Foamea il pune intr-o situatie extrem de dezavantajoasa. Potrivit economiei a clasei capitalistilor, tocmai aceasta constituie culmea echitatii.

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, impozitul pe salarii, salarii

Preturile salariile si inflatia

Preturile salariile si inflatia
Intr-o analiza teoretica a inflatiei, Maurice Flamant afirma ca etimologia nu vine deloc in sprijinul definirii acestui concept, asa cum e cazul cu altele ; inflatia vine de la "inflare" si sensul acestuia (camuflare, umflatura) nu sugereaza ca e vorba de cresterea cantitatii de bani in circulatie si nici de cresterea generala a preturilor.Din punct de vedere al evolutiei istorice se desprinde ideea ca pe masura dezvoltarii economico-sociale, procesul inflationist a devenit mai complex, iar factorii si formele de manifestare mai diversificate.

Alte referate despre: preturile salariile si inflatia, preturile salariile si inflatia - referate, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum

Impozitul pe venit din salarii 2007

i) bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat;

Alte referate despre: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venit din salarii, referat impozitul pe venitul din salarii

Corelatia salarii-inflatie

In stransa corelatie cu inflatia se afla salariile populatiei. Atunci cand inflatia creste, salariile reale ale populatiei au tendinta inversa, de scadere. Acest fenomen se resimte la nivelul intregii societati prin scaderea nivelului de trai. Pentru ca populatia sa nu resimta aceste efecte negative, veniturile acestuia trebuiesc corelate cu nivelul preturilor si tarifelor. Acest lucru nu s-a realizat in mod optim in Romania, in special dupa 1990-1991 si rezultatul a constat in ample manifestatii ale populatiei (greve, mineriade etc).

Alte referate despre: corelatie salarii inflatie, corelatia dinte inflatie preturi salarii si consum, corelatie intre inflatie pret salariu venit consum

Salariile in Romania

Referatul este alcatuit din 19 fisiere Microsoft Excel. Graficele unui studiu asupra evolutiei salariului mediu net in Romania in perioada 2000 - 2006 si valoarea medie a salariului mediu net in USD intre 2000 - 2006 .

Alte referate despre: monografie contabila salarii, salariul, referat salarii

Obligatiile angajatiilor

Obligatiile angajatiilor
Aceste obligaţii cu caracter general iau forme specifice comform domeniului de activitate, legilor aplicabile contractului colectiv de muncă aplicabil, regulamentului intern,contractului individual de muncă şi fişei postului. 2.Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică, conform alineatului (2) al aricolului 2 din Legea nr.188/1999, republicată, cu modificările ulteriore privind statutul funcţionarilor publici.

Alte referate despre: obligatiile angajatorului, drepturile si obligatiile angajatului, drepturile si obligatiile angajatorului

Drepturi si datorii aferente salariatilor

Drepturi si datorii aferente salariatilor
Personalul angajat, forta de munca a acesteia, este principalul factor de productie care pune in actiune ceilalti factori. Omul actioneaza cu ajutorul masinilor asupra activelor circulante pe care le transforma in produse, lucrari, servicii necesare traiului.

Alte referate despre: drepturi si obligatii ale salariatilor, contributii sociale aferente salarilor, drepturile si datoriile copiilor

Procedura concedierii salariatilor

Este esential de retinut ca art. 77 din Codul muncii stabileste expres si restrictiv: "In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere".In toate cazurile, conform art. 75 din Cod, decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului [2].

7.3.6. Revocarea sau anularea deciziei de concediere a salariatului. Plata de despagubiri. Reintegrarea in munca. Dupa concedierea salariatului, pot interveni doua situatii:
- angajatorul sa revoce masura luata constatand, direct sau ca urmare a unei sesizari (chiar si a salariatului), ca decizia sa este netemeinica ori nelegala;

Alte referate despre: concedierea salariatului, concedierea salariatilor, concedierea salariatilor referat

Contabilitatea salariilor

Auditul remunerarii muncii si a personalului include obtinerea unei intelegeri a controlului intern, estimarea riscului de control, teste substantiale ale operatiunilor, proceduri analitice si teste ale detaliilor soldurilor. Intr-un audit tipic extern exista cateva deosebiri importante intre ciclul salarii-personal si celelalte cicluri, dupa cum urmeaza:

Alte referate despre: referat contabilitatea salariilor, contabilitate salarii, contabilitatea salariilor referat

Dreptul muncii - subiecte examen

Def – Munca reprezinta activitatea umana specifica manuala si/sau intelectuala – prin care oamenii isi utilizeaza aptitudinile fizice si/sau intelectuale in scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebiuntelor lor.
Munca nu este supusa reglementarilor legale privind concurenta .
In calificarea corecta a muncii trebuie sa se tina seama ca forta de munca este :
inseparabila de persoana cae o presteaza- spre deosebire de orice marfa
imposibil sa fie pastrata – persoana care nu isi pune in lucru la un anumit moment forta sa de munca , nu o poate utiliza ulterior ; in realitate la o data ulterioara se va utiliza forta de munca existenta la momentul respectiv,
imposibil sa fie sporita cantitativ – fara a afecta , de regula , insasi substanta biologica a persoanei ( ea poate sa creasca sub aspect calitativ in ipostaza de capital uman )
determina numeric , ca persoane apte de munca , in principal prin legile demografice si nu de cererea de forta de munca
destul ...

Alte referate despre: dreptul muncii subiecte examen, drept roman subiecte examen, drept civil subiecte examen

Demisia

2.Angajatorul poate motiva ca prin plecarea angajatului s-a creat blocarea activitatii firmei ori au fost produse alte pagube prin nerespectarea termenului de preaviz chiar prin timpul scurt in care nu a putut gasi un inlocuitor pentru tine aratand ca din partea lui a fost respectat contractul individual de munca.
In acest caz, pentru a recupera o eventuala pierdere a respectivei firme, angajatul poate fi actionat in judecata (raspunderea patrimoniala, art.270; "salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor" Codul muncii).
Salariatul poate contesta decizia de sanctionare la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Alte referate despre: exemplu demisie, exemplu de demisie, demisia
Referate afisate : 15
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles